x

Gwiazdki Michelin w Wielkiej Brytanii i Irlandii rozdane

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    26.01.2021

Prestiżowy francuski przewodnik kulinarny Michelin nagrodził restauracje ze Zjednoczonego Królestwa oraz Irlandii. Do grona lokali trzygwiazdkowych dołączyły dwie nowe restauracje z Londynu.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com

Prestiżowy czerwony przewodnik przyznał 25 stycznia swoje wyróżnienia dla najlepszych w 2020 roku
restauracji w Zjednoczonym Królestwie oraz w Irlandii. Dwa londyńskie lokale: The Connaught (szefowej
Hélène Darroze) i Core (szefowany przez Clare Smyth) otrzymały największe możliwe wyróżnienia
Michelin - trzy gwiazdki.Oznacza to, że w stolicy Anglii jest już pięć miejsc, które mogą poszczycić się kompletem gwiazdek.

Poza nowonarodzonymi są to: Alain Ducasse at the Dorchester, Sketch (The Lecture Room & Library), oraz Restaurant Gordon Ramsay. Trzy londyńskie restauracje: A. Wong, Da Terra i Story wyróżniono ponadto dwiema gwiazdkami.

Pozostałe wyróżnienia
Nieco więcej, bo łącznie 17 lokali docenionych zostało po raz pierwszy jedną gwiazdką. Dodatkowo,
wybrane restauracje otrzymały także zieloną gwiazdkę – symbol oznaczający miejsca, które cechuje szczególna dbałość o środowisko naturalne.Ogółem przewodnik przyznał 23 takie wyróżnienia, po jednym w Szkocji i Walii, 3 w Irlandii i 18 w Anglii. Inspektorzy Michelin przyznali także 16 nowych wyróżnień Bib Gourmand. Tytuł ten powędrował do restauracji docenionych za najlepszy stosunek ceny do jakości serwowanych potraw.

Kto stracił gwiazdkę?
W przewodniku zabrakło także kilku adresów znanych z lat ubiegłych. Z grona dwugwiazdkowych restauracji wykluczona została Umu, której nie udało się obronić drugiej ze zdobytych gwiazdek. Ponadto, z rankingu lokali z jedną gwiazdką zniknęły także inspirowany kuchnią skandynawską Aquavit, oraz trzypoziomowy Social Eating House w Soho.

W przewodniku nie znajdziemy też  sześciu innych londyńskich restauracji, które posiadały do tej pory po jednej gwiazdce, a które zostały zamknięte przed ogłoszeniem tegorocznej selekcji: The Ledbury z Notting Hill, The Greenhouse z Park Lane, Roganic i Texture z dzielnicy Marylebone, a także restauracje Alyna Williamsa w hotelu the Westbury i The Square – obie w dzielnicy Mayfair.

Ceremonia w cieniu pandemii
Londyńska ceremonia była kolejną już w tym roku organizowaną w cieniu pandemii Covid-19.
Przewodnik był krytykowany za przyznawanie nagród w okresie, gdy restauracje są wciąż zamknięte dla
gości z powodu lockdownu.

– Dlaczego uruchamiamy przewodnik i przyznajemy gwiazdki w czasie, gdy restauracje i puby są
zamknięte,? Odpowiedź jest prosta: chcemy jak najbardziej promować branżę. Chcemy uczcić wiele
niesamowitych restauracji w Wielkiej Brytanii i Irlandii oraz wszystkich niezwykle utalentowanych szefów
kuchni i restauratorów. Chcemy, aby ludzie rozmawiali o nich w mediach i przypominali wszystkim o tym,
co mamy, a także przekazywać wiadomości o naszych wspaniałych lokalach globalnej publiczności –
napisali wydawcy przewodnika w oficjalnym komunikacie na swojej stronie internetowej.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Sztuka smaku

3 marca br. Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la cuisine Martell odbędzie w się w hotelu Zamek Ryn. Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu, a tym samym głównym produktem, który zawodnicy muszą wykorzystać w swoich daniach, jest świeca wołowa.

The World’s 50 Best Restaurants powróci na żywo i w internecie

5 października poznamy pięćdziesiąt najlepszych restauracji na świecie. Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów gastronomicznych zawita do Antwerpii.

Nagroda dla najlepszej szefowej kuchni

Clare Smyth, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Core by Clare Smyth w Londynie, otrzymała tytuł elit® Vodka World’s Best Female Chef Award 2018 by The World's 50 Best Restaurants.

Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

Smak domu za oceanem

Wydarzenie performatywne "Polish Table: Mine, Yours, Ours", koprodukcja nowojorskiego MOFAD - Museum of Food and Drink i Instytutu Adama Mickiewicza odbyło się 6 i 7 listopada 2018.

Transgourmet Polska z Laurem Klienta i nagrodą Grand Prix 2020

Szeroki asortyment, rozbudowana flota samochodów dostawczych, nowoczesne rozwiązania oraz wspieranie i rozwijanie branży gastronomicznej to filary działalności Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Takie podejście do klienta raz kolejny zaowocowało nagrodami.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej