x

"Chleb i okruszki" Elizy Mórawskiej-Kmity

Kategoria: Lifestyle - książki    11.01.2021

Blog kulinarny Elizy Mórawskiej-Kmity był jednym z pierwszych w Polsce. Przez kilkanaście lat blogerka zainspirowała mnóstwo ludzi do gotowania i pieczenia w domu, prowadząc także warsztaty, fotografując i pisząc kolejne książki.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
W najnowszej publikacji „Chleb i okruszki” dzieli się nowymi przepisami na wypieki: chleby, bułki, słodycze. Zdradza również zasady kluczowe dla początkującego piekarza: techniki pieczenia, wyrabiania ciasta, wyrastania, nacinania. Tłumaczy, jak należy się obchodzić z zakwasem. Znajdziemy tu przepisy i wskazówki zarówno na pieczywo na drożdżach, na zakwasie oraz mieszane (z drożdżami i zakwasem). O chlebach napisano już wiele, ale przepisy Mórawskiej wyróżniają jasne, czytelne instrukcje i trafna charakterystyka efektu, którego można się spodziewać. No i nie sposób nie zwrócić uwagi na piękne zdjęcia. Chleb francuski, kajzerki, kardamonowe róże z cynamonem, buchty orkiszowe z wiśniami – zgłębiajcie świat pieczywa z doskonałą przewodniczką!

„CHLEB I OKRUSZKI”, ELIZA MÓRAWSKA-KMITA, WYD. JG PUBLISHING, 2020 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020-1/2021 nr 201.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"The Matcha Cookbook" Nicole Pisani i Kate Adams

Cukiernicy na całym świecie coraz częściej wykorzystują w deserach japońską sproszkowaną zieloną herbatę matcha. Rzadko jednak stosuje się ją do przygotowania niesłodkich potraw. A szkoda, bo charakteryzuje się nie tylko intensywnym kolorem, ale także głębokim aromatem i smakiem.

"POLISH CULINARY PATHS" PO GRUZIŃSKU

Książka o polskiej kulturze kulinarnej zatytułowana "Polish Culinary Paths" dzięki Instytutowi Polskiemu w Tbilisi doczekała się gruzińskiej wersji.

"Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej - przepisy" Ewy Dąbrowskiej

Co jeść, żeby czuć się lepiej? Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej to jeden z najbardziej znanych, a zarazem kontrowersyjnych sposobów odżywiania, zalecany w wielu schorzeniach, przy zmęczeniu i złym samopoczuciu.

CHLEB PERFEKCYJNY

Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie kultowej książki "Chleb", która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów - na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane.

"Prosto" Yotama Ottolenghiego

Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".

Już wkrótce 4. Fine Dining Week

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 7-18 lutego 2018 r. W tym roku wydarzenie odbędzie się w czterech miastach: w Warszawie, Poznaniu, we Wrocławiu oraz w Krakowie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej