Ze względów zdrowotnych
Według zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl raportu „Kuchnia roślinna w Polsce” weganizm jest pojęciem coraz lepiej znanym Polakom. Ponad 60% z nas prawidłowo wskazuje, że wiąże się on z wykluczeniem z jadłospisu mięsa, jaj i nabiału.
Najwięcej, bo aż 73% osób jadających dania w pełni roślinne, wybiera je ze względów zdrowotnych. Z kolei sceptycznie nastawionych w największym stopniu przekonałaby gwarancja odpowiednio zrównoważonej diety – zadeklarowało tak 44%.
Roślinne też może być smaczne
W związku z tym, że dla wielu z nas weganizm jest jeszcze nie do końca odkrytym zjawiskiem, 31% chciałoby, aby ktoś przyrządzał dla nas roślinne potrawy. I co się z tym wiąże – 38% jadłoby roślinnie, mając pewność zadowalającego smaku wegańskich dań.
– W RoślinnieJemy obserwujemy, jak powoli przełamywany jest stereotyp kuchni wegańskiej postrzeganej jako niesmacznej. Roślinne dania mogą dostarczać energii, być sycące i jednocześnie dostarczać sporo przyjemności – mówi Maciej Otrębski, ekspert w zakresie kuchni roślinnej, Strategic Partnerships Manager w kampanii RoślinnieJemy.
Rola restauracji
Restauracje pełnią ważną rolę w popularyzacji kuchni roślinnej. 27% badanych deklaruje, że częściej jadłoby roślinnie, gdyby dostępność tego rodzaju dań była większa.
– To sygnał przede wszystkim dla restauratorów, którzy dotychczas sceptycznie podchodzili do wzbogacenia kart o dania roślinne. W 2020 roku możemy mnożyć przykłady restauracji i sieci, które z sukcesem wplatają takie opcje do menu – dodaje Otrębski.
34% Polaków uważa, że oferta dań w 100% roślinnych w restauracjach jest lepsza niż 5 lat temu. 1/3 konsumentów potraw wegańskich ocenia ją dobrze lub bardzo dobrze.
Co byśmy jedli?
Polacy najchętniej przetestowaliby w wersji roślinnej dania kuchni polskiej. Chętnie sięgnęlibyśmy też po wegańskie wersje comfort food. Ponad 80% z nas zna hummus, kotlety roślinne i mleko na bazie roślin, a ponad połowa – roślinne zamienniki nabiału i przetworów mięsnych.
Wiedza o tych wyrobach nie jest jednak tożsama z ich włączaniem do jadłospisu. Próbowało ich średnio dwa razy mniej osób niż o nich słyszało. Mało znanym produktem wciąż pozostaje obco brzmiący seitan, o którym słyszało tylko 30% badanych, a próbowało zaledwie 10%. Aż 45% deklaruje, że częściej sięgałoby po produkty i składniki roślinne, gdyby ich cena w sklepach była niższa.
Jeśli chodzi o rezygnację z produktów odzwierzęcych, Polakom najtrudniej byłoby wyłączyć z codziennego jadłospisu ser żółty, jogurty i mięso w postaci dań, natomiast z większą łatwością wykluczyliby inne przetwory mleczne i mięsne.
– Mocnym sygnałem dla branży gastronomicznej jest jeden z kluczowych wniosków badania Pyszne.pl. Najchętniej jedlibyśmy roślinne wersje znanych nam dań: pierogów, zup, burgerów czy pizzy. Zasięg i skala działalności serwisów delivery sprawia, że po roślinne jedzenie może sięgnąć każda osoba zaintrygowana nowymi smakami lub po prostu poszukująca bardziej zrównoważonych i przyjaznych planecie sposobów odżywiania się – podsumowuje Maciej Otrębski. – 2021 rok w moim odczuciu to czas, w którym temat roślinnego jedzenia pozostanie atrakcyjny, a rodzima gastronomia będzie dalej zaskakiwać coraz lepszą ofertą dań roślinnych.
Liczby i fakty z raportu „Kuchnia roślinna w Polsce” na zlecenie Pyszne.pl
Do częstszego jedzenia w 100% roślinnych dań Polaków najbardziej skłoniłyby:
• 45% – niższa cena roślinnych produktów / składników w sklepach
• 44% – gwarancja dobrze zbilansowanej diety
• 38% – lepszy smak roślinnych dań
• 31% – gdyby ktoś je dla nas gotował
• 27% – większa dostępność roślinnych dań w restauracjach
Potrawy w wersji roślinnej, których najchętniej spróbowaliby Polacy:
• 35% – pierogi
• 33% – kotlety
• 32% – pizza
• 29% – kebab; burger
• 25% – zupy, np. rosół, pomidorowa, żurek
Produkty roślinne, o których słyszeli Polacy:
• 85% – hummus
• 82% – kotlety na bazie roślin; mleko na bazie roślin
• 81% – tofu
• 69% – pasztet na bazie roślin
• 57% – ser na bazie roślin
• 55% – szynka lub kiełbasa na bazie roślin
• 30% – seitan
Produkty roślinne, których próbowali Polacy:
• 51% – hummus
• 46% – kotlety na bazie roślin; mleko na bazie roślin
• 41% – tofu
• 39% – pasztet na bazie roślin
• 24% – ser na bazie roślin
• 22% – szynka lub kiełbasa na bazie roślin
• 10% – seitan
Z których produktów odzwierzęcych Polakom byłoby najtrudniej zrezygnować:
• 65% – żółty ser
• 61% – jogurt
• 60% – mięso w postaci, np. kotletów i innych dań
• 54% – śmietana
• 50% – majonez
• 42% – pasztet mięsny
Polecane przez użytkowników Pyszne.pl restauracje wegańskie i vegan friendly:
Warszawa:
• Telaviv Urban Food by Malka
• Wegeguru
• Sabich
• Krowarzywa
• Falla
Wrocław:
• Krowarzywa
• Falla
• KalaPizza
• ibo Falafel
• VEGA Bar Wegański
Kraków:
• Mazaya Falafel
• Krowarzywa
• Vegab
• Farma Burgerownia Roślinna
• Pod Norenami
Poznań:
• Vegab
• Krowarzywa
• Falla
• Vege Pizza
• Vegar - Vegan Kebab
Łódź:
• Telaviv Urban Food by Malka
• Falla
• Owoce i Warzywa Klubokawiarnia
• Niebostan
• Krowarzywa
Gdańsk:
• Manna 68
• Food Art Company
• Patison
• Warzywina
• Krowarzywa