x

Starcie gości klubu Face 2 Face z policją. Sanepid zamyka lokal

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    01.02.2021

Face 2 Face, rybnicki klub, który zdecydował się na wznowienie działalności pomimo pandemii, został w weekend zamknięty przez sanepid. Do lokalu wkroczyła także policja, która wyprosiła bawiących się w środku gości. Podczas interwencji doszło do starć gości klubu z funkcjonariuszami.

Zdjęcie: Facebook.com
Zdjęcie: Facebook.com
Niecałe trzy tygodnie od momentu ponownego otwarcie klubu Face 2 Face w Rybniku sanepid nakazał jego zamknięcie. W piątek 29 stycznia w lokalu miało rzekomo odbyć się spotkanie Partii Przedsiębiorców oraz kongres dziennikarzy. Interweniował sanepid w towarzystwie policji, ale właściciele klubu odmówili wpuszczenia inspektorów do środka. Do ponownej interwencji doszło dzień później. Tym razem jednak policjanci weszli do środka.

Policja przyszła nas prowokować
Podczas interwencji zatrzymano trzy osoby, które według policji, miały znieważać funkcjonariuszy i naruszyć ich nietykalność cielesną. Z kolei według relacji właścicieli, podczas niedzielnych zajść doszło do zniszczenia części wyposażenia klubu. Policja użyła broni gładkolufowej, a także miotaczy gazu wobec części osób zgromadzonych przed klubem. Zdaniem właścicieli klubu, mundurowi mieli użyć siły także wobec osób znajdujących się w klubie.

– Mamy filmy z całej sytuacji, jak wchodzą do lokalu, jak atakują klientów, wyzywają ich. Policja przyszła nas prowokować, żeby nas siłą wyszarpać z tego lokalu – mówiła na zorganizowanej w niedzielę konferencji prasowej Sandra Konieczny, współwłaścicielka Face 2 Face.

Zamknięcie, i co dalej?
Do sprawy odniosła się także policja. – Decyzją Państwowego Inspektora Sanitarnego lokal został zamknięty, a decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności. W związku z powyższym policjanci asystowali pracownikom sanepidu w doręczeniu dokumentu właścicielowi. Następnie mundurowi poinformowali uczestników imprezy o zamknięciu lokalu i konieczności wyjścia z klubu – czytamy w komunikacie śląskiej policji.

Dla właścicieli Face 2 Face zamknięcie klubu nie oznacza wcale końca walki.  
– My się nie poddamy, bo nie mamy już nic więcej do stracenia. Jeżeli możemy pracować, to będziemy pracować. Na chwilę obecną musimy zrobić remont. Zapraszamy wszystkich chętnych na sprzątanie  – mówili współwłaściciele klubu podczas konferencji prasowej.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Gastronomia muśnięta czy zmiażdżona pandemią? Ocenia Linh Ziółkowska z restauracji Wi-Taj

Choć obecnie można swobodnie korzystać z oferty restauracji, barów i kawiarni, to jeszcze niedawno rzeczywistość wyglądała zupełnie inaczej. O ocenę zmian, które zaszły w czasie dwóch lat pandemii, trendów oraz rosnących cen żywności poprosiliśmy Linh Ziółkowską, menedżerkę restauracji Wi-Taj.

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przeciwko ustawie weryfikacji covidowej

Sejm skierował do drugiego czytania ustawę, która upoważnia pracodawcę do sprawdzania, czy podlegający mu pracownicy są zaszczepieni. Dotyczy to także restauratorów. - To dyskryminacja - uważa Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.

Coraz więcej restauratorów żąda od gości okazania tzw. paszportu covidowego

Nie zaszczepiłeś się przeciwko Covid-19, nie jesteś ozdrowieńcem i nie masz ważnego przez 48 godzin testu z negatywnym wynikiem? Bez tzw. paszportu covidowego możesz nie wejść do wielu lokali gastronomicznych. Restauratorzy biorą sprawy w swoje ręce i chcą weryfikować klientów.

Maciej Nowaczyk, restaurator z Wrocławia: Czekając na nieuchronne

Jakie nastroje panują w gastronomii w obliczu czwartej fali pandemii? - Kolejny to już raz rząd bierze nas na przeczekanie. Mechanizmy uruchomi w ostatniej chwili. Z dnia na dzień. Pewnie znów z piątku na sobotę. Który to już raz - pisze wrocławski restaurator Maciej Nowaczyk.

Gastronomia tylko z paszportem covidowym? Restauratorzy podzieleni w tej kwestii

Polacy nie chcą kolejnego lockdownu gastronomii, ale są przeciwni szczepieniom i wprowadzeniu obostrzeń dla niezaszczepionych. Restauratorzy znaleźli się między młotem a kowadłem. Z jednej strony muszą chronić swoich gości i personel, z drugiej - starają się nie zrażać do siebie klientów.

Jak odnaleźć się w postpandemicznym gastroświecie?

Jeszcze wiosną, tak jak inni, zastanawiałem się, jak będzie wyglądał powrót do pracy po otwarciu lokali gastronomicznych. Obawiałem się, że rzeczywistość branży może okazać się mało kolorowa. Czy słusznie i czy w ogóle cokolwiek się zmieniło w barowym uniwersum?

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej