x

13 marca - urodziny rieslinga

Kategoria: Wino    12.03.2021

Najważniejsza odmiana winogron w Niemczech, riesling, obchodzi 13 marca swoje 586. urodziny. W tym dniu w 1435 roku po raz pierwszy pojawiła się w dokumencie wzmianka o tej odmianie winogron.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
13 marca 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator hrabiego Johanna IV z Katzenelnbogen, zakupił sześć sadzonek Riesslingen, które miał posadzić w winnicy w Rüsselsheim (miasto położone niedaleko Frankfurtu, w którym obecnie budowane są samochody Opla). W dokumencie sprzedaży po raz pierwszy w historii pojawia się słowo „riesling". Dlatego też możemy twierdzić, że 13 marca to dzień urodzin rieslinga. W oryginale wzmianka w dokumencie brzmiała: „Item 22 ß umb seczreben rießlingen in die wingarten" – zakup 6 sadzonek za cenę wynoszącą 22 szylingi.

Winiarski symbol Niemiec
Jeśli jest jakieś wino, które uosabia wina z Niemiec, to bez wątpienia jest to właśnie riesling! Obecnie ta odmian winogron uprawiana jest we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech.
W niemieckich winnicach na powierzchni 24.049 ha uprawia się blisko 40 procent wszystkich winogron tej odmiany na Ziemi. Palatynat, Mozela i Hesja Nadreńska są trzema największymi na globie regionami upraw rieslinga (odpowiednio: 5.865, 5.435 i 4.855 ha).

Smak terroir
Wybór rieslingów jest szeroki i obejmuje wszystkie poziomy jakościowe oraz kierunki smakowe. Obok nieskomplikowanych win na co dzień, z odmiany tej produkowane są wina jakościowe. Typowy riesling ma barwę jasnożółtą, przechodzącą w zielonkawo-żółtą, nos zdominowany jest przez brzoskwinię lub jabłko, a na podniebieniu wyczuwalna jest rasowa kwasowość.

Poza wszechstronnością w połączeniu z jedzeniem, riesling może być najbardziej znany z odzwierciedlania smaku terroir, w którym jest uprawiany. Ciężkie gleby gliniaste akcentują aromaty cytrusów, kolorowy piaskowiec nadaje winom niuans moreli, a gleby łupkowe podkreślają nuty mineralne, niekiedy przywodzące na myśl krzemień. Rieslingi świetnie znoszą starzenie. Dojrzałe rozwijają charakterystyczną, szlachetną nutę nafty, która sprawia największą rozkosz koneserom.
Obecnie riesling znów przeżywa renesans, a oferta win z Niemiec znacznie zyskała na jakości.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kolejny polski Master Sommelier

20 sierpnia do grona 239 Master Sommelierów dołączył Piotr Pietras, który na co dzień pracuje jako head sommelier w londyńskiej restauracji Launceston Place. Do sukcesów (podwójny tytuł Mistrza Polski Sommelierów oraz Wicemistrza Europy Sommelierów) zaliczyć może właśnie ten zaszczytny tytuł.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ŁUKASZ MAŁACHOWSKI

"Nie ustaję w poszukiwaniu połączeń win z wariacjami naszego szefa kuchni. Poza tym podróżuję do producentów i regionów winiarskich, by lepiej zrozumieć unikatowość stylów win i terroir. Wreszcie zamierzam wstąpić w szeregi SSP".

Branża winiarska też w kryzysie

Zamknięte restauracje i ograniczony dostęp do sklepów mogą przyczynić się do zmarnowania miliarda litrów wina! Na kondycji finansowej importerów wina negatywnie odbijają się: wzrost cen walut i mniejszy zysk ze sprzedaży zakupionych przed pandemią towarów. Jakie są pomysły na przetrwanie?

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Adam Pawłowski: Wino dotknięte przez wirusa

Pandemia koronawirusa z dnia na dzień zmieniła otaczającą nas rzeczywistość. Nowe tymczasowe realia dotyczą także branży winiarskiej.

JUŻ WKRÓTCE GRAND PRIX "MAGAZYNU WINO"

27-29 października odbędzie się Stilnovisti XII Grand Prix "Magazynu Wino". Podczas gali wręczone zostaną nagrody dla najlepszych win w dziesięciu kategoriach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej