x

Paweł Stawicki odchodzi z Hotelu Hilton Gdańsk. Będzie szefem kuchni w Scorii

Kategoria: Ludzie    25.01.2021

Utytułowany szef kuchni Paweł Stawicki po 10 latach pracy w restauracji Mercato w gdańskim hotelu Hilton odchodzi w inne miejsce. Teraz przejmuje stery w restauracji Scoria, nowym lokalu na kulinarnej mapie Bydgoszczy.

Paweł Stawicki, szef kuchni restauracji Scoria w Bydgoszczy. Zdjęcie: Joanna Ogórek.
Paweł Stawicki, szef kuchni restauracji Scoria w Bydgoszczy. Zdjęcie: Joanna Ogórek.
Otwarcie restauracji Scoria w Bydgoszczy planowane jest na drugi kwartał 2021 roku, o ile oczywiście pozwolą na to aktualne wówczas obostrzenia epidemiczne. Lokal mieści się w nowo wybudowanej kamienicy. Właściciel miejsca chce na razie pozostać anonimowy. Wiadomo jednak, że to jego pierwszy biznes gastronomiczny, ale jednocześnie ma on ponad 30-letnie doświadczenie w prowadzeniu innej prywatnej działalności.

Szefem kuchni w Scorii został Paweł Stawicki, który przez ostatnie 10 lat kreował kulinarny charakter restauracji Mercato w gdańskim hotelu Hilton. – W Mercato osiągnąłem bardzo dużo, w Scorii będę mógł rozwinąć nowe możliwości – powiedział nam Paweł Stawicki.
A na swym profilu na Facebooku wyjaśnił: – Nowy projekt, który tworzę od dawna umożliwi mi dalszy rozwój. Czas spędzony w Mercato był niesamowity. Pasję dzieliłem z wieloma ludźmi, którym chciałbym serdecznie podziękować. […] W nowym miejscu z pełnym zaangażowaniem, z grupą niesamowitych pasjonatów, będę dbał o zadowolenie gości i kontynuację rozpoczętej filozofii gotowania. W restauracji Scoria będziecie mogli doświadczyć niesamowitych przeżyć kulinarnych na najwyższym poziomie.

Jakiego menu możemy się spodziewać?
Paweł Stawicki nie chce zdradzać szczegółów. Podkreśla jedynie, że będzie bazował na kuchni polskiej, bo lokalne tradycje kulinarne są mu najbliższe. Łącząc nowoczesne techniki z klasycznymi, będzie wykorzystywał produkty z całego świata. Z pewnością możemy liczyć na menu degustacyjne i menu a la carte.  


Kim jest Paweł Stawicki?
Przez 10 lat prowadził kuchnię Mercato w pięciu gwiazdkowym Hotelu Hilton Gdańsk. Zdobywał doświadczenie w takich restauracjach jak The Greenhouse w Londynie (2 gwiazdki Michelin), MAAEMO w Oslo (3 gwiazdki Michelin) czy Atelier Amaro (1 gwiazdka Michelin). Dzięki zwycięstwu w konkursie Archimagirus Tradycja & Nowoczesność 2019, odbył staż w restauracji RAW André Chiang’a na Tajwanie (2 gwiazdki Michelin).
W 2019 r. został nominowany do nagrody Szefa Roku według Gault&Millau.


Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Lokalność siłą

Na początku listopada razem z grupą międzynarodowych dziennikarzy kulinarnych wybraliśmy się w podróż studyjną do Moskwy. Tam, wspólnie z Ivanem i Sergeyem Berezutskimi, szefami kuchni restauracji Twins Garden, poznawaliśmy rosyjską kuchnię.

ODESZŁA LEGENDA

Z ogromnym bólem informujemy o śmierci Paula Bocuse'a. 20 stycznia br. w wieku 91 lat zmarł Paul Bocuse, wybitny francuski szef kuchni, zaliczany do pionierów nowej kuchni francuskiej (nouvelle cuisine).

Maciej Mazur: Przełam schematy

Maciej Mazur, współzałożyciel krakowskiego koktajlbaru TAG., Barman Roku World Class Poland 2019, finalista World Class Competition 2019 w Glasgow w rozmowie z "Food Service" opowiada o artystycznym przełamywaniu zasad w koktajlowym świecie.

Sebastian Krauzowicz: udział w IKA to ogromna nobilitacja

Polscy kucharze odnieśli w tym roku sukces. Był nim udział w 25. Olimpiadzie Kulinarnej (IKA). O udziale w tym wydarzeniu, przygotowaniach do niego i korzyściach zeń wynikających rozmawiamy z Sebastianem Krauzowiczem, trenerem i menedżerem kadry narodowej, która reprezentowała Polskę na IKA 2020.

Wielkopolski Kucharz Roku 2018 - zaproszenie do konkursu

V edycja w hołdzie śp. Rafałowi Jelewskiemu, w PURO najbardziej designerskim hotelu w Poznaniu

Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski i Adam Chrząstowski: relacje i równowaga

Dziennikarka Patrycja Siwiec, sommelier Adam Pawłowski i szef kuchni Adam Chrząstowski wspólnie napisali "Gościnność od kuchni". Wspólnie pokazują, że w biznesie gastronomicznym najważniejsze są komunikacja i gra do jednej bramki. Rozmawia z nimi o tym Agnieszka Szydziak.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej