

Restauratorzy idą do sądu. Chcą odzyskać utracone pieniądze


Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przygotowuje pozew zbiorowy przeciwko Skarbowi Państwa. Zdaniem restauratorów, lockdown wprowadzono z naruszeniem prawa i wszystkim, którzy stracili w jego wyniku oszczędności powinna przysługiwać rekompensata.
Choć IGGP nie chce zdradzać na jakich argumentach opierać się będzie pozew, to z całą pewnością punktem wyjścia będzie m.in. rządowe rozporządzenie o zamknięciu restauracji, które wielu restauratorów uważa za niezgodne z prawem. Przeciwko temu rozporządzeniu rozpoczął się również protest #OtwieraMY.
Do pozwu Izby Gospodarczej może dołączyć każdy, kogo przychody ucierpiały wskutek wprowadzonych przez rząd obostrzeń. Zainteresowani restauratorzy mogą wypełnić deklarację na stronie pozewzbiorowy.iggp.pl. Jak ujawnia Krzysztof Heller, na tę chwilę chce przystąpić do niego 30-40 restauratorów. Planowany termin złożenia pozwu to 31 maja 2021 roku.
Nie dla wszystkich
Inicjatywa IGGP nie jest jednak adresowana do tych, którzy borykając się z problemami finansowymi, liczą na szybkie odzyskanie utraconych pieniędzy. Wszystko wskazuje na to, że restauratorzy powinni przygotować się na długą i być może kosztowną sądową batalię.
– Pozew nie jest czymś, co pomoże przetrwać restauracji trudne chwile. Nie mówimy o kilku miesięcach, czy nawet roku. W żaden sposób nie możemy liczyć na to, że to potrwa krócej niż dwa lata, raczej zdecydowanie dłużej. Ponadto, w tej chwili sam system sądownictwa utracił wiarygodność. Dlatego mamy wątpliwości, czy możemy liczyć na sprawiedliwy wyrok – mówi lider inicjatywy.
Popieramy #OtwieraMY
IGPP wystosowało także oświadczenie, w którym wyraża swoje poparcie dla tych restauratorów, którzy zdecydowali się na otwarcie lokali pomimo trwających obostrzeń.
– Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oświadcza, iż w pełni popiera społeczne akcję #OtwieraMY Gastronomię Polską i Hotelarstwo Polskie, w szczególności tych przedsiębiorców, którzy zostali wykluczeni albo pominięci w programach pomocowych Tarcza PFR 1.0, Tarcza Branżowa 6.0 i Tarcza PFR 2.0. (...) Polska przedsiębiorczość musi mieć swój merytoryczny i apolityczny głos w budowie przyjaznego podatkowo Państwa Polskiego, które będzie stymulowało rozwój gospodarki, a nie komplikowało nowymi regulacjami, podatkami i mandatami swobodę działalności gospodarczej – czytamy w oświadczeniu.

Zobacz także

Agata Gwiazdowska: catering dla dzieci w czasach zarazy

Firma cateringowa szefowej kuchni Agaty Gwiazdowskiej zajmuje się organizacją posiłków na spotkania i eventy firmowe oraz dla placówek oświatowych. Jak sobie radzi w pandemii, gdy życie biznesowe odbywa się zdalnie, a przedszkola i szkoły są okresowo zamykane?

Wi-Taj po lockdownie: załoga jak rodzina

Azjatycka gościnność, orientalne smaki, rodzinna atmosfera - warszawska restauracja Wi-Taj na placu Konstytucji otworzyła się ponownie dla gości. Przetrwała dzięki załodze i relacjom rodzinnym.

Gastronomia muśnięta czy zmiażdżona pandemią? Ocenia Linh Ziółkowska z restauracji Wi-Taj

Choć obecnie można swobodnie korzystać z oferty restauracji, barów i kawiarni, to jeszcze niedawno rzeczywistość wyglądała zupełnie inaczej. O ocenę zmian, które zaszły w czasie dwóch lat pandemii, trendów oraz rosnących cen żywności poprosiliśmy Linh Ziółkowską, menedżerkę restauracji Wi-Taj.

Warmut po lockdownie: nie robimy dań tylko “pod Instagram"

Od 3 lat warszawski Warmut serwuje gościom wermut nie tylko w kieliszkach, ale również na talerzach. Podczas pandemii zmienił menu, ale nie koncepcję kuchni opartej na idei dzielenia się daniami i wspólnym biesiadowaniu. O zmianach wymuszonych lockdownem rozmawiamy z Krzysztofem Stelmachem.

Kawiarnie w czasach pandemii

Jak "mała czarna" ma się w mrocznych czasach pandemii? Jak zmieniło się funkcjonowanie kawiarni i jakie wyzwania czekają tę branżę w roku bieżącym? Przedstawiamy wyniki naszej ankiety.

Filip Chajzer kelnerem w Polanie Smaków. Chce pomóc przyjacielowi Andrzejowi Polanowi

W najbliższy weekend Filip Chajzer przeistoczy się w kelnera. Wraz z grupą przyjaciół, znanych osobistości, aktorów i celebrytów postanowił wesprzeć warszawską restaurację Polana Smaków.
Inne kategorie
Podcasty


Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

