x

Lockdown przedłużony do końca stycznia, a po 1 lutego nie zapowiada się na poluzowanie obostrzeń

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    11.01.2021

- Na pewno nie można liczyć, że w przypadku ustabilizowanej sytuacji, zakładając optymistycznie średnio ok. 10 tys. zachorowań tygodniowo, po 1 lutego dokonamy jakiegoś dużego poluzowania obostrzeń - zapowiedział minister zdrowia Adam Niedzielski.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Rząd ogłosił, że do 31 stycznia utrzymane zostaną wszystkie aktualne obostrzenia. Jedyny wyjątek to uruchomienie nauczania stacjonarnego w klasach I-III w szkołach podstawowych.
Dla operatorów hoteli i restauratorów oznacza to przedłużenie lockdownu. Lokale gastronomiczne nadal mogą serwować jedynie dania na wynos i w dowozie. Czynne mogą być tylko hotele pracownicze oraz hotele dla medyków. Do końca stycznia zamknięte pozostaną również stoki narciarskie.

Co po 1 lutego?
Co więcej nie zanosi się na poluzowanie obostrzeń w tym zakresie od 1 lutego.
– Nie można liczyć, że w przypadku ustabilizowanej sytuacji, zakładając optymistycznie, że będziemy nadal na poziomie średnim około 10 tys. zachorowań, dokonamy jakiegoś kolejnego odważnego kroku, dużego poluzowania – oświadczył minister Adam Niedzielski. – Historia wakacji pokazuje, że nadmierne luzowanie, rozprężenie postawy społecznej niestety może powodować eksplozję pandemiczną – dodał.

Zaznaczył, że „fala zachorowań, z jaką mieliśmy do czynienia przede wszystkim w listopadzie, startowała z poziomu mniej więcej tysiąca zachorowań, a skończyła się na 28 tys. zachorowań dziennie".
– Nie chcę myśleć, co będzie, jeżeli wystartujemy z poziomu 10 tys., gdzie wtedy będzie szczyt i co to będzie oznaczało dla wydolności systemu opieki zdrowotnej – powiedział minister zdrowia.

Co musi się stać, by skończyła się narodowa kwarantanna?
Minister Zdrowia był pytany na konferencji prasowej, o to co musi się stać, by 1 lutego skończyła się kwarantanna narodowa lub zostały zmniejszone obowiązujące w jej ramach obostrzenia. W odpowiedzi zaznaczył, że definiowanie warunków, kiedy na pewno po 1 lutego będzie miało miejsce luzowanie obostrzeń, jest po prostu niemożliwe.
– Na pewno będziemy oczywiście patrzyli na dzienną liczbę zakażeń; przede wszystkim na jej dynamikę, czy ta liczba jest stabilna, czy nie – powiedział Niedzielski.

Podkreślił jednak, że trudno jest podejmować decyzje tylko i wyłącznie na podstawie jednego parametru, jakim jest dzienna liczba zakażeń. Według niego inne elementy, które należy brać pod uwagę, decydując o obostrzeniach to liczba zajętych łóżek szpitalnych, w tym łóżek respiratorowych, a także liczba zleceń na testy realizowane w POZ-ach, która jest „wskaźnikiem sygnalnym, czyli wyprzedzającym sytuację pandemiczną".
– Z jednej strony mamy rzeczywiście stabilizację, ale nie możemy być ślepi na to, co się dzieje dookoła nas w Europie. Trudno myśleć, że granice będą szczelne na wirusa. Na pewno analiza sytuacji międzynarodowej jest zawsze elementem, który musimy brać pod uwagę – dodał minister.
(PAP)




Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Interwencja służb w warszawskim pubie Piw Paw. Zabezpieczono cały zapas alkoholu

Warszawski pub Piw Paw to jeden z tych lokali, który mimo obostrzeń i zakazów przyjmuje gości. W nocy z czwartku 4 marca na piątek 5 marca odbywała się tam impreza. Interweniowały służby - wylegitymowano 53 osoby i zarekwirowano alkohol.

Fine dining w dostawie. Jak to działa?

Poznaj rozwiązania na utrzymanie działalności. Sprawdź, jak w czasie kwarantanny radzą sobie restauracje typu fine dining.

KFC, Pizza Hut, Burger King i kawiarnie Starbucks ponownie otwarte w całej Polsce

Spółka AmRest zarządzająca siecią restauracji KFC, Pizza Hut, Burger King oraz kawiarni Starbucks otworzyła ponownie dla gości ponad 550 lokali w całym kraju. Oczywiście, z zachowaniem zasad higieny i bezpieczeństwa obowiązujących w czasie pandemii.

Bezpieczne zakupy w Selgrosie w Siedlcach

W związku z koronawirusem, w trosce o bezpieczeństwo klientów i pracowników, w sklepie wprowadzono specjalne rozwiązania.

Gastronomia po "odmrożeniu": diety pudełkowe, lody i pierogi wracają do łask

Z dnia na dzień po usługi gastronomiczne sięga coraz więcej klientów. Przedsiębiorcy podkreślają jednak, że problemów nie brakuje, a odrabianie strat będzie zadaniem na długie miesiące.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej