x

Zamienił pub w "muzeum" kapsli, a teraz otworzy basen? Dramatyczny koniec warszawskiego pubu Piw Paw

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    09.02.2021

Najpierw wydawali piwo na wynos, potem organizowali warsztaty. Teraz prowadzą muzeum, a od niedzieli właściciel zapowiada utworzenie... basenu. Warszawski Piw Paw próbując przetrwać lockdown, ściągnął na siebie uwagę policji i sanepidu.

Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Ktoś nieświadomy sytuacji, z jaką mierzy się stołeczny Piw Paw zlokalizowany przy ul. Żurawiej 32/43 (z wejściem od Parkingowej), mógłby odnieść wrażenie, że w pubie w najlepsze trwa karnawał. W otwartym lokalu byli goście, muzyka i maski, choć nie karnawałowe, a higieniczne. Nie tak dawno lokal zmienił się z pubu w „muzeum”. Na moją prośbę o możliwość rozmowy na ten temat, otrzymuję Facebookową wiadomość: Zapraszamy na interaktywną wystawę „Jak się drzewiej bawiono". To część muzealnej ekspozycji i kolejna próba uruchomienia pubu pomimo obostrzeń.  

Muzeum z potrzeby serca
Piw Paw był jednym z najlepiej znanych warszawskich multitapów. Był, bo nic nie wskazuje na to, by miał przetrwać pandemię. Jeszcze wiosną zeszłego roku, w czasie pierwszego lockdownu, w lokalu można było kupić piwo na wynos. Klientów było jednak za mało, aby zarobione pieniądze mogły pokryć stale rosnące zadłużenie.

Po kilku miesiącach lockdownu w gastronomii trzy z czterech Piw Pawów zostały zamknięte. Dziś funkcjonuje jeden. Choć, oficjalnie trudno nazwać go pubem, a słowo „funkcjonuje” jest również na wyrost.

– Przebranżawiamy się! Od dziś zapraszamy was do najnowszego muzeum w Warszawie: Warszawskiego Muzeum Kapsli – ogłosił lokal 1 lutego na swoim Facebookowym profilu, zmieniając się z pubu… w placówkę muzealną.

– To była potrzeba serca. Zawsze chciałem mieć muzeum. Posiadam bardzo duży zbiór kapsli piwnych, ciekawe instalacje, właściwie dzieła sztuki. Słynna „Mona Lisa z Piw Paw” to coś, co ludzie znają i podziwiają. Ludzie są spragnieni kultury, a my staramy się to pragnienie zaspokoić  – mówi właściciel lokalu Michał Maciąg.
Wejście główne do \"Muzeum Kapsli". Kartka na drzwiach zabrania wchodzenia do środka policji. / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Wejście główne do \"Muzeum Kapsli". Kartka na drzwiach zabrania wchodzenia do środka policji. / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód

Wąsy z piwnej piany
Nie jest to pierwsza próba kreatywnego przetrwania lockdownu wzbudzającego zainteresowanie sanepidu i policji. W styczniu o lokalu przy Parkingowej zrobiło się głośno za sprawą Piwnej Akademii. Pretekstem do otwarcia były wówczas szkolenia piwne, a „materiały szkoleniowe” nalewano klientom wprost do kufli i szklanek. Nie było mowy o dystansie społecznym i maseczkach, za to uczestnicy Akademii mogli przystąpić do egzaminu końcowego. Zaliczenie egzaminu wymagało m.in. odpowiedzenia „tak” na pytanie „czy zrobiłbyś sobie wąsy z piwnej piany?”.

„Nie było u nas jeszcze tylko Straży Granicznej”
Działania pubu ściągnęły uwagę służb. Do problemów finansowych spowodowanych kosztami koncesji, czynszów i składek dla ZUS, doszły jeszcze mandaty od policji i sanepidu. Gdy tuż po styczniowym otwarciu klub zapraszał na „szczepienia piwem Corona”, według informacji Radia ZET w lokalu nie było już terminalu płatniczego, a pub szykował się do zamknięcia. Niedługo potem Piw Paw ogłosił „rebranding” na muzeum, ale to również nie pomogło we wznowieniu działalności.

– Nie było u nas jeszcze tylko Straży Granicznej, ale to dlatego, że mieścimy się w centrum kraju. Policjanci mają tutaj chyba wartę. Standardowa wizyta z Urzędu Skarbowego to średnio 12 funkcjonariuszy w obstawie 10 policjantów – mówi właściciel pubu przy Parkingowej.

Co dalej?
Powstała 7 lat temu sieć Piw Paw zniknie wraz z zamknięciem ostatniego lokalu pod tym szyldem. O to, co dalej zapytałem właściciela pubu przy Parkingowej.  – Muzeum zostanie zamknięte w najbliższą niedzielę. W poniedziałek otworzymy basen – zapowiada. Trudno ocenić, czy to desperacki żart, czy poważne plany...





Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Zamknięcie restauracji Shipudei Berek Artura Jarczyńskiego

Nie ma już restauracji Berek w Warszawie. Właściciel budynku przy Jasnej 24 wypowiedział restauratorowi umowę najmu i kazał mu się wyprowadzić w ciągu 3 dni. - Nie próbowano z nami rozmawiać, negocjować i porozumieć się w jakikolwiek sposób - mówi restaurator Artur Jarczyński.

Pełną Parą: Mamy szczęście do ludzi

Jak Pełną Parą dostosowały się do nowej rzeczywistości? O tym jak ważne, jest otaczanie się odpowiednimi ludźmi w gastronomii rozmawiamy z Agatą Czyż i Ewą Kołatkowską, właścicielkami trzech restauracji Pełną Parą w Warszawie.

Restaurator z Krakowa: Przetrwają najsilniejsi, najsprytniejsi i ci, którym ktoś pomógł

Lockdown gastronomii potrwa przynajmniej do końca stycznia. To jedyna pewna wiadomość ze strony rządu, wszystko inne jest dziś dla restauratorów wielką niewiadomą. - Nie wiemy, na co czekamy - mówi Emil Hołubiczko z Molám Thai Canteen & Bar w Krakowie.

Protest polskiej gastronomii, czyli "Czarna Polewka dla rządu RP"

O godzinie 12 w 17 miastach Polski rozpoczął się symboliczny protest gastronomii polskiej. Organizatorzy zaplanowali w każdym z miast happening oraz składanie petycji.

Sfinks Polska - w czasie lockdownu spadek przychodów o ponad 90%

Trzecia pod względem przychodów firma gastronomiczna w Polsce odnotowała w czasie lockdownu spadek przychodów o ponad 90%. Powoli odbudowuje jednak sprzedaż i rozwija swoje sieci przed drugą falą wzrostu zakażeń.

Góralski Browar na Krupówkach: sezon nie zając, a uciekł

Na Krupówkach tysiące turystów, a lokale gastronomiczne zamknięte. Dlatego jedna z restauracji - Góralski Browar - zlokalizowana w Centrum Handlowym Krupówki w Zakopanem zdecydowała się na nietypową kampanię.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej