x

Dzień Rogalika. Piekarnia Chaud Pain przygotowała największy croissant w Polsce

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    29.01.2021

Puszyste i błyszczące od glazury croissanty czy rumiane, nadziewane rogaliki drożdżowe - to właśnie one mają swoje święto! 30 stycznia przypada Dzień Rogalika. Piekarnia rzemieślnicza Chaud Pain z Warszawy przygotowała na ten dzień wyjątkowego croissanta - olbrzyma.

Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rogaliki są niezwykle podzielne – te malutkie, drożdżowe pasują w sam raz na jeden kęs, zaś francuskie croissanty to idealne rozwiązanie na słodkie śniadanie do aromatycznej kawy. Z okazji Dnia Rogalika, który przypada 30 stycznia, szef piekarni rzemieślniczej Chaud Pain Paweł Albert przygotował niespodziankę dla gości, a także zmierzył się z nie lada wyzwaniem. Pod jego okiem powstał ogromny croissant, który jest 30 razy większy niż te dostępne w wersji mini.

– Croissanty to duma naszej piekarni. Przygotowujemy je z najwyższą starannością, na bazie produktów najlepszej jakości. Dbamy o to, by tak jak te pochodzące z Francji były chrupiące, maślane w smaku, a w swojej strukturze odpowiednio napowietrzone. Postanowiłem pobawić się przepisem i opracowałem recepturę wypieku croissanta – olbrzyma, by zachował takie same atuty jak te dostępne u nas w klasycznej wersji. To taka nasza wariacja w kontekście Dnia Rogalika, która będzie atrakcją dla klientów – mówi Paweł Albert.

Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Chaud Pain oferuje croissanty wytwarzane z mąki sprowadzanej z Francji. Dostępne są: wytrawny croissant maślany, z malinami, migdałami, pistacjami, czy z czekoladą i wciąż powstają nowe smaki w odpowiedzi na oczekiwania klientów. Piekarnia funkcjonuje w budynku Hotelu Europejskiego w Warszawie od 10 grudnia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tydzień Kuchni Polskiej - od 9 do 15 listopada

Jak co roku z okazji Święta Niepodległości MAKRO Polska organizuje akcję Tydzień Kuchni Polskiej. Wydarzenie jest okazją, by zamanifestować solidarność w obliczu kryzysu, który z powodu pandemicznych obostrzeń dotknął polską gastronomię.

Letnia edycja Fine Dining Week

Sierpniowo-wrześniowy festiwal poświęcony jest szefom kuchni-innowatorom, tworzącym tożsamość polskiego haute cuisine. Popisowe pięciodaniowe menu w cenie 129 zł można rezerwować na FineDiningWeek.pl. Festiwal potrwa do 13 września w ośmiu miastach i regionach Polski.

Kibicuj z Wolt - promocje z okazji EURO 2020

Wolt - platforma do zamawiania jedzenia - zaprasza użytkowników do udziału w promocjach przygotowanych z okazji Mistrzostw Europy. Oprócz zestawów kibica można wygrać kupony rabatowe, a także ustrzelić mistrzowskiego hat-tricka.

MASSIMO BOTURA GOŚCIEM FESTIWALU FINE DINING WEEK

Jubileuszowa, piąta edycja Fine Dining Week trwała od 6 do 17 lutego. Biorące w nim udział restauracje odwiedziło rekordowe 11 tysięcy gości, a najważniejszą z kolacji towarzyszących festiwalowi przygotował Massimo Bottura.

Przyszłość jest złota

Tasting India to inicjatywa ukazująca indyjską kulinarną różnorodność i tradycyjne produkty rolne.

Warszawski Festiwal Kulinarny "Królewski Stół" już wkrótce

15-16 września po raz drugi odbędzie się Warszawski Festiwal Kulinarny, tym razem pod hasłem "Królewski Stół". Zespół Muzeum Pałacu Króla Jana III pokaże, jak przez warsztaty uczyć historii kulinarnej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej