x

A to ciekawe! "Jedzenie dziś i jutro" - cykl filmowy w Arte po polsku

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.02.2021

Czy potrawy wegańskie mogą szkodzić? Jak będą wyglądać restauracje jutra? Czy dania będą przyrządzać roboty? Co będziemy jeść w przyszłości? Oto niektóre pytania, jakie stawiają twórcy filmów dokumentalnych cyklu "Jedzenie dziś i jutro", pokazywanych bezpłatnie po polsku na platformie VOD ARTE.

CZY MUSIMY PRZESTAĆ JEŚĆ MIĘSO, Francja, 2019. Zdjęcie: materiały prasowe.
CZY MUSIMY PRZESTAĆ JEŚĆ MIĘSO, Francja, 2019. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jeśli nie zmienimy sposobu odżywiania, zniszczymy planetę. Co więcej, zniszczymy samych siebie. Coraz więcej osób umiera z powodu następstw chorób wywoływanych złą dietą: nowotworów, chorób układu krążenia, czy cukrzycy. Kupujemy coraz więcej gotowych dań z napisami na opakowaniu: bez parabenów, bez cukru, wegańskie. Lecz czy na pewno są zdrowe? Co zawiera gotowe jedzenie, które kupujemy w supermarkecie?

Twórcy serii „Jedzenie dziś i jutro” prowadzą śledztwo w Niemczech, Francji, Irlandii i Szwajcarii, zaglądając za kulisy przemysłu rolno-spożywczego. Okazuje, że dania wysoko przetworzone, choć tanie i szybkie w przygotowaniu, bardzo szkodzą naszemu zdrowiu. Niestety dieta przyszłości, oparta na produktach roślinnych, też nie prezentuje się „zdrowo”. Koncerny spożywcze już pracują nad nowymi technologiami, które spowodują, że gotowe produkty wegańskie będą tak samo wysoko przetworzone jak mięsne, a więc niezdrowe.

Jaka przyszłość się przed nami maluje? Czy wszyscy będziemy jeść to samo, a dania będą przyrządzać roboty? Czy street food upadnie? Dziś ma się świetnie, uliczni szefowie kuchni oferują dobrą jakość jedzenia w przystępnej cenie, a niektórzy z nich to prawdziwi kulinarni artyści, którzy porzucają popularne restauracje, by w swoim food trucku znaleźć prawdziwą wolność tworzenia.
Wszystkie filmy w cyklu „Jedzenie dziś i jutro” są dostępne bezpłatnie na tej stronie.

PROGRAMY W CYKLU „JEDZENIE PRZYSZŁOŚCI”:
ŚMIECIOWE JEDZENIE. ZA KULISAMI PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO, Francja, 2020
System, który nas karmi, oszalał. Nigdy wcześniej w sklepach nie było takiego wyboru. Nasze wydatki na żywność nigdy nie były tak niskie, a otyłość i cukrzyca tak powszechne. Kto przyzwyczaił konsumentów do produktów tak słodkich, tak słonych, w tak atrakcyjnych kolorach? Producenci przemysłowi. Czy zastanawiałeś się, co zawiera apetyczny cordon-bleu kupiony w supermarkecie? Dlaczego w jego skład wchodzi kilkadziesiąt składników chemicznych, w tym dodatki i konserwanty? To właśnie od złożoności tego dania rozpoczyna się podróż za kulisy przemysłu rolno-spożywczego. Okazuje się, że zdrowa nie jest nawet dieta wegańska, ponieważ jest równie silnie przetworzona co produkty zawierające białko zwierzęce.
Film dostępny pod tym linkiem.

JAK ZMIENIA SIĘ NASZE JEDZENIE, Niemcy, 2019
Zmiany klimatyczne już dziś znacząco wpływają na naszą żywność, jej jakość, koszty produkcji, a więc i ceny. Na całym świecie naukowcy próbują ustalić, jak będą postępować te zmiany. Na przykład czy w związku z ociepleniem klimatu mogą wzrosnąć ceny piwa?
Film dostępny pod tym linkiem.

CZY MUSIMY PRZESTAĆ JEŚĆ MIĘSO, Francja, 2019
Ta seria ilustruje wyniki międzynarodowej ankiety „Time-to-question”, zainicjowanej przez ARTE, której celem było zbadanie międzynarodowych nastrojów społecznych dotyczących przyszłości naszej planety. W tym odcinku twórcy stają przed kontrowersyjnym pytaniem: czy dla dobra klimatu musimy zmienić nasze nawyki żywieniowe? Choćby dlatego, że intensywna produkcja mięsa jest przyczyną emisji 15% gazów cieplarnianych.
Film dostępny pod tym linkiem.

FAST AND GOOD, Francja, 2018
Kto powiedział, że street food to fast-food, a dobre jedzenie musi być drogie? Dziś zjedzenie najlepszej pizzy w okolicy z food trucka jest bardziej popularne niż kolacja w pięciogwiazdkowym hotelu. Nie chodzi tylko o oszczędność – po prostu nie raz jest równie smaczna, a nawet smaczniejsza! Kluczem do wysokiej jakości kuchni ulicznej są dobre jakościowo produkty w przystępnej cenie. Co więcej, na ulicy szefowie kuchni są wolni od presji i sztywności wykwintnych restauracji. Mogą pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty, tworząc dania oryginalne, smaczne i ładnie podane, w oparciu o konwencjonalne przepisy.
Film dostępny pod tym linkiem. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Najlepsze restauracje w Polsce według gości Restaurant Week

Znamy już wyniki największego w kraju Plebiscytu Gości Restaurant Week. Ponad 90 tysięcy uczestników Festiwalu, który zakończył się 27 czerwca, miało szansę ocenić dania, obsługę i atmosferę w blisko 350 restauracjach w kraju.

WYJĄTKOWY TYDZIEŃ

Od 25 sierpnia do 3 września w Warszawie odbędzie się trzecia edycja festiwalu Fine Dining Week. Restauracje biorące udział w wydarzeniu przygotują 5-daniowe menu degustacyjne w specjalnej cenie 119 zł.

Kulinarny tygiel pięciu kultur

Po raz kolejny Transatlantyk Festival zaprosił na wyjątkowe spotkanie sztuki filmowej i kulinarnej, czyli Kino Kulinarne przygotowywane we współpracy z 68. Berlinale Kulinarisches Kino. Festiwal odbywający się w Łodzi gromadzi co roku setki gości.

NAJWIĘKSZY FESTIWAL WHISKY W POLSCE

25 i 26 sierpnia odbędzie się IV edycja Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra. Jego pomysłodawcą oraz organizatorem jest Dom Whisky. Festiwal Whisky Jastrzębia Góra to pierwszy w Polsce Festiwal Whisky, który premierę miał w 2014 r. w Jastrzębiej Górze.

Jak smakowały #Jabłonki 2020? Podsumowanie akcji

Specjalne menu w restauracjach, weekendowy tour Food Trucka, zaangażowanie influencerów oraz konkursy dla internautów - tak wyglądało tegoroczne świętowanie Jabłonek, czyli letnio-jesiennego okresu, gdy nasze jabłka są najsmaczniejsze.

OKRĄGŁY JUBILEUSZ

W tym roku mija 20 lat, odkąd pierwsze doniczki ze świeżymi ziołami trafiły na polskie stoły prosto z podwarszawskiej szklarni. Z tej okazji firma Swedeponic Polska (producent m.in. ziół Baziółka) zorganizowała uroczystą kolację w stołecznej restauracji Belvedere.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej