x

Veganuary, czyli roślinny styczeń w Delivery Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    14.01.2021

Veganuary, czyli wegański styczeń to brytyjska inicjatywa, która zachęca do jedzenia wyłącznie roślinnych dań w styczniu. Jeśli chcecie spróbować zielonej diety, a nie macie pomysłu na codzienny jadłospis, skorzystajcie z oferty festiwalu Delivery Week.

Oferta wege we wrocławskiej Hali Bistro Monko. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta wege we wrocławskiej Hali Bistro Monko. Zdjęcie: materiały prasowe.
Na stronie festiwalu deliveryweek.pl można zamówić dwudaniowy wege set w cenie 39 zł z dostawą pod drzwi. Festiwalowe miasta i regiony: Warszawa, Wrocław, Kraków, Łódź, Poznań, Lublin, Rzeszów, Szczecin, Śląsk. Termin: od 17 listopada do odwołania.
Oto przykładowa „zielona” oferta.

Warszawa – Himalayan Yeti
Nie bez powodu Warszawa uchodzi na kulinarny raj dla wegan. Znaleźć tu można najlepsze restauracje z roślinnym menu w ofercie. Hitem festiwalowego menu w Himalayan Yeti jest zielone tajskie curry z warzywami i ryżem basmati. Kolejną mocną pozycją w menu tego miejsca jest Thukpa wege, czyli tradycyjna zupa nepalska z warzywami i makaronem.

Wrocław – Hala Bistro Monko
Chociaż w Hali Bistro Monko serwowane są także dania z mięsem, to zielona część menu z pewnością zachwyci każdego #vegelovera. Bagietka z jackfruitem w korzenno-kawowym sosie z kolorowym coleslawem, piklami i własnym sojowym majonezem brzmi jak dobry początek dnia. Warto też skusić się na hummus w słoiku z suszonymi pomidorami, rukolą, sosem sezamowym i zatharem z dodatkiem kawy monko.

Łódź – Las Tablas Tapas Bar
Łódź – Las Tablas Tapas Bar. Zdjęcie: materiały prasowe.
Łódź – Las Tablas Tapas Bar. Zdjęcie: materiały prasowe.
Las Tablas Tapas Bar to idealne miejsce dla fanów meksykańskiej kuchni w wersji wege. W menu znajdziemy domowej roboty tacos ze smażonym batatem w tymianku, szczypiorkiem z sosem z migdałów, pomidorów i chilli. Kolejnym ciekawym wyborem jest krem z kukurydzy podawany z popcornem i natką pietruszki.

Poznań – Szarlotta
Poznań – Szarlotta. Zdjęcie: materiały prasowe.
Poznań – Szarlotta. Zdjęcie: materiały prasowe.
Coś dla fanów tradycyjnej polskiej kuchni w wydaniu #wege? Z restauracji zlokalizowanej przy ul. Świętosławskiej 12 zamówicie m.in. kopytka z batatów z marchewką, sosem pomarańczowo-orzechowym, rukolą i groszkiem cukrowym. Danie główne to zielone pierogi własnego wyrobu ze szpinakiem i ricottą.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Przewodnik Michelin ma już 120 lat!

Słynna czerwona książeczka obchodzi w tym roku 120 rocznicę istnienia. Jak doszło do tego, że producent opon zaczął oceniać restauracje i stworzył najbardziej prestiżowy przewodnik gastronomiczny na świecie? Jak w ostatnich latach wyglądał polski bój o gwiazdki Michelin? Zapraszamy do lektury!

Tłusty Czwartek z Delivery Week

Sprawdź, co przygotowały restauracje specjalnie na ulubione święto wszystkich fanów słodkości! Pączki, ciastka czy churrosy z dostawą? Wybieraj spośród kilku słodkich rozwiązań!

Quebonafide stawia na herbatę. Po otwarciu lokalu z bubble tea, wchodzi z własną marką do Lidla

Para muzyków - Quebonafide i FORXST - stworzyła markę napojów Miss Ti. Ich zaparzone w Korei Południowej herbaty - wegańska Matcha Latte oraz Milk Tea - 9 lutego wkraczają do sieci Lidl. Nazwa marki nawiązuje do warszawskiego lokalu rapera, w którym w czasie wakacji serwował bubble tea.

13 maja - Międzynarodowy Dzień Koktajli

Międzynarodowy Dzień Koktajli to doskonała okazja, by wspomnieć o zawiłych dziejach tych alkoholowych mieszanek. Losy koktajli to wiele kolorowych legend i teorii - od aukcji koni aż po kieliszki dekorowane kogucimi piórami.

II edycja akcji "KUKBUK Poleca" z dwiema nowymi kategoriami

"KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK.

Darmowy e-book za wcześniejszą rezerwację na Restaurant Week

Goście, którzy wykupią wcześniejszą rezerwację na Festiwal Restaurant Week, który odbędzie się w pierwszym bezpiecznym terminie, już teraz dostaną w prezencie e-book "Najlepsze PRZEPISY najlepszych RESTAURACJI".

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej