x

Warszawskie kawiarnie we współpracy z Take!Cup wprowadzają kubki na kaucję

Kategoria: Lifestyle - ekologia    19.03.2021

Koniec z jednorazówkami! System kubków na kaucję to rozwiązanie znane z Berlina, Hamburga czy Wiednia. Właśnie zadebiutowało w Warszawie za sprawą krakowskiego start-upu Take!Cup. Jednym z pierwszych lokali, w którym pojawiły się kubki jest kawiarnia STOR na Powiślu.

Take!Cup. Zdjęcie: materiały prasowe.
Take!Cup. Zdjęcie: materiały prasowe.
Tylko jeden kubek zastąpi aż do 1000 kubków papierowych. Działanie systemu jest proste. Klient lokalu zamawiający napój na wynos otrzymuje go w kubku, za który zostawia 5 zł kaucji. Delektuje się nim w drodze do pracy czy na zakupy. Po wypiciu napoju, zamiast wyrzucić kubek do śmietnika, zwraca go w dowolnym lokalu współdziałającym z Take!Cup i odbiera za niego 5 zł kaucji lub zamawia kolejny napój w czystym kubku, a brudny zostawia w lokalu.

Zaraz po zwrocie kubek jest myty oraz wyparzany i wraca ponownie do obiegu. Kubek Take!Cup można zwrócić w dowolnym miejscu na terenie całego kraju. Np. po zakupie kawy na dworcu w Krakowie, można go oddać w kawiarni w Warszawie czy w Gdańsku.

– Cieszę się bardzo, że robimy kolejny krok w naszej zielonej rewolucji. Jednorazowe opakowania, to obok marnowania żywności i emisji związanych z działalnością, największe wyzwanie jakie stoi przed branżą – mówi Krzysiek Rzyman, właściciel STOR Cafe. – Gdy w 2019 roku otwieraliśmy naszą drugą kawiarnię przy ul. Brackiej, eksperymentalnie zrezygnowaliśmy z jednorazowych opakowań na wynos. To był strzał w dziesiątkę, ale wiedzieliśmy, że aby to rozwiązanie było wygodne musimy wprowadzić system kubków na kaucję. Take!Cup jest takim rozwiązaniem. Liczymy na to, że w niedalekiej przyszłości, materiał z którego są wytwarzane, również będzie pochodził z recyklingu. Po to, żeby domknąć cały obieg kubków, w myśl gospodarki cyrkularnej – dodaje.

Rozwiązanie systemowe
Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
Materiał, z którego został wykonany kubek Take!Cup to polipropylen (PP), wolny od Bisfenolu-A, pod wpływem temperatury nie wytwarza się w nim melamina. Po jego zużyciu zostanie poddany w całości recyklingowi, wracając do obiegu jako inny przydatny przedmiot, np. doniczka, uchwyt szczoteczki do zębów czy otwieracz do butelek.

Take!Cup to pierwsze w Polsce rozwiązanie działające systemowo i obejmujące swoim zasięgiem cały kraj. Sprawdzi się zarówno w pojedynczych lokalach gastronomicznych, mniejszych lub większych sieciach kawiarni, piekarni, cukierni, na stacjach benzynowych, w lokalach gastronomicznych zlokalizowanych w biurowcach czy instytucjach publicznych (szpitale, urzędy).

Adrian Golonka, założyciel i pomysłodawca Take!Cup tak mówi o początkach działalności: – Z branżą gastronomiczną jestem związany od 2009 roku. Decydującym momentem, który zainspirował mnie do rozpoczęcia prac nad rozwiązaniem zastępującym jednorazowe opakowania na wynos była obserwacja rosnących ilości kartonów po pizzy w prowadzonej przeze mnie restauracji. Widziałem również problem ogromnych ilości kubków do picia napojów zamawianych „na wynos”. Ten moment dał początek pracy nad rozwojem Ogólnopolskiego Systemu Kaucyjnego Take!Cup dla branży gastronomicznej.

W roku 2017 rozpoczął z rodzeństwem, Angeliką i Adamem, poszukiwania i tworzenie praktycznego rozwiązania ograniczającego zużycie jednorazowych kubków do picia kawy na wynos. Wynikiem tej pracy była premiera – w lutym 2020 roku – Ogólnopolskiego Systemu Kaucyjnego Take!Cup.

Eko-rewolucja rozpoczęła się w Krakowie, w lutym 2020 roku i szybko zaczęła zdobywać zainteresowanie kawiarni, również w innych miastach Polski. Wybuch pandemii i wprowadzony lockdown, ponad miesiąc od rozpoczęcia działań, zahamował rozwój projektu.

– Branża gastronomiczna mocno ucierpiała na skutek wprowadzanych obostrzeń. Wiele miejsc, które początkowo bardzo chętnie chciało dołączyć do projektu, zawiesiło swoją działalność. Przez dłuższy czas w wyniku niepewności i potrzeby odnalezienia się w zupełnie nowej rzeczywistości, wszelkie ekologiczne nowości czy rozwiązania schodziły na dalszy plan. Dlatego podjęliśmy inicjatywę #wspieramygastro, aby wesprzeć obecnych czy nowych partnerów, oferując im współpracę za przysłowiową złotówkę, dając im możliwość oszczędności na zakupie jednorazowych kubków czy pokrywek – opowiada Adrian Golonka.

Ważna jest otwartość
– Do współpracy zapraszamy wszystkie lokale gastronomiczne, które w swojej ofercie posiadają napoje gorące (ale i zimne) na wynos. Sukces projektu w dużej mierze zależy od otwartości właścicieli kawiarni na pomysł, jak również otwartości i akceptacji klientów na alternatywę, jaką jest Take!Cup. Bardzo istotnym jest zapewnienie o bezpieczeństwie korzystania z kubków wielorazowych, w kontekście pandemii. Używane są one jak
tradycyjne naczynia wykorzystywane w restauracjach (np. filiżanka do kawy, talerz, sztućce). Przy zachowaniu zasad higieny obowiązujących w branży gastronomicznej, korzystanie z wielorazowych naczyń nie stwarza zagrożenia. W przeciwieństwie do kubków jednorazowych, których nadużywanie w czasie pandemii wywołało kolejną – pandemię śmieci –  podkreśla Adrian Golonka.

W obecnej chwili w projekcie działa ponad 70 kawiarni na terenie Polski, w takich miastach jak Kraków, Warszawa, Wrocław, Katowice, Gdańsk, Sopot, Gdynia. Zgłaszają się kolejne lokale, które sukcesywnie będą powiększać sieć Take!Cup Family. Już wkrótce w aplikacji mobilnej będzie można w łatwy i wygodny sposób zlokalizować partnerów działających z Take!Cup.

Mapa Partnerów jest także dostępna na stronie www.takecup.pl/mapa-partnerow.
Każdy lokal, chcący dołączyć do kubkowej rewolucji, może zgłosić się poprzez stronę internetową www.takecup.pl/dolacz-do-nas.

Lista kawiarni w Warszawie
STOR Cafe
Relax na Wilczej
Relax Cafe Bar
Waszyngton
Żona Krawca
U Krawca
Roślina
Fat White
Forum
Hałas
Kawiarnia Kawałek
Mokotu
Parę Osób
Androny, kawiarnia i specialitesy na Grochowie
Smooth the Fruit (Galeria Arkadia)
Bru Bar Kawowy
Miss Mellow
Gospodarstwo Rysiny

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Take!cup - czyli weź kubek i przybij piątkę dla środowiska

Pierwszy w Polsce system kaucyjny napojów na wynos ruszył właśnie w Krakowie. System TAKE!CUP obejmie większość kawiarni, restauracji i wszystkie inne lokale sprzedające napoje gorące na wynos. Początkowo w Krakowie, a docelowo w całej Polsce.

Ekologiczna porcelana z gliny z odzysku

No.W marki Revol to proekologiczna, pierwsza kolekcja zastawy stołowej wykonana z innowacyjnej gliny Recyclay - prosta, subtelna, trwała, ręcznie produkowana.

Grycan dołączył do Too Good To Go!

Sieć lodziarni Grycan-Lody od pokoleń dołączyła do Too Good To Go - inicjatywy, której celem jest zapobieganie marnowaniu żywności. Teraz domowymi ciastami czy sokami z owoców będzie można się rozkoszować w atrakcyjnej cenie, odbierając je w 14 lokalach sieci.

Bioodpady - co wrzucać do brązowego pojemnika?

Do żółtego kontenera wrzucamy plastik i metale, do zielonego - szkło, do niebieskiego - papier. A co do pojemnika brązowego? Na czym polega selektywna zbiórka bioodpadów? Oto ściąga dla tych, którzy dopiero oswajają się z nowym sposobem segregacji śmieci. Nie tylko dla restauratorów!

Glovo chce osiągnąć zeroemisyjność przed 2040 rokiem

Glovo, jeden z liderów wśród aplikacji branży delivery, ogłosił dołączenie do sygnatariuszy Deklaracji Klimatycznej i razem z 200 innymi firmami zobowiązał się do osiągnięcia zeroemisyjności przed 2040 r.

Roślinne menu w sieci Starbucks poszerza się o napój z owsa

Starbucks Polska rozwija swoje roślinne menu i wprowadza do kawiarni kolejną alternatywę dla tradycyjnego mleka - goście mogą teraz zamówić kawę z dodatkiem napoju na bazie złocistego owsa. W stałej ofercie sieci są już także napoje kokosowy, sojowy i migdałowy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej