x

Nalej Se - w Krakowie ruszył pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny

Kategoria: Miejsca    17.02.2021

Pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny w Krakowie już działa. Powstał w dawnej fabryce elektroniki na Zabłociu. To odpowiedź na zamknięte puby i brak możliwości sprzedaży w nich piwa.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Jak mówi Krzysztof Dąbrowa, pomysłodawca Nalej Se cytowany przez LoveKraków.pl, puby są zamknięte, a miejsce takie jak Nalej Se ma umożliwić wzięcie na wynos piw, które niekoniecznie można kupić w zwykłym sklepie.

– Plany uruchomienia pubu, w którym normalnie będzie można usiąść i napić się piwa, musimy jeszcze na chwilę odłożyć z powodu panujących obostrzeń. Otwieramy się jednak jako sklep, w którym można zaopatrzyć się w butelki wielokrotnego użytku i nalać sobie na wynos kraftowych piw – wyjaśnia Krzysztof Dąbrowa.

W Nalej Se można skosztować piwa z 12 kranów z oferty regionalnych i rzemieślniczych browarów. Zabiera je się ze sobą w butelkach o pojemności 1 lira i 0,5 litra. Istnieje także możliwość zamówienia przekąsek i „dań piwnych". Jak skorzystać z oferty? Należy kupić przedpłaconą kartę, którą można po wykorzystaniu doładowywać (na miejscu lub przez aplikację). Następnie umieszcza się ją w czytniku nad kranikiem z piwem, które nas interesuje, i nalewa tyle, na ile mamy ochotę (i środków na karcie).

Lokal jest czynny od wtorku do soboty w godzinach 12.00 - 17.30, co nie umknęło uwadze internautów komentujących wydarzenie. „Czyli człowiek po pracy nie da rady wpaść po piwko, bo zamknięte? Planujecie zmiany, wydłużenie godzin otwarcia?" – napisał jeden z nich.

Być może tak się stanie, informują pomysłodawcy Nalej Se, ale jeszcze nie teraz. „Na razie się rozpędzamy, powoli, ale do przodu" – odpowiadają.

Autor tekstu: Ilona Mrozowska

Zobacz także

Restauracja Tarasowa we Wrocławiu z Katarzyną Daniłowicz jako executive chefem

W odnowionej wrocławskiej Hali Stulecia otworzyła się restauracja Tarasowa, nawiązująca do historii Wrocławia i czerpiąca inspiracje z dawnych książek kucharskich. Za koncepcję kulinarną miejsca odpowiada Katarzyna Daniłowicz.

Restauracja Nine's Roberta Lewandowskiego uruchomiła sklepik z gadżetami online

NINE's Restaurant & Sports Bar Roberta Lewandowskiego ma w ofercie nie tylko dania i napoje, ale także gadżety, które są gratką dla fanów sportu. Na prośby gości sprzedaż, dotąd odbywająca się tylko stacjonarnie w restauracji w Browarach Warszawskich, teraz ruszyła także online sklepiku NINE's Shop.

Cztery Pory Roku z Poznania - restauracja z najlepszym daniem głównym według gości Restaurant Week [WYWIAD]

Goście ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week uznali, że najlepsze danie główne w Polsce przygotowała restauracja Cztery Pory Roku z Poznania. Za tym sukcesem stoi szef kuchni Maciej Małgowski, z którym rozmawiamy o menu lokalu.

Euskadi jako pierwszy lokal w Polsce z prestiżowym certyfikatem Restaurants from Spain

Krakowska restauracja Euskadi jako pierwsza w Polsce została uhonorowana przez hiszpańskie władze certyfikatem Restaurants from Spain. To międzynarodowy znak jakości wyróżniający te lokale poza Hiszpanią, które oferują autentycznie hiszpańską kuchnię i produkty wysokiej jakości.

Thai Wok w warszawskim Wola Parku - wizytówka nowego stylu sieci

Serwująca kuchnię tajska sieć Thai Wok realizuje swoje plany inwestycyjne i otwiera kolejną restaurację, tym razem w centrum handlowym Wola Park w Warszawie. To pierwszy lokal sieci w zupełnie nowym designie, który marka będzie wdrażać w innych otwierających się placówkach.

MOXO w Fabryce Norblina - otwarcie w IV kwartale 2022 roku

MOXO w XIX-wiecznym budynku Hali Odlewni na ternie Fabryki Norblina ma być połączeniem restauracji i klubu muzycznego. Koncept, którego twórcami są Tomik Grewiński i Bertrand Jasiński z Amvox International, wystartuje w IV kwartale 2022 roku. Trwa właśnie konkurs na szefa kuchni lokalu.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej