x

"Chleb i okruszki" Elizy Mórawskiej-Kmity

Kategoria: Lifestyle - książki    11.01.2021

Blog kulinarny Elizy Mórawskiej-Kmity był jednym z pierwszych w Polsce. Przez kilkanaście lat blogerka zainspirowała mnóstwo ludzi do gotowania i pieczenia w domu, prowadząc także warsztaty, fotografując i pisząc kolejne książki.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
W najnowszej publikacji „Chleb i okruszki” dzieli się nowymi przepisami na wypieki: chleby, bułki, słodycze. Zdradza również zasady kluczowe dla początkującego piekarza: techniki pieczenia, wyrabiania ciasta, wyrastania, nacinania. Tłumaczy, jak należy się obchodzić z zakwasem. Znajdziemy tu przepisy i wskazówki zarówno na pieczywo na drożdżach, na zakwasie oraz mieszane (z drożdżami i zakwasem). O chlebach napisano już wiele, ale przepisy Mórawskiej wyróżniają jasne, czytelne instrukcje i trafna charakterystyka efektu, którego można się spodziewać. No i nie sposób nie zwrócić uwagi na piękne zdjęcia. Chleb francuski, kajzerki, kardamonowe róże z cynamonem, buchty orkiszowe z wiśniami – zgłębiajcie świat pieczywa z doskonałą przewodniczką!

„CHLEB I OKRUSZKI”, ELIZA MÓRAWSKA-KMITA, WYD. JG PUBLISHING, 2020 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020-1/2021 nr 201.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Opowiadania Drewnianego Stołu" Moniki Waleckiej

Jeśli chociaż trochę interesujesz się tym, co dzieje się w kulinarnych kręgach internetu, prędzej czy później musiałeś się na nią natknąć. Gdy raz zobaczysz zdjęcia jej dań, rozpoznasz je zawsze.

"Czy wiesz, co jesz?" Katarzyny Bosackiej

Autorka bierze na cel szerzą się w mediach mity dotyczące żywności, które często nie mają nic wspólnego z racjonalnym odżywianiem.

"Eventide: Recipe for Clambakes, Oysters, Lobster Rolls and More from a Modern Maine Seafood Shack"

Jeśli wasza specjalność to ryby i owoce morza lub chcecie podszkolić się w tym zakresie, koniecznie sięgnijcie po publikację: "Eventide: Recipe for Clambakes, Oysters, Lobster Rolls and More from a Modern Maine Seafood Shack".

MAKRO razem z Federacją Polskich Banków Żywności przekazuje żywność potrzebującym

Sieć hurtowni MAKRO Polska od października 2016 r. przekazała już ponad 3,3 mln kg produktów, które za pośrednictwem Federacji Polskich Banków Żywności trafiły do osób potrzebujących. Współpracą objęte są wszystkie hale w Polsce.

"Kuchnia regionów" Łukasza Konika

Aż 160 przepisów ze wszystkich regionów Polski zebrał w swej książce znany kucharz Łukasz Konik. Receptury są podzielone według województw i opublikowane w dwóch językach: polskim i angielskim.

"Czas na obiad. 100 pomysłów na odżywczy posiłek" Violi Urban

Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na dania obiadowe, które będą nie tylko smaczne, ale też odżywcze - zajrzyjcie do książki "Czas na obiad" Violi Urban. To jej trzecia publikacja. Od czerwca dostępna w księgarniach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej