x

A to ciekawe! "Jedzenie dziś i jutro" - cykl filmowy w Arte po polsku

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.02.2021

Czy potrawy wegańskie mogą szkodzić? Jak będą wyglądać restauracje jutra? Czy dania będą przyrządzać roboty? Co będziemy jeść w przyszłości? Oto niektóre pytania, jakie stawiają twórcy filmów dokumentalnych cyklu "Jedzenie dziś i jutro", pokazywanych bezpłatnie po polsku na platformie VOD ARTE.

CZY MUSIMY PRZESTAĆ JEŚĆ MIĘSO, Francja, 2019. Zdjęcie: materiały prasowe.
CZY MUSIMY PRZESTAĆ JEŚĆ MIĘSO, Francja, 2019. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jeśli nie zmienimy sposobu odżywiania, zniszczymy planetę. Co więcej, zniszczymy samych siebie. Coraz więcej osób umiera z powodu następstw chorób wywoływanych złą dietą: nowotworów, chorób układu krążenia, czy cukrzycy. Kupujemy coraz więcej gotowych dań z napisami na opakowaniu: bez parabenów, bez cukru, wegańskie. Lecz czy na pewno są zdrowe? Co zawiera gotowe jedzenie, które kupujemy w supermarkecie?

Twórcy serii „Jedzenie dziś i jutro” prowadzą śledztwo w Niemczech, Francji, Irlandii i Szwajcarii, zaglądając za kulisy przemysłu rolno-spożywczego. Okazuje, że dania wysoko przetworzone, choć tanie i szybkie w przygotowaniu, bardzo szkodzą naszemu zdrowiu. Niestety dieta przyszłości, oparta na produktach roślinnych, też nie prezentuje się „zdrowo”. Koncerny spożywcze już pracują nad nowymi technologiami, które spowodują, że gotowe produkty wegańskie będą tak samo wysoko przetworzone jak mięsne, a więc niezdrowe.

Jaka przyszłość się przed nami maluje? Czy wszyscy będziemy jeść to samo, a dania będą przyrządzać roboty? Czy street food upadnie? Dziś ma się świetnie, uliczni szefowie kuchni oferują dobrą jakość jedzenia w przystępnej cenie, a niektórzy z nich to prawdziwi kulinarni artyści, którzy porzucają popularne restauracje, by w swoim food trucku znaleźć prawdziwą wolność tworzenia.
Wszystkie filmy w cyklu „Jedzenie dziś i jutro” są dostępne bezpłatnie na tej stronie.

PROGRAMY W CYKLU „JEDZENIE PRZYSZŁOŚCI”:
ŚMIECIOWE JEDZENIE. ZA KULISAMI PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO, Francja, 2020
System, który nas karmi, oszalał. Nigdy wcześniej w sklepach nie było takiego wyboru. Nasze wydatki na żywność nigdy nie były tak niskie, a otyłość i cukrzyca tak powszechne. Kto przyzwyczaił konsumentów do produktów tak słodkich, tak słonych, w tak atrakcyjnych kolorach? Producenci przemysłowi. Czy zastanawiałeś się, co zawiera apetyczny cordon-bleu kupiony w supermarkecie? Dlaczego w jego skład wchodzi kilkadziesiąt składników chemicznych, w tym dodatki i konserwanty? To właśnie od złożoności tego dania rozpoczyna się podróż za kulisy przemysłu rolno-spożywczego. Okazuje się, że zdrowa nie jest nawet dieta wegańska, ponieważ jest równie silnie przetworzona co produkty zawierające białko zwierzęce.
Film dostępny pod tym linkiem.

JAK ZMIENIA SIĘ NASZE JEDZENIE, Niemcy, 2019
Zmiany klimatyczne już dziś znacząco wpływają na naszą żywność, jej jakość, koszty produkcji, a więc i ceny. Na całym świecie naukowcy próbują ustalić, jak będą postępować te zmiany. Na przykład czy w związku z ociepleniem klimatu mogą wzrosnąć ceny piwa?
Film dostępny pod tym linkiem.

CZY MUSIMY PRZESTAĆ JEŚĆ MIĘSO, Francja, 2019
Ta seria ilustruje wyniki międzynarodowej ankiety „Time-to-question”, zainicjowanej przez ARTE, której celem było zbadanie międzynarodowych nastrojów społecznych dotyczących przyszłości naszej planety. W tym odcinku twórcy stają przed kontrowersyjnym pytaniem: czy dla dobra klimatu musimy zmienić nasze nawyki żywieniowe? Choćby dlatego, że intensywna produkcja mięsa jest przyczyną emisji 15% gazów cieplarnianych.
Film dostępny pod tym linkiem.

FAST AND GOOD, Francja, 2018
Kto powiedział, że street food to fast-food, a dobre jedzenie musi być drogie? Dziś zjedzenie najlepszej pizzy w okolicy z food trucka jest bardziej popularne niż kolacja w pięciogwiazdkowym hotelu. Nie chodzi tylko o oszczędność – po prostu nie raz jest równie smaczna, a nawet smaczniejsza! Kluczem do wysokiej jakości kuchni ulicznej są dobre jakościowo produkty w przystępnej cenie. Co więcej, na ulicy szefowie kuchni są wolni od presji i sztywności wykwintnych restauracji. Mogą pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty, tworząc dania oryginalne, smaczne i ładnie podane, w oparciu o konwencjonalne przepisy.
Film dostępny pod tym linkiem. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Medaliści olimpiady pizzy wsparli WOŚP w nietypowy sposób

Zdobywcy miejsc na olimpiadzie Vera Pizza Napoletana w Neapolu spotkali się w Pabianicach. Tym razem jednak nie po to, by ze sobą rywalizować, a wspólnie zebrać pieniądze na szczytny cel, przygotowując nietypową pizzę.

Festiwal Pizzy w Pizzy Hut najdroższy od lat. Internauci bezlitośni

Festiwal Pizzy w Pizza Hut to wydarzenie, które odbywa się pod hasłem: Jesz i pijesz, ile chcesz. Za z góry określoną kwotę można zamówić dowolną ilość pizzy, z napojami lub bez. Internauci ostro krytykują tegoroczne ceny akcji i dają upust emocjom w komentarzach.

Trwa głosowanie w plebiscycie na Najlepszy Roślinny Produkt 2022

Piąty plebiscyt na Najlepszy Roślinny Produkt Roku 2022 kampanii RoślinnieJemy wszedł w kolejny etap. Do 31 stycznia konsumenci mogą oddawać głosy na produkty i marki, które szczególnie zapadły im w pamięć, wpłynęły na ich zwyczaje żywieniowe lub ułatwiły dostęp do pełnowartościowej diety roślinnej.

Kraków z najtańszą ofertą wegańską w Europie

Kraków zajął pierwsze miejsce w rankingu europejskich miast z najbardziej atrakcyjną cenowo ofertą wegańskich restauracji. W pierwszej dwudziestce znalazły się także Warszawa i Łódź. Zestawienie utworzono na podstawie analizy danych z 3,5 miliona roślinnych lokali na świecie.

Selgros Cash & Carry i Caritas Polska zapraszają potrzebujących do wigilijnego stołu

Caritas Polska zorganizuje 24 grudnia spotkania wigilijne dla potrzebujących. W 85 miastach przygotowane zostaną stoły z daniami wigilijnymi, a także paczki świąteczne dla 20 tysięcy osób. Kolejny rok z rzędu partnerem strategicznym wydarzenia i fundatorem produktów jest Selgros Cash & Carry.

Zwycięskie restauracje plebiscytu gości Restaurant Week

135 tysięcy gości Restaurant Week spotkało się przy wspólnym stole w tegorocznej edycji festiwalu. Po wizycie w jednej z ponad 400 restauracji w kraju mieli oni szansę, by ocenić dania, obsługę i atmosferę lokalu. Oto wyniki plebiscytu.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej