x

Przystanek Piekarnia: jest popyt na zdrowe, dobre pieczywo

Kategoria: Miejsca    11.02.2021

Sieć Przystanek Piekarnia otworzyła w czasie pandemii dwa nowe lokale, ale jeden już istniejący trzeba było zamknąć. O koncepcie, który jest czymś więcej niż tylko sklepem i planach z nim związanych opowiada Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią.

Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
Skąd wziął się pomysł na stworzenie sieci, jaka jest jej historia?
Marta Anusz: Piekarnia powstała w Piasecznie w 1989 r. Obecnie funkcjonujemy pod nazwą Przystanek Piekarnia, pierwszy punkt powstał w Piasecznie przy ul. Szkolnej w 2013 r. Rodzinna tradycja wypieku przekazywana jest u nas z pokolenia na pokolenie i bazuje na pieczywie produkowanym na naturalnym zakwasie. Wyróżnia nas wieloletnie doświadczenie, rzemieślniczy wyrób, własnoręcznie stworzone receptury na pieczywo, naturalność.

Zakwas dojrzewa kilkanaście godzin, tworzymy go sami od podstaw. Nie stosujemy żadnych gotowych mieszanek, nie skracamy procesu produkcji chleba. Sami tworzymy receptury i wprowadzamy nowe gatunki pieczywa. Stworzyliśmy jedyną na rynku piekarniczym linię pieczywa 100% orkiszowego z Bingen na zakwasie orkiszowym. Jako jedna z nielicznych piekarni posiadamy certyfikat Polskiego Towarzystwa Świętej Hildegardy z Bingen, gwarantującym prozdrowotne właściwości produkowanego przez Przystanek Piekarnia pieczywa orkiszowego.

Jaki jest zasięg sieci i czy w przyszłości zamierzacie rozwijać się także w innych regionach kraju?

Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Punkty mamy w różnych dzielnicach Warszawy oraz w Piasecznie. W chwili obecnej koncentrujemy się na najbliższym rynku w aglomeracji warszawskiej ze względu na krótki okres przydatności do spożycia pieczywa i ograniczenia związane z jego transportem.

W ciągu roku otworzyliśmy dwa nowe Przystanki Piekarnia w Warszawie: przy Powstańców Śląskich oraz przy Konstancińskiej. Jednocześnie ze względu na pandemię musieliśmy zamknąć punkt w centrum Warszawy. Zamknięcie biur, szkół, uczelni, zmniejszony ruch pieszych spowodowały, że centrum miasta zupełnie zamarło i do tej pory nie wróciło do normy w porównaniu do zeszłego roku. Obecnie sytuacja jest bardzo dynamiczna, ale konsumenci zdrowego pieczywa na szczęście dopisują. Od naszych klientów wiemy, że naszych punktów brakuje na Białołęce i Targówku, więc w tamtych okolicach będziemy szukać kolejnych lokalizacji dla naszych punktów.

Czy myślicie o stworzeniu sieci franczyzowej?
– Obecnie wszystkie punkty należą do nas. Być może po ustabilizowaniu się rynku po okresie pandemicznym będziemy tworzyć możliwość współpracy z osobami z zewnątrz.

Czy każdy z waszych lokali ma jednolity wystrój?
– Każdy z punktów jest projektowany przez architekta, który wprowadza stałe elementy wnętrza: lady, płytki, cegły, roślinność. Jednak wszystko zależy od specyfiki punktu i dlatego każdy projekt jest tworzony indywidualnie dla danej z lokalizacji.

Co to znaczy, że Przystanek Piekarnia to więcej niż sklep? Na czym ten koncept polega?

Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
Przystanek Piekarnia. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Chcieliśmy stworzyć miejsce, w którym oprócz pieczywa nasi klienci mogą usiąść, napić się kawy, zjeść słodkości, przekąski, śniadania. W Piasecznie od ponad roku działa Gastro Przystanek Piekarnia, połączenie konceptu piekarni z restauracją, w którym można również zjeść pożywne śniadanie, lunche, pizze, różne dania z karty, napić się wina. Oczywiście obecnie wszystko w ramach oferty na wynos.

W ofercie mamy hummusy, pasty, smalce wegańskie naszej produkcji. Proponujemy też świeżo wyciskane soki, kanapki produkowane na miejscu z naszego pieczywa, naleśniki, kisze. Posiadamy własną linię tłoczonych soków na zimno JarekJanek. W minionym roku wzbogaciliśmy ofertę o makarony orkiszowe, które również sami produkujemy. Od kilku sezonów produkujemy rzemieślnicze lody. Oprócz tego współpracujemy z dostawcami konfitur LaKoguta, naturalnych miodów, domowych soków owocowych, herbat.

Gdzie wypiekane jest pieczywo i słodkości?
– Zakład produkcyjny znajduje się w Piasecznie i stąd pochodzi pieczywo oraz wyroby cukiernicze, hummusy, pasty, makarony.

Czy oferujecie jakieś dodatkowe usługi?
– Od zeszłego roku umożliwiamy również zakupy naszych wyrobów z dostawą do domu. Formularz zamówienia dostępny jest na stronie: www.przystanekpiekarnia.pl.

Które produkty z oferty Przystanku Piekarnia są hitami sprzedażowymi?
– Nasze autorskie pieczywo 100% orkiszowe: chleby, bułki oraz ciasteczka orkiszowe, chleby żytnie na zakwasie, ciasto drożdżowe, które smakuje jak u babci, serniki, brownie, pyszne torty.

A kto jest klientem Przystanku Piekarnia?
– Naszą ofertę kierujemy do wszystkich osób, którym nieobojętny jest świadomy wybór zdrowego pieczywa. Dla osób, które po zjedzeniu „zwykłego” pieczywa z dużych sklepów odczuwają ciężkość na żołądku, mają zgagę. Wiele osób przychodzi do nas po pieczywo orkiszowe, chleby żytnie na zakwasie. To nie jest pieczywo głęboko mrożone, z gotowych mieszanek. Do jego stworzenia potrzebujmy czasu, nie polepszamy natury lecz pozwalamy jej się wykształcić. Takie są nasze zakwasy, na bazie których powstają nasze chleby. Nawet tzw. zwykłe pieczywo pszenne typu bagietki, czy ciabatty produkujemy na długodojrzewającym zakwasie pszennym, aby gluten był bardziej podatny na trawienie przez nasz organizm.

Za handelextra.pl.

Autor tekstu: Joanna Hamdan

Zobacz także

Źródło - polska kuchnia z ambicjami na warszawskiej Pradze

Restauracja Źródło należy do Adriana Górniaka, znanego warszawskiego menedżera i sommeliera. Pracował m.in. w Rozbrat 20, Kieliszkach na Próżnej czy Bez Gwiazdek, niektóre z tych restauracji tworząc od podstaw.

Pink Lobster

Pink Lobster otworzył się w listopadzie tego roku przy Żurawiej w Warszawie, w okolicy pełnej różnorodnych restauracji i barów.

Piekarniocukiernia - koncept na czas pandemii

Gastronomia nie znosi próżni. W czasie pandemii, gdy restauracje wciąż są zamykane, sprawdza się koncept, który nie wymaga obsługi gości przy stoliku - piekarniocukiernia. Takich miejsc wciąż przybywa!

Rodzinnie, po włosku w warszawskim Pesto Café

Kiedy dzieci są szczęśliwe, ich rodzice też są szczęśliwi - to motto Pesto Café, restauracji w warszawskiej Galerii Młociny. Miejsce stworzono z myślą o rodzinnych posiłkach poza domem.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

WHITEONE

WhiteOne to otwarta w kwietniu tego roku restauracja ulokowana w centrum Warszawy, na tyłach popularnej ulicy Koszykowej. Właścicielem i szefem kuchni jest Paweł Chomentowski, znany z sopockiego Bulaja, w którym pracował 9 lat i z którym zdobył dwie nagrody podczas Wine & Food Noble Night w 2015 r.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej