x

Włoskie regiony - szlakiem wina i kuchni

Kategoria: Wino    12.03.2021

Włochy to jeden z najbardziej różnorodnych krajów winiarskich na świecie. Dzięki przyjaznym warunkom klimatycznym uprawia się tam ponad 500 odmian winorośli. W żadnym innym miejscu na Ziemi odrębność regionalna nie jest tak silna. Różnice te dotyczą nie tylko klimatu i architektury, ale również wina

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
– Włochy są czołowym producentem wina i odpowiadają za prawie 20% ogólnoświatowej produkcji. To również jeden z najstarszych regionów uprawy winorośli na świecie, z silnie zakorzenioną kulturą winiarską. Wina produkowane są zarówno ze szczepów lokalnych jak i tzw. międzynarodowych, które jak sama nazwa wskazuje są uprawiane na całym świecie. Jednak bez wątpienia włoskie winiarstwo swoje bogactwo i unikalność zawdzięcza przede wszystkim szczepom endemicznym, czyli lokalnym, uprawianym w poszczególnych regionach – wyjaśnia Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane

Veneto – kraina bąbelków i Amarone
Północno-wschodnia część Italii to kraina kojarzona przede wszystkim z prosecco – lekkim i orzeźwiającym winem musującym w bardzo przystępnej cenie, które od kilku lat cieszy się ogromną popularnością również w Polsce. Ze względu na swoją uniwersalność dobrze komponuje się niemal ze wszystkimi potrawami. Od niedawna dostępne jest również w wersji różowej.

W Veneto powstaje także amarone, jedno z najbardziej rozpoznawalnych win czerwonych na świecie. Jego unikalny, zmysłowy bukiet z wyczuwalnymi aromatami wiśni w likierze, powideł porzeczkowych i przypraw korzennych zawdzięcza metodzie appassimento, gdzie starannie wyselekcjonowane grona suszone są przez kilka miesięcy, aby następnie już jako rodzynki przejść przez proces fermentacji i dojrzewania w beczce, by dopiero po 5 latach trafić na nasze stoły.

– Amarone należy do kategorii „win kontemplacyjnych”, które doskonale sprawdzają się
do delektowania się nimi solo. Miłośnikom połączeń winno-kulinarnych polecamy smakować to niezwykłe wino w towarzystwie dziczyzny, grillowanych mięs, czy serów typu parmezan – podpowiada Małgorzata Sułek.

Piemont truflą pachnący
Piemont to górzysty region północno-zachodnich Włoch sąsiadujący z Francją. Pod względem smaków i zapachów nieco też do niej nawiązuje. Słynie z barolo – „potężnego”, niezwykle tanicznego wina, które może śmiało konkurować z francuskimi burgundami. Wino powstaje ze szczepu nebbiolo i świetnie komponuje się z mięsem (szczególnie dziczyzną), serami i oczywiście truflami.

– Barolo zdecydowanie nie jest typem winnego samotnika. Do ukazania swoich największych walorów wymaga równie silnego kompana. Najlepiej w postaci porządnej porcji mięsa i ciężkiego sosu – mówi Małgorzata Sułek.

Słoneczna Apulia
Jednym z największych i najcieplejszych włoskich regionów winiarskich, z którego pochodzą zarówno wspaniałe wina jak i najlepsza oliwa jest natomiast Apulia. Króluje tu primitivo, idealny szczep dla osób stawiających pierwsze kroki w winiarskim świecie. Jego uniwersalny charakter sprawia, że wino to cieszy się niesłabnącą popularnością również w Polsce.

– Primitivio charakteryzują dżemiste, słodkie aromaty, niska kwasowość i łagodne taniny. Ta odmiana zbierana jest we Włoszech najwcześniej, bo już w sierpniu. Wystarczy chwila nieuwagi, a wino może stracić na swojej wyrazistości, stać się płaskie i pozbawione kwasowości. Dlatego przy wyborze butelki primitivo wskazana jest wyjątkowa czujność i cierpliwość, gdyż najcenniejsze okazy będziemy „łowić” w gąszczu często bardzo słabych jakościowo win. To wino stworzy harmonijny duet z makaronem w sosie na bazie pomidorów, czerwonym mięsem a w słodkiej wersji genialnie sprawdzi się z gorzką czekoladą – wyjaśnia Małgorzata Sułek.

Innym szczepem, który mocno kojarzy się z południem Włoch jest negroamaro, którego praktycznie czarna skórka odpowiada za nasycony kolor wina.
- Moje najwspanialsze wspomnienie kulinarne z Apulii to genialny makaron orecchiette z rzepą, podany przez włoską mammę w towarzystwie kieliszka negroamaro, jednak zupełnie nietypowego, winifikowanego na biało, przepełnionego aromatami ziół i kwitnącego sadu. To było południe Włoch w najczystszym wydaniu – wspomina sommelierka.

Zaskakująca Sardynia
Choć Sardynia jest popularnym kierunkiem turystycznym to pod względem wina potrafi zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych sommelierów. Oprócz popularnych szczepów takich jak cannonau, czy carignano jest tu również szeroka paleta szczepów endemicznych, których nie spotkamy w innym zakątku świata jak np. nasco – szczep biały, którego powierzchnia upraw wynosi jedyne 140 hektarów.

Produkcja win białych i czerwonych jest tu na podobnym poziomie. Naturalnym dodatkiem do nich są sery, z których słynie ten region, a także ryby i owoce morza. W Polsce ekspert rekomenduje wypić je w towarzystwie ulubionego makaronu z dodatkiem ryby w maślanym sosie.

Toskania – winny buntownik z wyboru
Supertoskany obecnie stanowią kwintesencję włoskiego wina, ale gdyby nie bunt toskańskich producentów, zapoczątkowany w latach 60-tych ubiegłego wieku te niezwykłe wina mogłyby nigdy nie powstać.

– Opinia o chianti w połowie XX wieku nie była najlepsza. Obowiązkowe dodawanie gron białych powodowało, że wina były rozwodnione i traciły swoją zadziorność i unikalność. Toskańskim winiarzom przestały więc podobać się panujące reguły i zasady i zaczęli iść własną drogą, tworząc wina oparte o szczepy francuskie. Bunt przeciwko panującym zasadom kosztował ich spadkiem w klasyfikacji do poziomu win stołowych. Jakość z kolei była równa najlepszym winom z tej apelacji. Supertoskany szybko zyskały dużą popularność, a ich ceny obecnie dorównują np. winom z cenionego Bordeaux – mówi Małgorzata Sułek.

Toskania to zachwycające widoki, wspaniale zabytki, pyszne wina i wspaniała kuchnia. W żadnym innym miejscu na Ziemi kuchnia i wino nie są ze sobą tak silnie powiązane, dlatego warto zainspirować się najpopularniejszymi połączeniami winno-kulinarnymi Toskańczyków.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sommelier Norbert Dudziński wrócił do Polski

Norbert Dudziński, do niedawna head sommelier w 3-gwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze, wrócił do Polski i objął stanowisko general managera oraz head sommeliera w warszawskim wine barze Dyletanci.

IGRZYSKA SOMMELIERÓW

27 maja w Warszawie odbyła się 17. edycja Mistrzostw Polski Sommelierów. Nowym Mistrzem Polski został Marek Przyborek, pracujący na co dzień w restauracji Northcote w brytyjskim Langho. Drugie miejsce zajął Maciej Sokołowski, kolejne zaś Maciej Łyko,

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MACIEJ ŁYKO

W pracy moim głównym celem jest zadowolenie gości naszej restauracji. To oni są najważniejsi i to dla nich nasza profesja została stworzona. Poza pracą moje prywatne cele to zwycięstwo w przyszłorocznych Mistrzostwach Polski Sommelierów oraz zdanie egzaminu Master Sommelier.

ADAM PAWŁOWSKI: WINNICE W OGNIU

Ostatniej jesieni oczy całego świata winiarskiego ponownie skierowały się na Kalifornię. Dopiero co winiarze otrząsnęli się po fatalnym w skutkach trzęsieniu ziemi w 2014 r., a znów musieli stawić czoła żywiołom natury.

Adam Pawłowski: Polskie wina w restauracji

Jak personel i właściciele restauracji w Zielonej Górze zapatrują się na polskie wina? Zadałem to pytanie w stolicy lubuskiego regionu winiarskiego i... to, co usłyszałem, szybko sprowadziło mnie na ziemię.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ŁUKASZ MAŁACHOWSKI

"Nie ustaję w poszukiwaniu połączeń win z wariacjami naszego szefa kuchni. Poza tym podróżuję do producentów i regionów winiarskich, by lepiej zrozumieć unikatowość stylów win i terroir. Wreszcie zamierzam wstąpić w szeregi SSP".

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej