x

Salve Pasta - nowy makaronowy koncept twórców Mąki i Wody

Kategoria: Miejsca    19.03.2021

Salve Pasta oferuje ręcznie robione makarony z prostymi dodatkami i sosem. To kolejny pomysł twórców warszawskiej Mąki i Wody na jedzenie dostepne tylko w dowozie.

Zdjęcie: Piotr Tuora
Zdjęcie: Piotr Tuora
Salve Pasta to drugi – po Sando Chicken Shop – pomysł właścicieli warszawskiej restauracji Mąka i Woda, który narodził się w czasie pandemii. Tym razem jednak, zamiast kurczaków, w dowozie zamówimy świeżo robione makarony z sosem.

Wegecentryczny pasta bar
Twórcy konceptu Salve Pasta określają go jako wegecentryczny pasta bar. Menu nie jest w całości wegetariańskie, ale przeważają w nim propozycje bezmięsne. W ofercie znalazło się pięć rodzajów makaronów – dwa z mięsem, trzy wegetariańskie oraz trzy przystawki, dodatki i napoje do wyboru.
Dania bazują na ręcznie robionym makaronie i świeżo wyrabianych sosach. Obecnie zamówić możemy rigatoni wołowo-wieprzowe, spaghetti z sosem pomidorowym, falbaniaste Mafaldine cacio e pepe, tagliatelle z grzybami oraz conghilie, czyli muszle z kurczakiem.

Makaron „do it yourself”
Jak na razie, pasta bar nie ma swojej siedziby i funkcjonuje w kuchni stołecznej Mąki i Wody. Czy znajdzie swoje własne miejsce, gdy gastronomia zostanie już otwarta?
– Zobaczymy, jak to będzie funkcjonować. Chcielibyśmy, żeby ta oferta była również dostępna w innej formie na wynos, jako DIY, czyli półprodukty do samodzielnego połączenia w domu, takie uproszczone „do it yourself”. Danie przyjeżdża w dostawie, ty wrzucasz tylko makaron do gotującej się wody, a potem łączysz z dodatkami w całość. W ten sposób będzie można zjeść pastę w jakosci al dente, ale wykończoną przez siebie – mówi Paweł Fabiś, współwłaściciel Mąki i Wody oraz pomysłodawca Salve Pasta.



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Orlenowskie hot-dogi poza stacją paliw. Start pierwszego formatu sklepowo-gastronomicznego Orlen w ruchu

Pierwszy koncept sklepowo-gastronomiczny Orlen w ruchu otwarto w Warszawie przy ulicy Grójeckiej 26. To miejsce, w którym można kupić kawę i hot-dogi oraz wiele innych produktów gastronomicznych znanych ze Stop Cafe.

Śląska Prohibicja

Restauracja Śląska Prohibicja otworzyła się na początku grudnia nieopodal rynku w Nikiszowcu - górniczym osiedlu z początku XX w. w Katowicach.

MUS Bar & View

Każdy, kto zna się na geografii chociaż trochę, wie, że z Poznania nad Bałtyk jest spory kawałek.

Food Hall Browarów Warszawskich już prawie gotowy. Wiemy, co będzie w środku

Już wkrótce pierwszych gości powita Food Hall Browary, mieszczący się w dawnej Leżakowni Browaru Haberbuscha i Schielego. Autorem projektu hali jest Aleksander Likus wraz ze wspólnikami, przedstawiciel młodego pokolenia rodziny Likusów - znanych z licznych projektów hotelarskich i gastronomicznych.

Strategia restauracji Rozbrat 20: powrót do fine diningu

Jak będzie wyglądała gastronomia po koronawirusie? Czy jest w niej jeszcze miejsce na fine dining? Czy serwujące ten typ kuchni restauracje będą w stanie przetrwać? Rozbrat 20 podejmuje ryzyko!

Warszawski Nocny Market powraca, wspierając gastronomię

Stęskniliście się za Nocnym Marketem, czyli street foodowym targiem na starych peronach Dworca Głównego w Warszawie? Nowy, 6. już sezon rozpoczyna się tam już 21 maja! W tym roku organizatorzy chcą wesprzeć nowe koncepty gastronomiczne, które z powodu pandemii nie mogły rozwinąć kulinarnych skrzydeł

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej