x

Gastronomia w zabytkowych Ogrodach Ulricha na warszawskiej Woli

Kategoria: Miejsca    26.01.2021

Wiosną 2022 roku planowane jest otwarcie Ogrodów Ulricha - unikatowej, zakorzeniona w historii przestrzeni rekreacyjnej. W otoczonej zielenią strefie relaksu aż 2 200 m kw zaprojektowano dla lokali gastronomicznych.

Wizualizacja: materiały prasowe.
Wizualizacja: materiały prasowe.
Wiosną 2021 roku rozpoczną się prace budowlano-restauracyjne historycznych Ogrodów Ulricha znajdujących się nieopodal centrum miasta w bliskim sąsiedztwie znanego warszawiakom Wola Parku. Historia Ogrodów sięga 1805 roku, kiedy Jan Bogumił Ulrich założył pierwsze w Warszawie zakłady ogrodnicze ze szklarniami z tropikalną roślinnością i owocami. Było to miejsce przyciągające gości swoją wyjątkowością, egzotyką i unikatowymi smakami.
Ogrody odzyskają dawny blask – zostaną zrewitalizowane i przebudowane z wykorzystaniem nowoczesnych i innowacyjnych rozwiązań według idei circular economy i zero-waste, zachowując jednocześnie ducha ich niezwykłej historii.

Rewitalizacja z rozmachem
Wizualizacja: materiały prasowe.
Wizualizacja: materiały prasowe.
Koncepcja rewitalizacji zakłada odnowę m.in. szklarni Ulricha, w których zachowane zostaną jego historyczne elementy: ceglane kominy, ściany szczytowe odzwierciedlające układ budynków szklarniowych oraz część piwniczna z historyczną kolebką – przykryciem łącznika pomiędzy dwiema szklarniami. Szklarnie zyskają nowe przykrycie dachowe, odtwarzające historyczny układ konstrukcyjny dachów.

W Parku Ulricha zostanie wymienione oświetlenie na energooszczędne, a sieć kanalizacji będzie zmodernizowana. Park wzbogaci dodatkowe wyposażenie w postaci ławek i altany ogrodowej. Karczma Soplicowo otworzy się na nowo nie tylko pod nową nazwą, ale też w kształcie sprzed lat, z czasów kiedy rodzina Ulrichów i pracownicy Ogrodów spędzali tu swój czas.
Całość dopełni Ogród Codzienny oraz przeorganizowany, obecny plac, który zyska dodatkową zieleń w postaci drzew. Będzie to ogólnodostępne miejsce, w którym będą odbywać się różnego rodzaju eventy, kino, spektakle czy koncerty.

Gastronomia
Willa Ulricha po odnowie i wyposażeniu w ogródek zewnętrzny stanie się wyjątkowym punktem na gastronomicznej mapie Warszawy.
Wizualizacja: materiały prasowe.
Wizualizacja: materiały prasowe.
– Zaprojektowaliśmy przestrzenie dla lokali gastronomicznych o powierzchniach od 15 do 155 m kw wraz z ogródkami zewnętrznymi. Willa Ulricha oferuje 466 m kw łącznej przestrzeni użytkowej, natomiast Zielona Chata 484 m kw – mówi Artur Drączkowski, kierownik projektu, przedstawiciel inwestora Ingka Centres. – To wyjątkowe przestrzenie, stworzone z poszanowaniem środowiska i z dbałością o zrównoważony styl życia i dobre samopoczucie. Chcemy, aby każdy odwiedzający czuł się tutaj dobrze, mógł odpocząć i się zrelaksować. Stawiamy na mnóstwo zieleni i naturalne dodatki. Wszystkich zainteresowanych najemców zapraszamy do kontaktu – dodaje Drączkowski.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Jedyny taki McDonald's w Polsce. Lokal opakowany w wełniane ubranko

Restauracja McDonald's w Ustroniu została przyodziana... w wełniany kubrak. Oryginalne "opakowanie" budynku lokalu to część kampanii, która promuje zimową, sezonową ofertę Burger Drwala. Jej premiera rusza 23 listopada.

The Complex w Warszawie - miks smaków i rozrywki

The Complex to kulinarno-rozrywkowe serce multibrandowego obiektu Louvre Hotels Group w Warszawie. Przestrzeń pełną smaków i wydarzeń współtworzą trzy koncepty gastronomiczne.

Sposób na kryzys? Morski Zając - restauracja latem, palarnia kawy poza sezonem

Niektórzy restauratorzy zamiast utyskiwać na wojnę i szalejącą inflację, dywersyfikują ryzyko, przekształcając swój koncept. Morski Zając z Kuźnicy, dotąd miejsce całoroczne, w tym roku zamyka się na zimę, by skupić się na drugim biznesie - palarni kawy.

Pomysł na kryzys według Koko & Roy - delikatesy zamiast bistro

Pandemia, wojna, inflacja... Są restauratorzy, którzy się nie poddają kryzysom, a zamiast narzekać wymyślają kolejne sposoby na dywersyfikowanie lub zmianę swojego biznesu. Bistro Koko & Roy przekształciło się w delikatesy. O zmianie rozmawiamy z Anną Sytą, właścicielką biznesu.

Tauzen Pizza w miejsce Cyrulika Śląskiego - zmiana konceptu sposobem na kryzys

Dawna katowicka kawiarnia Cyrulik Śląski przeobraziła się w pizzerię inspirowaną Nowym Jorkiem. Radykalna zmiana to pomysł na radzenie sobie ze skutkami pandemii i inflacją. O tym, czy pizza sprawdza się lepiej niż kawa i ciastko rozmawiamy z Efremem Brolem, właścicielem Tauzen Pizzy.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej