x

Koreanka Grill & Sushi - wkrótce w Browarach Warszawskich

Kategoria: Miejsca    12.01.2021

W pierwszym kwartale tego roku, jeśli pozwolą na to obostrzenia epidemiologiczne, planowane jest otwarcie restauracji Koreanka Grill & Sushi w Browarach Warszawskich. Będzie serwować m.in, koreańskie dania z grilla i sashimi. Na miejscu czynne też będą delikatesy. Za projektem stoi Linh Nguyen.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Pochodząca z Wietnamu Linh Nguyen swoją pasją do azjatyckich smaków zaraża Polaków już od ponad 10 lat. Prowadzi w Warszawie dziesięć autorskich restauracji i jest jednym z najlepszych wietnamskich szefów kuchni w Polsce.
– Gotowanie jest całym moim życiem. Cieszę się, że mogę przybliżać Polakom moje ukochane dania i smaki Azji. W nowej restauracji w Browarach Warszawskich serwować będziemy potrawy typowe dla Korei, a także jako jedyni w Dzielnicy Spotkań i Smaków zaprosimy na wykwintne sushi. Na pewno zaskoczymy naszych gości nieznanymi dotąd kulinarnymi propozycjami. Postawiłam na takie niecodzienne połączenie kuchni koreańskiej i sushi. Sushi do tej pory oznaczało jedynie sposób podawania ryb. W mojej restauracji pokażemy, jak to naprawdę powinno wyglądać i smakować – zapowiada Linh Nguyen.
I dodaje: – Ponadto zaprosimy gości na omakase, które niczym menu degustacyjne zależy od wizji chefa i jego autorskich pomysłów. Zazwyczaj omakase obejmuje 25-30 pozycji – głównie nigiri z różnych ryb oraz kilka ciepłych mini dań z rzadko dostępnych ryb. Po uczcie omakase goście powinni czuć się szczęśliwi.

Aromatyczna koreańska kuchnia
W Koreanka Grill & Sushi posmakujemy dań typowych dla Korei. Specjalnością restauracji będą potrawy z koreańskiego grilla.
– Od innych restauracji wyróżnia nas to, że jako jedyni w Polsce używany grilla węglowego, dzięki czemu dania mają wyjątkowy i niepowtarzalny aromat. Zapraszamy zwłaszcza na steki i owoce morza, czyli typowo koreańskie dania. Nasze mięso jest sezonowane – dwu lub czterotygodniowe i jest to najlepszej jakości wołowina dostępna w Polsce – mówi Linh Nguyen.
– Polacy kochają kuchnię azjatycką i są wielkimi fanami sushi, dlatego jesteśmy przekonani, że Koreanka Grill & Sushi będzie jednym z częściej odwiedzanych miejsc w Browarach Warszawskich. Nie wyobrażam sobie lepszego ambasadora azjatyckich smaków niż Linh Nguyen. Ambitna, pełna pomysłów, zarażająca energią – taka jest Linh. Propozycja Linh to zdecydowanie coś więcej niż rewelacyjna kuchnia. Pobyt w jej restauracji to spotkanie ze sztuką, kulturą i klimatem azjatyckich zakątków. Nie mogę się już doczekać – deklaruje Karolina Prędota Krystek, senior leasing manager w Echo Investment odpowiedzialna za finalizację umowy.

Jedyne takie sushi
Podawane w restauracji sushi będzie unikatowe, ma być w nim widoczny wpływ kuchni koreańskiej. Znakiem rozpoznawczym będzie ryż do sushi, który nie będzie słodki – według wschodniej tradycji.
– Koreańczycy jedzą głównie sashimi, dlatego jakość ryb jest najważniejsza. W mojej nowej restauracji będziemy mięso ryb sezonować, podobnie jak w przypadku wołowiny. Dzięki temu nabierze ono zupełnie innego smaku. Tylko nieliczne restauracje w Polsce podają sushi w ten sposób, a na pewno nie robi tego żadna susharnia w Warszawie – zaznacza Linh Nguyen.
Sushi podawane będzie nie z typowym i wszystkim znanym sosem sojowym, ale z różnego rodzaju autorskimi sosami, które powstaną na bazie wywarów z ości i głowy danej ryby. Znajdzie się tam nuta kuchni koreańskiej, ale pojawią się tam także inspiracje innymi krajami Azji.

Azjatycki będzie też wystrój restauracji, który mocno nawiązywał będzie do Korei. Pierwszych gości Koreanka Grill & Sushi chce zaprosić w pierwszym kwartale 2021 roku.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

RESTAURACJA KOBALTOWA

Gdy wybieramy się na wakacje nad polskie morze, Mierzeja Wiślana nie jawi się jako oczywisty wybór. Ale być może czas pomyśleć o zmianie destynacji. Sytuacja na Mierzei zmieniła się na korzyść świadomych smakoszy w 2015 r., kiedy to w nowo wybudowanym hotelu Tristan powstała restauracja Kobaltowa.

Sfinks z pierwszą restauracją Lepione & Pieczone

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Wook, otwiera pierwszy lokal nowej marki Lepione & Pieczone. Tym samym wprowadza na rynek nowy koncept gastronomiczny, działający w coraz bardziej popularnym w Polsce i na świecie segmencie fast casual dining.

Krakowskie Chabry z poligonu

Koncept Chabrów z poligonu powstał z przekory i chęci wyjścia poza sztampę.

Tadeusz Müller stworzy menu w restauracji Roberta Lewandowskiego

Powstający w Browarach Warszawskich lokal, w który zainwestował Robert Lewandowski ma oferować kuchnię nowojorsko-śródziemnomorską. O kartę dań i napojów zadba Tadeusz Müller, syn restauratorki Magdy Gessler, który ma na swym koncie stworzenie takich konceptów jak ORZO, Munja czy Cava.

Pascal Brodnicki uruchamia sieć restauracji. Start w tym roku

Pascal Franchise, sieć popularnego kucharza i celebryty ma objąć lokale szybkiej obsługi z posiłkami na wynos, codzienną restaurację i boksy w abonamecnie. Biznes ma ruszyć w marcu 2021 roku.

Bistro Kromki na warszawskim Muranowie

Na warszawskim Muranowie od roku, a konkretnie od lutego 2018 r., działa nowoczesne i sympatyczne bistro Kromki. Przycupnęło wśród ciągnących się między aleją Solidarności a Nowolipkami niskimi pawilonami, w których kryją się fast foody oraz sklepiki np. z cygarami, alkoholem czy kosmetykami.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej