x

Adam Pawłowski: Wino w smartfonie

Kategoria: Wino    20.01.2021

Jeszcze dekadę temu to opinia Roberta Parkera albo Jancis Robinson była wyznacznikiem jakości i popularności danego wina. Teraz dużo większą moc opiniotwórczą mają aplikacje internetowe i mobilne, w których na ocenę trunku składa się średni rating konsumentów.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Aplikacje ratingowe są ogólnodostępne i zwykle darmowe do pobrania oraz używania. Ich największą mocą jest głos konsumentów. Okazuje się, że nie trzeba być ekspertem winiarskim czy blogerem, żeby publikować swoje opinie i oceniać wina. Te popularne apki z pewnością przyczyniają się do demokratyzacji wina i stanowią globalne forum dla konsumentów, którzy chętnie dzielą się swoimi ocenami na podstawie własnych doświadczeń. Aplikacją skupiającą wokół siebie najliczniejsze środowisko użytkowników jest Vivino. To niekwestionowany lider z ponad 35 mln użytkowników na całym świecie. Polska nie jest tutaj wyjątkiem i jeżeli chodzi o tego typu aplikacje, to Vivino również wiedzie prym. Nie prowadzę żadnych fachowych statystyk, ale mam wrażenie, że średnio 9 na 10 uczestników prowadzonych przeze mnie kursów winiarskich używa Vivino. Każda etykieta wina degustowanego na kursie jest starannie fotografowana i trafia do kolekcji kursanta.
Używanie Vivino jest bardzo proste i intuicyjne. Wystarczy uruchomić aplikację i zbliżyć kamerkę smartfona do etykiety wina. Etykieta zostanie natychmiast rozpoznana i pojawią się informacje, takie jak średnia ocena wina od 0 do 5, uśredniona cena, notki degustacyjne konsumentów i linki do miejsc, w których wino można kupić. Oprócz tego znajdują się tam sugestie dotyczące łączenia wina z jedzeniem, informacje o szczepie/szczepach, o regionie i inne. Sam jestem użytkownikiem Vivino, ale przyznam szczerze, że raczej biernym. Fascynuje mnie fenomen tej aplikacji, ale biorę dużą poprawkę na oceny ze względu na podstawową i największą zmienną, jaką , są indywidualne preferencje konsumentów. Często oceniam wina na konkursach i wiem, jak trudno jest pozostać całkowicie obiektywnym. Poza tym na ocenę wina w dużym stopniu będzie wpływała jego cena. Szczególnie jeżeli konsument zapłacił za wino więcej niż zwykle, to będzie miał skłonność do wystawieniu mu wyższej oceny. Z drugiej strony, jeżeli trunek nie będzie odpowiadać jego preferencjom, ale obiektywnie zasługuje na wysoką ocenę, to finalnie użytkownik pozostanie z poczuciem, że przepłacił, i ocena będzie niska. 
Z ciekawostek dodam, że kilka lat temu zostałem poproszony o pomoc w stworzeniu oferty specjalistycznego sklepu internetowego. Moim głównym zadaniem był dobór win, które mają bardzo dobry stosunek jakości do ceny i możliwie najwyższy rating na Vivino, ale nie niższy niż 3,5. Czyli jeżeli nawet wino było bardzo dobrej jakości, ale nie zostało dobrze ocenione przez społeczność aplikacji, to nie wchodziło do portfolio sklepu. 
To znak czasów, bo aplikacje wkraczają w różne sfery naszego życia, więc czemu nie mieć takiej, która pomaga wybrać wino? Uważam, że Vivino i inne tego typu aplikacje spełniają swoją rolę w przypadku sprzedaży detalicznej, natomiast w gastronomii – już nie do końca. Okazuje się też, że jest zmorą restauratorów i sommelierów, ponieważ goście restauracji nagminnie skanują etykiety i konfrontują ze sobą cenę w aplikacji z tą w karcie win, zapominając o wielu składowych ceny, takich jak rekomendacja, dobranie dań do wina i oczywiście fachowa obsługa. 
Vivino to zmyślne i przydatne narzędzie, ale jestem zdania, że wielowątkowości świata wina nie da się wbić w ramy jakiegokolwiek narzędzia i największa przyjemność z obcowania z nim odbywa się poza smartfonem. 

Felieton ukazał się w „Food Service" 12/2020-1/2021 nr 201.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Polska drugim na świecie odbiorcą gruzińskiego wina

Prawie 70 procent Polaków zna wina gruzińskie, większość z nas ma do nich pozytywny stosunek i ceni ich smak oraz aromat. Polska kolejny rok z rzędu była jednym z liderów wśród krajów importujących wina gruzińskie, a ich eksport wzrósł o ponad 40 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym.

Urodziny rieslinga. Ten winny szczep ma już 588 lat

Najważniejsza odmiana winogron w Niemczech, riesling, obchodzi 13 marca swoje 588 urodziny. Szczep jest uprawiany we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.

Adam Pawłowski o regionie Algarve

Algarve kojarzy się raczej z pięknymi plażami, dramatycznymi klifami i kurortami przepełnionymi zagranicznymi turystami niż z konkretnymi typami lokalnych win. Czas na odkrycie tej nieznanej winnej krainy.

Winiarskie trendy na horyzoncie

Trendy to delikatne powiewy zmian. Nigdy nie ma gwarancji, że przeobrażą się w wiatr na tyle mocny, by wydąć żagle najskromniejszego gastronomicznego konceptu i poprowadzić go do sukcesu. Jak ominąć winiarskie pułapki i złapać wiatr zmian w żagle?

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej