x

Posłowie KO: domagamy się otwarcia firm w reżimie sanitarnym

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    28.01.2021

- Jako Platforma Obywatelska domagamy się natychmiastowego zniesienia zakazu prowadzenia działalności gospodarczej dla hoteli, pensjonatów, restauracji, klubów fitness, wielu innych przedsiębiorstw, które mogą działać w reżimie sanitarnym - oświadczył poseł KO Wojciech Saługa.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
- Niektórzy przedsiębiorcy otwierają firmy mimo zakazu, bo nie mają nic do stracenia. Rząd proponuje jedynie chaos, domagamy się otwarcia firm w reżimie sanitarnym – oświadczyli w czwartek w Katowicach posłowie KO Wojciech Saługa i Wojciech Król.

Posłowie zorganizowali konferencję prasową na ulicy Mariackiej w Katowicach, która – jak zauważył szef śląskiej PO poseł Wojciech Saługa – jeszcze niedawno tętniła życiem, a obecnie większość działających przy niej firm jest zamknięta ze względu na obostrzenia wprowadzone w związku pandemią.

– Przedsiębiorcy nie wiedzą, co ich czeka, firmy są otwierane, zamykane, rząd nieustannie wprowadzając chaos wprowadza dezinformację, a przedsiębiorcy są pozostawieni sami sobie, nie wiedzą, czy przeżyją do następnego dnia, czy starczy im na czynsz, na pensje – powiedział poseł Wojciech Król.

– Dzisiaj za zamkniętymi witrynami przedsiębiorstw, hoteli, barów, restauracji rozgrywa się prawdziwy dramat ludzi, którzy zainwestowali własne pieniądze w te przedsiębiorstwa, czasami dorobek życia. Rząd jedną decyzją zakazał im działać, ale nie zwolnił ich z płacenia podatku, płacenia akcyzy za alkohol, nie zwolnił ich z kredytu, z czynszów. Ci ludzie wołają o pomoc – podkreślił Saługa.

– Rząd tylko udaje, że stara się pomóc przedsiębiorcom, w sposób pozorowany tworząc tarcze, które większości przedsiębiorców nie pomagają. Państwo zamyka firmy, zabrania uzyskiwania jakichkolwiek dochodów, jednocześnie zmuszając pracodawców do płacenia ZUS. Czy to jest odpowiedzialne państwo? Czy odpowiedzialne państwo zamyka firmy i pozostawia przedsiębiorców samych sobie, ze wszystkimi opłatami? – pytał retorycznie Król.

W czwartek rząd ma przedstawić informację na temat zasad bezpieczeństwa epidemicznego, które będą obowiązywały od 1 lutego.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kalifornia i Teksas znów ograniczają działalność gastronomii

Z powodu wzrostu liczby zakażeń koronawirusem gubernator Kalifornii Gavin Newsom zarządził lockdown barów, winiarni i restauracji w zamkniętych pomieszczeniach na co najmniej 3 tygodnie. Bary zamknięto też ponownie w Teksasie, a Nowy Jork wstrzymuje się z "odmrażaniem" usług gastronomicznych.

Pomysły branży gastronomicznej na przetrwanie skutków pandemii

Przedstawiciele branży gastronomicznej napisali publiczny list z pomysłami wsparcia branży HoReCa w sytuacji pandemii koronawirusa. Przekazujemy jego treść.

Badanie: restauracje, siłownie i hotele najbardziej ryzykowne w dobie pandemii

Ponowne otwarcie restauracji, siłowni i hoteli niesie ze sobą największe ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa - do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Stanforda i Uniwersytetu Północno-Zachodniego w Evanston w badaniu opublikowanym w magazynie "Nature".

Wrocławskiej gastronomii pomysły na koronawirusa

Można o mijających tygodniach mówić "kryzys", ale to podejście pozbawione uważności. Wolę je widzieć jako początek czegoś nowego, czas zrozumienia potrzeb gości i wprowadzania kreatywnych rozwiązań, które gdyby nie koronawirus, pewnie nigdy nie miałby szansy na urzeczywistnienie.

Ministerstwo Zdrowia: możliwe zmniejszenie liczby gości w restauracjach i na weselach

Możliwe jest zmniejszenie liczby gości w restauracjach i na weselach oraz rejestrowanie ich przez stacje Sanepidu. Organizator przyjęcia będzie musiał się spodziewać niezapowiedzianej wizyty policji czy Sanepidu - zapowiada rzecznik Ministerstwa Zdrowia Wojciech Andrusiewicz.

Manifest HoReCa: zamawiajcie na wynos!

Rusza ogólnopolska akcja #środynazamówienie, która ma na celu zachęcenie jak największej liczby klientów do zamawiania posiłków w restauracjach na wynos, w dostawie oraz w drive thru. Przeczytaj manifest branży i podaj dalej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej