x

Salve Pasta - nowy makaronowy koncept twórców Mąki i Wody

Kategoria: Miejsca    19.03.2021

Salve Pasta oferuje ręcznie robione makarony z prostymi dodatkami i sosem. To kolejny pomysł twórców warszawskiej Mąki i Wody na jedzenie dostepne tylko w dowozie.

Zdjęcie: Piotr Tuora
Zdjęcie: Piotr Tuora
Salve Pasta to drugi – po Sando Chicken Shop – pomysł właścicieli warszawskiej restauracji Mąka i Woda, który narodził się w czasie pandemii. Tym razem jednak, zamiast kurczaków, w dowozie zamówimy świeżo robione makarony z sosem.

Wegecentryczny pasta bar
Twórcy konceptu Salve Pasta określają go jako wegecentryczny pasta bar. Menu nie jest w całości wegetariańskie, ale przeważają w nim propozycje bezmięsne. W ofercie znalazło się pięć rodzajów makaronów – dwa z mięsem, trzy wegetariańskie oraz trzy przystawki, dodatki i napoje do wyboru.
Dania bazują na ręcznie robionym makaronie i świeżo wyrabianych sosach. Obecnie zamówić możemy rigatoni wołowo-wieprzowe, spaghetti z sosem pomidorowym, falbaniaste Mafaldine cacio e pepe, tagliatelle z grzybami oraz conghilie, czyli muszle z kurczakiem.

Makaron „do it yourself”
Jak na razie, pasta bar nie ma swojej siedziby i funkcjonuje w kuchni stołecznej Mąki i Wody. Czy znajdzie swoje własne miejsce, gdy gastronomia zostanie już otwarta?
– Zobaczymy, jak to będzie funkcjonować. Chcielibyśmy, żeby ta oferta była również dostępna w innej formie na wynos, jako DIY, czyli półprodukty do samodzielnego połączenia w domu, takie uproszczone „do it yourself”. Danie przyjeżdża w dostawie, ty wrzucasz tylko makaron do gotującej się wody, a potem łączysz z dodatkami w całość. W ten sposób będzie można zjeść pastę w jakosci al dente, ale wykończoną przez siebie – mówi Paweł Fabiś, współwłaściciel Mąki i Wody oraz pomysłodawca Salve Pasta.



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Thai Wok w warszawskim Wola Parku - wizytówka nowego stylu sieci

Serwująca kuchnię tajska sieć Thai Wok realizuje swoje plany inwestycyjne i otwiera kolejną restaurację, tym razem w centrum handlowym Wola Park w Warszawie. To pierwszy lokal sieci w zupełnie nowym designie, który marka będzie wdrażać w innych otwierających się placówkach.

MOXO w Fabryce Norblina - otwarcie w IV kwartale 2022 roku

MOXO w XIX-wiecznym budynku Hali Odlewni na ternie Fabryki Norblina ma być połączeniem restauracji i klubu muzycznego. Koncept, którego twórcami są Tomik Grewiński i Bertrand Jasiński z Amvox International, wystartuje w IV kwartale 2022 roku. Trwa właśnie konkurs na szefa kuchni lokalu.

Cafe Podrygi - nowe miejsce restauratorów Katarzyny Błońskiej i Tomasza Czudowskiego oraz aktora Macieja Musiała

Cafe Podrygi na jednym z dziedzińców Muzeum Narodowego w Warszawie to kawiarnia za dnia, a wieczorem wine bar z muzyką na żywo. Miejsce wspólnie stworzyli aktor Maciej Musiał oraz Katarzyna Błońska i Tomasz Czudowski, właściciele restauracji Muzealnej i Ale Wino.

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej