x

Veganuary, czyli roślinny styczeń w Delivery Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    14.01.2021

Veganuary, czyli wegański styczeń to brytyjska inicjatywa, która zachęca do jedzenia wyłącznie roślinnych dań w styczniu. Jeśli chcecie spróbować zielonej diety, a nie macie pomysłu na codzienny jadłospis, skorzystajcie z oferty festiwalu Delivery Week.

Oferta wege we wrocławskiej Hali Bistro Monko. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta wege we wrocławskiej Hali Bistro Monko. Zdjęcie: materiały prasowe.
Na stronie festiwalu deliveryweek.pl można zamówić dwudaniowy wege set w cenie 39 zł z dostawą pod drzwi. Festiwalowe miasta i regiony: Warszawa, Wrocław, Kraków, Łódź, Poznań, Lublin, Rzeszów, Szczecin, Śląsk. Termin: od 17 listopada do odwołania.
Oto przykładowa „zielona” oferta.

Warszawa – Himalayan Yeti
Nie bez powodu Warszawa uchodzi na kulinarny raj dla wegan. Znaleźć tu można najlepsze restauracje z roślinnym menu w ofercie. Hitem festiwalowego menu w Himalayan Yeti jest zielone tajskie curry z warzywami i ryżem basmati. Kolejną mocną pozycją w menu tego miejsca jest Thukpa wege, czyli tradycyjna zupa nepalska z warzywami i makaronem.

Wrocław – Hala Bistro Monko
Chociaż w Hali Bistro Monko serwowane są także dania z mięsem, to zielona część menu z pewnością zachwyci każdego #vegelovera. Bagietka z jackfruitem w korzenno-kawowym sosie z kolorowym coleslawem, piklami i własnym sojowym majonezem brzmi jak dobry początek dnia. Warto też skusić się na hummus w słoiku z suszonymi pomidorami, rukolą, sosem sezamowym i zatharem z dodatkiem kawy monko.

Łódź – Las Tablas Tapas Bar
Łódź – Las Tablas Tapas Bar. Zdjęcie: materiały prasowe.
Łódź – Las Tablas Tapas Bar. Zdjęcie: materiały prasowe.
Las Tablas Tapas Bar to idealne miejsce dla fanów meksykańskiej kuchni w wersji wege. W menu znajdziemy domowej roboty tacos ze smażonym batatem w tymianku, szczypiorkiem z sosem z migdałów, pomidorów i chilli. Kolejnym ciekawym wyborem jest krem z kukurydzy podawany z popcornem i natką pietruszki.

Poznań – Szarlotta
Poznań – Szarlotta. Zdjęcie: materiały prasowe.
Poznań – Szarlotta. Zdjęcie: materiały prasowe.
Coś dla fanów tradycyjnej polskiej kuchni w wydaniu #wege? Z restauracji zlokalizowanej przy ul. Świętosławskiej 12 zamówicie m.in. kopytka z batatów z marchewką, sosem pomarańczowo-orzechowym, rukolą i groszkiem cukrowym. Danie główne to zielone pierogi własnego wyrobu ze szpinakiem i ricottą.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Poznańskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin

Poznań dołączy do miast, których restauracje opisane są w słynnym przewodniku Michelin. Znajdzie się w nim obok Warszawy i Krakowa.

Festiwal Syryjski w gdańskiej Stacji Food Hall

W dniach 23-26 marca w Stacji Food Hall trwać będzie Festiwal Syryjski. Podczas imprezy spróbować będzie można dań oraz koktajli inspirowanych kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.

Fundacja Taka Akcja zakupi mobilne KTG dla ukraińskich kobiet w ciąży

Wskaźnik przyrostu naturalnego w Ukrainie spada, a warunki wojenne spowodowały, że wskaźnik ciąż patologicznych przewyższa 30 proc. Problem ten schodzi na dalszy plan, kiedy kraj działa w stanie wyższej konieczności. Fundacja Taka Akcja chce to zmienić i rusza ze zbiórką charytatywną NEW HOPE.

Trzecia odsłona kolacji Grand Dinners już w maju

Kolejne kolacje z cyklu Grand Dinners odbędą się 15 i 16 maja w Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich. Swoje popisowe dania zaserwują tym razem Jean-Philippe Blondet, Arnaud Bignon i gospodarz wieczoru Tomasz Łagowski.

Body Chief startuje ze szkołą gotowania. Na poczatek - warsztaty z Magdą Gessler

Marka cateringu dietetycznego Body Chief wraz z otwarciem nowej siedziby pod Poznaniem uruchamia autorską szkołę gotowania. Warsztaty kulinarne będą w niej prowadzić doświadczeni kucharze i znani blogerzy kulinarni. Pierwszy cykl zajęć poprowadzi restauratorka Magda Gessler.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej