x

Semeniuk o otwarciu gastronomii: potrzebna jeszcze chwila cierpliwości

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    26.01.2021

Czy możliwe jest otwarcie restauracji po 1 lutego? - Potrzebna będzie jeszcze chwila cierpliwości - odpowiedziała wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk. Dodała, że w resorcie przygotowywane są m. in. protokoły bezpieczeństwa dla branży hotelarskiej.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii rekomenduje otwarcie w reżimie sanitarnym galerii handlowych i sprzedaży detalicznej – oznajmiła wiceszefowa resortu Olga Semeniuk we wtorek w programie Onet.pl. Podkreśliła, że otwieranie gospodarki jest powiązane z Narodowym Programem Szczepień.
– Wydaje się to zasadne, aby potencjalne poluzowania były na tyle bezpieczne, aby nie powodowały gwałtownego wzrostu zakażeń – zaznaczyła.
Zwróciła uwagę, że kumulacja dużej liczby osób w zamkniętych pomieszczeniach może przynieść rezultat w postaci zwiększonego ryzyka transmisji poziomej koronawirusa.
– Jeśli chodzi o dział gastronomii, to tutaj będzie jeszcze potrzebna chwila cierpliwości – powiedziała.

Semeniuk nie wykluczyła, że zostaną podjęte decyzje dotyczące „być może uwolnienia gospodarczego, bo wszystkim nam zależy na tym, aby gospodarka była jak najmniej pokaleczona”. Zwróciła uwagę, że oprócz luzowania czy zaostrzania restrykcji „jest jeszcze jeden etap, który możemy wprowadzić, czyli funkcjonowanie gospodarki z protokołami bezpieczeństwa". Przyznała, że nie jest to w pełni otwarta gospodarka. Jednak „do momentu, kiedy nie dojdzie do zwiększenia wydolności operacyjnej Narodowego Programu Szczepień, być może będziemy właśnie żyli z tymi protokołami bezpieczeństwa, których głównym zadaniem jest ochrona zdrowia Polaków”.

Z kolei na antenie Radia Plus Semeniuk pytana o wytyczne resortu ws. otwarcia gospodarki wskazała:
– Mówimy tutaj o tym, jak galerie handlowe funkcjonowały chociażby w grudniu, kiedy handel, sprzedaż detaliczną uwolniliśmy; mówimy o ograniczeniach co do metrażu i liczby osób przebywających w danym sklepie.

Dodała, że protokoły bezpieczeństwa są też przygotowane dla branży hotelarskiej.
– Na stole leżą różne warianty, ale ostateczną decyzję podejmuje premier Mateusz Morawiecki i Rada Epidemiczna – zastrzegła wiceminister. – Co innego rekomendacja sprzedaży detalicznej i centrów handlowych, gdzie ludzie się przemieszczają (...), a co innego otwarcie bazy noclegowej czy stoków narciarskich. Niemniej jednak nie mówię ostatecznie, jak będzie wyglądał kształt i wariant nowego rozporządzenia, bo to decyzja RM – stwierdziła.

Semeniuk pytana, czy rząd ma długofalowy plan walki z pandemią, którego mogą chwycić się przedsiębiorcy, wskazała, że „dopóki nie będziemy mieli znaczącej liczby populacji wyszczepionej w ramach Narodowego Programu Szczepień, to mierzymy się z działaniem krótkoterminowym związanym z uwalnianiem gospodarki i obserwacją tej sytuacji". Podkreśliła, że przedział czasowy, w którym „patrzymy i weryfikujemy, co się dzieje ze stanem epidemicznym, to 10-14 dni”.

We wtorek rzecznik rządu Piotr Müller powiedział, że informacja ws. obostrzeń epidemicznych "pewnie pojawi się w najbliższych dniach", przed weekendem. Nie spodziewa się, żeby to było zaostrzenie obostrzeń. Według niego, jeżeli miałyby zapaść decyzje dotyczące luzowania obostrzeń, to „obszar handlowy czy częściowo obszar hotelarstwa, czy kilka jeszcze innych obszarów" są pierwsze, które mogłyby być otwierane.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Koronawirus. Wygrani i przegrani

Dla niektórych biznesów pandemia koronawirusa oznacza bardzo ciężki okres, dla innych - wręcz przeciwnie. Dowiedz się, kto straci, a kto zyska w obecnej sytuacji.

Pyszne.pl rusza z drugim pakietem wsparcia dla restauracji

Serwis do zamawiania jedzenia online Pyszne.pl wprowadza specjalne środki wsparcia restauracji. To odpowiedź na spowodowane koronawirusem zwiększające się restrykcje dla przemysłu gastronomicznego na rynkach Europy oraz świata.

Pierwsze restauracje w Polsce z antywirusową powłoką

Dwie warszawskie restauracje - Wola Sushi i Tutti Amici - zabezpieczyły powierzchnie w swoich lokalach specjalną antybakteryjną i antywirusową powłoką z cząsteczkami tytanu, zgodną z normami ISO.

Jak w czasie pandemii zmienia się rynek dowozów?

Koronawirus w jednej chwili odmienił rynek usług gastronomicznych i skierował większość zamówień do kanału delivery. Czy będzie to szansa dla platform oferujących dowozy, czy może one również będą musiały przedefiniować swój sposób działania?

Piekarnie na topie. Gastronomia wśród 10 usług, które mogą liczyć na ożywienie

W czasie pandemii Polacy docenili lokalnych przedsiębiorców i lokalne punkty handlowo-usługowe. Największe ożywienie odczuły piekarnie - wynika z badania na zlecenie Mastercard. Firma stworzyła listę placówek handlowych i usługowych, które wciąż mogą liczyć na więcej.

Kurier Głodnego Warszawiaka - stołeczny mural na pomoc gastronomii

Kurier Głodnego Warszawiaka to mural wykonany przez pracownię Good Looking Studio. Na ścianie jednej ze śródmiejskich kamienic uwieczniono ofertę 12 stołecznych lokali.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej