x

Najlepsze wina na świecie: 100 etykiet 2020 roku według Wine Spectator

Kategoria: Wino    27.01.2021

Wine Spectator wybrał najlepsze wina na świecie. Ranking objął setkę ocenionych przez magazyn trunków. Jak co roku, nie obyło się bez niespodzianek.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Wine Spectator opublikował listę 100 najlepiej ocenionych w 2020 roku win. Znalazły się na nim jedynie trunki, które amerykański prestiżowy magazyn ocenił na 90 i więcej punktów w stupunktowej skali. W zestawieniu przygotowanym przez WS możemy nie tylko zapoznać się z oceną przyznaną konkretnym winom, ale także poznać ich cenę, czy fragment z recenzji danego trunku.

W piątce najlepiej ocenionych znalazły się dwa wina z USA i trzy z Europy: francuskie Domaine de la Vieille Julienne, Mayacamas Cabernet Sauvignon z Doliny Napa w Kaliforni (miejsce 4), piemonckie San Filippo Brunello di Montalcino (miejsce 3), Aubert Pinot Noir z Sonoma Coast w USA (miejsce 2).  Na miejscu pierwszym znalazła się Bodegas Marqués de Murrieta, Gran Reserva Especial Rioja z rocznika 2010.

Wino to magazyn podsumował następująco:
– Aromaty skórki pomarańczy, suszonej wiśni, runa leśnego, wanilii i czarnej herbaty łączą się harmonijnie z okrągłymi taninami i cytrusową kwasowością. Hojne, ale delikatne, żywe, zrównoważone i harmonijne – czytamy w opisie Wine Spectator.

Siódemka z Oregonu
Jak co roku, nie obyło się także bez zaskoczeń. Na uwagę zasługuje chociażby reprezentacja trunków z Oregonu. Stan ten z roku na rok staje się coraz popularniejszym miejscem poszukiwań dla miłośników wina. Łącznie na listę Wine Spectator trafiło tym razem aż 7 pozycji z regionu Willamette Valley.

Wino od Sary J. Parker
Sygnowane przez aktorkę Sarę Jessicę Parker Invivo X SJP Sauvignon Blanc trafiło na 66 miejsce zestawienia z wysokim wynikiem aż 90 punktów. To pierwszy z wypuszczonych pod tym szyldem roczników i jedno ze zdecydowanie tańszych win w całym zestawieniu – jego butelka kosztuje bowiem w przeliczeniu 75 zł.
Najtańsze z win na liście, Joel Gott Sauvignon Blanc z Kalifornii było jednak o 8 dolarów tańsze. Za przyjemność obcowania z tym ocenionym na 90 punktów winem przyjdzie nam zapłacić około 45 złotych.


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Adam Pawłowski: Bąbelki na co dzień

Z premedytacją piszę o winach musujących już po sylwestrze, bo uważam, że powinniśmy cieszyć się bąbelkami przez cały rok. Trend sugeruje, że coraz częściej sięgamy po nie na co dzień. Ta prężnie rosnąca kategoria win zanotowała w ostatniej dekadzie globalny wzrost produkcji sięgający 40%.

2020 - prognozy nieciekawe

W internecie krąży żart - liczby licytują się między sobą, która przynosi większego pecha. Jak się okazuje, to nie "13" czy "666" wzbudzają największy postrach. Wszyscy drżą przed "2020". Winiarze także - sytuacja nie wygląda optymistycznie.

Kolejny polski Master Sommelier

20 sierpnia do grona 239 Master Sommelierów dołączył Piotr Pietras, który na co dzień pracuje jako head sommelier w londyńskiej restauracji Launceston Place. Do sukcesów (podwójny tytuł Mistrza Polski Sommelierów oraz Wicemistrza Europy Sommelierów) zaliczyć może właśnie ten zaszczytny tytuł.

Adam Pawłowski: Różowe prosecco

Do tej pory kojarzyliśmy prosecco z białym winem musującym, ale wygląda na to, że już wkrótce paleta barw tego bardzo popularnego włoskiego trunku zostanie uzupełniona o kolor różowy. Pierwsze butelki zobaczymy w przyszłym roku, ale już teraz przyjrzyjmy się temu fascynującemu wariantowi prosecco.

10 pytań do Pawła Parmy

Paweł Parma, sommelier w restauracji Tamka 43, opowiada o rozwoju zawodowym i ulubionych aspektach swojej pracy.

Zwycięzcy II Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów

Markus Winkler z Austrii, pracujący w butikowym alpejskim hotelu Aurelio Lech zwyciężył w drugiej edycji Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów. W konkursie startowali sommelierzy z Polski, Czech, Austrii, Litwy, Łotwy, Estonii, Cypru, Serbii, Słowacji, Rosji, Niemiec i Kazachstanu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej