x

Najlepsze wina na świecie: 100 etykiet 2020 roku według Wine Spectator

Kategoria: Wino    27.01.2021

Wine Spectator wybrał najlepsze wina na świecie. Ranking objął setkę ocenionych przez magazyn trunków. Jak co roku, nie obyło się bez niespodzianek.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Wine Spectator opublikował listę 100 najlepiej ocenionych w 2020 roku win. Znalazły się na nim jedynie trunki, które amerykański prestiżowy magazyn ocenił na 90 i więcej punktów w stupunktowej skali. W zestawieniu przygotowanym przez WS możemy nie tylko zapoznać się z oceną przyznaną konkretnym winom, ale także poznać ich cenę, czy fragment z recenzji danego trunku.

W piątce najlepiej ocenionych znalazły się dwa wina z USA i trzy z Europy: francuskie Domaine de la Vieille Julienne, Mayacamas Cabernet Sauvignon z Doliny Napa w Kaliforni (miejsce 4), piemonckie San Filippo Brunello di Montalcino (miejsce 3), Aubert Pinot Noir z Sonoma Coast w USA (miejsce 2).  Na miejscu pierwszym znalazła się Bodegas Marqués de Murrieta, Gran Reserva Especial Rioja z rocznika 2010.

Wino to magazyn podsumował następująco:
– Aromaty skórki pomarańczy, suszonej wiśni, runa leśnego, wanilii i czarnej herbaty łączą się harmonijnie z okrągłymi taninami i cytrusową kwasowością. Hojne, ale delikatne, żywe, zrównoważone i harmonijne – czytamy w opisie Wine Spectator.

Siódemka z Oregonu
Jak co roku, nie obyło się także bez zaskoczeń. Na uwagę zasługuje chociażby reprezentacja trunków z Oregonu. Stan ten z roku na rok staje się coraz popularniejszym miejscem poszukiwań dla miłośników wina. Łącznie na listę Wine Spectator trafiło tym razem aż 7 pozycji z regionu Willamette Valley.

Wino od Sary J. Parker
Sygnowane przez aktorkę Sarę Jessicę Parker Invivo X SJP Sauvignon Blanc trafiło na 66 miejsce zestawienia z wysokim wynikiem aż 90 punktów. To pierwszy z wypuszczonych pod tym szyldem roczników i jedno ze zdecydowanie tańszych win w całym zestawieniu – jego butelka kosztuje bowiem w przeliczeniu 75 zł.
Najtańsze z win na liście, Joel Gott Sauvignon Blanc z Kalifornii było jednak o 8 dolarów tańsze. Za przyjemność obcowania z tym ocenionym na 90 punktów winem przyjdzie nam zapłacić około 45 złotych.


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Konkurs Polskich Win - można się zgłaszać!

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. Na zgłoszenia win do rywalizacji organizatorzy czekają do 23 lipca.

Zwycięzcy konkursu Polskie Korki 2022. Festiwal Polskie Wina za nami!

Poznańska restauracja SPOT. po raz dziewiąty gościła winiarzy, producentów i koneserów polskiego wina. na festiwalu Polskie Wina. Poznaliśmy tam zwycięzców konkursu Polskie Korki 2022.

Ogrody Wina 2022 - kapelusze i wino znów królowały w Dworze Sieraków

- Wreszcie mogliśmy się spotkać i wspólnie posmakować win - mówią uczestnicy 10. edycji Ogrodów Wina. Po dwuletniej covidowej przerwie ten letni, winiarski salon degustacyjny wrócił do dawnej formy. W imprezie wzięło udział 52 producentów ze wszystkich winiarskich zakątków świata.

Adam Pawłowski: Ewolucja winopijcy

Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, mimo to chciałbym poruszyć temat kształtowania się smaku winiarskiego w czasie. Zastanawia mnie, jak przebiega proces ewolucji u winopijców i dlaczego zaczyna się od picia win gładkich, owocowych, a kończy na bardzo wytrawnych i szorstkich.

Jakub Filipek zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie - Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Wino zdrożeje. Polska branża winiarska: prowadzenie biznesu stało się całkowicie nieprzewidywalne

- Planowanie jakiejkolwiek strategii stało się wręcz niemożliwe, a bieżąca działalność jest ogromnym wyzwaniem - mówią szefowie firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Wojna w Ukrainie, a także galopująca inflacja skutecznie utrudniają bieżącą działalność przedsiębiorstw.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej