x

Dzień Rogalika. Piekarnia Chaud Pain przygotowała największy croissant w Polsce

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    29.01.2021

Puszyste i błyszczące od glazury croissanty czy rumiane, nadziewane rogaliki drożdżowe - to właśnie one mają swoje święto! 30 stycznia przypada Dzień Rogalika. Piekarnia rzemieślnicza Chaud Pain z Warszawy przygotowała na ten dzień wyjątkowego croissanta - olbrzyma.

Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rogaliki są niezwykle podzielne – te malutkie, drożdżowe pasują w sam raz na jeden kęs, zaś francuskie croissanty to idealne rozwiązanie na słodkie śniadanie do aromatycznej kawy. Z okazji Dnia Rogalika, który przypada 30 stycznia, szef piekarni rzemieślniczej Chaud Pain Paweł Albert przygotował niespodziankę dla gości, a także zmierzył się z nie lada wyzwaniem. Pod jego okiem powstał ogromny croissant, który jest 30 razy większy niż te dostępne w wersji mini.

– Croissanty to duma naszej piekarni. Przygotowujemy je z najwyższą starannością, na bazie produktów najlepszej jakości. Dbamy o to, by tak jak te pochodzące z Francji były chrupiące, maślane w smaku, a w swojej strukturze odpowiednio napowietrzone. Postanowiłem pobawić się przepisem i opracowałem recepturę wypieku croissanta – olbrzyma, by zachował takie same atuty jak te dostępne u nas w klasycznej wersji. To taka nasza wariacja w kontekście Dnia Rogalika, która będzie atrakcją dla klientów – mówi Paweł Albert.

Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rogale z Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Chaud Pain oferuje croissanty wytwarzane z mąki sprowadzanej z Francji. Dostępne są: wytrawny croissant maślany, z malinami, migdałami, pistacjami, czy z czekoladą i wciąż powstają nowe smaki w odpowiedzi na oczekiwania klientów. Piekarnia funkcjonuje w budynku Hotelu Europejskiego w Warszawie od 10 grudnia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Let’s drink about it - powraca World Class Cocktail Festival!

Kolejna odsłona World Class Cocktail Festival potrwa od 24 sierpnia do 18 września w sześciu największych polskich miastach. Goście Festiwalu mogą odwiedzić ponad 100 koktajlbarów i barów restauracyjnych oraz skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 35 zł.

Hub.Praga na Nocnym Markecie. Witek Iwański zaprezentuje street foodowe menu

Gościem Nocnego Marketu od 4 do 6 sierpnia będzie restauracja Hub.Praga. Specjalnie na tę okazję jej szef kuchni Witek Iwański przygotował menu, w którym znajdą się m.in. pączki z konfitowaną kaczką.

VIII Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

600 różnych rodzajów whisky w czasie dwóch dni - wszystko to podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze, na którym już po raz ósmy spotkają się producenci, dystrybutorzy i fani dojrzewających alkoholi mocnych.

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej