x

Zamienił pub w "muzeum" kapsli, a teraz otworzy basen? Dramatyczny koniec warszawskiego pubu Piw Paw

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    09.02.2021

Najpierw wydawali piwo na wynos, potem organizowali warsztaty. Teraz prowadzą muzeum, a od niedzieli właściciel zapowiada utworzenie... basenu. Warszawski Piw Paw próbując przetrwać lockdown, ściągnął na siebie uwagę policji i sanepidu.

Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Ktoś nieświadomy sytuacji, z jaką mierzy się stołeczny Piw Paw zlokalizowany przy ul. Żurawiej 32/43 (z wejściem od Parkingowej), mógłby odnieść wrażenie, że w pubie w najlepsze trwa karnawał. W otwartym lokalu byli goście, muzyka i maski, choć nie karnawałowe, a higieniczne. Nie tak dawno lokal zmienił się z pubu w „muzeum”. Na moją prośbę o możliwość rozmowy na ten temat, otrzymuję Facebookową wiadomość: Zapraszamy na interaktywną wystawę „Jak się drzewiej bawiono". To część muzealnej ekspozycji i kolejna próba uruchomienia pubu pomimo obostrzeń.  

Muzeum z potrzeby serca
Piw Paw był jednym z najlepiej znanych warszawskich multitapów. Był, bo nic nie wskazuje na to, by miał przetrwać pandemię. Jeszcze wiosną zeszłego roku, w czasie pierwszego lockdownu, w lokalu można było kupić piwo na wynos. Klientów było jednak za mało, aby zarobione pieniądze mogły pokryć stale rosnące zadłużenie.

Po kilku miesiącach lockdownu w gastronomii trzy z czterech Piw Pawów zostały zamknięte. Dziś funkcjonuje jeden. Choć, oficjalnie trudno nazwać go pubem, a słowo „funkcjonuje” jest również na wyrost.

– Przebranżawiamy się! Od dziś zapraszamy was do najnowszego muzeum w Warszawie: Warszawskiego Muzeum Kapsli – ogłosił lokal 1 lutego na swoim Facebookowym profilu, zmieniając się z pubu… w placówkę muzealną.

– To była potrzeba serca. Zawsze chciałem mieć muzeum. Posiadam bardzo duży zbiór kapsli piwnych, ciekawe instalacje, właściwie dzieła sztuki. Słynna „Mona Lisa z Piw Paw” to coś, co ludzie znają i podziwiają. Ludzie są spragnieni kultury, a my staramy się to pragnienie zaspokoić  – mówi właściciel lokalu Michał Maciąg.
Wejście główne do \"Muzeum Kapsli". Kartka na drzwiach zabrania wchodzenia do środka policji. / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Wejście główne do \"Muzeum Kapsli". Kartka na drzwiach zabrania wchodzenia do środka policji. / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód

Wąsy z piwnej piany
Nie jest to pierwsza próba kreatywnego przetrwania lockdownu wzbudzającego zainteresowanie sanepidu i policji. W styczniu o lokalu przy Parkingowej zrobiło się głośno za sprawą Piwnej Akademii. Pretekstem do otwarcia były wówczas szkolenia piwne, a „materiały szkoleniowe” nalewano klientom wprost do kufli i szklanek. Nie było mowy o dystansie społecznym i maseczkach, za to uczestnicy Akademii mogli przystąpić do egzaminu końcowego. Zaliczenie egzaminu wymagało m.in. odpowiedzenia „tak” na pytanie „czy zrobiłbyś sobie wąsy z piwnej piany?”.

„Nie było u nas jeszcze tylko Straży Granicznej”
Działania pubu ściągnęły uwagę służb. Do problemów finansowych spowodowanych kosztami koncesji, czynszów i składek dla ZUS, doszły jeszcze mandaty od policji i sanepidu. Gdy tuż po styczniowym otwarciu klub zapraszał na „szczepienia piwem Corona”, według informacji Radia ZET w lokalu nie było już terminalu płatniczego, a pub szykował się do zamknięcia. Niedługo potem Piw Paw ogłosił „rebranding” na muzeum, ale to również nie pomogło we wznowieniu działalności.

– Nie było u nas jeszcze tylko Straży Granicznej, ale to dlatego, że mieścimy się w centrum kraju. Policjanci mają tutaj chyba wartę. Standardowa wizyta z Urzędu Skarbowego to średnio 12 funkcjonariuszy w obstawie 10 policjantów – mówi właściciel pubu przy Parkingowej.

Co dalej?
Powstała 7 lat temu sieć Piw Paw zniknie wraz z zamknięciem ostatniego lokalu pod tym szyldem. O to, co dalej zapytałem właściciela pubu przy Parkingowej.  – Muzeum zostanie zamknięte w najbliższą niedzielę. W poniedziałek otworzymy basen – zapowiada. Trudno ocenić, czy to desperacki żart, czy poważne plany...





Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Restauracja Bulaj w Sopocie - ich pomysł na przetrwanie

- Myślę o biznesie, który będę mógł rozwijać, gdy skończy się pandemia. Otwieramy sklep internetowy z szytymi na miarę boksami, obiadami na bazie produktów rybnych - mówi Artur Moroz, właściciel restauracji Bulaj.

Zbigniew Grycan tłumaczy, dlaczego zamknął swoje lokale

Lodziarnio-kawiarnie Grycana pozostają zamknięte do odwołania, choć z ich oferty można by skorzystać na wynos. Według Zbigniewa Grycana ich otwarcie mijałoby się jednak z celem.

Restauracje otwierają się mimo zakazu. "Boimy się, to akt desperacji"

Gastronomia ma już dość lockdownu. Kolejni przedsiębiorcy otwierają lub zapowiadają uruchomienie lokali pomimo zakazu. Jak twierdzą, wolności gospodarczej nie można ograniczyć rozporządzeniem czy ustawą, a obecne obostrzenia rządu są nielegalne.

Góralski Browar na Krupówkach: sezon nie zając, a uciekł

Na Krupówkach tysiące turystów, a lokale gastronomiczne zamknięte. Dlatego jedna z restauracji - Góralski Browar - zlokalizowana w Centrum Handlowym Krupówki w Zakopanem zdecydowała się na nietypową kampanię.

Wrocławski restaurator Maciej Nowaczyk: Za chwilę działać będą tylko fast foody

Czy gastronomia przetrwa kolejny lockdown? W trakcie ogłoszonej narodowej kwarantanny przedłużającej zamknięcie restauracji do 17 stycznia, będą one mogły nadal funkcjonować tylko dzięki dowozom. - Rynek gastronomiczny dramatycznie się zmieni - uważa wrocławski restaurator Maciej Nowaczyk.

Jak przetrwać kryzys? Sprawdźcie, jak to się udaje sieci KOKU Sushi

Potrzebujemy teraz pozytywnych przykładów - oto on! Po dwóch miesiącach od zamrożenia gospodarki licząca 25 lokali polska sieć franczyzowa barów KOKU Sushi jest na plusie. Receptą na utrzymanie pozycji na rynku było szybkie reagowanie na zachodzące zmiany i postawienie na dowozy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej