

Nowe obostrzenia na Mazowszu i w Lubuskiem. Co się zmieni dla branży HoReCa?


Nowe zasady w województwach mazowieckim i lubuskim zaczną obowiązywać od poniedziałku 15 marca. Znów zamknięte zostaną hotele, instytuty kultury i baseny, a galerie handlowe będą działać w ograniczonym zakresie.
Nadal województwem w którym jest najtrudniejsza sytuacja epidemiologiczna pozostaje warmińsko-mazurskie. Podobnie jest w przypadku województwa pomorskiego, w którym od najbliższej soboty, a więc od 13 marca, będą obowiązywały takie same ograniczenia jak w woj. warmińsko-mazurskim. Do tych dwóch województw, od poniedziałku 15 marca, dołączy mazowieckie i lubuskie (obostrzenia wchodzą w życie później niż w pomorskim, aby przedsiębiorcy mogli się do nich przygotować).
– Podjęliśmy decyzję o obostrzeniach w woj. mazowieckim i lubuskim; zamknięte zostaną hotele, ograniczona będzie działalność galerii handlowych, nie będą działać instytucje kultury, baseny i wszelkie obiekty sportowe – poinformował minister zdrowia.
Dla gastronomii w tych województwach nic się nie zmienia – tak jak w całej Polsce może sprzedawać posiłki jedynie na wynos i w dowozie. W najbliższym czasie może się okazać, że obostrzeń przybędzie. Póki co jednak pozostałe województwa funkcjonują bez zmian.
Zobacz także

Lockdown i nowa normalność według McDonald’s

Jak sieć działała w trakcie lockdownu, a jak funkcjonuje obecnie opowiada Artur Bieńkowski, dyrektor ds. rozwoju i łańcucha dostaw Polska.

Rzymski patent na pandemię: kolacja z noclegiem w hotelu i śniadaniem

Coraz większą popularnością wśród dobrze sytuowanych rzymian cieszą się "rzymskie wakacje", na które zapraszają hotele w Wiecznym Mieście. Oferują w pakiecie kolację z noclegiem i śniadaniem. Ceny wahają się od 100 do ponad 400 euro od osoby.

Ponowne otwarcie Etno Cafe: klienci nie zawiedli!

- Za nami pracowity weekend przygotowań, aby wszystkie nowe normy były w kawiarni spełnione. Goście i pracownicy nie zawiedli, widzę dzisiaj te same twarze - mówi Anna Mrozik, kierownik rejonu Warszawa w sieci Etno Cafe. Sprawdź, jak mija pierwszy dzień ponownego otwarcia lokali gastronomicznych.

O gastronomii w czasach pandemii w Concordia Taste

Poznańska restauracja Concordia Taste inicjuje 2 czerwca spotkanie warsztatowe, podczas którego wspólnie z przedstawicieli branży chce wypracować standardy działania w obecnej sytuacji.

Ekspert: czy branża spożywcza jest odporna na COVID-19?

Na jakie produkty spożywcze wzrósł popyt? Jak sobie radzi gastronomia? Czy Polska ma szansę utrzymać pozycję lidera w branży drobiarskiej? Analizuje Piotr Dalak, Associate Partner JP Weber i członek grupy "Agri, Food & Beverages".

Lockdown przedłużony do końca stycznia, a po 1 lutego nie zapowiada się na poluzowanie obostrzeń

- Na pewno nie można liczyć, że w przypadku ustabilizowanej sytuacji, zakładając optymistycznie średnio ok. 10 tys. zachorowań tygodniowo, po 1 lutego dokonamy jakiegoś dużego poluzowania obostrzeń - zapowiedział minister zdrowia Adam Niedzielski.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

