x

A to ciekawe! "Jedzenie dziś i jutro" - cykl filmowy w Arte po polsku

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.02.2021

Czy potrawy wegańskie mogą szkodzić? Jak będą wyglądać restauracje jutra? Czy dania będą przyrządzać roboty? Co będziemy jeść w przyszłości? Oto niektóre pytania, jakie stawiają twórcy filmów dokumentalnych cyklu "Jedzenie dziś i jutro", pokazywanych bezpłatnie po polsku na platformie VOD ARTE.

CZY MUSIMY PRZESTAĆ JEŚĆ MIĘSO, Francja, 2019. Zdjęcie: materiały prasowe.
CZY MUSIMY PRZESTAĆ JEŚĆ MIĘSO, Francja, 2019. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jeśli nie zmienimy sposobu odżywiania, zniszczymy planetę. Co więcej, zniszczymy samych siebie. Coraz więcej osób umiera z powodu następstw chorób wywoływanych złą dietą: nowotworów, chorób układu krążenia, czy cukrzycy. Kupujemy coraz więcej gotowych dań z napisami na opakowaniu: bez parabenów, bez cukru, wegańskie. Lecz czy na pewno są zdrowe? Co zawiera gotowe jedzenie, które kupujemy w supermarkecie?

Twórcy serii „Jedzenie dziś i jutro” prowadzą śledztwo w Niemczech, Francji, Irlandii i Szwajcarii, zaglądając za kulisy przemysłu rolno-spożywczego. Okazuje, że dania wysoko przetworzone, choć tanie i szybkie w przygotowaniu, bardzo szkodzą naszemu zdrowiu. Niestety dieta przyszłości, oparta na produktach roślinnych, też nie prezentuje się „zdrowo”. Koncerny spożywcze już pracują nad nowymi technologiami, które spowodują, że gotowe produkty wegańskie będą tak samo wysoko przetworzone jak mięsne, a więc niezdrowe.

Jaka przyszłość się przed nami maluje? Czy wszyscy będziemy jeść to samo, a dania będą przyrządzać roboty? Czy street food upadnie? Dziś ma się świetnie, uliczni szefowie kuchni oferują dobrą jakość jedzenia w przystępnej cenie, a niektórzy z nich to prawdziwi kulinarni artyści, którzy porzucają popularne restauracje, by w swoim food trucku znaleźć prawdziwą wolność tworzenia.
Wszystkie filmy w cyklu „Jedzenie dziś i jutro” są dostępne bezpłatnie na tej stronie.

PROGRAMY W CYKLU „JEDZENIE PRZYSZŁOŚCI”:
ŚMIECIOWE JEDZENIE. ZA KULISAMI PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO, Francja, 2020
System, który nas karmi, oszalał. Nigdy wcześniej w sklepach nie było takiego wyboru. Nasze wydatki na żywność nigdy nie były tak niskie, a otyłość i cukrzyca tak powszechne. Kto przyzwyczaił konsumentów do produktów tak słodkich, tak słonych, w tak atrakcyjnych kolorach? Producenci przemysłowi. Czy zastanawiałeś się, co zawiera apetyczny cordon-bleu kupiony w supermarkecie? Dlaczego w jego skład wchodzi kilkadziesiąt składników chemicznych, w tym dodatki i konserwanty? To właśnie od złożoności tego dania rozpoczyna się podróż za kulisy przemysłu rolno-spożywczego. Okazuje się, że zdrowa nie jest nawet dieta wegańska, ponieważ jest równie silnie przetworzona co produkty zawierające białko zwierzęce.
Film dostępny pod tym linkiem.

JAK ZMIENIA SIĘ NASZE JEDZENIE, Niemcy, 2019
Zmiany klimatyczne już dziś znacząco wpływają na naszą żywność, jej jakość, koszty produkcji, a więc i ceny. Na całym świecie naukowcy próbują ustalić, jak będą postępować te zmiany. Na przykład czy w związku z ociepleniem klimatu mogą wzrosnąć ceny piwa?
Film dostępny pod tym linkiem.

CZY MUSIMY PRZESTAĆ JEŚĆ MIĘSO, Francja, 2019
Ta seria ilustruje wyniki międzynarodowej ankiety „Time-to-question”, zainicjowanej przez ARTE, której celem było zbadanie międzynarodowych nastrojów społecznych dotyczących przyszłości naszej planety. W tym odcinku twórcy stają przed kontrowersyjnym pytaniem: czy dla dobra klimatu musimy zmienić nasze nawyki żywieniowe? Choćby dlatego, że intensywna produkcja mięsa jest przyczyną emisji 15% gazów cieplarnianych.
Film dostępny pod tym linkiem.

FAST AND GOOD, Francja, 2018
Kto powiedział, że street food to fast-food, a dobre jedzenie musi być drogie? Dziś zjedzenie najlepszej pizzy w okolicy z food trucka jest bardziej popularne niż kolacja w pięciogwiazdkowym hotelu. Nie chodzi tylko o oszczędność – po prostu nie raz jest równie smaczna, a nawet smaczniejsza! Kluczem do wysokiej jakości kuchni ulicznej są dobre jakościowo produkty w przystępnej cenie. Co więcej, na ulicy szefowie kuchni są wolni od presji i sztywności wykwintnych restauracji. Mogą pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty, tworząc dania oryginalne, smaczne i ładnie podane, w oparciu o konwencjonalne przepisy.
Film dostępny pod tym linkiem. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Owca Showroom Food najlepszym tegorocznym wystawcą na Nocnym Markecie w Warszawie

Plebiscyt Nocne Koty 2022 - na najlepszych tegorocznych wystawców street foodu na Nocnym Markecie w Warszawie - rozstrzygnięty! Finał głosowania był najważniejszym wydarzeniem ostatniego w tym sezonie weekendu na starym dworcu Warszawa Główna.

McDonald’s pomału wraca na Ukrainę

Po raz pierwszy od rozpoczęcia agresji Rosji na Ukrainę McDonald's otworzył swoje restauracje w Kijowie. Póki co, sieć sprzedaje jedynie posiłki na wynos we współpracy z firmami kurierskimi i za pośrednictwem aplikacji McDelivery.

Nocny Market w Warszawie - zakończenie sezonu 2022

5 pełni księżyca, 81 nocy, 21 weekendów, 609 godzin - tyle czasu działał w 2022 Nocny Market na Dworcu Głównym - królestwo street foodu w Warszawie. Przed nami weekend zamykający tegoroczny sezon, podczas którego rozstrzygnięty zostanie plebiscyt Nocne Koty 2022.

#FoodLooksGood! Ruszyły rezerwacje na Restaurant Week

Restaurant Week powraca pod hasłem #FoodLooksGood! Ma ono zachęcać gości restauracji do robienia zdjęć dań i dzielenia się nimi w social mediach. Od 12 października do 13 listopada trzy pięknie podane potrawy i koktajl dostępne będą w cenie 69 zł w ponad 400 lokalach.

Bocuse d’Or on Tour w jesiennej odsłonie

16 września w krakowskiej restauracji Biała Róża odbędzie się druga z cyklu kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. Jej gospodarzem będzie szef kuchni Łukasz Cichy. Dzień później Bocuse d’Or Poland on Tour zawita do Restauracji Patio w Rzeszowie, gdzie za ucztę odpowiedzialny będzie Kamil Tłuczek.

Druga edycja Grand Dinners już w listopadzie!

Po majowym sukcesie premierowych kolacji Grand Dinners szykuje się jesienna edycja kulinarnych emocji na poziomie sześciu gwiazdek Michelin. 7-8 listopada w Warszawie odbędą się dwie ekskluzywne kolacje przygotowane przez kulinarnych artystów z Francji i Polski.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej