x

Otwierają się (i nie) kolejne biznesy, trwają kontrole służb

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    19.01.2021

Na Podhalu uruchomiono w poniedziałek kolejne biznesy, w tym gastronomiczne. Zakopiański sanepid przeprowadził 120 kontroli w obiektach gastronomicznych i hotelowych. Z planów otwarcia restauracji dla gości zrezygnowali natomiast właściciele lokali w podwarszawskim Legionowie.

W podwarszawskim Legionowie restauratorzy nie otworzyli jednak swoich lokali. W zamian, mimo mrozu, protestowali przeciwko rządowym obostrzeniom. Zdjęcie: Facebook.com.
W podwarszawskim Legionowie restauratorzy nie otworzyli jednak swoich lokali. W zamian, mimo mrozu, protestowali przeciwko rządowym obostrzeniom. Zdjęcie: Facebook.com.
Na Podhalu uruchomienie biznesów, mimo dalszych rządowych obostrzeń związanych z pandemią, zapowiadał m.in. inicjator Góralskiego Veta Sebastian Pitoń. Jako pierwsza w sobotę została otwarta znana restauracja w Bukowinie Tatrzańskiej, a w poniedziałek – innymi kawiarnie w Zakopanem i Nowym Targu. W lokalach od razu pojawiła się policja i inspektorzy sanepidu.

– Wygraliśmy bitwę „na plażach Normandii" w tym sensie, że pierwsze lokale ruszyły i nie zostały spacyfikowane. Wszyscy się tak naprawdę przyglądali rozwojowi sytuacji, ponieważ wcześniej nie było takich precedensów. Oczywiście kontrole się odbyły, ale okazało się, że przyszły i poszły, w związku z tym będzie się otwierało coraz więcej biznesów, które najpierw muszą się zaopatrzyć – powiedział Sebastian Pitoń.
Według jego wiedzy w najbliższych dniach ruszą także niektóre stoki narciarskie.

Jak poinformowała PAP rzeczniczka małopolskiego sanepidu, tylko od piątku do niedzieli zakopiański sanepid przeprowadził 120 kontroli w obiektach gastronomicznych i hotelowych, w tym w popularnych kwaterach prywatnych oraz na stokach narciarskich. Na te obiekty nie nałożono żadnych kar, jedynie zastosowano pouczenia. W sprawie otwartej w sobotę restauracji w Bukowinie Tatrzańskiej zostało wszczęte postępowanie administracyjne.

Swoje lokale planowali też otworzyć w poniedziałek 18 stycznia legionowscy restauratorzy pod Warszawą. Ostatecznie jednak, jak poinformowano na FB, wstrzymują się z tą decyzją na „kilka dni". W zamian zaproszono mieszkańców Legionowa na poczęstunek, który mimo mrozu odbył się w ramach protestu właścicieli tamtejszych restauracji.

Tymczasem rząd uspokaja i zapowiada wsparcie dla przedsiębiorców. Pierwsze przelewy dla nich miały ruszyć już w poniedziałek 18 stycznia.

PAP, handelextra.pl

Autor tekstu: Ilona Mrozowska

Zobacz także

Restauracje uśmiercone przez koronawirusa. Analizujemy przyczyny

Gdy nadeszło długo oczekiwane częściowe odmrożenie gastronomii, okazało się, że wiele lokali nie otworzyło się na nowo. Nawet tych kultowych. Czy zdusiły je czynsze, zabił strach czy zamknięto je z braku perspektyw?

Restauracje bez limitu osób - od soboty 30 maja

Wchodzimy w czwarty etap znoszenia ograniczeń związanych z COVID-19. Jakie są nowe zasady bezpieczeństwa najważniejsze dla branży HoReCa?

Lockdown przedłużony do końca stycznia, a po 1 lutego nie zapowiada się na poluzowanie obostrzeń

- Na pewno nie można liczyć, że w przypadku ustabilizowanej sytuacji, zakładając optymistycznie średnio ok. 10 tys. zachorowań tygodniowo, po 1 lutego dokonamy jakiegoś dużego poluzowania obostrzeń - zapowiedział minister zdrowia Adam Niedzielski.

Gastronomia pod przykrywką. Jak zarabiać, nie otwierając lokalu z naruszeniem prawa

Szkolenia kulinarne, wynajem stolików do celów służbowych, kuchnia polowa - restauratorzy, którzy nie chcą otwierać lokalu dla gości z naruszeniem prawa, szukają kreatywnych rozwiązań na jego obejście w legalny sposób.

Milion darmowych toastów - Coca-Cola zachęca do odwiedzania restauracji

W ramach kampanii #OtwarciJakNigdy marka rozdaje butelki Coca-Coli w lokalnych restauracjach. 10 sierpnia wystartowała akcja "Coca-Cola od nas", w ramach której milion darmowych napojów trafi w ręce gości niemal 2 tysięcy lokali gastronomicznych. Aby odebrać produkt, wystarczy wejść na stronę.

SaveTheFork - gwiazdy social mediów na pomoc restauracjom

Społeczna kampania non-profit #SaveTheFork ma pomóc restauracjom dotrzeć do nowych konsumentów z pomocą osobowości social mediów. Dołączyli do niej m.in. Ewa Farna, Red Lipstick Monster, Make Life Harder i Małgosia Minta. Organizatorzy akcji chcą uratować co najmniej 100 restauracji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej