x

DelicioUS: kulinarna wyprawa przez smaki USA

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    28.01.2021

Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i dania z grilla - udowodnia to program DelicioUS, którego celem jest przybliżenie przedstawicielom sektora handlowego i gastronomii oferty producentów amerykańskiej żywności.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
25 stycznia agencja Taste It All zainaugurowała amerykański program DelicioUS służący nawiązywaniu kontaktów i relacji z producentami artykułów spożywczych ze Stanów Zjednoczonych. Rozpoczęcie programu uświetniły warsztaty online, połączone z degustacją potraw i dopasowanych do nich kalifornijskich win. Przez meandry kulinarnych połączeń uczestników przeprowadził Adam Pawłowski, Master Sommelier i współautor książek z serii „Gościnność”.

Smaki Ameryki
Degustację otworzył paring oparty o placuszki z batata, guacamole, podwędzonego mintaja i relish z ogórka z koprem, którym towarzyszyło wino Edna Valley Sauvignon Blanc. Następnie uczestnicy spotkania online mogli spróbować homara z sosem aioli i jarmużem, w towarzystwie jabłka, kolendry i chipsu przygotowanego z długoziarnistego ryżu. To połączenie dopełniło Orin Swift Mannequin Chardonnay z 2018 roku, wino ze słynnego Napa Valley. Tuż po nim w menu zagościł wędzony łosoś z marynowanym burakiem, limonką i płatkami palonego kalafiora, którym partnerował Viognier od Gnarly Head.
Opalany łosoś w curry, ryż w zalewie mirin, słodki sos sojowy z syropem kolonym, imbirem i kolendrą, kompresowana marchewka z mango, imbirem, czosnkiem, kolendrą i ryż – tak przedstawiało się kolejne danie, tym razem sparowane z winem czerwonym - lekkim, ale aromatycznym Backhouse Pinot Noir.
Degustację zakończył pairing pieczonej w niskiej temperaturze wołowiny z dodatkiem salsy z pieczonej papryki i parmezanowej polenty z rozmarynem. Jak na wołowinę przystało, połączenie to nie mogło się obyć bez aromatycznego i dobrze zbudowanego czerwonego wina, a takim okazał się William Hill  Cabernet Sauvignon z rocznika 2017.

Najsmaczniejszy serial na Facebooku
Jednak połączenie wina i jedzenia to nie wszystko. Warsztatom towarzyszyła też premiera pierwszego odcinka programu „DelicioUS – serial o amerykańskiej kuchni i kalifornijskim winie”, który można było obejrzeć za pośrednictwem platformy Facebook. Prowadzącą program jest dziennikarka Katarzyna Bosacka, która w kolejnych odcinkach gotuje na ekranie dania z wołowiny, ryb z Alaski (dzikiego łososia i mintaja), homarów, cieciorki i soczewicy oraz batatów i ryżu. Towarzyszą jej Tomasz Prange-Barczyński (red. nacz. „Fermentu”) oraz sommelierzy Piotr Kamecki i Adam Pawłowski, którzy dzielą się swoimi wspomnieniami z wędrówek po winnych szlakach Kaliforni.

Link do premierowego odcinka:
https://www.facebook.com/TasteItAllPoland/videos/457422165259393/

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Ginweek - rusza nowy festiwal poświęcony ginowi

Moda na gin rozkwita w polskich barach! Od 1 do 19 czerwca w pięciu największych polskich miastach odbędzie się premierowa edycja festiwalu promocji kultury ginu - GinWeek. W ponad 60 topowych barach można skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 39 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej