x

Przystanek Piekarnia: jest popyt na zdrowe, dobre pieczywo

Kategoria: Miejsca    11.02.2021

Sieć Przystanek Piekarnia otworzyła w czasie pandemii dwa nowe lokale, ale jeden już istniejący trzeba było zamknąć. O koncepcie, który jest czymś więcej niż tylko sklepem i planach z nim związanych opowiada Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią.

Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
Skąd wziął się pomysł na stworzenie sieci, jaka jest jej historia?
Marta Anusz: Piekarnia powstała w Piasecznie w 1989 r. Obecnie funkcjonujemy pod nazwą Przystanek Piekarnia, pierwszy punkt powstał w Piasecznie przy ul. Szkolnej w 2013 r. Rodzinna tradycja wypieku przekazywana jest u nas z pokolenia na pokolenie i bazuje na pieczywie produkowanym na naturalnym zakwasie. Wyróżnia nas wieloletnie doświadczenie, rzemieślniczy wyrób, własnoręcznie stworzone receptury na pieczywo, naturalność.

Zakwas dojrzewa kilkanaście godzin, tworzymy go sami od podstaw. Nie stosujemy żadnych gotowych mieszanek, nie skracamy procesu produkcji chleba. Sami tworzymy receptury i wprowadzamy nowe gatunki pieczywa. Stworzyliśmy jedyną na rynku piekarniczym linię pieczywa 100% orkiszowego z Bingen na zakwasie orkiszowym. Jako jedna z nielicznych piekarni posiadamy certyfikat Polskiego Towarzystwa Świętej Hildegardy z Bingen, gwarantującym prozdrowotne właściwości produkowanego przez Przystanek Piekarnia pieczywa orkiszowego.

Jaki jest zasięg sieci i czy w przyszłości zamierzacie rozwijać się także w innych regionach kraju?

Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Punkty mamy w różnych dzielnicach Warszawy oraz w Piasecznie. W chwili obecnej koncentrujemy się na najbliższym rynku w aglomeracji warszawskiej ze względu na krótki okres przydatności do spożycia pieczywa i ograniczenia związane z jego transportem.

W ciągu roku otworzyliśmy dwa nowe Przystanki Piekarnia w Warszawie: przy Powstańców Śląskich oraz przy Konstancińskiej. Jednocześnie ze względu na pandemię musieliśmy zamknąć punkt w centrum Warszawy. Zamknięcie biur, szkół, uczelni, zmniejszony ruch pieszych spowodowały, że centrum miasta zupełnie zamarło i do tej pory nie wróciło do normy w porównaniu do zeszłego roku. Obecnie sytuacja jest bardzo dynamiczna, ale konsumenci zdrowego pieczywa na szczęście dopisują. Od naszych klientów wiemy, że naszych punktów brakuje na Białołęce i Targówku, więc w tamtych okolicach będziemy szukać kolejnych lokalizacji dla naszych punktów.

Czy myślicie o stworzeniu sieci franczyzowej?
– Obecnie wszystkie punkty należą do nas. Być może po ustabilizowaniu się rynku po okresie pandemicznym będziemy tworzyć możliwość współpracy z osobami z zewnątrz.

Czy każdy z waszych lokali ma jednolity wystrój?
– Każdy z punktów jest projektowany przez architekta, który wprowadza stałe elementy wnętrza: lady, płytki, cegły, roślinność. Jednak wszystko zależy od specyfiki punktu i dlatego każdy projekt jest tworzony indywidualnie dla danej z lokalizacji.

Co to znaczy, że Przystanek Piekarnia to więcej niż sklep? Na czym ten koncept polega?

Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Chcieliśmy stworzyć miejsce, w którym oprócz pieczywa nasi klienci mogą usiąść, napić się kawy, zjeść słodkości, przekąski, śniadania. W Piasecznie od ponad roku działa Gastro Przystanek Piekarnia, połączenie konceptu piekarni z restauracją, w którym można również zjeść pożywne śniadanie, lunche, pizze, różne dania z karty, napić się wina. Oczywiście obecnie wszystko w ramach oferty na wynos.

W ofercie mamy hummusy, pasty, smalce wegańskie naszej produkcji. Proponujemy też świeżo wyciskane soki, kanapki produkowane na miejscu z naszego pieczywa, naleśniki, kisze. Posiadamy własną linię tłoczonych soków na zimno JarekJanek. W minionym roku wzbogaciliśmy ofertę o makarony orkiszowe, które również sami produkujemy. Od kilku sezonów produkujemy rzemieślnicze lody. Oprócz tego współpracujemy z dostawcami konfitur LaKoguta, naturalnych miodów, domowych soków owocowych, herbat.

Gdzie wypiekane jest pieczywo i słodkości?
– Zakład produkcyjny znajduje się w Piasecznie i stąd pochodzi pieczywo oraz wyroby cukiernicze, hummusy, pasty, makarony.

Czy oferujecie jakieś dodatkowe usługi?
– Od zeszłego roku umożliwiamy również zakupy naszych wyrobów z dostawą do domu. Formularz zamówienia dostępny jest na stronie: www.przystanekpiekarnia.pl.

Które produkty z oferty Przystanku Piekarnia są hitami sprzedażowymi?
– Nasze autorskie pieczywo 100% orkiszowe: chleby, bułki oraz ciasteczka orkiszowe, chleby żytnie na zakwasie, ciasto drożdżowe, które smakuje jak u babci, serniki, brownie, pyszne torty.

A kto jest klientem Przystanku Piekarnia?
– Naszą ofertę kierujemy do wszystkich osób, którym nieobojętny jest świadomy wybór zdrowego pieczywa. Dla osób, które po zjedzeniu „zwykłego” pieczywa z dużych sklepów odczuwają ciężkość na żołądku, mają zgagę. Wiele osób przychodzi do nas po pieczywo orkiszowe, chleby żytnie na zakwasie. To nie jest pieczywo głęboko mrożone, z gotowych mieszanek. Do jego stworzenia potrzebujmy czasu, nie polepszamy natury lecz pozwalamy jej się wykształcić. Takie są nasze zakwasy, na bazie których powstają nasze chleby. Nawet tzw. zwykłe pieczywo pszenne typu bagietki, czy ciabatty produkujemy na długodojrzewającym zakwasie pszennym, aby gluten był bardziej podatny na trawienie przez nasz organizm.

Za handelextra.pl.

Autor tekstu: Joanna Hamdan

Zobacz także

Kino ze Smakiem - kolacja z filmem w barze Setki Powodów przy Muzeum Polskiej Wódki

Seans filmowy połączony z inspirowaną jego fabułą kolacją autorstwa Michała Brysia - to nowa oferta baru Setki Powodów w Muzeum Polskiej Wódki. - Dla mnie jako szefa kuchni, reżysera i aktora to okazja do stworzenia unikatowego wydarzenia, w którym połączymy sztukę filmową z kulinarną - mówi Bryś.

Pisarz Szczepan Twardoch stworzył kartę koktajli dla baru Lane’s w Warszawie

W stołecznym gin barze Lane’s w Hotelu Bristol można spotkać bohaterów powieści Szczepana Twardocha - zagościli tam Pokora, Ljubow, Widuch i Baronessa. Wszystko za sprawą autorskiej karty koktajli Lane’s by Szczepan Twardoch, którą pisarz współtworzył z szefem baru Arnoldem Skibą.

Kopenhaska Noma przestanie istnieć? "Bycie restauracją już nas nie definiuje"

Noma - najbardziej znana duńska restauracja i jedna z najlepszych na świecie - ogłosiła, że kończy działalność w dotychczasowej formule. Co dalej? W 2025 roku stanie się "gigantycznym laboratorium" pod szyldem Noma 3.0.

Piekarnia Dickery w kolejnym mieście. Gofry w kształcie penisa i waginy dostępne także w Katowicach

W Katowicach zadebiutowała piekarnia Dickery, która oferuje gofry w kształcie męskich i żeńskich narządów płciowych. To już kolejne miasto, w którym te kontrowersyjne wypieki są dostępne. Na otwarciu były tłumy.

McDonald's rośnie: ma już w Polsce ponad 500 lokali!

W 2022 r. McDonald's otworzył łącznie 30 restauracji, w tym 19 zarządzanych przez franczyzobiorców. Miniony rok przyniósł też otwarcie jubileuszowej 500. restauracji, która znajduje się w Wyszkowie. - Nie zwalniamy tempa. Przed nami kolejne otwarcia - zapowiada sieć.

Muzeum Fabryka Wódki w Krakowie

Krakowskie muzeum Fabryka Wódki otwarto w zabytkowym budynku po wybudowanej w latach 30. Wytwórni Wódek nr 11, późniejszej Destylarni Polmos. Trudno o lepszą lokalizację - te mury pamiętają wieloletnią pracę ludzi i urządzeń nad produkcją oraz rozlewem alkoholi kojarzonych do dziś.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej