x

13 marca - urodziny rieslinga

Kategoria: Wino    12.03.2021

Najważniejsza odmiana winogron w Niemczech, riesling, obchodzi 13 marca swoje 586. urodziny. W tym dniu w 1435 roku po raz pierwszy pojawiła się w dokumencie wzmianka o tej odmianie winogron.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
13 marca 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator hrabiego Johanna IV z Katzenelnbogen, zakupił sześć sadzonek Riesslingen, które miał posadzić w winnicy w Rüsselsheim (miasto położone niedaleko Frankfurtu, w którym obecnie budowane są samochody Opla). W dokumencie sprzedaży po raz pierwszy w historii pojawia się słowo „riesling". Dlatego też możemy twierdzić, że 13 marca to dzień urodzin rieslinga. W oryginale wzmianka w dokumencie brzmiała: „Item 22 ß umb seczreben rießlingen in die wingarten" – zakup 6 sadzonek za cenę wynoszącą 22 szylingi.

Winiarski symbol Niemiec
Jeśli jest jakieś wino, które uosabia wina z Niemiec, to bez wątpienia jest to właśnie riesling! Obecnie ta odmian winogron uprawiana jest we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech.
W niemieckich winnicach na powierzchni 24.049 ha uprawia się blisko 40 procent wszystkich winogron tej odmiany na Ziemi. Palatynat, Mozela i Hesja Nadreńska są trzema największymi na globie regionami upraw rieslinga (odpowiednio: 5.865, 5.435 i 4.855 ha).

Smak terroir
Wybór rieslingów jest szeroki i obejmuje wszystkie poziomy jakościowe oraz kierunki smakowe. Obok nieskomplikowanych win na co dzień, z odmiany tej produkowane są wina jakościowe. Typowy riesling ma barwę jasnożółtą, przechodzącą w zielonkawo-żółtą, nos zdominowany jest przez brzoskwinię lub jabłko, a na podniebieniu wyczuwalna jest rasowa kwasowość.

Poza wszechstronnością w połączeniu z jedzeniem, riesling może być najbardziej znany z odzwierciedlania smaku terroir, w którym jest uprawiany. Ciężkie gleby gliniaste akcentują aromaty cytrusów, kolorowy piaskowiec nadaje winom niuans moreli, a gleby łupkowe podkreślają nuty mineralne, niekiedy przywodzące na myśl krzemień. Rieslingi świetnie znoszą starzenie. Dojrzałe rozwijają charakterystyczną, szlachetną nutę nafty, która sprawia największą rozkosz koneserom.
Obecnie riesling znów przeżywa renesans, a oferta win z Niemiec znacznie zyskała na jakości.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu

Już po raz szósty odbył się Festiwal Win Polskich. Imprezie zorganizowanej 7 i 8 czerwca w poznańskiej restauracji SPOT. towarzyszyła trzecia edycja konkursu "Polskie Korki".

Sprzedaż wina - edukacja czy emocje?

Wyższy popyt na wina pociąga za sobą głębszą segmentację rynku i podział komunikacji marketingowej. Obok dominującego dotąd modelu sprzedaży eksperckiej, stawiającej na winną edukację coraz silniejszym trendem jest marketing lifestyle’owy bazujący na emocjach i zabawie. Jak to się będzie rozwijać?

HISTORYCZNIE O WINIE

11 stycznia po raz czwarty odbyła się konferencja naukowa poświęcona historii wina w Polsce. Już od 2015 roku Klub Historii i Kultury Wina przy Warszawskim Oddziale Stowarzyszenia Historyków Sztuki jest miejscem spotkań, na których prezentowane są wyniki aktualnych badań nad polską kulturą wina.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: JAKUB PASTERNAK

Miłość do wina obudziła się we mnie podczas pewnego szkolenia prowadzonego przez Sławomira Chrzczonowicza. Zrozumiałem wtedy, że chcę zgłębić temat wina najmocniej jak tylko się da.

Riesling Weeks 2021: dwa miesiące pod znakiem najlepszego wina

Przed nami dwa miesiące degustacji, spotkań i wymiany doświadczeń. Siódma ogólnopolska edycja akcji "Riesling Weeks"odbędzie się w dniach od 1 czerwca do 31 lipca 2021.

Piotr Kamecki: zawód - sommelier

Obecnie kluczowe jest wzmacnianie wizerunku sommeliera jako istotnego partnera w procesie kup-sprzedaj-poleć-nalej-zaserwuj. Finalnie chodzi o to, by przyczyniał się on do wzrostu każdego biznesu restauracyjnego - uważa Piotr Kamecki.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej