x

Semeniuk o otwarciu gastronomii: potrzebna jeszcze chwila cierpliwości

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    26.01.2021

Czy możliwe jest otwarcie restauracji po 1 lutego? - Potrzebna będzie jeszcze chwila cierpliwości - odpowiedziała wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk. Dodała, że w resorcie przygotowywane są m. in. protokoły bezpieczeństwa dla branży hotelarskiej.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii rekomenduje otwarcie w reżimie sanitarnym galerii handlowych i sprzedaży detalicznej – oznajmiła wiceszefowa resortu Olga Semeniuk we wtorek w programie Onet.pl. Podkreśliła, że otwieranie gospodarki jest powiązane z Narodowym Programem Szczepień.
– Wydaje się to zasadne, aby potencjalne poluzowania były na tyle bezpieczne, aby nie powodowały gwałtownego wzrostu zakażeń – zaznaczyła.
Zwróciła uwagę, że kumulacja dużej liczby osób w zamkniętych pomieszczeniach może przynieść rezultat w postaci zwiększonego ryzyka transmisji poziomej koronawirusa.
– Jeśli chodzi o dział gastronomii, to tutaj będzie jeszcze potrzebna chwila cierpliwości – powiedziała.

Semeniuk nie wykluczyła, że zostaną podjęte decyzje dotyczące „być może uwolnienia gospodarczego, bo wszystkim nam zależy na tym, aby gospodarka była jak najmniej pokaleczona”. Zwróciła uwagę, że oprócz luzowania czy zaostrzania restrykcji „jest jeszcze jeden etap, który możemy wprowadzić, czyli funkcjonowanie gospodarki z protokołami bezpieczeństwa". Przyznała, że nie jest to w pełni otwarta gospodarka. Jednak „do momentu, kiedy nie dojdzie do zwiększenia wydolności operacyjnej Narodowego Programu Szczepień, być może będziemy właśnie żyli z tymi protokołami bezpieczeństwa, których głównym zadaniem jest ochrona zdrowia Polaków”.

Z kolei na antenie Radia Plus Semeniuk pytana o wytyczne resortu ws. otwarcia gospodarki wskazała:
– Mówimy tutaj o tym, jak galerie handlowe funkcjonowały chociażby w grudniu, kiedy handel, sprzedaż detaliczną uwolniliśmy; mówimy o ograniczeniach co do metrażu i liczby osób przebywających w danym sklepie.

Dodała, że protokoły bezpieczeństwa są też przygotowane dla branży hotelarskiej.
– Na stole leżą różne warianty, ale ostateczną decyzję podejmuje premier Mateusz Morawiecki i Rada Epidemiczna – zastrzegła wiceminister. – Co innego rekomendacja sprzedaży detalicznej i centrów handlowych, gdzie ludzie się przemieszczają (...), a co innego otwarcie bazy noclegowej czy stoków narciarskich. Niemniej jednak nie mówię ostatecznie, jak będzie wyglądał kształt i wariant nowego rozporządzenia, bo to decyzja RM – stwierdziła.

Semeniuk pytana, czy rząd ma długofalowy plan walki z pandemią, którego mogą chwycić się przedsiębiorcy, wskazała, że „dopóki nie będziemy mieli znaczącej liczby populacji wyszczepionej w ramach Narodowego Programu Szczepień, to mierzymy się z działaniem krótkoterminowym związanym z uwalnianiem gospodarki i obserwacją tej sytuacji". Podkreśliła, że przedział czasowy, w którym „patrzymy i weryfikujemy, co się dzieje ze stanem epidemicznym, to 10-14 dni”.

We wtorek rzecznik rządu Piotr Müller powiedział, że informacja ws. obostrzeń epidemicznych "pewnie pojawi się w najbliższych dniach", przed weekendem. Nie spodziewa się, żeby to było zaostrzenie obostrzeń. Według niego, jeżeli miałyby zapaść decyzje dotyczące luzowania obostrzeń, to „obszar handlowy czy częściowo obszar hotelarstwa, czy kilka jeszcze innych obszarów" są pierwsze, które mogłyby być otwierane.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wirusolog prof. Włodzimierz Gut krytykuje nieuczciwych hotelarzy

- Spodziewałem się zaostrzenia obostrzeń epidemicznych przez rząd, bo zakwitło cwaniactwo - mówi wirusolog prof. Włodzimierz Gut. Dodaje, że chytry dwa razy traci, a uczciwi hotelarze i właściciele pensjonatów wiedzą, komu mają "podziękować" za to, co się stało.

Warszawska policja nasila kontrole restauracji, hoteli i klubów

W minione piątek sobotę i niedzielę policja skontrolowała w Warszawie aż 243 restauracje, 167 siłowni, 51 hoteli i 13 klubów-dyskotek. To dużo więcej niż w poprzedni weekend. Informacji na temat tego, które lokale mogą być otwarte mimo obostrzeń, funkcjonariusze szukają w internecie i social mediach

Poradnik MAKRO Polska na temat bezpieczeństwa w restauracjach

Publikacja "Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej" jest już w drodze do restauracji. Poradnik został przygotowany we współpracy z restauratorami i szefami kuchni. To kompendium wiedzy o tym, jak przygotować lokal na wyzwania bezpiecznej obsługi gości.

Otwarcie ogródków gastronomicznych 15 maja, hoteli - 8 maja

Gastronomia na świeżym powietrzu czynna od 15 maja, jeszcze w maju będziemy mogli również zjeść posiłki wewnątrz restauracji. Obostrzenia będą znoszone stopniowo, w całej Polsce jednocześnie.

Wrocław - wakacje pełne gastrowrażeń

Zakończenie lockdownu we Wrocławiu wywołało lawinę spektakularnych otwarć. Jak zmienia się tamtejsza scena gastronomiczna latem 2020 r., opisuje Agnieszka Szydziak, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław.

Viralowa akcja - restauracje zachęcają do zamawiania u konkurencji

Zaczęło się od Buger Kinga, który od paru dni zachęca do zamawiania w McDonald’s i innych sieciach. Jedną z nich jest polski Pasibus, który z kolei - aby wesprzeć rodzimą gastronomię nominował pierwsze lokale do udziału w wyzwaniu #hotgastrochallenge. Akcja nabiera rozpędu i ma charakter viralowy.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej