

Warszawska Batida świętuje 30-lecie


W styczniu swój jubileusz obchodzi Batida, firma która nieprzerwanie od 30 lat serwuje swoim gościom jedne z najlepszych ciast w Warszawie.
Z tęsknoty za rogalikami
Gdzie i kiedy narodziła się miłość do bagietek i croissantów? Jolanta Radziszewska, córka Jadwigi i Zygmunta, przez wiele lat mieszkała w Belgii. Rodzice często odwiedzali swoją jedyną córkę, a wyjazdy skupiały się wokół lokalnych smaków. Po powrocie do Warszawy, tęsknota za smakiem i zapachami świeżo wypiekanych rogalików była tak silna, że pewnego dnia mąż Jadwigi, Zygmunt zapytał: „Dlaczego mielibyśmy nie jeść takich pyszności w Warszawie?”.
Od myśli przeszli szybko do działania. Pierwszy lokal znajdował się przy ulicy Nowogrodzkiej – centralna lokalizacja, duże okna. Idealnie spełniał swój cel – być blisko ludzi. Blisko dużych okien postawiono piece, aby przechodnie mogli obserwować cały proces produkcji.
Córka przejmuje stery
Z czasem do Polski wróciła Jolanta Radziszewska, aby poprowadzić Batidę wraz z mamą. Wraz z biegiem lat Jadwiga przeszła na późną emeryturę, a do współprowadzenia firmy dołączyła Caroline Radziszewska – absolwentka paryskiej szkoły Le Cordon Bleu.
Prekursorem i kreatorem pierwotnego smaku słodkości Batidy jest belgijski mistrz cukiernictwa Jef Damme’a, do dziś bliski przyjaciel rodziny Radziszewskich. Damme przeniósł na polski grunt kunszt belgijskiego cukiernictwa, szkoląc i przekazując zdobyty warsztat, do dziś trzymającej pieczę chef – Mirze Boguckiej.
Mus hitem
Jednym z pierwszych deserów przygotowanych przez Jef’a i Mirę, duet mistrzów cukiernictwa, był mus czekoladowy w płatkach w białej i mlecznej czekolady. Deser ten podbił serca warszawiaków i od 30 lat jest hitem sprzedażowym Batidy. Został on wybrany jako symbol jubileuszu firmy – deser legenda. W styczniu ozdobiony jest dodatkowo pieczęcią jubileuszową.
Kuchnia wytrawna jest prowadzona w Batidzie przez Szefową Kuchni Marzenę Hajn. To ona odpowiada za słynne kaczki – pieczone w całości bądź udka confit. Kuchnia polska podana w nowoczesnej formie to z pewnością znak rozpoznawczy Marzeny.
Dzięki zaangażowaniu całego zespołu w okresie pandemii, trudnym dla całej gastronomii, uruchomione zostały nowe linie produktów, przebudowano sklep internetowy, a zamówienia cateringów na Boże Narodzenie pobiły rekordy z poprzednich lat.
Zobacz także

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Nowe restauracje w Fabryce Norblina

Gastronomiczna oferta Fabryki Norblina poszerzyła się o nowe lokale. To Bocca Ristorante & Pizzeria z włoską kuchnią i pizzą neapolitańską, SOUL on the grill serwujący amerykański comfort food i restauracja Paradiso z kuchnią międzynarodową. Za kilka dni otworzy się legendarny tex-mex - Blue Cactus,

Aleksander Baron stawia na ziemniaczany fast food Kartoszki na warszawskim brzegu Wisły

Znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron otworzył w Warszawie Kartoszki - fast food serwujący grillowane ziemniaki z 14 wariantami przeróżnych farszów: od gzika, przez tzatziki, wędzony ser z Wiżajn czy boczniaki, po kimchi.

Nowa kawiarnia Green Caffè Nero w sercu Wrocławia

Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Nowoczesna architektura miejsca oraz jego usytuowanie wśród ceglanych kamienic odzwierciedlają kontrasty, którymi zachwyca turystów to pełne historii miasto.
Inne kategorie
Podcasty


Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

