„NA PODWÓJNYM ESPRESSO. ŻYCIE W TRZECH AKTACH”, ADAM RINGER W ROZMOWIE Z MACIEJEM DRZEWICKIM I GRZEGORZEM KUBICKIM, WYD. AGORA, 2020 R.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020-1/2021 nr 201.
Adam Ringer to twórca jednej z najbardziej rozpoznawalnych sieci kawiarni w Polsce - Green Caffè Nero. Z jej pomysłów i oferty inspirację czerpie dzisiaj wiele lokali.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020-1/2021 nr 201.
Z czym kojarzy się kuchnia naszych zachodnich sąsiadów? Wciąż jest w Polsce niezbyt dobrze znana i raczej nie ma pozytywnych konotacji.
To kolejny temat, który wzbudza spore emocje. Insekty - larwy, mrówki, pasikoniki - jako element potrawy pewnie wciąż szokują, ale też intrygują. Istnieją kultury, w których nie są niczym niezwykłym i są spożywane na co dzień. Świat zachodni wciąż nie może się przełamać.
Wydana po raz pierwszy 25 lat temu "Kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej była w Polsce jedną z pionierskich książek kształtujących naszą świadomość kulinarną.
W "Śniadankach z czterech stron świata" Vanessa Lewis wraca do smaków z dzieciństwa, a także przedstawia tradycje śniadaniowe z różnych krajów.
Po Italii i Portugalii przyszedł czas na następną wyprawę z Bartkiem Kieżunem, tym razem do Stambułu.
Starannie wydana książka znanych cukierników Michała Iwaniuka, Macieja Rosińskiego i Macieja Wiśniewskiego adresowana jest głównie do profesjonalistów - cukierników i kucharzy oraz osób, które są pasjonatami nowoczesnego cukiernictwa.