x

The Trust - nowy lokal Tomasza Źrodłowskiego i Szymona Cieśli

Kategoria: Miejsca    18.03.2021

The Trust to krakowski koktajlbar i kawiarnia w jednym. Na razie, wypijemy w nim kawę, a po zakończeniu lockdownu - także autorskie drinki.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Przy Augustiańskiej 24 w Krakowie pojawiła się kawiarnia The Trust, a na jej tyłach powstający koktajlbar. To dzieło Tomasza Źródłowskiego i Szymona Cieśli, duetu barmanów wcześniej długo związanych z krakowskim Mercy Brown.

Kawiarnia na wynos
The Trust możemy odwiedzić już dziś. Działa w nim już część kawiarniana z ofertą na wynos.
– Polskie prawo nie pozwala na sprzedaż alkoholu na wynos, więc strefa koktajlowa musi poczekać, aż pandemiczne obostrzenia zostaną poluzowane. Docelowo kawa ma być u nas dodatkiem, akompaniamentem do spotkania, a nie odwrotnie. Biorąc pod uwagę realia, jest to nieco utrudnione, ale liczymy na to, że gdy klient wychodzi od nas z kubkiem kawy, to jego dzień staje się nieco piękniejszy – mówi Tomasz Źródłowski.

Koktajlowa klasyka i autorskie kompozycje

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
A czego możemy spodziewać się w strefie koktajlowej? Jak tłumaczy pomysłodawca, sercem lokalu mają być autorskie koktajle, ale na tym The Trust oczywiście nie poprzestanie.
– To będzie koktajlowa klasyka. Karta będzie oczywiście oparta o tzw. signature drinks, czyli o naszą kreatywność, ale napić się będzie można każdego klasyka, którego sobie zamarzymy – opowiada Źródłowski.
Skąd decyzja, by otwierać koktajlbar w trakcie pandemii? Jak tłumaczy jego współwłaściciel, pomysł narodził się w nieco innych niż obecne realiach.

– Decyzję podejmowaliśmy z końcem sierpnia. To był czas, gdy mieliśmy jeszcze nadzieję, że nie będzie kolejnego lockdownu. Po drugim lockdownie postanowiliśmy, że trochę zwolnimy i dopracujemy wszystkie elementy. Mieliśmy czas, żeby przesunąć jakąś ścianę, postawić ją od nowa, wyburzyć. W końcu remont się zakończył i trzeba było coś zacząć robić. Zdecydowaliśmy, że kawiarnia będzie działać w modelu na wynos, a na tyłach, w strefie koktajlowej robimy próby karty, testy, gotujemy. Czekamy na lepsze czasy – podsumowuje Tomasz Źródłowski.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej