x

DelicioUS: kulinarna wyprawa przez smaki USA

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    28.01.2021

Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i dania z grilla - udowodnia to program DelicioUS, którego celem jest przybliżenie przedstawicielom sektora handlowego i gastronomii oferty producentów amerykańskiej żywności.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
25 stycznia agencja Taste It All zainaugurowała amerykański program DelicioUS służący nawiązywaniu kontaktów i relacji z producentami artykułów spożywczych ze Stanów Zjednoczonych. Rozpoczęcie programu uświetniły warsztaty online, połączone z degustacją potraw i dopasowanych do nich kalifornijskich win. Przez meandry kulinarnych połączeń uczestników przeprowadził Adam Pawłowski, Master Sommelier i współautor książek z serii „Gościnność”.

Smaki Ameryki
Degustację otworzył paring oparty o placuszki z batata, guacamole, podwędzonego mintaja i relish z ogórka z koprem, którym towarzyszyło wino Edna Valley Sauvignon Blanc. Następnie uczestnicy spotkania online mogli spróbować homara z sosem aioli i jarmużem, w towarzystwie jabłka, kolendry i chipsu przygotowanego z długoziarnistego ryżu. To połączenie dopełniło Orin Swift Mannequin Chardonnay z 2018 roku, wino ze słynnego Napa Valley. Tuż po nim w menu zagościł wędzony łosoś z marynowanym burakiem, limonką i płatkami palonego kalafiora, którym partnerował Viognier od Gnarly Head.
Opalany łosoś w curry, ryż w zalewie mirin, słodki sos sojowy z syropem kolonym, imbirem i kolendrą, kompresowana marchewka z mango, imbirem, czosnkiem, kolendrą i ryż – tak przedstawiało się kolejne danie, tym razem sparowane z winem czerwonym - lekkim, ale aromatycznym Backhouse Pinot Noir.
Degustację zakończył pairing pieczonej w niskiej temperaturze wołowiny z dodatkiem salsy z pieczonej papryki i parmezanowej polenty z rozmarynem. Jak na wołowinę przystało, połączenie to nie mogło się obyć bez aromatycznego i dobrze zbudowanego czerwonego wina, a takim okazał się William Hill  Cabernet Sauvignon z rocznika 2017.

Najsmaczniejszy serial na Facebooku
Jednak połączenie wina i jedzenia to nie wszystko. Warsztatom towarzyszyła też premiera pierwszego odcinka programu „DelicioUS – serial o amerykańskiej kuchni i kalifornijskim winie”, który można było obejrzeć za pośrednictwem platformy Facebook. Prowadzącą program jest dziennikarka Katarzyna Bosacka, która w kolejnych odcinkach gotuje na ekranie dania z wołowiny, ryb z Alaski (dzikiego łososia i mintaja), homarów, cieciorki i soczewicy oraz batatów i ryżu. Towarzyszą jej Tomasz Prange-Barczyński (red. nacz. „Fermentu”) oraz sommelierzy Piotr Kamecki i Adam Pawłowski, którzy dzielą się swoimi wspomnieniami z wędrówek po winnych szlakach Kaliforni.

Link do premierowego odcinka:
https://www.facebook.com/TasteItAllPoland/videos/457422165259393/

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Between kitchen & dining room

Pierwsze targi z cyklu odbędą się w dniach 22-23 kwietnia w Hali Koszyki w Warszawie

Żydowskie jedzenie - zapomnienie czy powrót?

25 października o 18:00 Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN i Menora InfoPunkt zapraszają do dyskusji nad kuchnią żydowską. Z kolei 27 października o 19:30 organizatorzy zapraszają na kolację do Restauracji Besamim w Muzeum POLIN. Przygotują ją: Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz i Aleksander Baron.

Polskie Skarby Kulinarne teraz też w Wielkopolsce oraz na Warmii i Mazurach

Pyra z gzikiem, czernina, kartacze gołdapskie, kaczka po poznańsku - to tylko kilka potraw z oferty dla gości przemierzających Kulinarny Szlak Wielkopolski oraz Warmii i Mazur. Oba regiony dołączyły do programu Polskie Skarby Kulinarne, w którym MAKRO Polska zaprasza do odkrywania polskiej kuchni.

BETWEEN KITCHEN & DINING ROOM

W dniach 18-19 listopada w Hali Koszyki w Warszawie odbyła się druga edycja targów. W ramach wydarzenia ofertę zaprezentowały firmy produkujące ceramikę, naczynia, małe AGD, akcesoria dekoracyjne oraz artykuły spożywcze.

PODSUMOWANIE RESTAURANT WEEK

W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób - tak wyglądała kolejna edycja RW pod hasłem "Emocje na talerzach". Wyniki plebiscytu gości wiosennej edycji festiwalu zostały ogłoszone 17 maja br. na konferencji online.

Jak smakowały #Jabłonki 2020? Podsumowanie akcji

Specjalne menu w restauracjach, weekendowy tour Food Trucka, zaangażowanie influencerów oraz konkursy dla internautów - tak wyglądało tegoroczne świętowanie Jabłonek, czyli letnio-jesiennego okresu, gdy nasze jabłka są najsmaczniejsze.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej