x

Madrid Fusion powraca - na żywo i wirtuanie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    26.02.2021

Tegoroczny Madrid Fusion, jeden z największych światowych kongresów gastronomicznych, po raz pierwszy w historii odbędzie się nie tylko stacjonarnie, ale będzie także w całości transmitowany przez internet.

Prelegenci Madrid Fusion: Juan Luis Martínez i José Luis Saume, Juan Sebastián Pérez, Davide Caranchini i Joshua Niland / Zdjęcie: materiały prasowe
Prelegenci Madrid Fusion: Juan Luis Martínez i José Luis Saume, Juan Sebastián Pérez, Davide Caranchini i Joshua Niland / Zdjęcie: materiały prasowe
Ogólnoświatowe targi gastronomiczne Madrid Fusion powrócą 31 maja 2021 i potrwają do 2 czerwca w halach wystawienniczych madryckiego IFEMA. Równolegle wydarzenie będzie także transmitowane za pośrednictwem internetu.

Gastronomia – wspólna sprawa
Tematyka tegorocznego kongresu ma krążyć wokół krótkiego cyklu produkcji żywności i najlepszych sposobów na ekonomiczne wykorzystanie produktów. Pozostałe zagadnienia to m.in. uprawy biodynamiczne, miejskie uprawy i koncepcja tzw. miast jadalnych, a więc przestrzeni miejskich, w których hodowane są nie tylko rośliny ozdobne, ale także warzywa i owoce, dostarczające pokarm mieszkańcom.

Tegoroczny kongres skupiać się będzie na gastronomii łączącej producentów, hodowców, restauratorów i prawodawców, którzy wspólnie powinni dążyć do stworzenia zrównoważonego systemu żywnościowego.

Światowa czołówka szefów kuchni

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Wśród kucharzy, którzy potwierdzili swoją obecność jako prelegenci podczas Madrid Fusión 2021 są: jeden z najbardziej znanych włoskich kucharzy Davide Caranchini (Materia, Włochy), Flynn McGarry, który założył swoją pierwszą restaurację w wieku 12 lat i René Redzepi, szef kuchni kultowej duńskiej Nomy, który na co dzień pracuje z produktami z własnej szklarni. Wykład na temat zrównoważonego rozwoju wygłosi też Josha Nilanda (Saint Peter, Australia), pionier idei od „nosa do ogona” przy wykorzystywaniu ryb.

Spodziewany jest też przyjazd Juana Sebastiána Péreza (Ekwador). W rodzinnym Quito kieruje ruchem Chef to Farm, nad którym pracuje od dziesięciu lat, podróżując po całym kraju i jego rezerwatach ekologicznych, pracując ze zbieraczami kakao, hodowcami i rolnikami. Juan Luis Martínez i José Luis Saume (Mérito, Lima) przywiozą do Madrytu kuchnię będącą połączeniem smaków wenezuelskich i peruwiańskich. Ten koncept zapewnił im miejsce na liście 50 najlepszych restauracji w Ameryce Łacińskiej w 2020 roku.

Hiszpanię podczas Madrid Fusion mają reprezentować z kolei Xavier Pellicer (Healthy Kitchen), Ignacio Echapresto (Venta Moncalvillo), Pedro Sánchez (Bagá), Ángel León (Aponiente) i Ricard Camarena (Restaurante Ricard Camarena).

– Klienci, którzy są coraz bardziej uważni i krytyczni wobec tego, co konsumują, wymagają przejrzystości. Chcą, aby ich jedzenie miało jak najmniejszy wpływ na środowisko, ponieważ zdają sobie sprawę, że wpływa ono nie tylko na zdrowie, ale też na modele produkcji żywności na naszej planecie. Niedopuszczalne jest dziś myślenie, że możemy wyczerpywać jej zasoby – mówi José Carlos Capel, przewodniczący Madrid Fusión.

Podczas kongresu zostanie zaprezentowana także działalność World Central Kitchen, założonej przez szefa kuchni José Andrésa organizacji charytatywnej pomagającej najuboższym i potrzebującym, którzy zostali dotknięci skutkami pandemii Covid – 19. Organizacja działa w 40 miastach na świecie.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

XXI Madrid Fusion w styczniu 2023 roku

XXI edycja światowego kongresu gastronomicznego Madrid Fusion odbędzie się 23 - 25 stycznia w 2023 roku.

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Bartosz Peter i Sebastian Plasota zajęli 4. miejsce na Global Chefs Challenge

Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Sebastian Plasota zajęli czwarte miejsce w finale Global Chefs Challenge na Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi. Zespół otrzymał też wyróżnienie za najlepsze danie główne - halibuta z przegrzebkami z palonym masłem i tymiankiem.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej