- Oferta wege we wrocławskiej Hali Bistro Monko. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oto przykładowa „zielona” oferta.
Warszawa – Himalayan Yeti
Nie bez powodu Warszawa uchodzi na kulinarny raj dla wegan. Znaleźć tu można najlepsze restauracje z roślinnym menu w ofercie. Hitem festiwalowego menu w Himalayan Yeti jest zielone tajskie curry z warzywami i ryżem basmati. Kolejną mocną pozycją w menu tego miejsca jest Thukpa wege, czyli tradycyjna zupa nepalska z warzywami i makaronem.
Wrocław – Hala Bistro Monko
Chociaż w Hali Bistro Monko serwowane są także dania z mięsem, to zielona część menu z pewnością zachwyci każdego #vegelovera. Bagietka z jackfruitem w korzenno-kawowym sosie z kolorowym coleslawem, piklami i własnym sojowym majonezem brzmi jak dobry początek dnia. Warto też skusić się na hummus w słoiku z suszonymi pomidorami, rukolą, sosem sezamowym i zatharem z dodatkiem kawy monko.
Łódź – Las Tablas Tapas Bar
Las Tablas Tapas Bar to idealne miejsce dla fanów meksykańskiej kuchni w wersji wege. W menu znajdziemy domowej roboty tacos ze smażonym batatem w tymianku, szczypiorkiem z sosem z migdałów, pomidorów i chilli. Kolejnym ciekawym wyborem jest krem z kukurydzy podawany z popcornem i natką pietruszki.
Poznań – Szarlotta
Coś dla fanów tradycyjnej polskiej kuchni w wydaniu #wege? Z restauracji zlokalizowanej przy ul. Świętosławskiej 12 zamówicie m.in. kopytka z batatów z marchewką, sosem pomarańczowo-orzechowym, rukolą i groszkiem cukrowym. Danie główne to zielone pierogi własnego wyrobu ze szpinakiem i ricottą.