x

Koreanka Grill & Sushi - wkrótce w Browarach Warszawskich

Kategoria: Miejsca    12.01.2021

W pierwszym kwartale tego roku, jeśli pozwolą na to obostrzenia epidemiologiczne, planowane jest otwarcie restauracji Koreanka Grill & Sushi w Browarach Warszawskich. Będzie serwować m.in, koreańskie dania z grilla i sashimi. Na miejscu czynne też będą delikatesy. Za projektem stoi Linh Nguyen.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Pochodząca z Wietnamu Linh Nguyen swoją pasją do azjatyckich smaków zaraża Polaków już od ponad 10 lat. Prowadzi w Warszawie dziesięć autorskich restauracji i jest jednym z najlepszych wietnamskich szefów kuchni w Polsce.
– Gotowanie jest całym moim życiem. Cieszę się, że mogę przybliżać Polakom moje ukochane dania i smaki Azji. W nowej restauracji w Browarach Warszawskich serwować będziemy potrawy typowe dla Korei, a także jako jedyni w Dzielnicy Spotkań i Smaków zaprosimy na wykwintne sushi. Na pewno zaskoczymy naszych gości nieznanymi dotąd kulinarnymi propozycjami. Postawiłam na takie niecodzienne połączenie kuchni koreańskiej i sushi. Sushi do tej pory oznaczało jedynie sposób podawania ryb. W mojej restauracji pokażemy, jak to naprawdę powinno wyglądać i smakować – zapowiada Linh Nguyen.
I dodaje: – Ponadto zaprosimy gości na omakase, które niczym menu degustacyjne zależy od wizji chefa i jego autorskich pomysłów. Zazwyczaj omakase obejmuje 25-30 pozycji – głównie nigiri z różnych ryb oraz kilka ciepłych mini dań z rzadko dostępnych ryb. Po uczcie omakase goście powinni czuć się szczęśliwi.

Aromatyczna koreańska kuchnia
W Koreanka Grill & Sushi posmakujemy dań typowych dla Korei. Specjalnością restauracji będą potrawy z koreańskiego grilla.
– Od innych restauracji wyróżnia nas to, że jako jedyni w Polsce używany grilla węglowego, dzięki czemu dania mają wyjątkowy i niepowtarzalny aromat. Zapraszamy zwłaszcza na steki i owoce morza, czyli typowo koreańskie dania. Nasze mięso jest sezonowane – dwu lub czterotygodniowe i jest to najlepszej jakości wołowina dostępna w Polsce – mówi Linh Nguyen.
– Polacy kochają kuchnię azjatycką i są wielkimi fanami sushi, dlatego jesteśmy przekonani, że Koreanka Grill & Sushi będzie jednym z częściej odwiedzanych miejsc w Browarach Warszawskich. Nie wyobrażam sobie lepszego ambasadora azjatyckich smaków niż Linh Nguyen. Ambitna, pełna pomysłów, zarażająca energią – taka jest Linh. Propozycja Linh to zdecydowanie coś więcej niż rewelacyjna kuchnia. Pobyt w jej restauracji to spotkanie ze sztuką, kulturą i klimatem azjatyckich zakątków. Nie mogę się już doczekać – deklaruje Karolina Prędota Krystek, senior leasing manager w Echo Investment odpowiedzialna za finalizację umowy.

Jedyne takie sushi
Podawane w restauracji sushi będzie unikatowe, ma być w nim widoczny wpływ kuchni koreańskiej. Znakiem rozpoznawczym będzie ryż do sushi, który nie będzie słodki – według wschodniej tradycji.
– Koreańczycy jedzą głównie sashimi, dlatego jakość ryb jest najważniejsza. W mojej nowej restauracji będziemy mięso ryb sezonować, podobnie jak w przypadku wołowiny. Dzięki temu nabierze ono zupełnie innego smaku. Tylko nieliczne restauracje w Polsce podają sushi w ten sposób, a na pewno nie robi tego żadna susharnia w Warszawie – zaznacza Linh Nguyen.
Sushi podawane będzie nie z typowym i wszystkim znanym sosem sojowym, ale z różnego rodzaju autorskimi sosami, które powstaną na bazie wywarów z ości i głowy danej ryby. Znajdzie się tam nuta kuchni koreańskiej, ale pojawią się tam także inspiracje innymi krajami Azji.

Azjatycki będzie też wystrój restauracji, który mocno nawiązywał będzie do Korei. Pierwszych gości Koreanka Grill & Sushi chce zaprosić w pierwszym kwartale 2021 roku.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bistro Pod Sowami

Bistro pod Sowami na warszawskiej Pradze to nowa restauracja mieszcząca się w zabytkowej, niedawno odremontowanej secesyjnej Kamienicy pod Sowami.

Max Premium Burgers już w Warszawie!

Od końca stycznia szwedzkie burgery od Max Premium Burgers można zjeść już w 8 lokalizacjach w Polsce, w tym w trzech w Warszawie. Nowe lokale otworzone zostały w największych centrach handlowych stolicy - Złotych Tarasach oraz Arkadii.

Michał Sierka nowym Szefem Kuchni restauracja Merliniego

Zdobywał doświadczenie w gwiazdkowych restauracjach w Polsce i za granicą. Obecnie szefuje restauracji Merliniego. We współpracy z Szefem Wykonawczym Bartłomiejem Czerwińskim od lipca wprowadzają nowe menu inspirowane nowojorską sceną restauracyjną.

FAST CASUAL WEDŁUG DANIELA HUMMA

Daniel Humm, szef kuchni Eleven Madison Park, i jego wspólnik Will Guidara otwierają nową restaurację w Nowym Jorku - Made Nice. Oficjalne otwarcie restauracji w stylu fast casual nastąpiło w poniedziałek 24 kwietnia.

Nalej Se - w Krakowie ruszył pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny

Pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny w Krakowie już działa. Powstał w dawnej fabryce elektroniki na Zabłociu. To odpowiedź na zamknięte puby i brak możliwości sprzedaży w nich piwa.

Fit Cake z prawie 40 kawiarniami. Sieć szykuje się do kolejnych otwarć

Fit Cake, sieć franczyzowych “niecukierni" uruchomiła w pierwszym kwartale 2021 pięć nowych punktów. Do czerwca powstało kolejnych pięć, a kolejne dwa zostaną niedługo otwarte. Oznacza to, że aktualnie na mapie Polski jest już 38 kawiarni sieci.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej