x

Najlepsze wina na świecie: 100 etykiet 2020 roku według Wine Spectator

Kategoria: Wino    27.01.2021

Wine Spectator wybrał najlepsze wina na świecie. Ranking objął setkę ocenionych przez magazyn trunków. Jak co roku, nie obyło się bez niespodzianek.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Wine Spectator opublikował listę 100 najlepiej ocenionych w 2020 roku win. Znalazły się na nim jedynie trunki, które amerykański prestiżowy magazyn ocenił na 90 i więcej punktów w stupunktowej skali. W zestawieniu przygotowanym przez WS możemy nie tylko zapoznać się z oceną przyznaną konkretnym winom, ale także poznać ich cenę, czy fragment z recenzji danego trunku.

W piątce najlepiej ocenionych znalazły się dwa wina z USA i trzy z Europy: francuskie Domaine de la Vieille Julienne, Mayacamas Cabernet Sauvignon z Doliny Napa w Kaliforni (miejsce 4), piemonckie San Filippo Brunello di Montalcino (miejsce 3), Aubert Pinot Noir z Sonoma Coast w USA (miejsce 2).  Na miejscu pierwszym znalazła się Bodegas Marqués de Murrieta, Gran Reserva Especial Rioja z rocznika 2010.

Wino to magazyn podsumował następująco:
– Aromaty skórki pomarańczy, suszonej wiśni, runa leśnego, wanilii i czarnej herbaty łączą się harmonijnie z okrągłymi taninami i cytrusową kwasowością. Hojne, ale delikatne, żywe, zrównoważone i harmonijne – czytamy w opisie Wine Spectator.

Siódemka z Oregonu
Jak co roku, nie obyło się także bez zaskoczeń. Na uwagę zasługuje chociażby reprezentacja trunków z Oregonu. Stan ten z roku na rok staje się coraz popularniejszym miejscem poszukiwań dla miłośników wina. Łącznie na listę Wine Spectator trafiło tym razem aż 7 pozycji z regionu Willamette Valley.

Wino od Sary J. Parker
Sygnowane przez aktorkę Sarę Jessicę Parker Invivo X SJP Sauvignon Blanc trafiło na 66 miejsce zestawienia z wysokim wynikiem aż 90 punktów. To pierwszy z wypuszczonych pod tym szyldem roczników i jedno ze zdecydowanie tańszych win w całym zestawieniu – jego butelka kosztuje bowiem w przeliczeniu 75 zł.
Najtańsze z win na liście, Joel Gott Sauvignon Blanc z Kalifornii było jednak o 8 dolarów tańsze. Za przyjemność obcowania z tym ocenionym na 90 punktów winem przyjdzie nam zapłacić około 45 złotych.


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Polska drugim na świecie odbiorcą gruzińskiego wina

Prawie 70 procent Polaków zna wina gruzińskie, większość z nas ma do nich pozytywny stosunek i ceni ich smak oraz aromat. Polska kolejny rok z rzędu była jednym z liderów wśród krajów importujących wina gruzińskie, a ich eksport wzrósł o ponad 40 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym.

Urodziny rieslinga. Ten winny szczep ma już 588 lat

Najważniejsza odmiana winogron w Niemczech, riesling, obchodzi 13 marca swoje 588 urodziny. Szczep jest uprawiany we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.

Adam Pawłowski o regionie Algarve

Algarve kojarzy się raczej z pięknymi plażami, dramatycznymi klifami i kurortami przepełnionymi zagranicznymi turystami niż z konkretnymi typami lokalnych win. Czas na odkrycie tej nieznanej winnej krainy.

Winiarskie trendy na horyzoncie

Trendy to delikatne powiewy zmian. Nigdy nie ma gwarancji, że przeobrażą się w wiatr na tyle mocny, by wydąć żagle najskromniejszego gastronomicznego konceptu i poprowadzić go do sukcesu. Jak ominąć winiarskie pułapki i złapać wiatr zmian w żagle?

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej