x

Gastronomia w zabytkowych Ogrodach Ulricha na warszawskiej Woli

Kategoria: Miejsca    26.01.2021

Wiosną 2022 roku planowane jest otwarcie Ogrodów Ulricha - unikatowej, zakorzeniona w historii przestrzeni rekreacyjnej. W otoczonej zielenią strefie relaksu aż 2 200 m kw zaprojektowano dla lokali gastronomicznych.

Wizualizacja: materiały prasowe.
Wizualizacja: materiały prasowe.
Wiosną 2021 roku rozpoczną się prace budowlano-restauracyjne historycznych Ogrodów Ulricha znajdujących się nieopodal centrum miasta w bliskim sąsiedztwie znanego warszawiakom Wola Parku. Historia Ogrodów sięga 1805 roku, kiedy Jan Bogumił Ulrich założył pierwsze w Warszawie zakłady ogrodnicze ze szklarniami z tropikalną roślinnością i owocami. Było to miejsce przyciągające gości swoją wyjątkowością, egzotyką i unikatowymi smakami.
Ogrody odzyskają dawny blask – zostaną zrewitalizowane i przebudowane z wykorzystaniem nowoczesnych i innowacyjnych rozwiązań według idei circular economy i zero-waste, zachowując jednocześnie ducha ich niezwykłej historii.

Rewitalizacja z rozmachem
Wizualizacja: materiały prasowe.
Wizualizacja: materiały prasowe.
Koncepcja rewitalizacji zakłada odnowę m.in. szklarni Ulricha, w których zachowane zostaną jego historyczne elementy: ceglane kominy, ściany szczytowe odzwierciedlające układ budynków szklarniowych oraz część piwniczna z historyczną kolebką – przykryciem łącznika pomiędzy dwiema szklarniami. Szklarnie zyskają nowe przykrycie dachowe, odtwarzające historyczny układ konstrukcyjny dachów.

W Parku Ulricha zostanie wymienione oświetlenie na energooszczędne, a sieć kanalizacji będzie zmodernizowana. Park wzbogaci dodatkowe wyposażenie w postaci ławek i altany ogrodowej. Karczma Soplicowo otworzy się na nowo nie tylko pod nową nazwą, ale też w kształcie sprzed lat, z czasów kiedy rodzina Ulrichów i pracownicy Ogrodów spędzali tu swój czas.
Całość dopełni Ogród Codzienny oraz przeorganizowany, obecny plac, który zyska dodatkową zieleń w postaci drzew. Będzie to ogólnodostępne miejsce, w którym będą odbywać się różnego rodzaju eventy, kino, spektakle czy koncerty.

Gastronomia
Willa Ulricha po odnowie i wyposażeniu w ogródek zewnętrzny stanie się wyjątkowym punktem na gastronomicznej mapie Warszawy.
Wizualizacja: materiały prasowe.
Wizualizacja: materiały prasowe.
– Zaprojektowaliśmy przestrzenie dla lokali gastronomicznych o powierzchniach od 15 do 155 m kw wraz z ogródkami zewnętrznymi. Willa Ulricha oferuje 466 m kw łącznej przestrzeni użytkowej, natomiast Zielona Chata 484 m kw – mówi Artur Drączkowski, kierownik projektu, przedstawiciel inwestora Ingka Centres. – To wyjątkowe przestrzenie, stworzone z poszanowaniem środowiska i z dbałością o zrównoważony styl życia i dobre samopoczucie. Chcemy, aby każdy odwiedzający czuł się tutaj dobrze, mógł odpocząć i się zrelaksować. Stawiamy na mnóstwo zieleni i naturalne dodatki. Wszystkich zainteresowanych najemców zapraszamy do kontaktu – dodaje Drączkowski.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Nowe restauracje w Fabryce Norblina

Gastronomiczna oferta Fabryki Norblina poszerzyła się o nowe lokale. To Bocca Ristorante & Pizzeria z włoską kuchnią i pizzą neapolitańską, SOUL on the grill serwujący amerykański comfort food i restauracja Paradiso z kuchnią międzynarodową. Za kilka dni otworzy się legendarny tex-mex - Blue Cactus,

Aleksander Baron stawia na ziemniaczany fast food Kartoszki na warszawskim brzegu Wisły

Znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron otworzył w Warszawie Kartoszki - fast food serwujący grillowane ziemniaki z 14 wariantami przeróżnych farszów: od gzika, przez tzatziki, wędzony ser z Wiżajn czy boczniaki, po kimchi.

Nowa kawiarnia Green Caffè Nero w sercu Wrocławia

Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Nowoczesna architektura miejsca oraz jego usytuowanie wśród ceglanych kamienic odzwierciedlają kontrasty, którymi zachwyca turystów to pełne historii miasto.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej