x

Madrid Fusion powraca - na żywo i wirtuanie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    26.02.2021

Tegoroczny Madrid Fusion, jeden z największych światowych kongresów gastronomicznych, po raz pierwszy w historii odbędzie się nie tylko stacjonarnie, ale będzie także w całości transmitowany przez internet.

Prelegenci Madrid Fusion: Juan Luis Martínez i José Luis Saume, Juan Sebastián Pérez, Davide Caranchini i Joshua Niland / Zdjęcie: materiały prasowe
Prelegenci Madrid Fusion: Juan Luis Martínez i José Luis Saume, Juan Sebastián Pérez, Davide Caranchini i Joshua Niland / Zdjęcie: materiały prasowe
Ogólnoświatowe targi gastronomiczne Madrid Fusion powrócą 31 maja 2021 i potrwają do 2 czerwca w halach wystawienniczych madryckiego IFEMA. Równolegle wydarzenie będzie także transmitowane za pośrednictwem internetu.

Gastronomia – wspólna sprawa
Tematyka tegorocznego kongresu ma krążyć wokół krótkiego cyklu produkcji żywności i najlepszych sposobów na ekonomiczne wykorzystanie produktów. Pozostałe zagadnienia to m.in. uprawy biodynamiczne, miejskie uprawy i koncepcja tzw. miast jadalnych, a więc przestrzeni miejskich, w których hodowane są nie tylko rośliny ozdobne, ale także warzywa i owoce, dostarczające pokarm mieszkańcom.

Tegoroczny kongres skupiać się będzie na gastronomii łączącej producentów, hodowców, restauratorów i prawodawców, którzy wspólnie powinni dążyć do stworzenia zrównoważonego systemu żywnościowego.

Światowa czołówka szefów kuchni

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Wśród kucharzy, którzy potwierdzili swoją obecność jako prelegenci podczas Madrid Fusión 2021 są: jeden z najbardziej znanych włoskich kucharzy Davide Caranchini (Materia, Włochy), Flynn McGarry, który założył swoją pierwszą restaurację w wieku 12 lat i René Redzepi, szef kuchni kultowej duńskiej Nomy, który na co dzień pracuje z produktami z własnej szklarni. Wykład na temat zrównoważonego rozwoju wygłosi też Josha Nilanda (Saint Peter, Australia), pionier idei od „nosa do ogona” przy wykorzystywaniu ryb.

Spodziewany jest też przyjazd Juana Sebastiána Péreza (Ekwador). W rodzinnym Quito kieruje ruchem Chef to Farm, nad którym pracuje od dziesięciu lat, podróżując po całym kraju i jego rezerwatach ekologicznych, pracując ze zbieraczami kakao, hodowcami i rolnikami. Juan Luis Martínez i José Luis Saume (Mérito, Lima) przywiozą do Madrytu kuchnię będącą połączeniem smaków wenezuelskich i peruwiańskich. Ten koncept zapewnił im miejsce na liście 50 najlepszych restauracji w Ameryce Łacińskiej w 2020 roku.

Hiszpanię podczas Madrid Fusion mają reprezentować z kolei Xavier Pellicer (Healthy Kitchen), Ignacio Echapresto (Venta Moncalvillo), Pedro Sánchez (Bagá), Ángel León (Aponiente) i Ricard Camarena (Restaurante Ricard Camarena).

– Klienci, którzy są coraz bardziej uważni i krytyczni wobec tego, co konsumują, wymagają przejrzystości. Chcą, aby ich jedzenie miało jak najmniejszy wpływ na środowisko, ponieważ zdają sobie sprawę, że wpływa ono nie tylko na zdrowie, ale też na modele produkcji żywności na naszej planecie. Niedopuszczalne jest dziś myślenie, że możemy wyczerpywać jej zasoby – mówi José Carlos Capel, przewodniczący Madrid Fusión.

Podczas kongresu zostanie zaprezentowana także działalność World Central Kitchen, założonej przez szefa kuchni José Andrésa organizacji charytatywnej pomagającej najuboższym i potrzebującym, którzy zostali dotknięci skutkami pandemii Covid – 19. Organizacja działa w 40 miastach na świecie.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

WYCZEKIWANE MISTRZOSTWA

18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się za pół roku. Choć termin wydaje się bardzo odległy, to przygotowania idą pełną parą - w szczególności eliminacje do finału konkursu. Za nami już cztery konkursy nominowane do KPP.

KGRIC ZMIENIA NAZWĘ

Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu - organizacja powołana do reprezentowania i działania na rzecz polskiej branży gastronomicznej - działa obecnie jako Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu (ZP HoReCa).

Smak domu za oceanem

Wydarzenie performatywne "Polish Table: Mine, Yours, Ours", koprodukcja nowojorskiego MOFAD - Museum of Food and Drink i Instytutu Adama Mickiewicza odbyło się 6 i 7 listopada 2018.

Pięć wyjątkowych dań od pięciu najlepszych szefów kuchni z Polski Południowej - według Żółtego Przewodnika Gault&Millau

Podczas Gault&Millau Tour w Krakowie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

RESTAURANT WEEK NAGRODZIŁ NAJLEPSZE RESTAURACJE

25 listopada w Warszawie odbyła się wielka gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Uczestnicy z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński.

FINLANDIA® Vodka na festiwalu Wódki i zakąski w Warszawie

Za nami druga edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. Przez dwa dni, pod dachem Reduty Banku Polskiego w Warszawie, spotykali się eksperci i pasjonaci gorzelnictwa, miłośnicy sztuki barmańskiej oraz kulinariów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej