x

Dzień Rogalika. Piekarnia Chaud Pain przygotowała największy croissant w Polsce

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    29.01.2021

Puszyste i błyszczące od glazury croissanty czy rumiane, nadziewane rogaliki drożdżowe - to właśnie one mają swoje święto! 30 stycznia przypada Dzień Rogalika. Piekarnia rzemieślnicza Chaud Pain z Warszawy przygotowała na ten dzień wyjątkowego croissanta - olbrzyma.

Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rogaliki są niezwykle podzielne – te malutkie, drożdżowe pasują w sam raz na jeden kęs, zaś francuskie croissanty to idealne rozwiązanie na słodkie śniadanie do aromatycznej kawy. Z okazji Dnia Rogalika, który przypada 30 stycznia, szef piekarni rzemieślniczej Chaud Pain Paweł Albert przygotował niespodziankę dla gości, a także zmierzył się z nie lada wyzwaniem. Pod jego okiem powstał ogromny croissant, który jest 30 razy większy niż te dostępne w wersji mini.

– Croissanty to duma naszej piekarni. Przygotowujemy je z najwyższą starannością, na bazie produktów najlepszej jakości. Dbamy o to, by tak jak te pochodzące z Francji były chrupiące, maślane w smaku, a w swojej strukturze odpowiednio napowietrzone. Postanowiłem pobawić się przepisem i opracowałem recepturę wypieku croissanta – olbrzyma, by zachował takie same atuty jak te dostępne u nas w klasycznej wersji. To taka nasza wariacja w kontekście Dnia Rogalika, która będzie atrakcją dla klientów – mówi Paweł Albert.

Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Chaud Pain oferuje croissanty wytwarzane z mąki sprowadzanej z Francji. Dostępne są: wytrawny croissant maślany, z malinami, migdałami, pistacjami, czy z czekoladą i wciąż powstają nowe smaki w odpowiedzi na oczekiwania klientów. Piekarnia funkcjonuje w budynku Hotelu Europejskiego w Warszawie od 10 grudnia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Najlepsze restauracje Plebiscytu Gości Restaurant Week

Prawie 90 tysięcy uczestników ogólnopolskiego Festiwalu Restaurant Week, który zakończył się 5 lipca, miało szansę ocenić dania, obsługę i atmosferę w 348 restauracjach w kraju. To jedyny tak duży plebiscyt, w którym o zwycięstwie decydują nie eksperci, a amatorzy dobrej kuchni.

Szefowie kuchni zaserwowali bezdomnym 450 porcji roślinnych dań

Szefowie i szefowe kuchni z Trójmiasta oraz Warszawy zaserwowali wege menu podopiecznym warszawskiej fundacji "Serce Miasta". W tym samym czasie zebrano także niemal 100 kilogramów produktów spożywczych dla potrzebujących.

Akcja #ramięWramię - Kukbuk wspiera lokalnych producentów

Wydawnictwo Kukbuk zainicjowało akcję #ramięWramię promującą lokalnych producentów i zachęcającą czytelników do robienia zakupów w miejscach dystrybucji lokalnych produktów.

TARGI EUROGASTRO W NOWEJ LOKALIZACJI

23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro połączone z 12. edycją Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się 27-258 marca 2019 r. w nowej lokalizacji - Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie.

E.Wedel patronuje wystawie Banksy’ego w ramach jubileuszu 170-lecia

Z okazji jubileuszu 170-lecia E.Wedel został partnerem jednego z najciekawszych warszawskich wydarzeń kulturalnych - wystawy ,,The Art of Banksy. Without Limits". Marka od początku swego istnienia współpracuje z cenionymi artystami i projektantami.

WIOSENNA EDYCJA RESTAURANT WEEK

Około 400 restauracji z 35 polskich miast weźmie udział w wiosennej odsłonie Restaurant Week. Festiwal organizowany jest od 3 do 17 kwietnia, tym razem pod hasłem #SzanujJedzenie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej