x

DelicioUS: kulinarna wyprawa przez smaki USA

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    28.01.2021

Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i dania z grilla - udowodnia to program DelicioUS, którego celem jest przybliżenie przedstawicielom sektora handlowego i gastronomii oferty producentów amerykańskiej żywności.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
25 stycznia agencja Taste It All zainaugurowała amerykański program DelicioUS służący nawiązywaniu kontaktów i relacji z producentami artykułów spożywczych ze Stanów Zjednoczonych. Rozpoczęcie programu uświetniły warsztaty online, połączone z degustacją potraw i dopasowanych do nich kalifornijskich win. Przez meandry kulinarnych połączeń uczestników przeprowadził Adam Pawłowski, Master Sommelier i współautor książek z serii „Gościnność”.

Smaki Ameryki
Degustację otworzył paring oparty o placuszki z batata, guacamole, podwędzonego mintaja i relish z ogórka z koprem, którym towarzyszyło wino Edna Valley Sauvignon Blanc. Następnie uczestnicy spotkania online mogli spróbować homara z sosem aioli i jarmużem, w towarzystwie jabłka, kolendry i chipsu przygotowanego z długoziarnistego ryżu. To połączenie dopełniło Orin Swift Mannequin Chardonnay z 2018 roku, wino ze słynnego Napa Valley. Tuż po nim w menu zagościł wędzony łosoś z marynowanym burakiem, limonką i płatkami palonego kalafiora, którym partnerował Viognier od Gnarly Head.
Opalany łosoś w curry, ryż w zalewie mirin, słodki sos sojowy z syropem kolonym, imbirem i kolendrą, kompresowana marchewka z mango, imbirem, czosnkiem, kolendrą i ryż – tak przedstawiało się kolejne danie, tym razem sparowane z winem czerwonym - lekkim, ale aromatycznym Backhouse Pinot Noir.
Degustację zakończył pairing pieczonej w niskiej temperaturze wołowiny z dodatkiem salsy z pieczonej papryki i parmezanowej polenty z rozmarynem. Jak na wołowinę przystało, połączenie to nie mogło się obyć bez aromatycznego i dobrze zbudowanego czerwonego wina, a takim okazał się William Hill  Cabernet Sauvignon z rocznika 2017.

Najsmaczniejszy serial na Facebooku
Jednak połączenie wina i jedzenia to nie wszystko. Warsztatom towarzyszyła też premiera pierwszego odcinka programu „DelicioUS – serial o amerykańskiej kuchni i kalifornijskim winie”, który można było obejrzeć za pośrednictwem platformy Facebook. Prowadzącą program jest dziennikarka Katarzyna Bosacka, która w kolejnych odcinkach gotuje na ekranie dania z wołowiny, ryb z Alaski (dzikiego łososia i mintaja), homarów, cieciorki i soczewicy oraz batatów i ryżu. Towarzyszą jej Tomasz Prange-Barczyński (red. nacz. „Fermentu”) oraz sommelierzy Piotr Kamecki i Adam Pawłowski, którzy dzielą się swoimi wspomnieniami z wędrówek po winnych szlakach Kaliforni.

Link do premierowego odcinka:
https://www.facebook.com/TasteItAllPoland/videos/457422165259393/

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej