x

Zgłoś swój pomysł na innowacje w branży spożywczej

Kategoria: Twój biznes - oferta    17.03.2021

Czy da się uratować świat przez zmianę nawyków żywieniowych? foodtech.ac twierdzi, że tak i - dodatkowo - że można na tym zarobić. Do 7 kwietnia można zgłaszać swoje pomysły na rozwiązania, które usprawnią branżę agri-food i pomogą jej być bardziej ekologiczną.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Ruszył nabór do kolejnej edycji akceleracji dla najlepszych pomysłów na innowacje w branży spożywczej. Rewolucyjne i obłędne w smaku zamienniki mięsa? Roślinne sposoby na nabiał? Alternatywne, ekologiczne rolnictwo wertykalne? To tylko niektóre z projektów, które wyszły spod skrzydeł akceleratora dla branży spożywczej foodtech.ac.

Do 7 kwietnia można zgłaszać swoje pomysły na kolejne rewolucyjne rozwiązania, które usprawnią branżę agri-food i pomogą jej być bardziej ekologiczną. 5 najlepszych zespołów przejdzie intensywny 8-tygodniowy program pod okiem mentorów i specjalistów z branży. Na koniec zaprezentuje się przed inwestorami i mediami na Demo Day.

Pora na zmiany
Już dziś widzimy dramatyczne koszty przemysłowej produkcji żywności. Jednym z nich jest wzrost  zachorowań na rozmaite choroby cywilizacyjne. Innym, nadmierna eksploatacja środowiska naturalnego, co również odbija się na zdrowiu ludzi.
– Widać, że stara droga to droga donikąd. Potrzebujemy innych rozwiązań. Branża to dostrzega, dostrzegają to konsumenci, coraz bardziej świadomi, jaki wpływ ma jedzenie i na ich zdrowie, i na środowisko wokół nich, i na całą planetę. Naszą rolą jest te zmiany umożliwić i przyspieszyć – mówi Piotr Grabowski, współzałożyciel foodtech.ac.

Do kogo skierowany jest akcelerator?
Program skierowany jest do osób i zespołów mających pomysł na biznes lub gotowe innowacyjne rozwiązanie dla sektora spożywczego. Dziedziny, w których innowacje są szczególnie pożądane to:
    • białko – roślinne, z owadów, mięso hodowane komórkowo
    • opakowania – inteligentne, biodegradowalne i jadalne
    • śmieci – zarządzanie odpadami w biznesie
    • lifestyle – produkty retailowe, zdrowe odżywianie, zrównoważone koncepty restauracyjne
    • agritech -- automatyzacja upraw, chemia pochodzenia roślinnego, farmy miejskie.

– Stawiamy na osoby otwarte i gotowe do działania. Jak przychodzi do nas ktoś mocno zdeterminowany do tego, by stworzyć biznes, który zmieni świat, to nawet jeśli nie ma do końca wyklarowanego pomysłu czy też pomysł ten nie jest do końca dobry, to jesteśmy w stanie z nim pracować, poprowadzić go, zmodyfikować pierwotny koncept – mówi Michał Piosik, współzałożyciel foodtech.ac.

Jak to potem działa?
Przez 3 edycje akceleratora przeszło do tej pory 15 projektów, z czego aż 12 nadal działa. Niektóre, dzięki foodtech.ac pozyskały finansowani i prężnie się rozwijają, inne wolą rozwój organiczny.
Jednym z absolwentów programu jest Roślinny Qurczak, polski zamiennik mięsa drobiowego na bazie fasoli i białka pszennego. Qurczak jest dostępny w wielu sklepach i w sprzedaży wysyłkowej w całej Polsce.

– Współpraca z Piotrem i Michałem nie kończy się po oficjalnych kilku tygodniach akceleracji. To dodaje nam dużo pewności siebie i motywacji do działania. foodtech.ac dał nam dostęp do branży spożywczej oraz pomoc mentorów, którzy mieli doświadczenie we wprowadzaniu podobnych produktów na rynek – Joanna Kuźniacka, Roślinny Qurczak.

Inny projekt to Listny Cud – producent świeżej żywności, uprawianej całorocznie na wertykalnych uprawach miejskich. Dzięki swojej technologii hoduje rośliny, jak np. mikroliście kapusty czy grochu, bez żadnych pestycydów, sztucznych wspomagaczy wzrostu czy jednorazowego plastiku. Firma ta wprowadziła też pierwsze w Polsce sklepowe farmy wertykalne.

– Farmy wertykalne już odnoszą spore sukcesy i cieszą się zainteresowaniem inwestorów za granicą. Na przykład niemiecki Infarm zdobył już ponad 300 milionów dolarów finansowania. W Polsce to nadal raczkująca sprawa, ale dzieki wsparciu i zwinności foodtech.ac mozemy byc na czele tych innowacji w naszym kraju – komentuje CEO Listnego Cudu, Matylda Szyrle.

Każdy wybrany do akceleratora projekt weźmie udział w dwumiesięcznym programie, pracując zespołowo i indywidualnie nad modelem biznesowym, rozwojem produktu i komunikacją z inwestorami. Foodtech.ac współpracuje z ponad sześćdziesięcioma mentorami, wśród których są zarówno eksperci z różnych obszarów prowadzenia biznesu  – komunikacja, marketing, inwestycje, analizy biznesowe – jak i przedstawiciele branży spożywczej, w tym liderów rynku, takich jak Carrefour czy Eurocash.

Aplikacje przesyłać można do 7 kwietnia na stronie: foodtech.ac

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

RATIONAL - profesjonalna instalacja urządzeń gwarancją optymalnej eksploatacji od pierwszego dnia

Pojawienie się nowego urządzenia RATIONAL w restauracji to wyjątkowy moment. Każdy, kto zdecydował się na profesjonalną instalację przez certyfikowanego partnera serwisowego Rational, może być pewien, że wszystko przebiegnie sprawnie, a sprzęt od razu zacznie działać.

Kuchnia gastronomiczna - na co zwrócić uwagę?

Podejmując decyzję o zakupie np. kuchni gastronomicznej, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim parametry produktu. Warto sprawdzić maksymalną moc sprzętu, ilość palników, maksymalną temperaturę, a także dodatkowe funkcje, takie jak ochrona przed przegrzaniem czy łatwe wyjmowanie filtra tłuszczu.

Prowadzisz restaurację i organizację pozarządową? Możesz sprzedawać posiłki w Glovo bez prowizji

W ramach programu Glovo "Zamawiając - pomagasz" organizacje pozarządowe, które jednocześnie prowadzą restaurację lub sklep, mogą sprzedawać na tej platformie z 0% prowizją. Z programu korzysta już m.in. Kuchnia Czerwony Rower w Warszawie.

PKN Orlen poszukuje dostawców zapiekanek

PKN Orlen prowadzi analizę rynku w zakresie potencjalnych dostawców zapiekanek, które pod marką własną koncernu byłyby przeznaczone do dalszej sprzedaży w jego punktach detalicznych. Odpowiedzi na zapytanie można składać do 24 sierpnia.

Serwisy obiadowe i zastawa stołowa odpowiednie na co dzień

Dzisiaj jest to mniej popularne niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu, jednak część osób decyduje się oddzielić serwis obiadowy i zastawę stołową codzienną od świątecznej. Co będzie odpowiednie do codziennego użytkowania? Czym kierować się przy zakupie talerzy, misek, kubków oraz sztućców dla rodziny?

Kawowy ekspres do gastronomii. Cena to nie wszystko

Jeśli nie wiemy, jak samodzielnie zaparzyć espresso, powinniśmy mieć w lokalu choćby mały automatyczny ekspres. To, jakie urządzenie będzie dla nas odpowiednie, zależy od wielu czynników i nie ogranicza się do dyskusji wyłącznie na temat ceny.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej