

Gastronomia w zabytkowych Ogrodach Ulricha na warszawskiej Woli


Wiosną 2022 roku planowane jest otwarcie Ogrodów Ulricha - unikatowej, zakorzeniona w historii przestrzeni rekreacyjnej. W otoczonej zielenią strefie relaksu aż 2 200 m kw zaprojektowano dla lokali gastronomicznych.
Ogrody odzyskają dawny blask – zostaną zrewitalizowane i przebudowane z wykorzystaniem nowoczesnych i innowacyjnych rozwiązań według idei circular economy i zero-waste, zachowując jednocześnie ducha ich niezwykłej historii.
Rewitalizacja z rozmachem
Koncepcja rewitalizacji zakłada odnowę m.in. szklarni Ulricha, w których zachowane zostaną jego historyczne elementy: ceglane kominy, ściany szczytowe odzwierciedlające układ budynków szklarniowych oraz część piwniczna z historyczną kolebką – przykryciem łącznika pomiędzy dwiema szklarniami. Szklarnie zyskają nowe przykrycie dachowe, odtwarzające historyczny układ konstrukcyjny dachów.
W Parku Ulricha zostanie wymienione oświetlenie na energooszczędne, a sieć kanalizacji będzie zmodernizowana. Park wzbogaci dodatkowe wyposażenie w postaci ławek i altany ogrodowej. Karczma Soplicowo otworzy się na nowo nie tylko pod nową nazwą, ale też w kształcie sprzed lat, z czasów kiedy rodzina Ulrichów i pracownicy Ogrodów spędzali tu swój czas.
Całość dopełni Ogród Codzienny oraz przeorganizowany, obecny plac, który zyska dodatkową zieleń w postaci drzew. Będzie to ogólnodostępne miejsce, w którym będą odbywać się różnego rodzaju eventy, kino, spektakle czy koncerty.
Gastronomia
Willa Ulricha po odnowie i wyposażeniu w ogródek zewnętrzny stanie się wyjątkowym punktem na gastronomicznej mapie Warszawy.
– Zaprojektowaliśmy przestrzenie dla lokali gastronomicznych o powierzchniach od 15 do 155 m kw wraz z ogródkami zewnętrznymi. Willa Ulricha oferuje 466 m kw łącznej przestrzeni użytkowej, natomiast Zielona Chata 484 m kw – mówi Artur Drączkowski, kierownik projektu, przedstawiciel inwestora Ingka Centres. – To wyjątkowe przestrzenie, stworzone z poszanowaniem środowiska i z dbałością o zrównoważony styl życia i dobre samopoczucie. Chcemy, aby każdy odwiedzający czuł się tutaj dobrze, mógł odpocząć i się zrelaksować. Stawiamy na mnóstwo zieleni i naturalne dodatki. Wszystkich zainteresowanych najemców zapraszamy do kontaktu – dodaje Drączkowski.
Zobacz także

Śniadania w Fabryce Norblina

Warszawski Food Town w Fabryce Norblina zaprasza gości na poranne posiłki. Śniadania serwowane są już od 8:00 rano.

Agnieszka Rojewska otworzyła palarnię kawy w Warszawie

Agnieszka Rojewska, wielokrotna mistrzyni Polski Barista oraz zwyciężczyni London Coffee Masters otworzyła w stolicy showroom oraz sklep z kawą Sheep and Raven.

Wina Dajcie w Rzeszowie: goście chcą być zaskakiwani

Rzeszowska restauracja Wina Dajcie zajęła III miejsce w plebiscycie gości ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week.Jak się przygotować do takiego wydarzenia i jak osiągnąć sukces - o tym rozmawiamy z Waldemarem Kaczmarkiem, właścicielem konceptu.

Wystawa "Special ingredient" w warszawskim Sakebar by Nobu

Do 24 marca w warszawskim Sakebar by Nobu można oglądać wystawę "Special ingredient". Ten artystyczno-kulinarny projekt jest efektem kilkumiesięcznej współpracy artystki Agnieszki Stopyry i Nobu Hotel Warsaw.

Brać - pierwszy w Warszawie wine bar z tylko polskimi winami

Działający w Porcie Praskim Brać to pierwszy w stolicy wine bar serwujący jedynie polskie wina. Właściciele chcą przybliżyć gościom świat wciąż niedocenianego rodzimego winiarstwa, więc stawiają również na edukację, organizując degustacje i spotkania z winiarzami.

Sushi Soul w Warszawie - japońska klasyka z nowoczesnym twistem według Mariusza Melcera

Sushi Soul to działająca od niedawna w mokotowskim Forcie Piłsudskiego restauracja, której współwłaścicielem jest szef kuchni Mariusz Melcer, znany z warszawskiego Sakana Sushi Bar.
Inne kategorie
Podcasty


Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

