x

Nalej Se - w Krakowie ruszył pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny

Kategoria: Miejsca    17.02.2021

Pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny w Krakowie już działa. Powstał w dawnej fabryce elektroniki na Zabłociu. To odpowiedź na zamknięte puby i brak możliwości sprzedaży w nich piwa.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Jak mówi Krzysztof Dąbrowa, pomysłodawca Nalej Se cytowany przez LoveKraków.pl, puby są zamknięte, a miejsce takie jak Nalej Se ma umożliwić wzięcie na wynos piw, które niekoniecznie można kupić w zwykłym sklepie.

– Plany uruchomienia pubu, w którym normalnie będzie można usiąść i napić się piwa, musimy jeszcze na chwilę odłożyć z powodu panujących obostrzeń. Otwieramy się jednak jako sklep, w którym można zaopatrzyć się w butelki wielokrotnego użytku i nalać sobie na wynos kraftowych piw – wyjaśnia Krzysztof Dąbrowa.

W Nalej Se można skosztować piwa z 12 kranów z oferty regionalnych i rzemieślniczych browarów. Zabiera je się ze sobą w butelkach o pojemności 1 lira i 0,5 litra. Istnieje także możliwość zamówienia przekąsek i „dań piwnych". Jak skorzystać z oferty? Należy kupić przedpłaconą kartę, którą można po wykorzystaniu doładowywać (na miejscu lub przez aplikację). Następnie umieszcza się ją w czytniku nad kranikiem z piwem, które nas interesuje, i nalewa tyle, na ile mamy ochotę (i środków na karcie).

Lokal jest czynny od wtorku do soboty w godzinach 12.00 - 17.30, co nie umknęło uwadze internautów komentujących wydarzenie. „Czyli człowiek po pracy nie da rady wpaść po piwko, bo zamknięte? Planujecie zmiany, wydłużenie godzin otwarcia?" – napisał jeden z nich.

Być może tak się stanie, informują pomysłodawcy Nalej Se, ale jeszcze nie teraz. „Na razie się rozpędzamy, powoli, ale do przodu" – odpowiadają.

Autor tekstu: Ilona Mrozowska

Zobacz także

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Jedyny taki McDonald's w Polsce. Lokal opakowany w wełniane ubranko

Restauracja McDonald's w Ustroniu została przyodziana... w wełniany kubrak. Oryginalne "opakowanie" budynku lokalu to część kampanii, która promuje zimową, sezonową ofertę Burger Drwala. Jej premiera rusza 23 listopada.

The Complex w Warszawie - miks smaków i rozrywki

The Complex to kulinarno-rozrywkowe serce multibrandowego obiektu Louvre Hotels Group w Warszawie. Przestrzeń pełną smaków i wydarzeń współtworzą trzy koncepty gastronomiczne.

Sposób na kryzys? Morski Zając - restauracja latem, palarnia kawy poza sezonem

Niektórzy restauratorzy zamiast utyskiwać na wojnę i szalejącą inflację, dywersyfikują ryzyko, przekształcając swój koncept. Morski Zając z Kuźnicy, dotąd miejsce całoroczne, w tym roku zamyka się na zimę, by skupić się na drugim biznesie - palarni kawy.

Pomysł na kryzys według Koko & Roy - delikatesy zamiast bistro

Pandemia, wojna, inflacja... Są restauratorzy, którzy się nie poddają kryzysom, a zamiast narzekać wymyślają kolejne sposoby na dywersyfikowanie lub zmianę swojego biznesu. Bistro Koko & Roy przekształciło się w delikatesy. O zmianie rozmawiamy z Anną Sytą, właścicielką biznesu.

Tauzen Pizza w miejsce Cyrulika Śląskiego - zmiana konceptu sposobem na kryzys

Dawna katowicka kawiarnia Cyrulik Śląski przeobraziła się w pizzerię inspirowaną Nowym Jorkiem. Radykalna zmiana to pomysł na radzenie sobie ze skutkami pandemii i inflacją. O tym, czy pizza sprawdza się lepiej niż kawa i ciastko rozmawiamy z Efremem Brolem, właścicielem Tauzen Pizzy.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej