x

Rzecznik rządu: będziemy dyskutować o rozwiązaniach dla branż dotkniętych Covid

Kategoria: Koronawirus - Finanse    08.03.2021

- Wsłuchujemy się w głos poszczególnych branż dotkniętych pandemią. Jeżeli chodzi o potencjalne, nowe rozwiązania będziemy o tym dyskutować. Nie wykluczam, że jakieś zmiany w tych narzędziach się pojawią - zapowiedział rzecznik prasowy rządu Piotr Müller.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Sekretarz stanu w KPRM, rzecznik prasowy rządu Piotr Müller był pytany na briefingu prasowym o to, dlaczego rząd nie przygotował żadnego programu pomocowego dla zamykanych regionów, czyli dla Warmii i Mazur, jak i dla Pomorza.
– Nie jest prawdziwa teza o tym, że nie ma tarczy, czy pomocy dla tych branż, ponieważ obowiązują Tarcze Finansowe, (...) jak chociażby Tarcza Finansowa PFR 2.0 m.in. dla branży gastronomicznej, hotelarskiej. To są konkretne pieniądze, które trafiają łącznie do kilkuset tysięcy pracowników z tych branż, które potrzebują pomocy – tłumaczył rzecznik rządu.

Dodał, że tarcza branżowa jest „faktycznie teraz przedłużana".
– To oznacza, że dodatkowe setki milionów złotych trafią do osób, które tego wsparcia potrzebują. A cała tarcza antykryzysowa i cała Tarcza Finansowa to jest już blisko 200 mld złotych – powiedział. Podkreślił, że tarcze finansowe działają i „są skutecznym narzędziem walki z bezrobociem".

 – W związku z tym -nie jest to prawdziwe stwierdzenie, że do tych podmiotów nie trafiają dodatkowe środki, ale oczywiście jesteśmy zawsze otwarci na to, aby poszczególne sektory, które najbardziej dotknięte są obostrzeniami, miały dodatkowe środki finansowe i właśnie takim rozwiązaniem jest Tarcza Finansowa PFR 2.0. Na razie wsłuchujemy się w głos poszczególnych branż. Jeżeli chodzi o potencjalne, nowe rozwiązania, będziemy o tym dyskutować. Nie wykluczam, że jakieś zmiany w tych narzędziach się pojawią – powiedział rzecznik rządu.

Müller zapewnił, że analizowane są potrzeby dotyczące przedsiębiorców w regionach, które mają dodatkowe obostrzenia. Zaznaczył, że narzędzia, „które w tej chwili obowiązują, dają możliwość tym przedsiębiorcom skorzystania z postojowego, z narzędzi Tarczy Finansowej".
– Indywidualnie przyglądamy się poszczególnym branżom, jesteśmy otwarci na to, żeby pewne modyfikacje dokonywać, ale jednocześnie zachęcamy, żeby skorzystać ze wszystkich narzędzi, które są w tej chwili – wskazał. Zastrzegł, że „co do dodatkowych środków finansowych żadna decyzja na ten moment nie zapadła".

Subwencja finansowa PFR w ramach Tarczy 2.0 będzie miała charakter bezzwrotny po spełnieniu przez przedsiębiorcę określonych warunków. W przypadku mikrofirm spadek obrotów to minimum 30 proc. w okresie kwiecień-grudzień lub w IV kwartale 2020 r. w porównaniu do analogicznego okresu w 2019 r.
Kwota subwencji zależy od wielkości spadku przychodów: 18 tys. zł na zatrudnionego przy spadku przychodów o 30-60 proc., 36 tys. zł na zatrudnionego przy spadku przychodów powyżej 60 proc. Maksymalna kwota finansowania dla mikrofirm to 324 tys. zł. Będzie możliwość umorzenia do 100 proc. w zależności od utrzymania zatrudnienia w 2021 r. (PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gowin: pierwsze pieniądze z nowej tarczy w poniedziałek na kontach firm

Ruszyła procedura przyjmowania wniosków w ramach Tarczy Finansowej PFR 2.0. - Pierwsze pieniądze z tarczy w poniedziałek powinny być już na kontach firm - poinformował wicepremier Jarosław Gowin. Chodzi m.in. o restauracje i hotele.

Pierwsze kroki, by ratować sytuację finansową firmy

Przedstawiamy zestawienie oszczędności, które może pomóc nam uporządkować finanse.

Będzie bon gastronomiczny? Rząd może podjąć decyzję w ciągu kilkunastu dni

- Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych kilkunastu dni decyzja zapadnie - mówi wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk, pytana o możliwość wprowadzenia bonu gastronomicznego. - Rozmawiamy o wariancie przekazania bonu pracodawcy - dodaje.

Morawiecki: ponad 700 mln zł z tarczy branżowej już na kontach firm

Ponad 700 mln zł z tzw. tarczy branżowej jest już na kontach firm - oświadczył premier Mateusz Morawiecki. Dodał, że pomoc wpłynęła na konta ponad 1000 restauracji i punktów gastronomicznych oraz ponad 500 hoteli i ośrodków hotelarskich.

Restauracje i hotele toną w długach. Sprawdźcie, jak bardzo!

Powrót branży HoReCa do kondycji sprzed pandemii nie będzie łatwy. Tym bardziej, że na początku kwietnia hotelarstwo, gastronomia i catering miały aż 242 mln zł zaległości - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów. A w liczbie tej nie odbija się jeszcze wpływ koronawirusa!

Optymalizacja kosztów w gastronomii, czyli "nowa" rzeczywistość w liczbach

Działamy w nowej rzeczywistości. Ponowne otwarcie przy aktualnych ograniczeniach to wyzwanie, które czeka wszystkich prowadzących biznes gastronomiczny. Istotne jest, aby zrobić to świadomie i rzetelnie. Kluczowa zasada brzmi: "liczę", jeżeli czegoś nie da się policzyć - "rezygnuję".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej