x

Salve Pasta - nowy makaronowy koncept twórców Mąki i Wody

Kategoria: Miejsca    19.03.2021

Salve Pasta oferuje ręcznie robione makarony z prostymi dodatkami i sosem. To kolejny pomysł twórców warszawskiej Mąki i Wody na jedzenie dostepne tylko w dowozie.

Zdjęcie: Piotr Tuora
Zdjęcie: Piotr Tuora
Salve Pasta to drugi – po Sando Chicken Shop – pomysł właścicieli warszawskiej restauracji Mąka i Woda, który narodził się w czasie pandemii. Tym razem jednak, zamiast kurczaków, w dowozie zamówimy świeżo robione makarony z sosem.

Wegecentryczny pasta bar
Twórcy konceptu Salve Pasta określają go jako wegecentryczny pasta bar. Menu nie jest w całości wegetariańskie, ale przeważają w nim propozycje bezmięsne. W ofercie znalazło się pięć rodzajów makaronów – dwa z mięsem, trzy wegetariańskie oraz trzy przystawki, dodatki i napoje do wyboru.
Dania bazują na ręcznie robionym makaronie i świeżo wyrabianych sosach. Obecnie zamówić możemy rigatoni wołowo-wieprzowe, spaghetti z sosem pomidorowym, falbaniaste Mafaldine cacio e pepe, tagliatelle z grzybami oraz conghilie, czyli muszle z kurczakiem.

Makaron „do it yourself”
Jak na razie, pasta bar nie ma swojej siedziby i funkcjonuje w kuchni stołecznej Mąki i Wody. Czy znajdzie swoje własne miejsce, gdy gastronomia zostanie już otwarta?
– Zobaczymy, jak to będzie funkcjonować. Chcielibyśmy, żeby ta oferta była również dostępna w innej formie na wynos, jako DIY, czyli półprodukty do samodzielnego połączenia w domu, takie uproszczone „do it yourself”. Danie przyjeżdża w dostawie, ty wrzucasz tylko makaron do gotującej się wody, a potem łączysz z dodatkami w całość. W ten sposób będzie można zjeść pastę w jakosci al dente, ale wykończoną przez siebie – mówi Paweł Fabiś, współwłaściciel Mąki i Wody oraz pomysłodawca Salve Pasta.



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Trzeci lokal Frentzza-Pizza & Friends. Tym razem w Żyrardowie

Marka "Frentzza - Pizza & Friends" zainicjowała działalność dopiero w kwietniu, a już otworzyła trzeci lokal - w zabytkowym kompleksie loftów Stara Przędzalnia Żyrardów. Pizzeria działa w formacie bez obsługi gości, możliwe są jedynie dostawy oraz odbiory osobiste.

Pyszne.pl po raz piąty wyłoni najlepszą restaurację roku i najlepszą restaurację w Krakowie

Pyszne.pl ogłosiło listę ponad 600 nominowanych restauracji z 39 miast, które zawalczą w konkursie Best Restaurant Awards 2018. O wynikach dalszej rywalizacji zadecydują klienci, którzy mogą docenić swoje ulubione restauracje, wystawiając im oceny w serwisie.

Źródło - polska kuchnia z ambicjami na warszawskiej Pradze

Restauracja Źródło należy do Adriana Górniaka, znanego warszawskiego menedżera i sommeliera. Pracował m.in. w Rozbrat 20, Kieliszkach na Próżnej czy Bez Gwiazdek, niektóre z tych restauracji tworząc od podstaw.

Tasca - portugalskie smaki w Krakowie

Tasca (czyt. taszka) to w języku portugalskim po prostu knajpa, miejsce, w którym podaje się lokalne jedzenie i w swobodnej atmosferze można napić się dobrego wina. Taka jest również Tasca położona na krakowskim Ruczaju.

PROSCIUTTERIA

Prosciutteria to miejsce poświęcone przede wszystkim wspólnemu spędzaniu czasu i długim rozmowom, do których jedzenie i wino są tylko dodatkiem. Lokal odwołuje się do włoskiej tradycji niewielkich barów, do których zagląda się na kawę, kieliszek wina lub aby po prostu miło spędzić czas.

Po włosku w warszawskim Magari

Warszawski hotel Puro to najnowszy i siódmy z kolei obiekt sieci. Pozostałe znajdują się w Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu, Łodzi i Krakowie. Wszystkie miejsca wyróżnia butikowy charakter, piękny design, ale też oferta gastronomiczna.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej