x

"The Book on Pie: Everything You Need to Know to Bake Perfect Pies" Erin Jeanne McDowell

Kategoria: Lifestyle - książki    21.03.2021

Ostatnio ukazuje się coraz więcej książek cukierniczych i z przepisami na wypieki, bo mnóstwo ludzi zaczęło piec w czasie pandemii.

„The Book on Pie: Everything You Need to Know to Bake Perfect Pies” Erin Jeanne McDowell. Fot. materiały prasowe
„The Book on Pie: Everything You Need to Know to Bake Perfect Pies” Erin Jeanne McDowell. Fot. materiały prasowe
„The Book on Pie: Everything You Need to Know to Bake Perfect Pies” to kompendium wiedzy o słynnych amerykańskich wypiekach stworzone przez Erin Jeanne McDowell, piekarkę i stylistkę kulinarną współpracującą z „New York Times”. Na początku mamy tu opisane podstawy: jak przygotować najlepsze kruche ciasto i jak uzyskać chrupiącą skorupkę, jak chłodzić, przechowywać czy wreszcie jak wykańczać oraz dekorować ciasta i przygotowywać najlepsze dodatki. W kolejnej części znajdziemy przepisy od klasycznych, jak na apple pie czy pumpkin pie, po bardziej zaskakujące: pie z karmelową wieprzowiną i szalotkami czy wytrawny z kozim serem i pomidorami. Książka jest prosta, ale dopracowana w szczegółach i w warstwie wizualnej. Sprawdźcie, jak duże możliwości daje nam z pozoru banalny placek.  

„THE BOOK ON PIE: EVERYTHING YOU NEED TO KNOW TO BAKE PERFECT PIES”, ERIN JEANNE MCDOWELL, HOUGHTON MIFFLIN HARCOURT, 2020 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 2/2021 nr 202.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Mamucie przysmaki" Violi Grzelki

Rzadko polecamy tu publikacje autorstwa osób niezwiązanych profesjonalnie z gastronomią. Ale bardzo lubimy robić wyjątki!

U ŹRÓDEŁ

Koktajle, koktajlbary to ostatnio coraz modniejszy temat. Po fali popularności szefów kuchni także w Polsce przychodzi czas na barmanów (do czego regularnie przyczyniamy się na naszych łamach). Na całym świecie powstają nowe miejsca, a część z nich zdobywa status kultowych.

Z MIŁOŚCI DO WŁOCH

To książka bardzo erudycyjna i intertekstualna, napisana nie tylko ze znawstwem tematu, ale przede wszystkim z pasją. Pozwala lepiej zrozumieć włoską kuchnię, konkretne dania i ich znaczenie kulturowe.

Trunek narodowy

- Francuzi mają koniak, Szkoci whisky, Meksykanie tequilę, a Polacy wódkę, z której mogą być dumni - powtarza od dawna Piotr Popiński, inicjator Muzeum Wódki, właściciel Domu Wódki. Na rynku ukazała się książka poświęcona temu polskiemu trunkowi narodowemu.

U PODSTAW EDUKACJI

Ta pozycja może zastąpić wiele różnych książek kucharskich oraz uzupełniać podręczniki szkolne,a tym samym pomóc nauczycielom. Nie jest to album do oglądania, liczy się wartość merytoryczna.

"Gościnność od kuchni" w finale Gourmand World Cookbook Awards

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Chrząstowskiego i Adama Pawłowskiego oraz angielski e-book "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii" ("On hospitality") znalazły się w finale Gourmand World Cookbook Awards - konkursu dla książek kulinarnych i gastronomicznych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej