x

Salve Pasta - nowy makaronowy koncept twórców Mąki i Wody

Kategoria: Miejsca    19.03.2021

Salve Pasta oferuje ręcznie robione makarony z prostymi dodatkami i sosem. To kolejny pomysł twórców warszawskiej Mąki i Wody na jedzenie dostepne tylko w dowozie.

Zdjęcie: Piotr Tuora
Zdjęcie: Piotr Tuora
Salve Pasta to drugi – po Sando Chicken Shop – pomysł właścicieli warszawskiej restauracji Mąka i Woda, który narodził się w czasie pandemii. Tym razem jednak, zamiast kurczaków, w dowozie zamówimy świeżo robione makarony z sosem.

Wegecentryczny pasta bar
Twórcy konceptu Salve Pasta określają go jako wegecentryczny pasta bar. Menu nie jest w całości wegetariańskie, ale przeważają w nim propozycje bezmięsne. W ofercie znalazło się pięć rodzajów makaronów – dwa z mięsem, trzy wegetariańskie oraz trzy przystawki, dodatki i napoje do wyboru.
Dania bazują na ręcznie robionym makaronie i świeżo wyrabianych sosach. Obecnie zamówić możemy rigatoni wołowo-wieprzowe, spaghetti z sosem pomidorowym, falbaniaste Mafaldine cacio e pepe, tagliatelle z grzybami oraz conghilie, czyli muszle z kurczakiem.

Makaron „do it yourself”
Jak na razie, pasta bar nie ma swojej siedziby i funkcjonuje w kuchni stołecznej Mąki i Wody. Czy znajdzie swoje własne miejsce, gdy gastronomia zostanie już otwarta?
– Zobaczymy, jak to będzie funkcjonować. Chcielibyśmy, żeby ta oferta była również dostępna w innej formie na wynos, jako DIY, czyli półprodukty do samodzielnego połączenia w domu, takie uproszczone „do it yourself”. Danie przyjeżdża w dostawie, ty wrzucasz tylko makaron do gotującej się wody, a potem łączysz z dodatkami w całość. W ten sposób będzie można zjeść pastę w jakosci al dente, ale wykończoną przez siebie – mówi Paweł Fabiś, współwłaściciel Mąki i Wody oraz pomysłodawca Salve Pasta.



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Jedyny taki McDonald's w Polsce. Lokal opakowany w wełniane ubranko

Restauracja McDonald's w Ustroniu została przyodziana... w wełniany kubrak. Oryginalne "opakowanie" budynku lokalu to część kampanii, która promuje zimową, sezonową ofertę Burger Drwala. Jej premiera rusza 23 listopada.

The Complex w Warszawie - miks smaków i rozrywki

The Complex to kulinarno-rozrywkowe serce multibrandowego obiektu Louvre Hotels Group w Warszawie. Przestrzeń pełną smaków i wydarzeń współtworzą trzy koncepty gastronomiczne.

Sposób na kryzys? Morski Zając - restauracja latem, palarnia kawy poza sezonem

Niektórzy restauratorzy zamiast utyskiwać na wojnę i szalejącą inflację, dywersyfikują ryzyko, przekształcając swój koncept. Morski Zając z Kuźnicy, dotąd miejsce całoroczne, w tym roku zamyka się na zimę, by skupić się na drugim biznesie - palarni kawy.

Pomysł na kryzys według Koko & Roy - delikatesy zamiast bistro

Pandemia, wojna, inflacja... Są restauratorzy, którzy się nie poddają kryzysom, a zamiast narzekać wymyślają kolejne sposoby na dywersyfikowanie lub zmianę swojego biznesu. Bistro Koko & Roy przekształciło się w delikatesy. O zmianie rozmawiamy z Anną Sytą, właścicielką biznesu.

Tauzen Pizza w miejsce Cyrulika Śląskiego - zmiana konceptu sposobem na kryzys

Dawna katowicka kawiarnia Cyrulik Śląski przeobraziła się w pizzerię inspirowaną Nowym Jorkiem. Radykalna zmiana to pomysł na radzenie sobie ze skutkami pandemii i inflacją. O tym, czy pizza sprawdza się lepiej niż kawa i ciastko rozmawiamy z Efremem Brolem, właścicielem Tauzen Pizzy.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej