x

Lockdown w gastronomii przedłużony. W warmińsko-mazurskim ponownie zamknięte hotele

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    24.02.2021

Rząd ogłosił dziś, że dotychczasowe obostrzenia pandemiczne będą utrzymane wszędzie z wyjątkiem województwa warmińsko-mazurskiego, gdzie ponownie zamknięte zostaną m.in. hotele, muzea i placówki kulturalne. Obowiązujące ograniczenia mają potrwać przynajmniej do 14 marca.

Zdjęcie: Shutterstock
Zdjęcie: Shutterstock
Lokale gastronomiczne w całej Polsce nadal będą mogły działać jedynie w ograniczonym zakresie – sprzedając posiłki w dowozie i na wynos. Rząd ogłosił utrzymanie dotychczasowych obostrzeń.  
– Chcemy, aby wszystkie obowiązujące restrykcje zostały utrzymane. Nowe dotyczą województwa warmińsko-mazurskiego – mówił podczas środowej konferencji prasowej Adam Niedzielski, minister zdrowia.

W województwie warmińsko – mazurskim ponownie zamknięte będą galerie handlowe, hotele, placówki kultury. Ma to związek ze wzrostem zakażeń, jaki obserwowany jest na Warmii i Mazurach. Minister Niedzielski poinformował, że notowanych jest tam 45 nowych dziennych zakażeń w przeliczeniu na 100 tys. mieszkańców. Średnia w przeliczeniu na cały kraj wynosi 20 nowych dziennych zakażeń na 100 tys. mieszkańców. Niewykluczone, że obostrzenia powrócą także w innych województwach, jeśli ilość zachorowań w nich wzrośnie.

Rząd wprowadził także od 27 lutego nakaz korzystania z maseczek w miejsce przyłbic, szalików i chust do zasłaniania ust oraz nosa.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Gowin: gastronomia będzie musiała się jeszcze uzbroić w cierpliwość

- Gastronomia będzie musiała się jeszcze uzbroić w cierpliwość, w Europie będzie to zapewne jedna z ostatnich otwieranych branż - mówił w piątek wicepremier Jarosław Gowin. Jak dodał, resort pracuje nad nowymi rozwiązaniami dla biznesu w ramach Planu dla Pracy i Rozwoju.

Kurier Głodnego Warszawiaka - stołeczny mural na pomoc gastronomii

Kurier Głodnego Warszawiaka to mural wykonany przez pracownię Good Looking Studio. Na ścianie jednej ze śródmiejskich kamienic uwieczniono ofertę 12 stołecznych lokali.

Sphinx wprowadza dodatkowe procedury bezpieczeństwa przed otwarciem restauracji

Restauracyjna spółka Sfinks Polska opracowała 10 nowych procedur bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać w jej lokalach po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizować ryzyko nawrotu koronawirusa i zwiększać bezpieczeństwo gości, a także pracowników restauracji.

Specjalne działania Uber Eats na czas zarazy

W związku z dynamicznie rozwijającą się sytuacją związaną z pandemią koronawirusa, Uber Eats wprowadził działania pomocowe

Rzymski patent na pandemię: kolacja z noclegiem w hotelu i śniadaniem

Coraz większą popularnością wśród dobrze sytuowanych rzymian cieszą się "rzymskie wakacje", na które zapraszają hotele w Wiecznym Mieście. Oferują w pakiecie kolację z noclegiem i śniadaniem. Ceny wahają się od 100 do ponad 400 euro od osoby.

[Q&A] Konsultacje ekspertów For Rest Projekt

Na tej stronie dostępny jest formularz, dla tych którzy chcą skorzystać z pomocy ekspertów. Jak to działa?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej