x

Veganuary, czyli roślinny styczeń w Delivery Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    14.01.2021

Veganuary, czyli wegański styczeń to brytyjska inicjatywa, która zachęca do jedzenia wyłącznie roślinnych dań w styczniu. Jeśli chcecie spróbować zielonej diety, a nie macie pomysłu na codzienny jadłospis, skorzystajcie z oferty festiwalu Delivery Week.

Oferta wege we wrocławskiej Hali Bistro Monko. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta wege we wrocławskiej Hali Bistro Monko. Zdjęcie: materiały prasowe.
Na stronie festiwalu deliveryweek.pl można zamówić dwudaniowy wege set w cenie 39 zł z dostawą pod drzwi. Festiwalowe miasta i regiony: Warszawa, Wrocław, Kraków, Łódź, Poznań, Lublin, Rzeszów, Szczecin, Śląsk. Termin: od 17 listopada do odwołania.
Oto przykładowa „zielona” oferta.

Warszawa – Himalayan Yeti
Nie bez powodu Warszawa uchodzi na kulinarny raj dla wegan. Znaleźć tu można najlepsze restauracje z roślinnym menu w ofercie. Hitem festiwalowego menu w Himalayan Yeti jest zielone tajskie curry z warzywami i ryżem basmati. Kolejną mocną pozycją w menu tego miejsca jest Thukpa wege, czyli tradycyjna zupa nepalska z warzywami i makaronem.

Wrocław – Hala Bistro Monko
Chociaż w Hali Bistro Monko serwowane są także dania z mięsem, to zielona część menu z pewnością zachwyci każdego #vegelovera. Bagietka z jackfruitem w korzenno-kawowym sosie z kolorowym coleslawem, piklami i własnym sojowym majonezem brzmi jak dobry początek dnia. Warto też skusić się na hummus w słoiku z suszonymi pomidorami, rukolą, sosem sezamowym i zatharem z dodatkiem kawy monko.

Łódź – Las Tablas Tapas Bar
Łódź – Las Tablas Tapas Bar. Zdjęcie: materiały prasowe.
Łódź – Las Tablas Tapas Bar. Zdjęcie: materiały prasowe.
Las Tablas Tapas Bar to idealne miejsce dla fanów meksykańskiej kuchni w wersji wege. W menu znajdziemy domowej roboty tacos ze smażonym batatem w tymianku, szczypiorkiem z sosem z migdałów, pomidorów i chilli. Kolejnym ciekawym wyborem jest krem z kukurydzy podawany z popcornem i natką pietruszki.

Poznań – Szarlotta
Poznań – Szarlotta. Zdjęcie: materiały prasowe.
Poznań – Szarlotta. Zdjęcie: materiały prasowe.
Coś dla fanów tradycyjnej polskiej kuchni w wydaniu #wege? Z restauracji zlokalizowanej przy ul. Świętosławskiej 12 zamówicie m.in. kopytka z batatów z marchewką, sosem pomarańczowo-orzechowym, rukolą i groszkiem cukrowym. Danie główne to zielone pierogi własnego wyrobu ze szpinakiem i ricottą.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jubileuszowa edycja Restaurant Week już 20 października

W dniach 20 - 31 października szefowie kuchni ponad 400. restauracji w kraju zaproszą do stołu mieszkańców 30. polskich miast. Zgodnie z ideą Festiwalu będzie to prawdziwa "Okazja do świętowania". Rezerwacje w festiwalowej cenie 49 zł są już dostępne na www.RestaurantWeek.pl

Targi VeggieWorld wreszcie w Warszawie!

W dniach 12-13 maja w Warszawie przy ul. Mińskiej 65 odbędzie się pierwsza polska edycja VeggieWorld, największych i najstarszych targów w Europie promujących roślinny styl życia.

Przed nami Whisky Live Warsaw 2020

Mimo trudnej sytuacji rynkowej naznaczonej obecnością koronawirusa, organizatorzy Whisky Live Warsaw 2020 przygotowali specjalny scenariusz dla tegorocznej odsłony festiwalu. Impreza odbędzie się 1-3 października w Centrum Praskim Koneser.

Startuje 12. edycja Restaurant Week

20 września ruszyły rezerwacje na 12. edycję Restaurant Week. Jesienne wydarzenie odbędzie się w dniach 17-31 października pod hasłem "Destynacja restauracja". Hasło festiwalu nawiązuje do odkrywania kuchni świata poprzez polską scenę restauracyjną.

"NOMA: MY PERFECT STORM"

Film o słynnej restauracji w Kopenhadze trafia do kolejnych kin - już wkrótce w Polsce. Pełnometrażowy film dokumentalny w reżyserii Pierra Deschampsa przedstawia sylwetkę René Redzepiego - szefa kuchni Nomy, który zrewolucjonizował współczesną gastronomię, nie tylko skandynawską.

Wege Festiwal Poznań

W niedzielę - 24 września, odbędzie się pierwsza poznańska edycja największej w Polsce imprezy wegetariańsko wegańskiej - Wege Festiwal Poznań.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej