x

ONA: pierwsza wegańska restauracja we Francji z gwiazdką Michelin

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.01.2021

Przewodnik Michelin nagrodził 638 restauracji we Francji. Wśród nich znalazła się pierwsza restauracja wegańska wyróżniona gwiazdką.

ONA, prowadzona przez szefa kuchni Claire Vallée jako pierwsza wegańska restauracja we Francji zdobyła gwiazdkę Michelin. Nazwa oznacza Origine Non Animale, czyli pochodzenie niezwierzęce. Lokal funkcjonuje od pięciu lat w Arès, nieopodal Bordeaux. ONA jest trzecią jak do tej pory restauracją wegańską na świecie nagrodzoną tak wysokim wyróżnieniem.

 – Słowa nie są wstanie wyrazić wszystkiego, co czuję w tej chwili. Dziękuję mojemu zespołowi, moim doradcom, przyjaciołom, rodzinie, klientom – napisała Claire Vallée na instagramowym profilu restauracji.

Otwarcie restauracji zostało sfinansowane z crowdfundingowej zbiórki oraz pożyczki banku Le Nef, który specjalizuje się we wspieraniu inicjatyw kierujących się etycznym podejściem do biznesu. Oprócz ONA, na świecie funkcjonują tylko dwie inne nagrodzone gwiazdką Michelin restauracje: Kajitsu w Nowym Jorku oraz Seven Swan we Frankfurcie.

Zdjęcie: clairevallee.com
Zdjęcie: clairevallee.com


54 debiutantów
W 2021 roku czerwony przewodnik nagrodził 638 restauracji. Na liście znalazły się łącznie 54 nowe restauracje z różnych części Francji, w tym 12 z regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur w południowo-zachodniej Francji, najwięcej spośród wszystkich regionów. Przewodnik wkrótce ma zdradzić także listę nagrodzonych restauracji z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Wyróżnione lokale poznamy 25 stycznia

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Forum Lodowe 2022: Hochland zaprezentował gamę nietypowych lodów

W Częstochowie zakończyło się Forum Lodowe 2022 - impreza dla producentów i dostawców z branży. Wśród wystawców pojawił się także Hochland, który zaprezentował m.in. nietypowe smaki lodów serkowych.

Polski barman Kacper Smarz mistrzem świata w kategorii flair

Reprezentujący Stowarzyszenie Polskich Barmanów Kacper Smarz zdobył złoto na World Cocktail Competiton Varadero 2022. Okazał się najlepszy w kategorii flair.

Walencja gospodarzem The World's 50 Best 2023

Ceremonia kolejnej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w hiszpańskiej Walencji, w czerwcu 2023 roku. Gali wręczenia nagród najlepszym lokalom gastronomicznym na świecie towarzyszyć będą jak zwykle liczne wydarzenia poboczne.

Daniel Craig w kampanii polskiej wódki

Belvedere - znana polska wódka żytnia klasy super premium - pozyskała ambasadora z hollywoodzkiego topu. To ceniony aktor Daniel Craig, który zasłynął rolą agenta 007 w słynnej bondowskiej serii.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej