

Gowin: jeśli wszystko będzie szło z planem, będziemy rozmrażać kolejne branże


Wicepremier Jarosław Gowin oświadczył dziś, że jeśli wszystko będzie szło zgodnie z planem, to "wkrótce krok po kroku będziemy rozmrażać kolejne branże". Przestrzegł jednocześnie, że odmrożenie kolejnych obszarów gospodarki może zostać cofnięte, jeśli przełoży się to na wzrost zachorowań.
Zaznaczył jednocześnie, że jeśli wszystko będzie szło zgodnie z planem, to „wkrótce krok po kroku będziemy rozmrażać kolejne branże”.
– Musimy działać rozważnie i elastycznie, analizując sytuację na bieżąco – dodał.
Gowin zapewnił też, że rząd będzie kontynuować, a w miarę możliwości poszerzać i wzmacniać pomoc finansową dla firm. Podkreślił, że trwają prace nad kolejnym rozporządzeniem, które przedłuży pomoc z tzw. tarczy branżowej.
Wicepremier podkreślił również, że Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii pracuje nad dalszymi sposobami wspierania przedsiębiorców, których nie obejmuje system kodów PKD. Zastrzegł jednocześnie, że „ta pomoc, która obecnie jest kierowana, nie może być skierowana do całej gospodarki”.
Szef MRPiT przekazał, że do tej pory, czyli w ciągu niespełna miesiąca, z Tarczy Finansowej 2.0 PFR do polskich mikro, małych i średnich firm trafiło już blisko 5,5 mld zł.
– Wsparcie otrzymało około 35 tys. 500 przedsiębiorstw, zatrudniających w sumie blisko 250 tys. osób, w tym ponad 30 tys. mikrofirm – wyliczał.
(PAP)
Zobacz także

Wielkanoc w dostawie

Zbliżające się święta Polacy spędzą w domach. Izolacja i ograniczenia w przemieszczaniu się sprawią, że większość zrezygnuje z gościny u krewnych czy przyjaciół. O świąteczne smakołyki musimy zadbać samodzielnie. Wielkanocna oferta na wynos to szansa dla restauracji, by podratować finanse.

#SerwujemyPrawo - darmowe wsparcie prawne dla restauracji dotkniętych epidemią

DAS Towarzystwo Ubezpieczeń Ochrony Prawnej pomaga małym firmom gastronomicznym w ramach akcji #SerwujemyPrawo. W każdy czwartek prawnicy udzielają bezpłatnych telefonicznych konsultacji w sprawach związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej w czasie epidemii.

Jak sobie radzą restauracje, które pracują w czasie pandemii?

Wielu restauratorów walczy o przetrwanie swoich lokali, uruchamiając pokłady kreatywności i sięgając po ponadstandardowe środki, aby odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Przy tym wszystkim znajdują czas, by pomagać potrzebującym. W ramach akcji #DalejOtwarte opowiadają, jak sobie radzą w kryzysie.

[Q&A] Konsultacje ekspertów For Rest Projekt

Na tej stronie dostępny jest formularz, dla tych którzy chcą skorzystać z pomocy ekspertów. Jak to działa?

Premier: na początku przyszłego tygodnia informacja o zmianie obostrzeń

Rząd na początku przyszłego tygodnia chce przekazać informacje w sprawie zmian dotyczących obostrzeń gospodarczych - zapowiedział premier Mateusz Morawiecki. Zastrzegł, że jeśli sytuacja epidemiczna się pogorszy, trzeba będzie restrykcje utrzymać.

Jak Covid ukształtuje gastronomię? Oto, co musimy zmienić!

Mamy, co mamy, czyli lockdown. Z powodu blokady działalności branża gastronomiczna przechodzi największy kryzys od czasów transformacji ustrojowej. Dopiero katastrofa uwidacznia, jak jest słaba i nieodporna na turbulencje. Dotyczy to przede wszystkim lokali niesieciowych.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

