x

13 marca - urodziny rieslinga

Kategoria: Wino    12.03.2021

Najważniejsza odmiana winogron w Niemczech, riesling, obchodzi 13 marca swoje 586. urodziny. W tym dniu w 1435 roku po raz pierwszy pojawiła się w dokumencie wzmianka o tej odmianie winogron.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
13 marca 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator hrabiego Johanna IV z Katzenelnbogen, zakupił sześć sadzonek Riesslingen, które miał posadzić w winnicy w Rüsselsheim (miasto położone niedaleko Frankfurtu, w którym obecnie budowane są samochody Opla). W dokumencie sprzedaży po raz pierwszy w historii pojawia się słowo „riesling". Dlatego też możemy twierdzić, że 13 marca to dzień urodzin rieslinga. W oryginale wzmianka w dokumencie brzmiała: „Item 22 ß umb seczreben rießlingen in die wingarten" – zakup 6 sadzonek za cenę wynoszącą 22 szylingi.

Winiarski symbol Niemiec
Jeśli jest jakieś wino, które uosabia wina z Niemiec, to bez wątpienia jest to właśnie riesling! Obecnie ta odmian winogron uprawiana jest we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech.
W niemieckich winnicach na powierzchni 24.049 ha uprawia się blisko 40 procent wszystkich winogron tej odmiany na Ziemi. Palatynat, Mozela i Hesja Nadreńska są trzema największymi na globie regionami upraw rieslinga (odpowiednio: 5.865, 5.435 i 4.855 ha).

Smak terroir
Wybór rieslingów jest szeroki i obejmuje wszystkie poziomy jakościowe oraz kierunki smakowe. Obok nieskomplikowanych win na co dzień, z odmiany tej produkowane są wina jakościowe. Typowy riesling ma barwę jasnożółtą, przechodzącą w zielonkawo-żółtą, nos zdominowany jest przez brzoskwinię lub jabłko, a na podniebieniu wyczuwalna jest rasowa kwasowość.

Poza wszechstronnością w połączeniu z jedzeniem, riesling może być najbardziej znany z odzwierciedlania smaku terroir, w którym jest uprawiany. Ciężkie gleby gliniaste akcentują aromaty cytrusów, kolorowy piaskowiec nadaje winom niuans moreli, a gleby łupkowe podkreślają nuty mineralne, niekiedy przywodzące na myśl krzemień. Rieslingi świetnie znoszą starzenie. Dojrzałe rozwijają charakterystyczną, szlachetną nutę nafty, która sprawia największą rozkosz koneserom.
Obecnie riesling znów przeżywa renesans, a oferta win z Niemiec znacznie zyskała na jakości.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WINOBRANIE 2017

Tegoroczne winobranie dobiegło końca w Niemczech niespotykanie wcześnie. Łącznie w roku 2017 można będzie liczyć na wino dobrej lub bardzo dobrej jakości, jednak będą to stosunkowo niewielkie zbiory.

Kwestionariusz sommeliera: Mikołaj Skrzypczak

O pracy sommeliera w londyńskiej restauracji Trishna opowiada Mikołaj Skrzypczak.

Adam Pawłowski: Odkrycie Teneryfy

Do tej pory moje skojarzenia dotyczące Teneryfy były zestawem stereotypowych klisz, które zawierały słońce, plaże i wulkany. Po wizycie na największej z siedmiu Wysp Kanaryjskich to jednak wina najbardziej utkwiły mi w pamięci.

Almudena Alberca: upór i konsekwencja

Enolożka Almudena Alberca jest pierwszą kobietą w Hiszpanii, która uzyskała tytuł Master of Wine. Niedawno prowadziła degustację dla polskiej branży winiarskiej, a nam opowiedziała, jak wyglądała jej droga na szczyt.

Wino i kobiety. Jak sobie radzą panie w branży winiarskiej?

Wino to nie tylko trunek najchętniej wybierany przez kobiety, dla wielu z nich sposobem na życie stała się praca w branży winiarskiej. Jakie możliwości zawodowe w świecie win mają dziś kobiety? Opowiada Dorota Wisła, absolwentka enologii i sommelierka.

Adam Tomczak najlepszym polskim sommelierem 2021 roku

Tegorocznym zwycięzcą mistrzostw Polski Sommelierów został Adam Tomczak pracujący w poznańskim Mielżyński Wines Spirits Specialities. Oprócz pierwszego miejsca w konkursie otrzymał także tytuł Mistrza Sommelierów Publiczności.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej