x

Dzień Rogalika. Piekarnia Chaud Pain przygotowała największy croissant w Polsce

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    29.01.2021

Puszyste i błyszczące od glazury croissanty czy rumiane, nadziewane rogaliki drożdżowe - to właśnie one mają swoje święto! 30 stycznia przypada Dzień Rogalika. Piekarnia rzemieślnicza Chaud Pain z Warszawy przygotowała na ten dzień wyjątkowego croissanta - olbrzyma.

Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rogaliki są niezwykle podzielne – te malutkie, drożdżowe pasują w sam raz na jeden kęs, zaś francuskie croissanty to idealne rozwiązanie na słodkie śniadanie do aromatycznej kawy. Z okazji Dnia Rogalika, który przypada 30 stycznia, szef piekarni rzemieślniczej Chaud Pain Paweł Albert przygotował niespodziankę dla gości, a także zmierzył się z nie lada wyzwaniem. Pod jego okiem powstał ogromny croissant, który jest 30 razy większy niż te dostępne w wersji mini.

– Croissanty to duma naszej piekarni. Przygotowujemy je z najwyższą starannością, na bazie produktów najlepszej jakości. Dbamy o to, by tak jak te pochodzące z Francji były chrupiące, maślane w smaku, a w swojej strukturze odpowiednio napowietrzone. Postanowiłem pobawić się przepisem i opracowałem recepturę wypieku croissanta – olbrzyma, by zachował takie same atuty jak te dostępne u nas w klasycznej wersji. To taka nasza wariacja w kontekście Dnia Rogalika, która będzie atrakcją dla klientów – mówi Paweł Albert.

Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Chaud Pain oferuje croissanty wytwarzane z mąki sprowadzanej z Francji. Dostępne są: wytrawny croissant maślany, z malinami, migdałami, pistacjami, czy z czekoladą i wciąż powstają nowe smaki w odpowiedzi na oczekiwania klientów. Piekarnia funkcjonuje w budynku Hotelu Europejskiego w Warszawie od 10 grudnia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Gęsina na św. Marcina 2022 - XIV edycja slowfoodowej akcji

Tegoroczna edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina" potrwa od 11 do 27 listopada. Wybrane zostaną najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania na bazie gęsiny. Do udziału w akcji Slow Food Polska zaprosił w tym roku blisko 100 lokali.

Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland. Projekt Akademii spotkał się z ogromnym zainteresowaniem szerokiej publiczności, wręcz przerósł oczekiwania organizatorów.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej