x

Madrid Fusion powraca - na żywo i wirtuanie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    26.02.2021

Tegoroczny Madrid Fusion, jeden z największych światowych kongresów gastronomicznych, po raz pierwszy w historii odbędzie się nie tylko stacjonarnie, ale będzie także w całości transmitowany przez internet.

Prelegenci Madrid Fusion: Juan Luis Martínez i José Luis Saume, Juan Sebastián Pérez, Davide Caranchini i Joshua Niland / Zdjęcie: materiały prasowe
Prelegenci Madrid Fusion: Juan Luis Martínez i José Luis Saume, Juan Sebastián Pérez, Davide Caranchini i Joshua Niland / Zdjęcie: materiały prasowe
Ogólnoświatowe targi gastronomiczne Madrid Fusion powrócą 31 maja 2021 i potrwają do 2 czerwca w halach wystawienniczych madryckiego IFEMA. Równolegle wydarzenie będzie także transmitowane za pośrednictwem internetu.

Gastronomia – wspólna sprawa
Tematyka tegorocznego kongresu ma krążyć wokół krótkiego cyklu produkcji żywności i najlepszych sposobów na ekonomiczne wykorzystanie produktów. Pozostałe zagadnienia to m.in. uprawy biodynamiczne, miejskie uprawy i koncepcja tzw. miast jadalnych, a więc przestrzeni miejskich, w których hodowane są nie tylko rośliny ozdobne, ale także warzywa i owoce, dostarczające pokarm mieszkańcom.

Tegoroczny kongres skupiać się będzie na gastronomii łączącej producentów, hodowców, restauratorów i prawodawców, którzy wspólnie powinni dążyć do stworzenia zrównoważonego systemu żywnościowego.

Światowa czołówka szefów kuchni

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Wśród kucharzy, którzy potwierdzili swoją obecność jako prelegenci podczas Madrid Fusión 2021 są: jeden z najbardziej znanych włoskich kucharzy Davide Caranchini (Materia, Włochy), Flynn McGarry, który założył swoją pierwszą restaurację w wieku 12 lat i René Redzepi, szef kuchni kultowej duńskiej Nomy, który na co dzień pracuje z produktami z własnej szklarni. Wykład na temat zrównoważonego rozwoju wygłosi też Josha Nilanda (Saint Peter, Australia), pionier idei od „nosa do ogona” przy wykorzystywaniu ryb.

Spodziewany jest też przyjazd Juana Sebastiána Péreza (Ekwador). W rodzinnym Quito kieruje ruchem Chef to Farm, nad którym pracuje od dziesięciu lat, podróżując po całym kraju i jego rezerwatach ekologicznych, pracując ze zbieraczami kakao, hodowcami i rolnikami. Juan Luis Martínez i José Luis Saume (Mérito, Lima) przywiozą do Madrytu kuchnię będącą połączeniem smaków wenezuelskich i peruwiańskich. Ten koncept zapewnił im miejsce na liście 50 najlepszych restauracji w Ameryce Łacińskiej w 2020 roku.

Hiszpanię podczas Madrid Fusion mają reprezentować z kolei Xavier Pellicer (Healthy Kitchen), Ignacio Echapresto (Venta Moncalvillo), Pedro Sánchez (Bagá), Ángel León (Aponiente) i Ricard Camarena (Restaurante Ricard Camarena).

– Klienci, którzy są coraz bardziej uważni i krytyczni wobec tego, co konsumują, wymagają przejrzystości. Chcą, aby ich jedzenie miało jak najmniejszy wpływ na środowisko, ponieważ zdają sobie sprawę, że wpływa ono nie tylko na zdrowie, ale też na modele produkcji żywności na naszej planecie. Niedopuszczalne jest dziś myślenie, że możemy wyczerpywać jej zasoby – mówi José Carlos Capel, przewodniczący Madrid Fusión.

Podczas kongresu zostanie zaprezentowana także działalność World Central Kitchen, założonej przez szefa kuchni José Andrésa organizacji charytatywnej pomagającej najuboższym i potrzebującym, którzy zostali dotknięci skutkami pandemii Covid – 19. Organizacja działa w 40 miastach na świecie.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Kurt scheller gwiazdą siódmych warsztatów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Siódme spotkanie z cyklu Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere poświęcone były rybom i owocom morza. Ich gościem specjalnym był szwajcarski szef kuchni Kurt Scheller.

Konkurs Heinz Selection dla burgerowni niesieciowych

Heinz Selection to globalny program kierowany do burgerowni niesieciowych, które zrzeszają poniżej 5 punktów pod tą samą nazwą. Kwalifikacja do konkursu lokali przygotowujących i sprzedających burgery potrwa do 5 lutego. Finał odbędzie się na Gastrotargach SMAKKI w Warszawie - 25 marca 2023 roku.

GASTROTARGI SMAKKi: Czy gastronomii opłaca się być "eko"?

Rozmowy o byciu "eko" często sprowadzają się do dyskusji o kosztach. Wciąż pokutuje przekonanie, że to drogie rozwiązanie. Podczas GASTROTARGÓW SMAKKi, które odbędą się 23-25 marca w EXPO XXI w Warszawie, HoReCa przekona się, że "eko" to nie tylko eko-logia, ale też eko-nomia, czyli eko-efektywność.

Roślinne wyzwanie: misja oszczędzanie

Z powodu wysokiej inflacji oraz rosnących cen produktów spożywczych podczas podejmowania zakupów intuicyjnie sięgamy po tańsze opcje. Czy bazując na tanich artykułach, możemy stworzyć pełnowartościową dietę roślinną?

Plebiscyt RoślinnieJemy na najlepszy roślinny produkt 2022 r

Głosy na najlepszy roślinny produkt roku oddają konsumenci, więc dla producentów żywności nagroda jest szczególnie wartościowa. Wyróżnienia w Plebiscycie kampanii RoślinnieJemy zostaną przyznane w sześciu kategoriach.

Madrid Fusión Alimentos de España - w styczniu 2023 roku

Targi Madrid Fusión Alimentos de España po raz kolejny zostaną zorganizowane w madryckim centrum kongresowym IFEMA, gdzie na potrzeby wydarzenia wygospodarowano powierzchnię ponad 25 000 mkw. Impreza potrwa od 23 do 25 stycznia 2023 roku.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej