x

Przekąski w karnawale

Kategoria: Karta - dania    17.01.2021

Karnawał to specyficzny okres w roku - czas radości, imprez i wyjątkowych spotkań wokół stołu. Towarzyszą im zazwyczaj niezwykłe przekąski kreujące swobodny charakter i niezobowiązujący klimat zabawy.

Karnawał kojarzy się z imprezami, jedzeniem i dobrą zabawą. Charakter tych spotkań jest raczej niezobowiązujący, towarzyszą im tańce i rozmowy na stojąco, nie ma przymusu siedzenia przy stole. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie przystawek i przekąsek, które pozwalają na oddalenie się od stołu i swobodną konsumpcję niezależnie od sytuacji, ze szklanką bądź kieliszkiem alkoholu w drugiej ręce.

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
FINGER FOODS
Finger foods, petit fours czy tapasy to nieskończona liczba możliwości podania i kreatywnego podejścia do tematu przekąsek. Popularne vol-au-vent z ciasta francuskiego, półfrancuskiego lub parzonego jak na ptysie, może być nadziewane rybą (np. wędzonym łososiem i serkiem oraz koperkiem lub w polskiej wersji – śledziem), grzybami, mięsem, a w wariancie najbardziej klasycznym – kurczakiem. Warto przygotować set o różnych smakach i konsystencjach, tworząc pełne danie. Klasyczne minikanapeczki na domowym pieczywie – żytnim lub bagietce – krakersach lub krążkach z ciasta francuskiego to jedno z najprostszych rozwiązań. Przygotowane z prosciutto i gruszką, kozim serem z żurawiną, polentą z grzybami czy musem z ryby stworzą różnorodność na półmiskach.

Inną propozycją mogą być zestawy tatarów podawanych na łyżeczkach. W wersji tradycyjnej z wołowiny, ale także z tuńczyka z awokado i szalotką, z łososia, z kawioru lub ikry, ze śledzia z żurawiną w przyprawach korzennych, a nawet z makreli, która zazwyczaj z tym daniem się nie kojarzy. Warianty rybne wymagają przełamania smaku, podobnie jak ten z polędwicy wołowej. W opcji wegetariańskiej tatar można przygotować z suszonych pomidorów z drobno siekanymi kaparami, gotowaną fasolą i ogórkiem konserwowym.

Zawsze dobrym rozwiązaniem są tapasy lub proste pintxos. Podstawę stanowią tutaj oliwki, minitortille z ziemniaków, ziemniaki z tuńczykiem, ser kozi z konfiturą z czerwonej cebuli, pieczone papryki z serem, koreczki z oliwką, nadziewaną ostrą papryczką i rybą podawane na kawałku bagietki, różnorodne pasty z chlebem, krewetki z pieczywem, mięsa na jeden gryz.

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
DESKI SERÓW
Serwowanie różnorodnych serów jest zawsze dobrym pomysłem. Warto zestawić ze sobą sery długo dojrzewające o wyrazistym smaku oraz – dla zachowania równowagi – te mleczne, łagodniejsze (camembert lub brie), i dodać do tego gatunki z przerostem błękitnej i porostem białej pleśni, takie jak roquefort lub gorgonzola. Przykładami serów długo dojrzewających są cheddar, manchego, grana padano oraz parmigiano reggiano.

Jednak nie tylko smak się liczy, ale także konsystencje, które urozmaicają deskę. Nie powinno zabraknąć serów miękkich, ale też tych twardych. Przykłady serów miękkich to: roucoulons, rougette, camembert i brie. Sery twarde i półtwarde to: cheddar, emmentaler oraz raclette. Serem półtwardym jest mimolette, zwany również pomarańczowym księżycem. Inne sery twarde oraz półtwarde to np. gouda, maasdam czy chevrette. Wspierając lokalnych producentów, można skomponować lub urozmaicić deskę serami zagrodowymi od polskich, liczących się już na świecie serowarów. Wybrać Szafir, Rubin czy Bursztyn, postawić na Blue Jersey lub Kozią Rurę.

Istotnym elementem deski są dodatki przełamujące smak serów, jak konfitury czy dżemy z cytrusów i owoców leśnych, a także winogrona (idealne do ostrzejszych serów długo dojrzewających) i gruszki (wspaniałe z błękitnym roquefortem czy gruyere). Dodatek orzechów włoskich czy migdałów zrównoważy kompozycję.

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
WĘDLINY
Stworzenie deski wędlin, podobnie jak serów, powinno się skupiać na różnych smakach i konsystencjach. Można wybierać wędliny z całego świata lub tylko regionalne. Wśród polskich produktów nie sposób nie dostrzec regionalnych, małych producentów wytwarzających swoje wyroby nie tylko z wołowiny i wieprzowiny, ale także z dziczyzny, wędzone w tradycyjny sposób, dymem bukowym lub wiśniowym. Na desce wędlin powinny się znaleźć szynki, polędwice i kiełbasy różnych gatunków. Nie tylko ze względu na ich różnice w konsystencji, teksturze, ale także sposób przyprawienia i charakter. Polski kindziuk można zestawić z kiełbasą podwędzaną, speckiem i prosciutto, do tego dołożyć wędzony boczek, chrupiące kawałki podsmażonej pancetty i kabanosy z dziczyzny. Urozmaiceniem będą na pewno ostre kiełbaski chorizo lub węgierskie sujanyhus, a dla odważnych – salami z koniny.

Do wędlin doskonale pasować będą pasztety produkowane we własnej restauracyjnej kuchni. Kulinarną kropkę nad „i” mogą stanowić galaretka z czerwonej porzeczki czy konfitura z brusznicy.

COŚ DLA WEGAN
W polskim społeczeństwie jest coraz więcej wegan, dlatego wśród przekąsek i przystawek nie powinno zabraknąć propozycji dla jaroszy. Minęły już czasy, gdy pośród wędlin, mięs i innych odzwierzęcych pyszności wystarczyło podać jedną opcję dla wegan.
Skupiając się na ich komforcie, można przygotować roślinne alternatywy większości przekąsek. Na wegańskich półmiskach mogą się znaleźć chociażby wspomniane wyżej vol-au-vent – wystarczy przygotować je na margarynie, z wegańskimi dodatkami z pasty z fasoli czy tofu. Do tego roślinne „pasztety”, np. z fasoli z lubczykiem i grzybami czy z soczewicy z pieczoną papryką, a także pasty, mikrosałatki z kaszy, ciecierzycy i fasoli. Dobrym rozwiązaniem są kolorowe humusy z ciecierzycy z różnymi dodatkami podawane na chlebie lub innym pieczywie, konserwowe grzybki, oliwki i kiszonki. Można też poeksperymentować z minigołąbkami zawijanymi w liście winogron lub kapusty.

Rozmaitość przekąsek, które można zaproponować gościom w karnawale, przyprawia o zawrót głowy. Można popisać się kreatywnością, wykorzystując nie tylko produkty gotowe, ale także własne przetwory i wyroby delikatesowe. Przygotowanie pasztetów, past, wykorzystanie konfitur, świeżego chleba pieczonego w restauracyjnej kuchni, foccacii i podpłomyków, wytrawnych odpowiedników słodyczy, jak słone pączki czy ptysie z ciasta parzonego, ale podawane z kremem np. koperkowym lub pomidorowym, to tylko niektóre inspirujące pomysły.

ALEKSANDRA MAKOWSKA – MARKETING MANAGER, TEMAR
Deska serów zawsze robi wrażenie – jako przystawka do głównego dania lub też jako samodzielna przekąska. Jak ją właściwie skomponować, by wszystkich zachwycić? Jako forma dania deska może składać się z różnych komponentów – nie tylko licznych gatunków sera, ale również owoców, konfitur oraz orzechów. To znakomita przystawka, która wspaniale pobudza apetyt, a jednocześnie ze względu na swoją kaloryczność stanowi idealną podkładkę pod wieczór z procentami w tle. Sery i wino to przecież para idealna, a sylwester i karnawał są świetną okazją, by olśnić gości wyjątkowym smakiem. Aby to się udało, trzeba jednak odpowiednio skomponować deskę.
Nie ma jednej magicznej formuły na stworzenie idealnej kompozycji, która kusi wszystkie zmysły – od wzroku przez zapach po smak.

MARCIN SZCZĘSNY – MCCAIN, MARKETING MANAGER FOOD SERVICE CENTRAL EUROPE
Karnawał to czas zabawy, świętowania, spędzania czasu w gronie przyjaciół, czy to w restauracji, klubie, pubie, czy na hucznej domówce. Mimo że takie opcje nie będą dostępne tej zimy z powodu COVID-19, ludzie i tak chcą spędzać razem wesoło czas w kameralnym gronie z najbliższymi. Warto to wykorzystać i przygotować w swojej ofercie w dostawie i na wynos zestawy przekąsek do dzielenia się na weekendowe wieczory karnawałowe. Szczególnie polecamy doceniane przez klientów krążki cebulowe w wersji klasycznej i pikantnej, serowe kulki i poduszeczki, oryginalne frytki Crispers o cięciu V, Maxi Chipsy oraz powlekane frytki SureCrisp, które można łączyć z miniburgerami, tapasami czy krewetkami. Proste, nieskomplikowane przygotowanie w piecu czy frytownicy to również dodatkowy atut przekąsek McCain. Więcej na mccain-foodservice.pl.

JACEK WYRZYKIEWICZ – PR & MARKETING SERVICES MANAGER W HOCHLAND POLSKA
Hochland jest liderem rynku serów i ma w ofercie mnóstwo hitów, które są idealnym elementem każdej deski serów. To mogą być zarówno sery pleśniowe Valbon, sery żółte Hochland, sery kremowe Hochland i sery puszyste twarogowe Almette. Rynek serów zmienia się dynamicznie, a my stawiamy na innowacje dotyczące produktów, składu i opakowań. Wprowadziliśmy z dużym powodzeniem serki twarogowe Almette bez laktozy, a także Hochland, Naturalnie, że pyszny! – sery kremowe, które zawierają wyłącznie naturalne składniki. Eliminacja tzw. dodatkowych składników to znaczący trend, który powoduje, że producenci coraz więcej uwagi poświęcają produktom naturalnym. Dla konsumenta w czasach kryzysowych bardzo ważne jest zaufanie do marki, do jakości produktu. A naszym markom i wyrobom Polacy ufają. Hochland Creamland to z kolei nowość w ofercie produktów Hochland Professional przeznaczonych dla gastronomii i klientów B2B. Kremowy ser twarogowy Hochland Creamland jest najlepszym rozwiązaniem na karnawał – ma szerokie zastosowanie i bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Jest gotowy do użycia, charakteryzuje się uniwersalnym smakiem i gładką konsystencją. To świetny składnik przekąsek i deserów, łatwo łączy się z innymi komponentami. Doskonała smarowność i stabilność czynią go dobrym serem także do sushi. Hochland Creamland jest także idealnym serem do kanapek, past twarogowych oraz serników. Występuje w czterech wariantach smakowych: śmietankowym, z szynką, z ogórkiem i koperkiem oraz z prażoną cebulką.

KAMIL BUKATO – SPECJALISTA DS. ZAKUPÓW, BUKAT
Trendy kulinarne na nadchodzący sezon, które pojawią się już podczas tego karnawału, nikogo nie powinny zaskoczyć. Głównym nurtem będzie jedzenie jako panaceum na wszelkie dolegliwości ciała i ducha. Umacnia się moda na zdrowie. Do łask wrócą zatem miód, imbir, czosnek oraz cytrusy. Jeśli chodzi o te ostatnie, im bardziej wyszukane i mniej spotykane, tym lepiej. Furorę na karnawałowych stołach zrobią yuzu, bergamotka, kawior limonkowy czy owoc kaffiru charakteryzujące się niezwykłymi aromatami i zaskakującymi smakami, a do tego zawierające pełnię witamin. Opuncja, pitaja czy chlebowiec idealnie dodadzą kolorytu i orientalnego sznytu naszym talerzom. Moda na jedzenie w jasnych, intensywnych kolorach będzie się nasilać, gdyż ludzie coraz częściej fotografują talerze, chwaląc się potem zdjęciami w mediach społecznościowych.
Świetnym dopełnieniem karnawałowych przystawek będą właśnie surowe owoce oraz sosy i konfitury, podkreślające ich smak i nadające im niepowtarzalnego wyglądu. Podczas karnawałowej domówki nie może zabraknąć chrupiących przekąsek, ale zamiast chipsów warto postawić na warzywne słupki z jogurtowym dipem, suszone owoce oraz orzechy. Obecnie lansuje się prozdrowotne podejście do żywienia i my zdecydowanie to popieramy!

ANETA BĘDKOWSKA – MARKETING MANAGER W SERTOP SP. Z O.O.
Serki topione i smażone dają nieograniczone możliwości kulinarne i doskonale sprawdzają się w karnawałowych przekąskach. Najprostszym sposobem ich podania jest deska serów oraz koreczki, do przygotowania których można wykorzystać kawałki wędlin i warzyw, a nawet owoców, pod warunkiem użycia serka topionego o neutralnym smaku. Jak można jeszcze wykorzystać serki w karnawałowym menu? Np. do przygotowania gęstych, kremowych zup, pożywnych zapiekanek, lekkich sałatek i innych jednogarnkowych potraw, a także do sosów na zimno, w których można maczać warzywa, zarówno te świeże, pokrojone w paski lub talarki, jak i upieczone w piekarniku w formie zdrowych chipsów. Takie serowe, błyskawiczne w przygotowaniu sosy doskonale smakują także z tradycyjnymi chipsami, drożdżowymi paluchami i kukurydzianymi nachosami. Sertop sp. z o.o. jest jednym z czołowych producentów serków topionych w Polsce, w tym Złotego Ementalera, flagowego produktu będącego na rynku od ponad 50 lat. Spółka posiada 100% kapitału polskiego.

KRZYSZTOF REMISZEWSKI – ZASTĘPCA DYR. SPRZEDAŻY TRADYCYJNEJ DS. FOOD SERVICE W SOKOŁÓW SA
Warto postawić na produkty o sprawdzonej, gwarantowanej jakości i wyśmienitym smaku. Do przygotowania przekąsek karnawałowych doskonałe będą sokołowskie Kabanosy Międzynarodowe – odpowiednio kruche i cienkie, doprawione starannie dobraną kompozycją przypraw. Od lat ogromną popularnością cieszą się dostępne w tej linii Kabanosy Francuskie. To prawdziwy klasyk, po który konsumenci sięgają szczególnie często. W naszym asortymencie znaleźć można wiele innych smakowitych propozycji, w tym Kabanosy Luksusowe, z dziczyzną, Klasyczne, Kmicica. Kabanosy można podać bezpośrednio na stół, a także przygotować z nimi różnorodne karnawałowe dania, np. tartaletki, sałatki, zapiekanki.
Świetnym wyborem będą też Salami Chips Klasyczne, czyli plasterki dojrzewającego salami pokrojone w ryflowany kształt, jak również ich chrupiąca odmiana – Chrup’us Salami Chips. W przekąskowym asortymencie mamy ponadto różne wersje minisnacków i salamitek w postaci wędzonej i pleśniowej. Nie możemy zapominać o naszej doskonałej wołowinie Beef Jerky, która jest rarytasem sama w sobie. Jako alternatywy roślinne, polecamy produkty Z Gruntu Dobre – hummus, Vege Snacki czy pasty warzywne.

Autorka: Laura Osęka

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020-1/2021 nr 201.

Autor tekstu: Laura Osęka
O AUTORZE
Laura Osęka
Gotująca amatorsko psycholożka i psychodietetyczka, potrafiąca przemierzyć setki kilometrów dla konkretnego dania bądź deseru. Ceni w kuchni prostotę i wysoką jakość produktów. Autorka książki o prostym, lokalnym comfort food – „Miska szczęścia”.

Zobacz także

Jak wybrać świeżą, dobrą rybę?

Boże Narodzenie to tradycyjne "rybne święto". W czołówce spożycia nadal utrzymują się takie gatunki, jak karp, śledź, łosoś i dorsz. Niezależnie od tego, jakie ryby kupujemy, należy zwracać uwagę, aby były one świeże. Jak to rozpoznać radzi Piotr Zych z MAKRO Polska.

SMAŻONA WOŁOWINA Z YUNNANU Z DRESSINGIEM Z MIĘTY, FERMENTOWANEJ PASTY Z BOBU Z CHILI, LIMONKI I TRAWY CYTRYNOWEJ

Przepis pochodzi z menu restauracji A Wong, której właścicielem jest Andrew Wong. To danie to doskonały przykład zróżnicowania chińskich kuchni regionalnych.

Comber z polskiej sarny, lasagne z dyni i grzybów, suszona śliwka, słonecznik

Mateusz Wichrowski/Brasserie Warszawska

Dziczyzna w Makro Polska

Sieć hurtowni Makro Polska oferuje szeroki wybór mięs z dzikich zwierząt, m.in. dzika, sarny, jelenia czy gęsi. Dziczyzna wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i właściwościami zdrowotnymi oraz coraz częściej gości w restauracyjnych menu.

Karp na święta (i nie tylko) w MAKRO Polska

Sieć hurtowni MAKRO Polska oferuje szeroki wybór karpia w różnych formach. Ryby pochodzą od sprawdzonych dostawców oraz hodowane są w wyspecjalizowany sposób, dzięki czemu wyróżniają się mięsem wysokiej jakości.

Powiew świeżości, eksplozja aromatu

Dostępne w setkach (lub tysiącach) różnych odmian, gatunków i podgatunków. Potrafią różnić się od siebie diametralnie, ale często decydujące są subtelne niuanse. Jak wydobyć i wykorzystać ziołowy potencjał?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej