x

Winne Walentynki - trunki na wieczór we dwoje

Kategoria: Wino    12.02.2021

Walentynki, Dzień Kobiet, rocznica związku…każda zakochana para w ciągu roku ma kilka okazji, które wymagają wyjątkowej oprawy. Romantyczna kolacja z kieliszkiem wina to zawsze trafiony pomysł! Jakie powinno być idealne wino na romantyczny wieczór?

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Wino i jedzenie to idealna para, ale jak to w związkach bywa, czasem pojawiają się „zgrzyty”. Przy wyborze dania, które gotujemy dla ukochanej osoby lub zamawiamy z restauracji, często kierujemy się jej ulubionymi smakami, ale dobór właściwego wina, które uzupełni kolację może stanowić wyzwanie.

Wino niejedno ma imię
– Wino na wieczór we dwoje powinno pobudzać zmysły i warto je dobierać na zasadzie kontrastów. Jak wiadomo nie od dziś „przeciwieństwa się przyciągają”, a w winnym świecie mamy ich wiele. To np. wina czerwone i białe, słodkie i wytrawne, lekkie i ciężkie, spokojne i musujące itd. – wyjaśnia Małgorzata Sułek, Kondrat Wina Wybrane.

W roli afrodyzjaków świetnie sprawdzą się wina z Francji i Włoch, bo przecież Paryż uznawany jest za miasto zakochanych, a Werona to miasto Romea i Julii. Podążając tym tropem, aglomeracja w której znajduje się Paryż sąsiaduje z Szampanią, z której wywodzi się bez wątpienia najbardziej eleganckie wino na świecie, czyli szampan. Natomiast w okolicach Werony produkuje się Amarone – jedno z najlepszych, czerwonych win włoskich, które jest doceniane na całym świecie.

Szampana możemy zastąpić także innym doskonałym, francuskim winem musującym Cremant d’Alsace, które jest również wytwarzane metodą tradycyjną, a zamiast Amarone możemy podać Primitivo z gorącej Apulii, które rozpali nasze zmysły aromatami czekolady i dojrzałych owoców.

Wśród innych, wartych uwagi win na tego typu okazje są przede wszystkim te pochodzące z ciepłego klimatu. Wina ze słonecznych regionów mają większą zawartość alkoholu, są skoncentrowane, pełne i uwodzą głębią słodkich aromatów. Sprawdzą się tu np. pozycje z gorącej Sycylii, słonecznej Andaluzji oraz Izraela.

Wino i jedzenie
Na wieczór we dwoje eksperci rekomendują potrawy lekkie, delikatne, pełne afrodyzjaków
i wyostrzające zmysły. Świetnie w tej roli sprawdzą się m.in. owoce morza, drób i ryby. Trafionym pomysłem są także ulubione potrawy ukochanej osoby oraz te, które szczególnie kojarzą nam się z naszym związkiem, np. miejscami, które wspólnie odwiedziliśmy.

Dobór idealnego wina do dania bywa wyzwaniem, dlatego podpowiadamy kilka sprawdzonych połączeń do najpopularniejszych potraw:
    1. Lekkie wina białe jak sauvignon blanc, czy pinot grigio dobrze komponują się z zimnymi przystawkami, sałatkami na bazie świeżych warzyw i drobiem.
    2. Owoce morza świetnie sprawdzą się w towarzystwie Vinho Verde.
    3. Owocowe sangiovese, a także barbera lub merlot stworzą udany duet z pizzą.
    4. Twarde, żółte sery jak bursztyn, czy grana padano wymagają win o większej intensywności smaku i zawartości tanin jak nebbiolo, tempranillo, czy petit verdot.
    5. Gorgonzola i roquefort doskonale pasują do win słodkich.
    6. Wina musujące pasują niemal do każdej potrawy, a także świetnie komponują się
z owocowymi deserami.

Jak podawać wino?
Wina białe i różowe podajemy bezwzględnie schłodzone. Z kolei wina czerwone warto umieścić kilkanaście minut przed podaniem w lodówce, gdyż w naszych domach często króluje temperatura powyżej 20 stopni.
– Ciężkie wina czerwone warto otworzyć kilka godzin przed konsumpcją, by uwolnić i wzmocnić ich aromaty. Jeśli planujemy uświetnić wieczór więcej niż jedną butelką wina to zacznijmy od wytrawnych, białych i kończmy na ciężkich czerwonych lub deserowych. Wina musujące serwujemy zazwyczaj jako aperitif, natomiast wina wyraźnie słodkie podajemy pod koniec spotkania samodzielnie lub do deseru – podpowiada Małgorzata Sułek, Kondrat Wina Wybrane.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Spontaniczność i radość, czyli o polskich pét-natach

Mówiąc o trendach w produkowaniu win musujących, jednym tchem wymienia się pét-naty. Mało kto wie, że te najmodniejsze obecnie wina produkowane są zgodnie z pradawną metodą produkcji win musujących - ancestrale.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

Z własnym winem do Brasserie Warszawskiej. Bez "korkowego"!

Restauracja Brasserie Warszawska wprowadza w poniedziałki akcję "Pij po swojemu". To pierwsze miejsce w Warszawie, które umożliwia gościom przyniesienie własnego wina bez dodatkowych opłat.

ADAM PAWŁOWSKI: WCZEŚNIAK

Rocznik 2018 zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyspieszyły zbiory nawet o miesiąc.

Znamy wyniki Grand Prix "Magazynu Wino

Już po raz 11. "Magazyn Wino" wyróżnił doskonałe wina, promotorów kultury winiarskiej, restauracje i sommelierów, których wkład w rozwój kultury wina w Polsce został uhonorowany nagrodami Grand Prix 2016.

SOMMELIERZY Z POLSKI ODWIEDZILI RIAS BAIXAS

Grupa polskich sommelierów odwiedziła w październiku region Rías Baixas. Ta apelacja, położona na północnym wschodzie Hiszpanii, słynie z produkcji win białych albariño. Młodzi sommelierzy zwiedzili 9 winiarni w regionie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej