x

Premier: na początku przyszłego tygodnia informacja o zmianie obostrzeń

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    19.01.2021

Rząd na początku przyszłego tygodnia chce przekazać informacje w sprawie zmian dotyczących obostrzeń gospodarczych - zapowiedział premier Mateusz Morawiecki. Zastrzegł, że jeśli sytuacja epidemiczna się pogorszy, trzeba będzie restrykcje utrzymać.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Jak wskazał premier Mateusz Morawiecki podczas wtorkowej konferencji prasowej, rząd nie wyklucza, że „będą pewne zmiany" po fazie restrykcji ogłoszonych na najbliższe dwa tygodnie do końca stycznia.
– Postaramy się na początku przyszłego tygodnia je zakomunikować – zapowiedział.

Premier podkreślił, że jesteśmy w momencie, w którym trudno mówić o otwieraniu gospodarki szerzej.
– Na pewno będziemy w najbliższych dniach pracować nad protokołami sanitarnymi, na wszelki wypadek, gdyby sytuacja się poprawiała, (...) umożliwiała jakieś uwolnienie, umożliwiała luzowanie tych restrykcji – powiedział.
Morawiecki przyznał, że zależy to nie tylko od poziomu zakażeń, zgonów czy dostępności łóżek covidowych.
– Nowa mutacja wirusa, która się pojawiła, jest na tyle niewiadomą, że dziś musimy zachować daleko idącą pokorę wobec potencjalnych scenariuszy – stwierdził premier. – Sytuacja może się pogorszyć za tydzień i wtedy trzeba będzie obostrzenia jeszcze jakiś czasu utrzymywać – zaznaczył.

Według premiera pomoc, która „już dzisiaj idzie coraz szerszym strumieniem do branży gastronomicznej, turystycznej, hotelarskiej, szkoleniowej, wystawienniczej" pozwoli przetrwać przedsiębiorcom ten najtrudniejszy czas.
– Będziemy oczywiście myśleć o kolejnych instrumentach – zapowiedział.
Szef rządu przypomniał, że wiele firm zostało zwolnionych ze składek ZUS, „działa postojowe, program bezzwrotnych dotacji do 5 tys. zł i wiele innych instrumentów jest dzisiaj w praktycznym działaniu".
Podkreślił, że odmrażanie gospodarki jest limitowane programem szczepień, dostępnością szczepionek.
– To jest to wąskie gardło – wskazał. Dodał, że rząd ma sygnały, że od marca lub kwietnia będzie większa liczba dawek, ale „to się pewnie potwierdzi w ciągu tygodnia, dwóch". (PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ponowne otwarcie lodziarnio-kawiarni Grycan - Lody od pokoleń

Lodziarnio-kawiarnie Grycan - lody od pokoleń otwarte po pandemicznej przerwie. Gości wita oferta specjalna "Razem najlepiej"! - domowe ciastka w komplecie z wybranymi napojami są dostępne na wynos w promocyjnej cenie 15,90 zł.

Ministerstwo Zdrowia: otwieranie restauracji i hoteli przyczyną zwiększonej liczby zakażeń

Otwieranie restauracji, hoteli i siłowni powoduje zwiększoną liczbę zakażeń. Wskazują na to badania naukowe - powiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska pytany o to, kiedy zamknięte branże mają szanse na powrót do normalnego funkcjonowania.

Antykryzysowa Tarcza Branżowa dla gastronomii w związku z COVID-19

Branże gastronomiczna, rozrywkowa, fitness i sprzedaży detalicznej otrzymają wsparcie w walce z kryzysem wywołanym pandemią - zapowiedział premier. Mowa m. in. o świadczeniach postojowych za listopad, co może oznaczać przedłużenie branżowego lockdownu.

Połowa Polaków zauważa podwyżki cen w gastronomii. Powód? “Chęć przedsiębiorców do odrobienia strat"

Ponad połowa osób przebadanych przez ARC Rynek Opinia zauważa wzrost cen usług gastronomicznych, a 41% respondentów dostrzegło także podwyżki cen noclegów w hotelach. Zdaniem badanych powodem jest chęć przedsiębiorców do odrobienia strat - wynika z badań ośrodka.

Pomysły branży gastronomicznej na przetrwanie skutków pandemii

Przedstawiciele branży gastronomicznej napisali publiczny list z pomysłami wsparcia branży HoReCa w sytuacji pandemii koronawirusa. Przekazujemy jego treść.

Wakacje sprzyjają gastronomii

Okres wakacyjny służy branży HoReCa - wynika z raportu Santander Bank Polska. Analiza transakcji kartami płatniczymi przez klientów banku wskazuje, że w sierpniu wydatki w lokalach nie tylko wróciły do poziomów sprzed pandemii, ale są, w ujęciu średniotygodniowym, o 43% wyższe niż przed rokiem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej