

ONA: pierwsza wegańska restauracja we Francji z gwiazdką Michelin


Przewodnik Michelin nagrodził 638 restauracji we Francji. Wśród nich znalazła się pierwsza restauracja wegańska wyróżniona gwiazdką.
– Słowa nie są wstanie wyrazić wszystkiego, co czuję w tej chwili. Dziękuję mojemu zespołowi, moim doradcom, przyjaciołom, rodzinie, klientom – napisała Claire Vallée na instagramowym profilu restauracji.
Otwarcie restauracji zostało sfinansowane z crowdfundingowej zbiórki oraz pożyczki banku Le Nef, który specjalizuje się we wspieraniu inicjatyw kierujących się etycznym podejściem do biznesu. Oprócz ONA, na świecie funkcjonują tylko dwie inne nagrodzone gwiazdką Michelin restauracje: Kajitsu w Nowym Jorku oraz Seven Swan we Frankfurcie.
54 debiutantów
W 2021 roku czerwony przewodnik nagrodził 638 restauracji. Na liście znalazły się łącznie 54 nowe restauracje z różnych części Francji, w tym 12 z regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur w południowo-zachodniej Francji, najwięcej spośród wszystkich regionów. Przewodnik wkrótce ma zdradzić także listę nagrodzonych restauracji z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Wyróżnione lokale poznamy 25 stycznia

Zobacz także

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Yannick Lohou i Tomasz Łagowski prowadzącymi 8 warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Ósme warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odbyły się 6 marca w restauracji Belvedere. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli tym razem możliwość pracy z dwoma wybitnymi szefami kuchni oraz wzięcia udziału w kolejnym wykładzie eksperckim w budynku XVIII - wiecznej Nowej Oranżerii.

MAKRO Polska z nowym cyklem edukacyjnym "Kulinarna podróż po Polsce"

"Kulinarna podróż po Polsce" to nowy cykl skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. Podczas tych spotkań uczestnicy zostaną zabrani w podróż po owocowych sadach centralnej Polski oraz mazurskich i warmińskich lasach. Odwiedzą również pogranicze Małopolski i Górnego Śląska oraz Kaszuby.

Szkolenie Manager w Akademii Inspiracji MAKRO

Akademia Inspiracji MAKRO wprowadziła do swojej oferty szkoleniowej nowy 5-dniowy kurs dedykowany obecnym i przyszłym managerom lokali gastronomicznych. Manager gastronomii to szkolenie, które obejmuje zagadnienia dotyczące między innymi tworzenie strategii, zarządzanie finansami czy organizację pra

MAKRO sponsorem strategicznym konkursu Arte Culinaria Italiana

Sieć hurtowni MAKRO Polska była sponsorem strategicznym 16. edycji konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana. W jury oceniającym uczestników zasiedli Rafał Zaręba i Michał Węcławek, szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO oraz Cezary Powała, szef kuchni Studia Kuchennego MAKRO,

I Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych. Znamy zwycięzcę!

To były pierwsze Mistrzostwa Koktajli Bezalkoholowych zorganizowane w naszym kraju. Zwyciężył je Karol Kraszewski, który będzie reprezentował Polskę z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów na mistrzostwach świata koktajli bezalkoholowych.
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

