x

Posłowie KO: domagamy się otwarcia firm w reżimie sanitarnym

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    28.01.2021

- Jako Platforma Obywatelska domagamy się natychmiastowego zniesienia zakazu prowadzenia działalności gospodarczej dla hoteli, pensjonatów, restauracji, klubów fitness, wielu innych przedsiębiorstw, które mogą działać w reżimie sanitarnym - oświadczył poseł KO Wojciech Saługa.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
- Niektórzy przedsiębiorcy otwierają firmy mimo zakazu, bo nie mają nic do stracenia. Rząd proponuje jedynie chaos, domagamy się otwarcia firm w reżimie sanitarnym – oświadczyli w czwartek w Katowicach posłowie KO Wojciech Saługa i Wojciech Król.

Posłowie zorganizowali konferencję prasową na ulicy Mariackiej w Katowicach, która – jak zauważył szef śląskiej PO poseł Wojciech Saługa – jeszcze niedawno tętniła życiem, a obecnie większość działających przy niej firm jest zamknięta ze względu na obostrzenia wprowadzone w związku pandemią.

– Przedsiębiorcy nie wiedzą, co ich czeka, firmy są otwierane, zamykane, rząd nieustannie wprowadzając chaos wprowadza dezinformację, a przedsiębiorcy są pozostawieni sami sobie, nie wiedzą, czy przeżyją do następnego dnia, czy starczy im na czynsz, na pensje – powiedział poseł Wojciech Król.

– Dzisiaj za zamkniętymi witrynami przedsiębiorstw, hoteli, barów, restauracji rozgrywa się prawdziwy dramat ludzi, którzy zainwestowali własne pieniądze w te przedsiębiorstwa, czasami dorobek życia. Rząd jedną decyzją zakazał im działać, ale nie zwolnił ich z płacenia podatku, płacenia akcyzy za alkohol, nie zwolnił ich z kredytu, z czynszów. Ci ludzie wołają o pomoc – podkreślił Saługa.

– Rząd tylko udaje, że stara się pomóc przedsiębiorcom, w sposób pozorowany tworząc tarcze, które większości przedsiębiorców nie pomagają. Państwo zamyka firmy, zabrania uzyskiwania jakichkolwiek dochodów, jednocześnie zmuszając pracodawców do płacenia ZUS. Czy to jest odpowiedzialne państwo? Czy odpowiedzialne państwo zamyka firmy i pozostawia przedsiębiorców samych sobie, ze wszystkimi opłatami? – pytał retorycznie Król.

W czwartek rząd ma przedstawić informację na temat zasad bezpieczeństwa epidemicznego, które będą obowiązywały od 1 lutego.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kryzys gastronomii za granicą. Jak sobie z nim radzą restauratorzy z innych krajów?

Bankructwa, protesty restauratorów, ignorowanie zakazów i restaaracje działające w podziemiu - przykłady z innych państw pokazują, że polska gastronomia nie jest ze swoimi problemami odosobniona.

Otwarcie ogródków gastronomicznych 15 maja, hoteli - 8 maja

Gastronomia na świeżym powietrzu czynna od 15 maja, jeszcze w maju będziemy mogli również zjeść posiłki wewnątrz restauracji. Obostrzenia będą znoszone stopniowo, w całej Polsce jednocześnie.

Bezpłatne webinary dla przedsiębiorców

Firma Grant Thornton, Santander Bank Polska oraz Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu postanowiły zorganizować bezpłatne webinary dla przedsiębiorców. Poznaj szczegóły.

Otwierają się (i nie) kolejne biznesy, trwają kontrole służb

Na Podhalu uruchomiono w poniedziałek kolejne biznesy, w tym gastronomiczne. Zakopiański sanepid przeprowadził 120 kontroli w obiektach gastronomicznych i hotelowych. Z planów otwarcia restauracji dla gości zrezygnowali natomiast właściciele lokali w podwarszawskim Legionowie.

Jak sobie radzą puby w "nowej normalności"?

Nawet wiodące puby piwne w Polsce nie przechodzą pandemii bezobjawowo. Spośród siedmiu najlepszych multitapów (według rankingu Ratebeer.com), tylko Piwoteka Narodowa z Łodzi szacuje, że liczba gości w lipcu osiągnęła ubiegłoroczny poziom. Reszcie - mimo szczytu sezonu - ubyło od 20 do 50% klientów.

Otwarcie gastronomii po Wielkanocy? Póki co znów pełny lockdown na Pomorzu

W województwie pomorskim ponownie zamknięte zostaną hotele, obiekty kulturalne i sportowe, ograniczona będzie działalność galerii handlowych. Jednocześnie minister zdrowia oświadczył, że decyzje dotyczące luzowania obostrzeń będą "odważniejsze". Ale dopiero po Wielkanocy.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej