x

ONA: pierwsza wegańska restauracja we Francji z gwiazdką Michelin

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.01.2021

Przewodnik Michelin nagrodził 638 restauracji we Francji. Wśród nich znalazła się pierwsza restauracja wegańska wyróżniona gwiazdką.

ONA, prowadzona przez szefa kuchni Claire Vallée jako pierwsza wegańska restauracja we Francji zdobyła gwiazdkę Michelin. Nazwa oznacza Origine Non Animale, czyli pochodzenie niezwierzęce. Lokal funkcjonuje od pięciu lat w Arès, nieopodal Bordeaux. ONA jest trzecią jak do tej pory restauracją wegańską na świecie nagrodzoną tak wysokim wyróżnieniem.

 – Słowa nie są wstanie wyrazić wszystkiego, co czuję w tej chwili. Dziękuję mojemu zespołowi, moim doradcom, przyjaciołom, rodzinie, klientom – napisała Claire Vallée na instagramowym profilu restauracji.

Otwarcie restauracji zostało sfinansowane z crowdfundingowej zbiórki oraz pożyczki banku Le Nef, który specjalizuje się we wspieraniu inicjatyw kierujących się etycznym podejściem do biznesu. Oprócz ONA, na świecie funkcjonują tylko dwie inne nagrodzone gwiazdką Michelin restauracje: Kajitsu w Nowym Jorku oraz Seven Swan we Frankfurcie.

Zdjęcie: clairevallee.com
Zdjęcie: clairevallee.com


54 debiutantów
W 2021 roku czerwony przewodnik nagrodził 638 restauracji. Na liście znalazły się łącznie 54 nowe restauracje z różnych części Francji, w tym 12 z regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur w południowo-zachodniej Francji, najwięcej spośród wszystkich regionów. Przewodnik wkrótce ma zdradzić także listę nagrodzonych restauracji z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Wyróżnione lokale poznamy 25 stycznia

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Pierwsze spotkanie rady programowej Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

18 lipca 2022 r. w Restauracji Belvedere odbyła się pierwsza Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wśród uczestników wydarzenia znaleźli się zarówno trenerzy kulinarni, eksperci Akademii jak i przedstawiciele Organizatora oraz marki Chefs Culinar - Mecenasa Akademii.

Monin Cup Poland 2022: rusza piąta edycja barmańskiego konkursu

Ruszają eliminacje do 5 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego Monin Cup Poland 2022. Mogą wziąć w nim udział zarówno profesjonalni barmani jak i osoby dopiero szkolące się w barowym fachu.

Geranium najlepszą restauracją na świecie. Poznaliśmy listę The World’s 50 Best 2022

Kopenhaskie Geranium zostało uznane za najlepszą restaurację świata w corocznym rankingu The World’s 50 Best. Lokal otrzymał także tytuł najlepszego w Europie. W zestawieniu 50 gastronomicznych gigantów zabrakło miejsca z Polski.

Carlo Petrini nie jest już prezesem Slow Food. Na czele organizacji stanął Edward Mukiibi

Podczas ósmego międzynarodowego kongresu Slow Food Edward Mukiibi został wybrany nowym prezesem organizacji. Zastąpił na tym stanowisku dotychczasowego prezesa i twórcę ruchu, Carlo Petriniego.

Polacy z trzema medalami na Olimpiadzie Vera Pizza Napoletana

Przemysław Szkudlarek i Tomasz Wolski zdobyli odpowiednio srebrny oraz brązowy medal podczas Olimpiady Vera Pizza Napoletana. Wśród amatorów najlepszym okazał się także Polak, Kamil Błaszczyk. Odbywające się w Neapolu zawody ściągają do Włoch profesjonalnych pizzaiolo z całego świata.

Targi World of Coffee 2022 [RELACJA]

Gwatemalska kawa, wsparcie dla Ukrainy, studnie dla Afryki i Mistrzostwa Świata Baristów z polskim akcentem - oto czym żyły targi World of Coffee, które odbyły się pod koniec czerwca w Mediolanie. Najważniejsze wydarzenie branży kawowej odwiedziła rekordowa liczba ponad 11000 osób z całego świata.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej