x

Konkurs barmański World Class powraca po roku przerwy

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    04.03.2021

Organizator konkursu oficjalnie ogłasza: koniec czekania! Po roku przerwy spowodowanej pandemią, polscy barmani znów będą mogli się zmierzyć się w turnieju umiejętności i kreatywności. Właśnie wystartowały krajowe kwalifikacje do World Class Competition 2021. Finał odbędzie się w Madrycie.

Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
World Class to konkurs wszechstronnie oceniający umiejętności i kreatywność barmanów. To także wielkie emocje rywalizacji, forum wymiany wiedzy i doświadczeń, kreowania trendów, święto smaku i gościnności, na które co roku czekają tak adepci, jak i weterani sceny barmańskiej w Polsce oraz na świecie.

– Wyczekiwany przez całe środowisko barmańskie, wytęskniony przez pasjonatów sztuki koktajlowej, konkurs powraca! Tych wrażeń brakowało w 2020 roku – cieszy się Maciej Mazur, Barman Roku World Class Poland 2019, współzałożyciel krakowskiego koktajlbaru TAG.

Maciej Mazur zachwycił międzynarodowe jury World Class Competition 2019 w Glasgow – zajął 15. lokatę i jest to najwyższy wynik Polaka do tej pory. Właśnie pod jego okiem oraz Marcina Kruka z Warszawy (zwycięzcy World Class Poland 2018), przygotowywać się będą i rywalizować w nowej edycji konkursu tegoroczni kandydaci.

Formuła konkursu
W tym roku o przepustkę do globalnego finału konkursu World Class ubiegać się będzie ponad 10 tysięcy barmanów w 60 krajach. Krajowe biuro konkursu, Diageo Reserve World Class Poland, przyjmować będzie zgłoszenia do 21 marca za pośrednictwem strony DiageoBarAcademy.com.

Zadaniem kandydatów będzie przygotowanie receptury i prezentacja autorskiego koktajlu zgodnie z jedną z czterech prezentacji opisanych w regulaminie.
– Okres pandemii jest trudny dla całej sceny barmańskiej, ale jestem pewien, że barmani świetnie wykorzystali ten czas na rozwój umiejętności i innowacji. To pozwala oczekiwać wielu zgłoszeń do konkursu i pokazu ogromnej kreatywności za barem – wyznaje Marcin Kruk, zwycięzca World Class Poland 2018, który rozwija koncept barowy dla sieci restauracji “ORZO” oraz hiszpańskiej restauracji “El Botellón” w Warszawie.

Dwadzieścioro czworo barmanów i barmanek (top 24), których internetowe prezentacje okażą się najlepsze, spotka się już osobiście w krajowym półfinale i finale World Class Poland. Wydarzenie odbędzie się w dniach 26-29 kwietnia. Spośród kandydatów wyłoniony zostanie polski Barman Roku 2021, który otrzyma bilet na zawody 5-8 lipca w Madrycie.

– Organizator konkursu wypracował szereg procedur i scenariuszy, by zapewnić, że etapy krajowe etapy oraz globalny finał mogły się odbyć w sposób bezpieczny i zgodny ze wszystkimi obowiązującymi wytycznymi chroniącymi zdrowie uczestników – zapewnia Bartosz Paśko, Kierownik Aktywacji w kanale On Trade, Diageo Reserve.

W stronę sławy
World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs barmański globu. Od 2009 roku mistrzowie sztuki koktajlowej rywalizują w nietuzinkowych miejscach, od Glasgow, Londynu, Berlina, po Kapsztad, Miami czy Meksyk. Po globalne trofeum World Class sięgnęli do tej pory reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii. W 2019 roku tytuł Barmanki Roku powędrował do Bannie Kang z Singapuru.

Aleja sławy polskiej edycji World Class liczy już pięć gwiazd – tyle edycji konkursu odbyło się do tej pory nad Wisłą. Dotychczasowi reprezentanci Polski w globalnych finałach World Class – Maciej Mazur, Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej i koktajlowi influencerzy.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Finał Bocuse d’Or 2021: znamy zwycięzców!

Główna nagroda Bocuse d’Or 2021 trafiła do Francuzów! Kto jeszcze zdobył statuetki w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów gastronomicznych świata odbywającym się w Lyonie?

PODRÓŻ ZMYSŁÓW

Na początku listopada br. w restauracji Senses w Warszawie odbyła się kolacja, podczas której ogłoszono szefa patrona dla wprowadzenia dwóch nowych kaw z kolekcji Exclusive Selection, przeznaczonych tylko dla gwiazdkowych restauracji.

Gęsina w Restauracji - 4. edycja konkursu

9 kwietnia 2019 roku, w halach targowych Expo Mazury S. A. w Ostródzie, podczas targów Mazury HoReCa odbędzie się kolejna, już 4. edycja konkursu kulinarnego Gęsina w Restauracji. Organizatorem konkursu jest Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi.

Na Międzynarodowych Targach Poznańskich dziś rozpoczynają się targi POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL

Wydarzenie od lat dostarcza inspiracji restauratorom, kucharzom oraz menedżerom i właścicielom obiektów noclegowych. Targi POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL to wydarzenie z dobrze wypracowaną formułą. Pozwala przedstawicielom sektora HoReCa zaczerpnąć wiedzy o nowych i naprawdę nietuzinkowych rozwiązan

Bocuse d’Or Europe 2020 za nami - relacja

Choć Jakub Kasprzak i Patryk Paczkowski nie awansowali do Wielkiego Finału Bocuse d’Or Europe 2020 w Lyonie, to ich występ podczas europejskiej selekcji w Tallinie wśród najlepszych szefów kuchni Starego Kontynentu, trzeba uznać za udany.

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej