x

Warszawska Batida świętuje 30-lecie

Kategoria: Miejsca    22.01.2021

W styczniu swój jubileusz obchodzi Batida, firma która nieprzerwanie od 30 lat serwuje swoim gościom jedne z najlepszych ciast w Warszawie.

Jublileuszowy mus czekoladowy Batidy. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jublileuszowy mus czekoladowy Batidy. Zdjęcie: materiały prasowe.
Batida była na początku francuską piekarnią połączoną z cukiernią – w roku 1990, gdy powstawała, nikt o takich rarytasach w Warszawie nawet nie marzył. Nikt, poza Jadwigą Radziszewską, która wraz z mężem Zygmuntem, otworzyła takie miejsce w samym centrum Warszawy.

Z tęsknoty za rogalikami
Gdzie i kiedy narodziła się miłość do bagietek i croissantów? Jolanta Radziszewska, córka Jadwigi i Zygmunta, przez wiele lat mieszkała w Belgii. Rodzice często odwiedzali swoją jedyną córkę, a wyjazdy skupiały się wokół lokalnych smaków. Po powrocie do Warszawy, tęsknota za smakiem i zapachami świeżo wypiekanych rogalików była tak silna, że pewnego dnia mąż Jadwigi, Zygmunt zapytał: „Dlaczego mielibyśmy nie jeść takich pyszności w Warszawie?”.
Od myśli przeszli szybko do działania. Pierwszy lokal znajdował się przy ulicy Nowogrodzkiej – centralna lokalizacja, duże okna. Idealnie spełniał swój cel – być blisko ludzi. Blisko dużych okien postawiono piece, aby przechodnie mogli obserwować cały proces produkcji.

Córka przejmuje stery
Rodzina Radziszewskich. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rodzina Radziszewskich. Zdjęcie: materiały prasowe.
Z czasem do Polski wróciła Jolanta Radziszewska, aby poprowadzić Batidę wraz z mamą. Wraz z biegiem lat Jadwiga przeszła na późną emeryturę, a do współprowadzenia firmy dołączyła Caroline Radziszewska – absolwentka paryskiej szkoły Le Cordon Bleu.
Prekursorem i kreatorem pierwotnego smaku słodkości Batidy jest belgijski mistrz cukiernictwa Jef Damme’a, do dziś bliski przyjaciel rodziny Radziszewskich. Damme przeniósł na polski grunt kunszt belgijskiego cukiernictwa, szkoląc i przekazując zdobyty warsztat, do dziś trzymającej pieczę chef – Mirze Boguckiej.     

Mus hitem
Jednym z pierwszych deserów przygotowanych przez Jef’a i Mirę, duet mistrzów cukiernictwa, był mus czekoladowy w płatkach w białej i mlecznej czekolady. Deser ten podbił serca warszawiaków i od 30 lat jest hitem sprzedażowym Batidy. Został on wybrany jako symbol jubileuszu firmy – deser legenda. W styczniu ozdobiony jest dodatkowo pieczęcią jubileuszową.
Kuchnia wytrawna jest prowadzona w Batidzie przez Szefową Kuchni Marzenę Hajn. To ona odpowiada za słynne kaczki – pieczone w całości bądź udka confit. Kuchnia polska podana w nowoczesnej formie to z pewnością znak rozpoznawczy Marzeny.
Dzięki zaangażowaniu całego zespołu w okresie pandemii, trudnym dla całej gastronomii, uruchomione zostały nowe linie produktów, przebudowano sklep internetowy, a zamówienia cateringów na Boże Narodzenie pobiły rekordy z poprzednich lat.
 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jesienne menu w WuWu

Warszawski WuWu Bar wprowadza nowe menu na jesień - inspirowane kulinarnymi wspomnieniami z dzieciństwa.

PROSCIUTTERIA

Prosciutteria to miejsce poświęcone przede wszystkim wspólnemu spędzaniu czasu i długim rozmowom, do których jedzenie i wino są tylko dodatkiem. Lokal odwołuje się do włoskiej tradycji niewielkich barów, do których zagląda się na kawę, kieliszek wina lub aby po prostu miło spędzić czas.

GRACIARNIA

Graciarnia powstała pod koniec marca w Gdańsku Wrzeszczu, w piwnicy po pubie Kojot. Właścicielem Graciarni jest Marek Gutek, który wraz z dwójką przyjaciół stworzył miejsce oparte na dwóch filarach - grach planszowych i kraftowych piwach.

Debiuty kulinarne w warszawskiej Galerii Młociny

Drugie piętro Galerii Młociny to wyjątkowe miejsce dla wszystkich tych, którzy uwielbiają celebrować wspólne chwile w gronie najbliższych. Spotkania i Dania, czyli strefa dedykowana miłośnikom kuchni wszystkich kontynentów, kusi coraz bogatszą ofertą kulinarną.

Kiyrnicka by Saguła - połączenie nowoczesności z góralską tradycją w Kościelisku

Szefem kuchni jest Sławomir Saguła, który gotuje zawodowo i z zamiłowania, wyznając zasadę, że "kucharz to nie zawód tylko styl życia".

Munchies

Munchies tworzą Piotr Kubera, Jacek Tymburski oraz Adrian Tarkowski. Poznali się, pracując w Atelier Amaro. W zeszłym roku serwowali jedzenie na barce Wynurzenie w Warszawie, a w czerwcu tego roku otworzyli Munchies w Lublinie, gdzie dołączył do nich Jan Raczkowski.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej