x

"Modern Comfort Food: A Barefoot Contessa Cookbook" Iny Garten

Kategoria: Lifestyle - książki    11.01.2021

Jeśli chcecie zrozumieć, co to jest comfort food, zajrzyjcie do tej książki. A potem od razu coś ugotujecie!

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Ina Garten opanowała kategorię comfort food do perfekcji. Amerykańska autorka kilkunastu publikacji i wielu programów kulinarnych, od ponad 20 lat znana jako Bosonoga Contessa, proponuje proste, klasyczne, ale odświeżone, podane w nowoczesny sposób dania. Co ważne, są bardzo łatwe do zrobienia i szybkie – ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Wśród 85 przepisów znajdziemy m.in.: zapiekane rigatoni z jagnięcym ragout, pieczonego kurczaka z maślanką i ziemniakami, tosty z tuńczykiem i serem, gulasz wołowy, kremowy bisque z pomidorami czy macaroni & cheese z truflami. Ina Garten wnosi standardowe dania na zdecydowanie ponadstandardowy poziom. I robi to w niezwykle umiejętny, atrakcyjny sposób. Warto dostarczyć sobie takiej przyjemności, zwłaszcza w zimowe wieczory, choć w książce nie brakuje też lżejszych, warzywnych dań na lato.

„MODERN COMFORT FOOD: A BAREFOOT CONTESSA COOKBOOK”, INA GARTEN, WYD. CLARKSON POTTER, 2020 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020-1/2021 nr 201.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"TRADYCJE KULINARNE NORWEGII" autorstwa MAGDALENY TOMASZEWSKIEJ-BOLAŁEK

Magdalena Tomaszewska-Bolałek to badaczka kultury i kierowniczka Food Studies na SWPS, a także autorka bloga Kuchniokracja.

"WINO. PRZELANE NA PAPIER" autorstwa KUBY JANICKIEGO, MAGDALENY KUBIACZYK, JOANNY PLICHTY i TOMASZA KOSIŃSKIEGO

Nie trzeba być specjalistą od wina, żeby rozpoznać dobre etykiety, pić wino i czerpać z tego przyjemność - z takiego założenia wychodzą autorzy książki "Wino. Przelane na papier".

"LUKULLUS. NOWE CIASTKARSTWO" ALBERTA JUDYCKIEGO i JACKA MALARSKIEGO

Właściciele warszawskiej cukierni Lukullus, Albert Judycki i Jacek Malarski, stworzyli rozpoznawalną markę.

"Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" Bartka Kieżuna

Czy kiedykolwiek na lekcjach historii "wchodziliście" do królewskiej kuchni? Zaglądaliście do staropolskich przepisów kulinarnych, by przekonać się, co jadali monarchowie na Wawelu? Dzięki publikacji Bartka Kieżuna "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" można teraz nadrobić zaległości.

Bartosz Paluszkiewicz: W międzywojennej Warszawie sukcesem była każda restauracja działająca dłużej niż rok

Złe traktowanie pracowników, upadłości, skandale. A z drugiej strony - europejska jakość. Taką gastronomię opisuje Bartosz Paluszkiewicz w książce "Warszawskie przedwojenne restauracje, bary, kawiarnie". Czy problemy i sukcesy lokali międzywojnia są podobne do bolączek współczesnej branży HoReCa?

Sophie Gordon "The whole vegetable: sustainable recipes for a happier planet"

Zero waste czy sustainability to hasła odmieniane dzisiaj przez wszystkie przypadki. Wykorzystanie całych warzyw, powrót do dawnych metod obróbki i przetwarzania żywności, sprawdzanie pochodzenia produktów i dbanie o ich jakość to tylko kilka umiejętności, których możemy nauczyć się z książki.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej