x

Posłowie KO: domagamy się otwarcia firm w reżimie sanitarnym

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    28.01.2021

- Jako Platforma Obywatelska domagamy się natychmiastowego zniesienia zakazu prowadzenia działalności gospodarczej dla hoteli, pensjonatów, restauracji, klubów fitness, wielu innych przedsiębiorstw, które mogą działać w reżimie sanitarnym - oświadczył poseł KO Wojciech Saługa.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
- Niektórzy przedsiębiorcy otwierają firmy mimo zakazu, bo nie mają nic do stracenia. Rząd proponuje jedynie chaos, domagamy się otwarcia firm w reżimie sanitarnym – oświadczyli w czwartek w Katowicach posłowie KO Wojciech Saługa i Wojciech Król.

Posłowie zorganizowali konferencję prasową na ulicy Mariackiej w Katowicach, która – jak zauważył szef śląskiej PO poseł Wojciech Saługa – jeszcze niedawno tętniła życiem, a obecnie większość działających przy niej firm jest zamknięta ze względu na obostrzenia wprowadzone w związku pandemią.

– Przedsiębiorcy nie wiedzą, co ich czeka, firmy są otwierane, zamykane, rząd nieustannie wprowadzając chaos wprowadza dezinformację, a przedsiębiorcy są pozostawieni sami sobie, nie wiedzą, czy przeżyją do następnego dnia, czy starczy im na czynsz, na pensje – powiedział poseł Wojciech Król.

– Dzisiaj za zamkniętymi witrynami przedsiębiorstw, hoteli, barów, restauracji rozgrywa się prawdziwy dramat ludzi, którzy zainwestowali własne pieniądze w te przedsiębiorstwa, czasami dorobek życia. Rząd jedną decyzją zakazał im działać, ale nie zwolnił ich z płacenia podatku, płacenia akcyzy za alkohol, nie zwolnił ich z kredytu, z czynszów. Ci ludzie wołają o pomoc – podkreślił Saługa.

– Rząd tylko udaje, że stara się pomóc przedsiębiorcom, w sposób pozorowany tworząc tarcze, które większości przedsiębiorców nie pomagają. Państwo zamyka firmy, zabrania uzyskiwania jakichkolwiek dochodów, jednocześnie zmuszając pracodawców do płacenia ZUS. Czy to jest odpowiedzialne państwo? Czy odpowiedzialne państwo zamyka firmy i pozostawia przedsiębiorców samych sobie, ze wszystkimi opłatami? – pytał retorycznie Król.

W czwartek rząd ma przedstawić informację na temat zasad bezpieczeństwa epidemicznego, które będą obowiązywały od 1 lutego.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej