x

#RoślinnieWspieramy - na ratunek lokalnej gastronomii z kuchnią wegańską

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    16.02.2021

Akcja ma na celu wsparcie w czasie pandemii lokalnej gastronomii zajmującej się kuchnią wegańską. Na profilach społecznościowych RoślinnieJemy pojawił się krótki film zachęcający do zmawiania roślinnych posiłków w lokalnych barach i restauracjach.

Dania wegańskie na wynos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Dania wegańskie na wynos. Zdjęcie: materiały prasowe.
W ramach projektu #RoślinnieWspieramy na profilach społecznościowych RoślinnieJemy pojawił się krótki film, w którym twórcy kampanii przedstawiają kilka lokalnych punktów gastronomicznych specjalizujących się w kuchni roślinnej na terenie całej Polski. Są to: Pestka (Częstochowa), Czajka (Słupsk), Vegab (Bydgoszcz), No Problem (Warszawa), Niebostan (Łódź), Syto (Gdynia), Bluekot (Leszno), Marshall Foods (Szczecin), Tajfun (Wrocław), Cukru Cafe (Jelenia Góra). Autorzy projektu zachęcają odbiorców do zamawiania jedzenia lokalnie i roślinnie, wybierając kuchnię, która jest dobra dla zdrowia, planety i zwierząt.

– Gastronomia zmaga się z poważnym kryzysem już od wielu miesięcy. #RoślinnieWspieramy to inicjatywa, która ma okazać wsparcie dla naszych ulubionych miejsc, a jednocześnie aktywnie zachęcić odbiorców do zamawiania jedzenia na wynos i na dowóz, aby pomóc im przetrwać ten trudny okres – abyśmy mieli dokąd wracać, gdy wrócą lepsze czasy – mówi Weronika Pochylska, jedna z koordynatorek akcji z ramienia RoślinnieJemy. – Gorąco zachęcamy wszystkich do udziału i okazania solidarności z naszymi ukochanymi lokalami, które teraz, bardziej niż kiedykolwiek, potrzebują naszej pomocy – dodaje.

Przez cały tydzień RoślinnieJemy będzie publikować na stories swoich mediów społecznościowych mini „gastro-wyzwania”, w których każda osoba będzie mogła wziąć udział. Pierwsze wyzwanie jest proste – należy zamówić wegańskie danie z ulubionej knajpy, a następnie zrobić mu zdjęcie i udostępnić na swoim stories z hasztagiem #roślinniewspieramy. Wydarzenie można śledzić na Facebooku oraz Instagramie kampanii.

Autor tekstu: Joanna Hamdan

Zobacz także

Polacy stęsknili się za gastronomią. Będzie szturm na restauracje, kawiarnie i bary? [BADANIE]

Za wizytami w lokalach gastronomicznych stęskniło się 60% Polaków. Kobietom marzy się wypad do kawiarni, mężczyznom - na piwo lub drinka. Bardziej niż na konkretnych daniach zależy nam na zjedzeniu posiłku ze znajomymi - wynika z badań Ogólnopolskiego Panelu Badawczego Ariadna na zlecenie Ouichef.pl

Grupa Żywiec umożliwia zwrot nieotwartych kegów z piwem

Aby pomóc właścicielom i pracownikom lokali gastronomicznych przetrwać czas pandemii Grupa Żywiec oferuje możliwość oddania nieotwartych kegów z piwem i zwrot kosztów. - Mamy nadzieję, że pozwoli to barom i restauracjom ograniczyć straty - mówi przedstawiciel firmy.

Jak Covid ukształtuje gastronomię? Oto, co musimy zmienić!

Mamy, co mamy, czyli lockdown. Z powodu blokady działalności branża gastronomiczna przechodzi największy kryzys od czasów transformacji ustrojowej. Dopiero katastrofa uwidacznia, jak jest słaba i nieodporna na turbulencje. Dotyczy to przede wszystkim lokali niesieciowych.

Kryzys gastronomii za granicą. Jak sobie z nim radzą restauratorzy z innych krajów?

Bankructwa, protesty restauratorów, ignorowanie zakazów i restaaracje działające w podziemiu - przykłady z innych państw pokazują, że polska gastronomia nie jest ze swoimi problemami odosobniona.

Ministerstwo Zdrowia: otwieranie restauracji i hoteli przyczyną zwiększonej liczby zakażeń

Otwieranie restauracji, hoteli i siłowni powoduje zwiększoną liczbę zakażeń. Wskazują na to badania naukowe - powiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska pytany o to, kiedy zamknięte branże mają szanse na powrót do normalnego funkcjonowania.

Lockdown gastronomii przedłużony do odwołania! Są nowe przepisy

Rząd przedłużył zakaz obsługiwania gości w lokalach gastronomicznych. Do odwołania mogą jedynie wydawać posiłki na wynos. Działalność gastronomii miała być ograniczona dwa tygodnie, ale premier zapowiadał, że lockdown może zostać przedłużony. Tak się właśnie stało.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej