x

Zamienił pub w "muzeum" kapsli, a teraz otworzy basen? Dramatyczny koniec warszawskiego pubu Piw Paw

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    09.02.2021

Najpierw wydawali piwo na wynos, potem organizowali warsztaty. Teraz prowadzą muzeum, a od niedzieli właściciel zapowiada utworzenie... basenu. Warszawski Piw Paw próbując przetrwać lockdown, ściągnął na siebie uwagę policji i sanepidu.

Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Ktoś nieświadomy sytuacji, z jaką mierzy się stołeczny Piw Paw zlokalizowany przy ul. Żurawiej 32/43 (z wejściem od Parkingowej), mógłby odnieść wrażenie, że w pubie w najlepsze trwa karnawał. W otwartym lokalu byli goście, muzyka i maski, choć nie karnawałowe, a higieniczne. Nie tak dawno lokal zmienił się z pubu w „muzeum”. Na moją prośbę o możliwość rozmowy na ten temat, otrzymuję Facebookową wiadomość: Zapraszamy na interaktywną wystawę „Jak się drzewiej bawiono". To część muzealnej ekspozycji i kolejna próba uruchomienia pubu pomimo obostrzeń.  

Muzeum z potrzeby serca
Piw Paw był jednym z najlepiej znanych warszawskich multitapów. Był, bo nic nie wskazuje na to, by miał przetrwać pandemię. Jeszcze wiosną zeszłego roku, w czasie pierwszego lockdownu, w lokalu można było kupić piwo na wynos. Klientów było jednak za mało, aby zarobione pieniądze mogły pokryć stale rosnące zadłużenie.

Po kilku miesiącach lockdownu w gastronomii trzy z czterech Piw Pawów zostały zamknięte. Dziś funkcjonuje jeden. Choć, oficjalnie trudno nazwać go pubem, a słowo „funkcjonuje” jest również na wyrost.

– Przebranżawiamy się! Od dziś zapraszamy was do najnowszego muzeum w Warszawie: Warszawskiego Muzeum Kapsli – ogłosił lokal 1 lutego na swoim Facebookowym profilu, zmieniając się z pubu… w placówkę muzealną.

– To była potrzeba serca. Zawsze chciałem mieć muzeum. Posiadam bardzo duży zbiór kapsli piwnych, ciekawe instalacje, właściwie dzieła sztuki. Słynna „Mona Lisa z Piw Paw” to coś, co ludzie znają i podziwiają. Ludzie są spragnieni kultury, a my staramy się to pragnienie zaspokoić  – mówi właściciel lokalu Michał Maciąg.
Wejście główne do \"Muzeum Kapsli". Kartka na drzwiach zabrania wchodzenia do środka policji. / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Wejście główne do \"Muzeum Kapsli". Kartka na drzwiach zabrania wchodzenia do środka policji. / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód

Wąsy z piwnej piany
Nie jest to pierwsza próba kreatywnego przetrwania lockdownu wzbudzającego zainteresowanie sanepidu i policji. W styczniu o lokalu przy Parkingowej zrobiło się głośno za sprawą Piwnej Akademii. Pretekstem do otwarcia były wówczas szkolenia piwne, a „materiały szkoleniowe” nalewano klientom wprost do kufli i szklanek. Nie było mowy o dystansie społecznym i maseczkach, za to uczestnicy Akademii mogli przystąpić do egzaminu końcowego. Zaliczenie egzaminu wymagało m.in. odpowiedzenia „tak” na pytanie „czy zrobiłbyś sobie wąsy z piwnej piany?”.

„Nie było u nas jeszcze tylko Straży Granicznej”
Działania pubu ściągnęły uwagę służb. Do problemów finansowych spowodowanych kosztami koncesji, czynszów i składek dla ZUS, doszły jeszcze mandaty od policji i sanepidu. Gdy tuż po styczniowym otwarciu klub zapraszał na „szczepienia piwem Corona”, według informacji Radia ZET w lokalu nie było już terminalu płatniczego, a pub szykował się do zamknięcia. Niedługo potem Piw Paw ogłosił „rebranding” na muzeum, ale to również nie pomogło we wznowieniu działalności.

– Nie było u nas jeszcze tylko Straży Granicznej, ale to dlatego, że mieścimy się w centrum kraju. Policjanci mają tutaj chyba wartę. Standardowa wizyta z Urzędu Skarbowego to średnio 12 funkcjonariuszy w obstawie 10 policjantów – mówi właściciel pubu przy Parkingowej.

Co dalej?
Powstała 7 lat temu sieć Piw Paw zniknie wraz z zamknięciem ostatniego lokalu pod tym szyldem. O to, co dalej zapytałem właściciela pubu przy Parkingowej.  – Muzeum zostanie zamknięte w najbliższą niedzielę. W poniedziałek otworzymy basen – zapowiada. Trudno ocenić, czy to desperacki żart, czy poważne plany...





Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Bracia Nizio zamykają WuWu Bistro i ZONI. Co dalej z ich restauracjami?

Restauracja ZONI i WuWu Bistro zostały zamknięte. I nie powrócą już do Centrum Praskiego Koneser. Jak tłumaczy Andrzej Nizio, jeden z właścicieli lokali, nie udało się dojść do porozumienia w sprawie redukcji wysokości czynszu.

Pijalnie Czekolady E. Wedel: liczymy na wysoką sprzedaż w drugiej połowie roku

Jak z lockdownem radzi sobie popularna sieć cukiernicza Pijalnie Czekolady E.Wedel? Opowiada Daniel Kucharski, prezes spółki.

Jak działa w kryzysie bistro Dinette we Wrocławiu?

- Nasz pomysł na przetrwanie opiera się na dostarczaniu gościom namiastki Dinette, w postaci codziennie wypiekanego świeżego pieczywa, słodkości, składników do samodzielnego przygotowania posiłku, półproduktów - mówi Jolanta Jurkowlaniec, właścicielka Dinette.

Robert Kuc, CEO marki Zdrowa Krowa: Przyszłość to restauracje hybrydowe

- Bez względu na to, jak rozwijać się będzie pandemia, przyszłość gastronomii upatrujemy w działaniach hybrydowych, czyli łączących spożywanie posiłków w lokalach oraz zamawianych na wynos. Niezależnie od wybranej formuły, gość musi czuć się wyjątkowo - uważa Robert Kuc, CEO marki Zdrowa Krowa.

Akcja #otwieraMy - lokale działają po cichu. A Piw Paw nie stroni od rozgłosu

Paweł Jan Tanajno, polski przedsiębiorca oraz działacz polityczny, opublikował na Twitterze wpis, w którym informuje, że akcja #otwieraMY nie skończyła się, ale trwa "w ciszy". Nie wszędzie - filmik z ostatniej imprezy lokalu Piw Paw przeczy tym słowom.

Współwłaściciel kawiarni Nancy Lee: Zamiast liczyć na pomoc, wolimy działać

- Odwiedźcie nas na kawę, na cokolwiek. Nie oczekujemy kokosów, chcemy zarobić na prąd, produkty i wynagrodzenia - apelują właściciele warszawskiej kawiarni Nancy Lee. Lokal, podobnie jak wiele inych, ma kłopoty finansowe. Wsparcia od państwa nie dostał, więc liczy na solidarność swoich gości.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej