x

Koreanka Grill & Sushi - wkrótce w Browarach Warszawskich

Kategoria: Miejsca    12.01.2021

W pierwszym kwartale tego roku, jeśli pozwolą na to obostrzenia epidemiologiczne, planowane jest otwarcie restauracji Koreanka Grill & Sushi w Browarach Warszawskich. Będzie serwować m.in, koreańskie dania z grilla i sashimi. Na miejscu czynne też będą delikatesy. Za projektem stoi Linh Nguyen.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Pochodząca z Wietnamu Linh Nguyen swoją pasją do azjatyckich smaków zaraża Polaków już od ponad 10 lat. Prowadzi w Warszawie dziesięć autorskich restauracji i jest jednym z najlepszych wietnamskich szefów kuchni w Polsce.
– Gotowanie jest całym moim życiem. Cieszę się, że mogę przybliżać Polakom moje ukochane dania i smaki Azji. W nowej restauracji w Browarach Warszawskich serwować będziemy potrawy typowe dla Korei, a także jako jedyni w Dzielnicy Spotkań i Smaków zaprosimy na wykwintne sushi. Na pewno zaskoczymy naszych gości nieznanymi dotąd kulinarnymi propozycjami. Postawiłam na takie niecodzienne połączenie kuchni koreańskiej i sushi. Sushi do tej pory oznaczało jedynie sposób podawania ryb. W mojej restauracji pokażemy, jak to naprawdę powinno wyglądać i smakować – zapowiada Linh Nguyen.
I dodaje: – Ponadto zaprosimy gości na omakase, które niczym menu degustacyjne zależy od wizji chefa i jego autorskich pomysłów. Zazwyczaj omakase obejmuje 25-30 pozycji – głównie nigiri z różnych ryb oraz kilka ciepłych mini dań z rzadko dostępnych ryb. Po uczcie omakase goście powinni czuć się szczęśliwi.

Aromatyczna koreańska kuchnia
W Koreanka Grill & Sushi posmakujemy dań typowych dla Korei. Specjalnością restauracji będą potrawy z koreańskiego grilla.
– Od innych restauracji wyróżnia nas to, że jako jedyni w Polsce używany grilla węglowego, dzięki czemu dania mają wyjątkowy i niepowtarzalny aromat. Zapraszamy zwłaszcza na steki i owoce morza, czyli typowo koreańskie dania. Nasze mięso jest sezonowane – dwu lub czterotygodniowe i jest to najlepszej jakości wołowina dostępna w Polsce – mówi Linh Nguyen.
– Polacy kochają kuchnię azjatycką i są wielkimi fanami sushi, dlatego jesteśmy przekonani, że Koreanka Grill & Sushi będzie jednym z częściej odwiedzanych miejsc w Browarach Warszawskich. Nie wyobrażam sobie lepszego ambasadora azjatyckich smaków niż Linh Nguyen. Ambitna, pełna pomysłów, zarażająca energią – taka jest Linh. Propozycja Linh to zdecydowanie coś więcej niż rewelacyjna kuchnia. Pobyt w jej restauracji to spotkanie ze sztuką, kulturą i klimatem azjatyckich zakątków. Nie mogę się już doczekać – deklaruje Karolina Prędota Krystek, senior leasing manager w Echo Investment odpowiedzialna za finalizację umowy.

Jedyne takie sushi
Podawane w restauracji sushi będzie unikatowe, ma być w nim widoczny wpływ kuchni koreańskiej. Znakiem rozpoznawczym będzie ryż do sushi, który nie będzie słodki – według wschodniej tradycji.
– Koreańczycy jedzą głównie sashimi, dlatego jakość ryb jest najważniejsza. W mojej nowej restauracji będziemy mięso ryb sezonować, podobnie jak w przypadku wołowiny. Dzięki temu nabierze ono zupełnie innego smaku. Tylko nieliczne restauracje w Polsce podają sushi w ten sposób, a na pewno nie robi tego żadna susharnia w Warszawie – zaznacza Linh Nguyen.
Sushi podawane będzie nie z typowym i wszystkim znanym sosem sojowym, ale z różnego rodzaju autorskimi sosami, które powstaną na bazie wywarów z ości i głowy danej ryby. Znajdzie się tam nuta kuchni koreańskiej, ale pojawią się tam także inspiracje innymi krajami Azji.

Azjatycki będzie też wystrój restauracji, który mocno nawiązywał będzie do Korei. Pierwszych gości Koreanka Grill & Sushi chce zaprosić w pierwszym kwartale 2021 roku.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Nowe restauracje w Fabryce Norblina

Gastronomiczna oferta Fabryki Norblina poszerzyła się o nowe lokale. To Bocca Ristorante & Pizzeria z włoską kuchnią i pizzą neapolitańską, SOUL on the grill serwujący amerykański comfort food i restauracja Paradiso z kuchnią międzynarodową. Za kilka dni otworzy się legendarny tex-mex - Blue Cactus,

Aleksander Baron stawia na ziemniaczany fast food Kartoszki na warszawskim brzegu Wisły

Znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron otworzył w Warszawie Kartoszki - fast food serwujący grillowane ziemniaki z 14 wariantami przeróżnych farszów: od gzika, przez tzatziki, wędzony ser z Wiżajn czy boczniaki, po kimchi.

Nowa kawiarnia Green Caffè Nero w sercu Wrocławia

Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Nowoczesna architektura miejsca oraz jego usytuowanie wśród ceglanych kamienic odzwierciedlają kontrasty, którymi zachwyca turystów to pełne historii miasto.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej