x

Niedzielski o luzowaniu obostrzeń: decyzje muszą być ostrożne

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    20.01.2021

- Wszystkie decyzje, które teraz będziemy podejmowali, muszą być bardzo ostrożne. Liczba zachorowań na COVID-19 maleje, jednak martwi duża liczba zgonów - mówi minister zdrowia Adam Niedzielski. Premier w przyszłym tygodniu przedstawi, jak może wyglądać funkcjonowanie niektórych branż od 1 lutego.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
– Mimo względnie lepszej sytuacji, niż u niektórych naszych sąsiadów, chcemy poczekać do początku przyszłego, by przedstawić jak może wyglądać funkcjonowanie poszczególnych branż od pierwszego lutego – powiedział w środę premier Mateusz Morawiecki.
Szef resortu zdrowia był z kolei pytany w Polsat News o ewentualne luzowanie restrykcji w związku z epidemią. Niedzielski podkreślił, że wszystkie decyzje, które będą teraz podejmowane przez rząd, „muszą być decyzjami bardzo ostrożnymi".
– Poprzedni czas uczy, że ci, którzy nadmiernie szybko podejmowali decyzje o luzowaniu – tutaj przykładem są Czechy, Słowacja i inne kraje – natychmiast okazywało się, że z liderów walki z pandemią stawali się liderami zachorowań" – wskazał.

Minister pytany, czy jest szansa, że od 1 lutego będzie poluzowanie obostrzeń, odpowiedział, że „szansa oczywiście jest". Zwrócił jednocześnie uwagę, że choć dzienna liczba zachorowań w Polsce „systematycznie maleje, a przynajmniej stabilizuje się", to martwi duża liczba zgonów.
– Niestety martwi nas duża liczba zgonów cały czas, bo wydaje się, że jest ona jednym z kluczowych argumentów, żeby nadal zastanawiać się nad tym, czy restrykcje muszą być luzowane, to jest argument koronny – powiedział.
– Oczywiście, jeżeli sytuacji się nie zmieni, to jest duże prawdopodobieństwo, że będziemy podejmowali takie decyzje, których oczekujemy, ale – muszę dokonać tego zastrzeżenia – popatrzmy i pamiętajmy o tym, co się dzieje w Europie. (...) Mamy taką pewną dychotomię, która polega na tym, że u nas jest stabilnie, a wszędzie dookoła w Europie jest niestety eskalacja pandemii – dodał Niedzielski.

Wyraził przekonanie, że gdyby nie wprowadzone restrykcje, to „fala zakażeń sama z siebie by się nie wygasiła".
– Z punktu widzenia ministra zdrowia nie wyobrażam sobie, że dopuścimy do rozwoju pandemii i trzecia fala startująca z poziomu, na którym jesteśmy, doprowadzi do kompletnego paraliżu systemu opieki zdrowotnej – powiedział.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zakopane i Sopot w czerwonej strefie - hotele otwarte, gastronomia do godz. 22

Znalezienie się danego powiatu w strefie czerwonej nie spowoduje zamknięcia hoteli czy pensjonatów, w gastronomii obostrzenia będą bardziej rygorystyczne. Przede wszystkim zostanie skrócony czas otwarcia lokali do godz. 22.

Od 18 maja mogą ruszyć restauracje! Nie tylko te z ogródkami!

Dozwolone będzie obsługiwanie gości nie tylko przy stolikach na zewnątrz, jak wcześniej spekulowano, ale także w środku wszystkich lokali gastronomicznych. Warunek - zachowanie limitu jednego klienta na 4 m kw powierzchni.

Francja: zbankrutować może nawet połowa wszystkich restauracji

Zdaniem Alaina Fontaine’a, restauratora i przewodniczącego Association Française des Maîtres Restaurateurs (AFMR), w Paryżu w najbliższym czasie zamknie się nawet co piąty lokal gastronomiczny. W całej Francji bankructwo może dotknąć nawet połowy restauracji.

Gastronomia pod przykrywką. Jak zarabiać, nie otwierając lokalu z naruszeniem prawa

Szkolenia kulinarne, wynajem stolików do celów służbowych, kuchnia polowa - restauratorzy, którzy nie chcą otwierać lokalu dla gości z naruszeniem prawa, szukają kreatywnych rozwiązań na jego obejście w legalny sposób.

Otwarcie gastronomii po Wielkanocy? Póki co znów pełny lockdown na Pomorzu

W województwie pomorskim ponownie zamknięte zostaną hotele, obiekty kulturalne i sportowe, ograniczona będzie działalność galerii handlowych. Jednocześnie minister zdrowia oświadczył, że decyzje dotyczące luzowania obostrzeń będą "odważniejsze". Ale dopiero po Wielkanocy.

Kalifornia i Teksas znów ograniczają działalność gastronomii

Z powodu wzrostu liczby zakażeń koronawirusem gubernator Kalifornii Gavin Newsom zarządził lockdown barów, winiarni i restauracji w zamkniętych pomieszczeniach na co najmniej 3 tygodnie. Bary zamknięto też ponownie w Teksasie, a Nowy Jork wstrzymuje się z "odmrażaniem" usług gastronomicznych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej