x

Nalej Se - w Krakowie ruszył pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny

Kategoria: Miejsca    17.02.2021

Pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny w Krakowie już działa. Powstał w dawnej fabryce elektroniki na Zabłociu. To odpowiedź na zamknięte puby i brak możliwości sprzedaży w nich piwa.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Jak mówi Krzysztof Dąbrowa, pomysłodawca Nalej Se cytowany przez LoveKraków.pl, puby są zamknięte, a miejsce takie jak Nalej Se ma umożliwić wzięcie na wynos piw, które niekoniecznie można kupić w zwykłym sklepie.

– Plany uruchomienia pubu, w którym normalnie będzie można usiąść i napić się piwa, musimy jeszcze na chwilę odłożyć z powodu panujących obostrzeń. Otwieramy się jednak jako sklep, w którym można zaopatrzyć się w butelki wielokrotnego użytku i nalać sobie na wynos kraftowych piw – wyjaśnia Krzysztof Dąbrowa.

W Nalej Se można skosztować piwa z 12 kranów z oferty regionalnych i rzemieślniczych browarów. Zabiera je się ze sobą w butelkach o pojemności 1 lira i 0,5 litra. Istnieje także możliwość zamówienia przekąsek i „dań piwnych". Jak skorzystać z oferty? Należy kupić przedpłaconą kartę, którą można po wykorzystaniu doładowywać (na miejscu lub przez aplikację). Następnie umieszcza się ją w czytniku nad kranikiem z piwem, które nas interesuje, i nalewa tyle, na ile mamy ochotę (i środków na karcie).

Lokal jest czynny od wtorku do soboty w godzinach 12.00 - 17.30, co nie umknęło uwadze internautów komentujących wydarzenie. „Czyli człowiek po pracy nie da rady wpaść po piwko, bo zamknięte? Planujecie zmiany, wydłużenie godzin otwarcia?" – napisał jeden z nich.

Być może tak się stanie, informują pomysłodawcy Nalej Se, ale jeszcze nie teraz. „Na razie się rozpędzamy, powoli, ale do przodu" – odpowiadają.

Autor tekstu: Ilona Mrozowska

Zobacz także

WHITEONE

WhiteOne to otwarta w kwietniu tego roku restauracja ulokowana w centrum Warszawy, na tyłach popularnej ulicy Koszykowej. Właścicielem i szefem kuchni jest Paweł Chomentowski, znany z sopockiego Bulaja, w którym pracował 9 lat i z którym zdobył dwie nagrody podczas Wine & Food Noble Night w 2015 r.

ZATOKA SMAKÓW

Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski - laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu.

AMFORA RESTAURANT & COCKTAIL BAR

Po sukcesie fine diningowej restauracji Cadenza w Katowicach przyszedł dla jej twórców czas na nowe miejsce, które sami określają jako "street dining". Amfora to zarazem restauracja oraz koktajlbar, a serwowane dania są typowe dla targów w Jerozolimie czy Erywaniu.

Kufle i Widelce

Kufle i Widelce to lokal w Krakowie, którego motto brzmi: "Gotujemy do piwa, pijemy do jedzenia." Jest pierwszym miejscem w Krakowie, które łączy piwa rzemieślnicze z jedzeniem.

Bursztynowa Bistro, czyli serowe przekąski w sercu Warszawy

W zabytkowej kamienicy przy stołecznym Nowym Świecie działa od maja nowy koncept - butik z serami połączony z lokalem gastronomicznym.

Paco Pérez otwiera restaurację w Gdańsku!

16 listopada Paco Pérez, jeden z największych i najważniejszych przedstawicieli kuchni awangardowej XXI wieku, otworzy swoją najnowszą restaurację Arco na 33. piętrze Olivii Star.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej