x

ArtBistro Stalowa 52 - awantura o tarczę dla warszawskiej restauracji

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    03.03.2021

Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju opublikował na Twitterze informację, ile pieniędzy w ramach pomocy od rządu otrzymała restauracja na warszawskiej Pradze. To reakcja na wypowiedź jej menadżerki, że pomoc jest fikcją. - Naszą odpowiedź błędnie zinterpretowano! - tłumaczą przedstawiciele lokalu.

Zdjęcie: Facebook.com
Zdjęcie: Facebook.com
Awantura zaczęła się od 30-sekundowego spotu reklamowego, który 25 lutego bieżącego roku opublikował w sieci Polski Fundusz Rozwoju. Wideo nakręcono w restauracji ArtBistro Stalowa 52 na warszawskiej Pradze (nazwa miejsca nie była podana, rozpoznali je internauci). Anonimowy restaurator chwali w nim pomoc od państwa, podkreślając, że choć jego lokal nie może działać jak dawniej (...), to „przelew na konto" [ze wsparciem od państwa – przyp. red.] otrzymał „po dwóch dniach od załatwienia formalności”.

Pytanie, odpowiedź, reakcja
Filmik wywołał burzę w sieci po tym, jak portal Make Life Harder zapytał menedżerkę lokalu, w którym nagrano spot, czy kierowana przez nią restauracja rzeczywiście otrzymała pomoc w ramach tarczy. Okazało się, że według niej spot jest „fikcją, a jej zespół jest w takiej samej sytuacji jak reszta gastronomii w całym kraju".

W reakcji na tę wypowiedź Paweł Borys, prezes PFR, podał na Twitterze dokładną kwotę, jaką lokal ArtBistro Stalowa 52 dostała od państwa:
– Właścicielka restauracji Stalowa 52 mówi o fikcji pomocy z tarczy. Informuję, że ta restauracja otrzymała 297 tys. zł wiosną oraz 546 tys. zł obecnie – łącznie 843 tys. zł (...). Pomoc z tarczy otrzymała połowa firm w Polsce.

I dalej, w specjalnym oświadczeniu PFR tłumaczy, że celem kampanii było poinformowanie branży gastronomicznej i hotelarskiej o dostępnych dla nich możliwościach wsparcia: „Polski Fundusz Rozwoju w ramach w ramach Tarczy Finansowej PFR 2.0 wsparł od początku roku 15 592 restauracje, placówek gastronomicznych czy firm cateringowych na łączną kwotę 2,4 mld zł. Dodatkowo w ramach Tarczy 1.0 23 tys. firm związanych z zakwaterowaniem i gastronomią otrzymały subwencję na kwotę 3,4 mld zł. Łączne wsparcie (...) przekroczyło 70 mld zł".

Wypowiedź błędnie zinterpretowana
I tu znów zabrali głos przedstawiciele restauracji Stalowa przedstawiając swoje stanowisko w sieci.
– Zdjęcia do spotu były realizowane u nas, jednak treści przedstawione w reklamie nie dotyczą naszej restauracji ani hotelu. W spocie nie pojawił się nikt związany z naszą firmą, a treści nie odnoszą się bezpośrednio do nas. W tym miejscu chcielibyśmy zaznaczyć, że nasza odpowiedź na zadane na FB pytanie dotyczące spotu, została błędnie zinterpretowana. Odnieśliśmy się w niej do scenariusza reklamy, który nie przedstawia naszego miejsca i w tym sensie jest fikcją. Nigdzie nie napisaliśmy, że nie dostaliśmy pomocy. Nasza przyszłość, mimo otrzymanych subwencji i optymistycznego podejścia, również nie jest pewna. Wiele podmiotów gastronomicznych i hotelarskich zbankrutowało, wiele może jeszcze spotkać ten los. Nie wiemy bowiem jak długo będziemy musieli jeszcze zmagać się z restrykcjami, nie wiemy, kiedy nasz biznes wróci na normalne tory. Reasumując, wsparcie otrzymane z PFR uważamy za ważne, każda restauracja i hotel takie wsparcie powinny uzyskać. Warto jednak pamiętać, że nie rozwiązuje ono problemów właścicieli takich biznesów. Z pewnością tak my, jak i inni przedstawiciele branży, wolelibyśmy niczego nie dostać, o nic nie prosić, tylko prowadzić regularną działalność. Obecnie nie jest to jednak możliwe i nie wiadomo, kiedy możliwe będzie –  czytamy w oświadczeniu.
 

Autor tekstu: Ilona Mrozowska

Zobacz także

Lockdown gastronomii i hoteli przedłużony do 17 stycznia 2021 r. Czeka nas narodowa kwarantanna

Nie będzie poluzowania obostrzeń od 28 grudnia, na które tak bardzo liczyła branża HoReCa. Rząd ogłosił dziś przedłużenie lockdownu do 17 stycznia oraz dodatkowe ograniczenia. Zamknięcie hoteli dla gości w podróży służbowej to tylko jedno z nich. Sprawdźcie, jakie zmiany czekają nas po świętach.

Stava wprowadza darmowe płatności online dla restauratorów

Stava dbając o bezpieczeństwo wszystkich osób zaangażowanych w proces dostaw posiłków oraz mając świadomość trudnej sytuacji sektora gastronomicznego udostępniła dla restauratorów darmową metodę opłacania zamówień - StavaPay.

Tarcza antykryzysowa niewystarczająca dla gastronomii

Ogłoszona przez Rząd RP pomoc dla przedsiębiorców może nie pomóc w ratowaniu biznesów gastronomicznych. Rozwiązania tarczy punkt po punkcie analizuje Stowarzyszenie "Przyszłość dla Gastronomii"

Jakie konsekwencje grożą gościom restauracji otwartych mimo zakazu?

Klienci lokali otwieranych mimo obostrzeń są narażeni na konsekwencje prawne, choć obowiązujące aktualnie przepisy odnoszą się wyłącznie do przedsiębiorców, nie konsumentów. Gdzie zatem tkwi haczyk?

Niezbędnik dla gastronomii MAKRO realnym wsparciem dla branży

Akcja edukacyjnego wspierania branży gastronomicznej rozpoczęta podczas wiosennego lockdownu przez MAKRO Polska rozwinęła się w kompleksowy portal wiedzy. Poprzez "Niezbędnik dla gastronomii" MAKRO już od pół roku dzieli się z restauratorami i szefami kuchni przydatną wiedzą.

Jak w czasie pandemii zmienia się rynek dowozów?

Koronawirus w jednej chwili odmienił rynek usług gastronomicznych i skierował większość zamówień do kanału delivery. Czy będzie to szansa dla platform oferujących dowozy, czy może one również będą musiały przedefiniować swój sposób działania?

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej