x

Ile lokali otworzyło się wbrew zakazom - dane rządu. W lutym koniec lockdownu?

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    22.01.2021

W skali całego kraju mamy około 70-80 obiektów z branży gastronomicznej, które mimo obostrzeń postanowiły się otworzyć - poinformowała wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
– Opozycja informowała o lawinie otwierającej się chociażby branży gastronomicznej. W rezultacie mamy około 70-80 obiektów w skali całego kraju z branży gastronomicznej, które postanowiły się otworzyć. To jest również przedmiot dyskusji na rządowych zespołach zarządzania kryzysowego – wyjawiła wiceszefowa rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk, która była w piątek gościem Polsat News. Jednocześnie dziękując przedsiębiorcom za odpowiedzialność.

Podczas rozmowy została m. in. zapytana, czy w lutym jest szansa na luzowanie obostrzeń.
– Jeśli liczba zakażeń będzie na tym samym poziomie, a sytuacja w Europie nie będzie się gwałtownie zmieniać, to myślę, możemy mówić o lutym jako o miesiącu, w którym powoli te protokoły gospodarcze będziemy wdrażać – zaznaczyła. – Czekamy jeszcze na ostatnie konsultacje z poszczególnymi branżami. Kiedy konkretnie ta data zapadnie, to będzie informacja ze strony prezesa Rady Ministrów - powiedziała Semeniuk.

Wskazała, że jako pierwsze powinny zostać otwarte centra handlowe oraz sprzedaż detaliczna.
– Będziemy to rekomendować z premierem Jarosławem Gowinem. Jeżeli chodzi o resztę gałęzi gospodarczych, to chociażby gastronomia, aquaparki, kluby fitness – to są te podmioty gospodarcze, które wiążą się z zamkniętymi pomieszczeniami i kumulacją osób. Na pewno mówimy tutaj o bardzo restrykcyjnych protokołach bezpieczeństwa – powiedziała.

Z kolei na pytanie o możliwość wprowadzania lokalnych restrykcji dla branż odpowiedziała, że rząd dąży do otwarcia całych sektorów.
– Dążymy do tego i staramy się, aby gospodarka była otwarta powszechnie. Regionalizacja jest jednym z wariantów, ale nie chciałabym mówić, ze jest to temat przesądzony – zaznaczyła. – Szykujemy się do jak najszerszego otwarcia gospodarczego, ale jest to uzależnione od Narodowego Programu Szczepień i od decyzji Rady Epidemicznej jak również od sytuacji w Europie - dodała.
(handelextra.pl za PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky - kolejna ofiara koronawirusa

Branża whisky też odczuwa skutki pandemii. Sprzedaż drastycznie spada, destylarnie wstrzymują działalność, a wkrótce może zabraknąć trunków na sklepowych półkach. Czy to już moment na panikę wśród producentów i sprzedawców?

Pyszne.pl rusza z drugim pakietem wsparcia dla restauracji

Serwis do zamawiania jedzenia online Pyszne.pl wprowadza specjalne środki wsparcia restauracji. To odpowiedź na spowodowane koronawirusem zwiększające się restrykcje dla przemysłu gastronomicznego na rynkach Europy oraz świata.

Ekspert: zamykanie barów i restauracji o 22 w strefie czerwonej nie jest najważniejsze

- Zamykanie barów i restauracji o 22 w czerwonej strefie nie jest najważniejsze w walce z epidemią - uważa prezes Warszawskich Lekarzy Rodzinnych dr Michał Sutkowski. Według niego, jeśli ktoś w restauracji nie przestrzega zasad, powinien być wypraszany.

Niedzielski o luzowaniu obostrzeń: decyzje muszą być ostrożne

- Wszystkie decyzje, które teraz będziemy podejmowali, muszą być bardzo ostrożne. Liczba zachorowań na COVID-19 maleje, jednak martwi duża liczba zgonów - mówi minister zdrowia Adam Niedzielski. Premier w przyszłym tygodniu przedstawi, jak może wyglądać funkcjonowanie niektórych branż od 1 lutego.

Hotele otwarte w reżimie sanitarnym od 12 lutego! Gastronomia musi poczekać

W ramach określonego reżimu sanitarnego rząd dopuszcza otwarcie hoteli, stoków, kin, teatrów i basenów. Nowe zasady będą obowiązywały od 12 lutego, na razie przez dwa tygodnie. - Chcemy powoli i ostrożnie wracać do normalności - mówi rząd.

Aioli, Sing Sing i Banjaluka stawiają na promocję dań na wynos

Jak poradzić sobie z zamknięciem restauracji? Trudna sytuacja w gastronomii zmusza restauratorów do szybkich działań i wypracowania nowego modelu sprzedażowego. Jak to się robi w lokalach należących do Grupy Instynkt?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej