x

Konkurs barmański World Class powraca po roku przerwy

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    04.03.2021

Organizator konkursu oficjalnie ogłasza: koniec czekania! Po roku przerwy spowodowanej pandemią, polscy barmani znów będą mogli się zmierzyć się w turnieju umiejętności i kreatywności. Właśnie wystartowały krajowe kwalifikacje do World Class Competition 2021. Finał odbędzie się w Madrycie.

Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
World Class to konkurs wszechstronnie oceniający umiejętności i kreatywność barmanów. To także wielkie emocje rywalizacji, forum wymiany wiedzy i doświadczeń, kreowania trendów, święto smaku i gościnności, na które co roku czekają tak adepci, jak i weterani sceny barmańskiej w Polsce oraz na świecie.

– Wyczekiwany przez całe środowisko barmańskie, wytęskniony przez pasjonatów sztuki koktajlowej, konkurs powraca! Tych wrażeń brakowało w 2020 roku – cieszy się Maciej Mazur, Barman Roku World Class Poland 2019, współzałożyciel krakowskiego koktajlbaru TAG.

Maciej Mazur zachwycił międzynarodowe jury World Class Competition 2019 w Glasgow – zajął 15. lokatę i jest to najwyższy wynik Polaka do tej pory. Właśnie pod jego okiem oraz Marcina Kruka z Warszawy (zwycięzcy World Class Poland 2018), przygotowywać się będą i rywalizować w nowej edycji konkursu tegoroczni kandydaci.

Formuła konkursu
W tym roku o przepustkę do globalnego finału konkursu World Class ubiegać się będzie ponad 10 tysięcy barmanów w 60 krajach. Krajowe biuro konkursu, Diageo Reserve World Class Poland, przyjmować będzie zgłoszenia do 21 marca za pośrednictwem strony DiageoBarAcademy.com.

Zadaniem kandydatów będzie przygotowanie receptury i prezentacja autorskiego koktajlu zgodnie z jedną z czterech prezentacji opisanych w regulaminie.
– Okres pandemii jest trudny dla całej sceny barmańskiej, ale jestem pewien, że barmani świetnie wykorzystali ten czas na rozwój umiejętności i innowacji. To pozwala oczekiwać wielu zgłoszeń do konkursu i pokazu ogromnej kreatywności za barem – wyznaje Marcin Kruk, zwycięzca World Class Poland 2018, który rozwija koncept barowy dla sieci restauracji “ORZO” oraz hiszpańskiej restauracji “El Botellón” w Warszawie.

Dwadzieścioro czworo barmanów i barmanek (top 24), których internetowe prezentacje okażą się najlepsze, spotka się już osobiście w krajowym półfinale i finale World Class Poland. Wydarzenie odbędzie się w dniach 26-29 kwietnia. Spośród kandydatów wyłoniony zostanie polski Barman Roku 2021, który otrzyma bilet na zawody 5-8 lipca w Madrycie.

– Organizator konkursu wypracował szereg procedur i scenariuszy, by zapewnić, że etapy krajowe etapy oraz globalny finał mogły się odbyć w sposób bezpieczny i zgodny ze wszystkimi obowiązującymi wytycznymi chroniącymi zdrowie uczestników – zapewnia Bartosz Paśko, Kierownik Aktywacji w kanale On Trade, Diageo Reserve.

W stronę sławy
World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs barmański globu. Od 2009 roku mistrzowie sztuki koktajlowej rywalizują w nietuzinkowych miejscach, od Glasgow, Londynu, Berlina, po Kapsztad, Miami czy Meksyk. Po globalne trofeum World Class sięgnęli do tej pory reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii. W 2019 roku tytuł Barmanki Roku powędrował do Bannie Kang z Singapuru.

Aleja sławy polskiej edycji World Class liczy już pięć gwiazd – tyle edycji konkursu odbyło się do tej pory nad Wisłą. Dotychczasowi reprezentanci Polski w globalnych finałach World Class – Maciej Mazur, Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej i koktajlowi influencerzy.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kurt scheller gwiazdą siódmych warsztatów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Siódme spotkanie z cyklu Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere poświęcone były rybom i owocom morza. Ich gościem specjalnym był szwajcarski szef kuchni Kurt Scheller.

Konkurs Heinz Selection dla burgerowni niesieciowych

Heinz Selection to globalny program kierowany do burgerowni niesieciowych, które zrzeszają poniżej 5 punktów pod tą samą nazwą. Kwalifikacja do konkursu lokali przygotowujących i sprzedających burgery potrwa do 5 lutego. Finał odbędzie się na Gastrotargach SMAKKI w Warszawie - 25 marca 2023 roku.

GASTROTARGI SMAKKi: Czy gastronomii opłaca się być "eko"?

Rozmowy o byciu "eko" często sprowadzają się do dyskusji o kosztach. Wciąż pokutuje przekonanie, że to drogie rozwiązanie. Podczas GASTROTARGÓW SMAKKi, które odbędą się 23-25 marca w EXPO XXI w Warszawie, HoReCa przekona się, że "eko" to nie tylko eko-logia, ale też eko-nomia, czyli eko-efektywność.

Roślinne wyzwanie: misja oszczędzanie

Z powodu wysokiej inflacji oraz rosnących cen produktów spożywczych podczas podejmowania zakupów intuicyjnie sięgamy po tańsze opcje. Czy bazując na tanich artykułach, możemy stworzyć pełnowartościową dietę roślinną?

Plebiscyt RoślinnieJemy na najlepszy roślinny produkt 2022 r

Głosy na najlepszy roślinny produkt roku oddają konsumenci, więc dla producentów żywności nagroda jest szczególnie wartościowa. Wyróżnienia w Plebiscycie kampanii RoślinnieJemy zostaną przyznane w sześciu kategoriach.

Madrid Fusión Alimentos de España - w styczniu 2023 roku

Targi Madrid Fusión Alimentos de España po raz kolejny zostaną zorganizowane w madryckim centrum kongresowym IFEMA, gdzie na potrzeby wydarzenia wygospodarowano powierzchnię ponad 25 000 mkw. Impreza potrwa od 23 do 25 stycznia 2023 roku.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej