x

Paweł Stawicki odchodzi z Hotelu Hilton Gdańsk. Będzie szefem kuchni w Scorii

Kategoria: Ludzie    25.01.2021

Utytułowany szef kuchni Paweł Stawicki po 10 latach pracy w restauracji Mercato w gdańskim hotelu Hilton odchodzi w inne miejsce. Teraz przejmuje stery w restauracji Scoria, nowym lokalu na kulinarnej mapie Bydgoszczy.

Paweł Stawicki, szef kuchni restauracji Scoria w Bydgoszczy. Zdjęcie: Joanna Ogórek.
Paweł Stawicki, szef kuchni restauracji Scoria w Bydgoszczy. Zdjęcie: Joanna Ogórek.
Otwarcie restauracji Scoria w Bydgoszczy planowane jest na drugi kwartał 2021 roku, o ile oczywiście pozwolą na to aktualne wówczas obostrzenia epidemiczne. Lokal mieści się w nowo wybudowanej kamienicy. Właściciel miejsca chce na razie pozostać anonimowy. Wiadomo jednak, że to jego pierwszy biznes gastronomiczny, ale jednocześnie ma on ponad 30-letnie doświadczenie w prowadzeniu innej prywatnej działalności.

Szefem kuchni w Scorii został Paweł Stawicki, który przez ostatnie 10 lat kreował kulinarny charakter restauracji Mercato w gdańskim hotelu Hilton. – W Mercato osiągnąłem bardzo dużo, w Scorii będę mógł rozwinąć nowe możliwości – powiedział nam Paweł Stawicki.
A na swym profilu na Facebooku wyjaśnił: – Nowy projekt, który tworzę od dawna umożliwi mi dalszy rozwój. Czas spędzony w Mercato był niesamowity. Pasję dzieliłem z wieloma ludźmi, którym chciałbym serdecznie podziękować. […] W nowym miejscu z pełnym zaangażowaniem, z grupą niesamowitych pasjonatów, będę dbał o zadowolenie gości i kontynuację rozpoczętej filozofii gotowania. W restauracji Scoria będziecie mogli doświadczyć niesamowitych przeżyć kulinarnych na najwyższym poziomie.

Jakiego menu możemy się spodziewać?
Paweł Stawicki nie chce zdradzać szczegółów. Podkreśla jedynie, że będzie bazował na kuchni polskiej, bo lokalne tradycje kulinarne są mu najbliższe. Łącząc nowoczesne techniki z klasycznymi, będzie wykorzystywał produkty z całego świata. Z pewnością możemy liczyć na menu degustacyjne i menu a la carte.  


Kim jest Paweł Stawicki?
Przez 10 lat prowadził kuchnię Mercato w pięciu gwiazdkowym Hotelu Hilton Gdańsk. Zdobywał doświadczenie w takich restauracjach jak The Greenhouse w Londynie (2 gwiazdki Michelin), MAAEMO w Oslo (3 gwiazdki Michelin) czy Atelier Amaro (1 gwiazdka Michelin). Dzięki zwycięstwu w konkursie Archimagirus Tradycja & Nowoczesność 2019, odbył staż w restauracji RAW André Chiang’a na Tajwanie (2 gwiazdki Michelin).
W 2019 r. został nominowany do nagrody Szefa Roku według Gault&Millau.


Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

PAWEŁ OSZCZYK DOŁĄCZYŁ DO MAKRO POLSKA

Dotychczasowy szef kuchni warszawskiej restauracji La Rotisserie od sierpnia obejmie stanowisko kierownika działu ds. grupy klientów HoReCa. W Makro Polska Paweł Oszczyk będzie odpowiedzialny za tworzenie, realizację i komunikację strategii.

Maciej Mazur: Przełam schematy

Maciej Mazur, współzałożyciel krakowskiego koktajlbaru TAG., Barman Roku World Class Poland 2019, finalista World Class Competition 2019 w Glasgow w rozmowie z "Food Service" opowiada o artystycznym przełamywaniu zasad w koktajlowym świecie.

Restauracja Opasły Tom i Agata Wojda: rozwód z klasą

Po 14 latach współpracy szefowa kuchni Agata Wojda rozstaje się z restauratorami Agnieszką i Marcinem Kręglickimi. Przez ostatnich 7 lat dowodziła kuchnią warszawskiego Opasłego Tomu i zdobyła m.in. tytuł Kobieta Szef Gaul & Millau 2015.

Patryk Szczepański: roślinna kuchnia poszerza horyzonty!

Desery jego autorstwa to prawdziwe dzieła sztuki. Wyznacza trendy w roślinnym cukiernictwie i szkoli innych kucharzy. Rozmawiamy z Patrykiem Szczepańskim, cukiernikiem gdańskiej restauracji Monastico, właścicielem firmy doradczej Pure Sugar i ambasadorem kampanii #ChefsForChange.

Mirosław i Andrzej Nizio: piękne miejsca z dobrą kuchnią

Bracia Mirosław i Andrzej Nizio właśnie otworzyli w Warszawie swoją trzecią restaurację. Właścicieli restauracji Zoni, WuWu oraz Klonn pytamy, jak tworzyć koncepty, które przyciągają zarówno dobrą kuchnią, jak i atrakcyjnym wnętrzem.

Kamila Dzierżawska - dyrektor gastronomii & sommelier w Pałacu Mała Wieś w Belsku Dużym

O tym, na co Kamila Dzierżawska zwraca uwagę przy rekrutacji pracowników, jaki styl zarządzania praktykuje w swojej pracy oraz o tym, kto jest dla niej wzorem i inspiracją w polskiej gastronomii.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej