x

Zmiany w Białym Króliku: Rafał Koziorzemski odchodzi, Marcin Popielarz powraca

Kategoria: Ludzie    11.02.2021

Gdyński Biały Królik pod koniec lutego żegna się z head chefem Rafałem Koziorzemskim, który rozpoczyna nową drogę zawodową. Całkowitą pieczę nad restauracją przejmuje ponownie Marcin Popielarz, który stworzył lokal w 2015 roku i do tej pory pełnił w nim funkcję chef patrona.

Rafał Koziorzemski odchodzi, Marcin Popielarz powraca. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rafał Koziorzemski odchodzi, Marcin Popielarz powraca. Zdjęcie: materiały prasowe.
Szefowie pracowali ze sobą od początku istnienia restauracji, co pozwoliło na płynne „przekazanie władzy” w listopadzie 2018 roku, kiedy to Rafał Koziorzemski stał się odpowiedzialny a menu Białego Królika (tworzone pod okiem Marcina Popielarza), a ten ostatni mógł zająć się nowymi projektami, m.in. otwarciem siostrzanej restauracji Biôli Trus w Leśnym Dworze w Sulęczynie.

Pożegnanie Rafała Koziorzemskiego
Dwuipółletnia praca Rafała w charakterze head chefa była dobrze przyjmowana przez gości restauracji i środowisko gastronomiczne. I, choć spora jej część przypadła na trudny czas pandemii, udało mu się wdrożyć nowe koncepcje, zrealizować ciekawe projekty kulinarne i ruszyć z produkcją chleba.

– Rafała zapamiętamy także jako zapalonego zielarza buszującego po okolicznych lasach w poszukiwaniu mniej popularnych roślin, by potem coś z nich przyrządzić. Jego pełne pasji opowieści obfitowały w ciekawostki i urzekały cały zespół. Rafał dał się również poznać jako osoba z sentymentem wracająca do kulinarnych przepisów babci Bernadetki, które skądinąd z powodzeniem wprowadzał też do kuchni Białego Królika w nowej formie. Współpraca z tak zaangażowanym, odpowiedzialnym i zdolnym profesjonalistą była dla nas wszystkich przyjemnością. Na nas zawsze mógł liczyć i pozostanie tak nadal – czytamy w oświadczeniu restauracji.

Powrót Marcina Popielarza
Ostatnie dwa lata upłynęły mu na tworzeniu nowego konceptu wedding venue w Leśnym Dworze w Sulęczynie, doskonaleniu kuchni kaszubskiej w tamtejszej restauracji Biôli Trus oraz produkowaniu własnej linii przetworów roślinnych. Teraz przyszedł czas na rozwój tej dziedziny, którą Marcin Popielarz kocha najbardziej, czyli kreatywnej kuchni polskiej Pomorza w królikowym wydaniu.

Na pierwszy ogień idzie hotelowy Pub 10/6, który zyska nową kartę menu będącą wstępem do późniejszych doznań kulinarnych w restauracji. Biały Królik na razie działa wyłącznie dla gości hotelowych, oferując im menu do pokoi.

Drugi weekend lutego to Walentynki, a specjalnie na tę okazję przygotowane przez Marcina menu to mariaż kuchni polskiej z francuskimi tradycjami. I tak na stołach pojawi się m.in. kaszubska zupa rakowa inspirowana Paul’em Bocuse, francuski kurczak kukurydziany z sosem fime marmite czy rosettes z pigwą i gruszką. Nie zabraknie też sławnego makowca z aronią i kajmakiem o imponującym wyglądzie Jaja Fabergé.

 

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Dagmara Piasecka Ramos nową dyrektor generalną i prezes zarządu w PepsiCo Polska

Zmiany w PepsiCo Polska. Od 4 lipca Dagmara Piasecka Ramos obejmie stanowisko dyrektor generalnej i prezes zarządu. Zastąpi Michała Jaszczyka, który awansował na wiceprezesa ds. rozwoju i transformacji rynków franczyzowych w Europie i dyrektora generalnego rynków franczyzowych w Europie Centralnej.

Krzysztof Bielawski szefem kuchni w bydgoskim Słonecznym Młynie

Po 10 latach Krzysztof Bielawski powrócił do bydgoskiego hotelu Słoneczny Młyn, tym razem na stanowisko szefa kuchni. - To miejsce, które otworzyło mi oczy na gastronomię - przyznaje. Serwuje tu dania z sałatami, kwiatami i ziołami z hotelowej szklarni.

Agnieszka Rojewska mistrzynią World Coffee in Good Spirits Championship!

Ogromny sukces baristki Agnieszki Rojewskiej! Zajęła pierwsze miejsce w tegorocznych Mistrzostwach Świata Coffee in Good Spirits w Mediolanie organizowanych przez Specialty Coffee Association (SCA).

Jacek Majcherek szefem kuchni w toruńskiej restauracji Szeroka No. 9

Znany z udziału w programie Top Chef Jacek Majcherek powrócił do toruńskiej restauracji Szeroka No. 9 na stanowisko szefa kuchni. Zapowiada, że lada dzień poznamy szczegóły nowego, sezonowego menu.

Krzysiek Rzyman: ekologiczna droga kawiarni STOR

Gdy mówimy o ekologicznej rewolucji w gastronomii, na myśl przychodzą kawiarnie STOR. To tam na co dzień króluje idea less waste i zielona energia. Z właścicielem kawiarni, aktywistą i podcasterem Krzyśkiem Rzymanem rozmawiamy o tym, jak mała zmiana może wpływać na kształtowanie świata.

Dawid Szkudlarek - transfer z Folwarku Folińscy do cateringu Smaczna Dieta

Dawid Szkudlarek po prawie 10 latach rozstał się z restauracją Siedem Stołów w Folwarku Folińscy. Od niedawna jest szefem kuchni cateringu dietetycznego Smaczna Dieta - Restauracja w pudełku.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej