x

Gwiazdki Michelin w Wielkiej Brytanii i Irlandii rozdane

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    26.01.2021

Prestiżowy francuski przewodnik kulinarny Michelin nagrodził restauracje ze Zjednoczonego Królestwa oraz Irlandii. Do grona lokali trzygwiazdkowych dołączyły dwie nowe restauracje z Londynu.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com

Prestiżowy czerwony przewodnik przyznał 25 stycznia swoje wyróżnienia dla najlepszych w 2020 roku
restauracji w Zjednoczonym Królestwie oraz w Irlandii. Dwa londyńskie lokale: The Connaught (szefowej
Hélène Darroze) i Core (szefowany przez Clare Smyth) otrzymały największe możliwe wyróżnienia
Michelin - trzy gwiazdki.Oznacza to, że w stolicy Anglii jest już pięć miejsc, które mogą poszczycić się kompletem gwiazdek.

Poza nowonarodzonymi są to: Alain Ducasse at the Dorchester, Sketch (The Lecture Room & Library), oraz Restaurant Gordon Ramsay. Trzy londyńskie restauracje: A. Wong, Da Terra i Story wyróżniono ponadto dwiema gwiazdkami.

Pozostałe wyróżnienia
Nieco więcej, bo łącznie 17 lokali docenionych zostało po raz pierwszy jedną gwiazdką. Dodatkowo,
wybrane restauracje otrzymały także zieloną gwiazdkę – symbol oznaczający miejsca, które cechuje szczególna dbałość o środowisko naturalne.Ogółem przewodnik przyznał 23 takie wyróżnienia, po jednym w Szkocji i Walii, 3 w Irlandii i 18 w Anglii. Inspektorzy Michelin przyznali także 16 nowych wyróżnień Bib Gourmand. Tytuł ten powędrował do restauracji docenionych za najlepszy stosunek ceny do jakości serwowanych potraw.

Kto stracił gwiazdkę?
W przewodniku zabrakło także kilku adresów znanych z lat ubiegłych. Z grona dwugwiazdkowych restauracji wykluczona została Umu, której nie udało się obronić drugiej ze zdobytych gwiazdek. Ponadto, z rankingu lokali z jedną gwiazdką zniknęły także inspirowany kuchnią skandynawską Aquavit, oraz trzypoziomowy Social Eating House w Soho.

W przewodniku nie znajdziemy też  sześciu innych londyńskich restauracji, które posiadały do tej pory po jednej gwiazdce, a które zostały zamknięte przed ogłoszeniem tegorocznej selekcji: The Ledbury z Notting Hill, The Greenhouse z Park Lane, Roganic i Texture z dzielnicy Marylebone, a także restauracje Alyna Williamsa w hotelu the Westbury i The Square – obie w dzielnicy Mayfair.

Ceremonia w cieniu pandemii
Londyńska ceremonia była kolejną już w tym roku organizowaną w cieniu pandemii Covid-19.
Przewodnik był krytykowany za przyznawanie nagród w okresie, gdy restauracje są wciąż zamknięte dla
gości z powodu lockdownu.

– Dlaczego uruchamiamy przewodnik i przyznajemy gwiazdki w czasie, gdy restauracje i puby są
zamknięte,? Odpowiedź jest prosta: chcemy jak najbardziej promować branżę. Chcemy uczcić wiele
niesamowitych restauracji w Wielkiej Brytanii i Irlandii oraz wszystkich niezwykle utalentowanych szefów
kuchni i restauratorów. Chcemy, aby ludzie rozmawiali o nich w mediach i przypominali wszystkim o tym,
co mamy, a także przekazywać wiadomości o naszych wspaniałych lokalach globalnej publiczności –
napisali wydawcy przewodnika w oficjalnym komunikacie na swojej stronie internetowej.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

MIĘDZY SHAKEREM A BRZEGIEM PUCHARU

Dziś każdy przemysł wyróżnia najlepsze produkty czy ludzi wybitnych w swoim fachu. Nie inaczej jest na scenie barmańskiej. World Class to konkurs, w którym spośród tysięcy kandydatów na całym świecie wyłaniany jest ten jeden, wyjątkowy, szczycący się nienaganną techniką i kreatywnością.

Wielkie święto whisky

W dniach 13-14 października w Sangate Hotel Airport odbyła się kolejna edycja festiwalu poświęconego whisky WHISKY LIVE WARSAW

Stock Polska rozpoczyna współpracę z Whiskey in the Jar

Stock Polska, dystrybutor m.in marek Jim Beam, Maker’s Mark i Auchentoshan, nawiązał współpracę z siecią restauracji Whiskey in the Jar, oferującej dania kuchni amerykańskiej.

Finałowa szesnastka XVII edycji L’art de la Cuisine Martell

Już 2 marca odbędzie się kolejna, XVII edycja jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. W tym roku spośród 55 zgłoszeń jury zakwalifikowało do finału 16 drużyn reprezentujących znakomite restauracje z kraju.

Poland Restaurant Forum by Nespresso

Po raz czwarty w Polsce, a drugi raz w Warszawie odbyło się gastronomiczne spotkanie Poland Restaurant Forum by Nespresso. Głównym hasłem czwartej odsłony forum było "Dzielenie się siłą" (Share the power). W wydarzeniu wzięło udział ponad 100 uczestników.

Pięciu najlepszych szefów kuchni Polski Północnej i ich pięć wyjątkowych dań - finał Gault&Millau Tour 2017

Podczas finałowego Gault&Millau Tour w Sopocie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej