x

W Polsce wzrosło spożycie wina w czasie pandemii

Kategoria: Wino    08.01.2021

Choć Polska to raczej kraina wódka i piwem płynąca, a wino wśród rodaków jest mniej popularnym trunkiem alkoholowym, jego spożycie podczas pandemii wzrosło. To odwrotny trend od światowego - kraje winiarskie teraz tracą, bo konsumenci piją mniej wina.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
„W Polsce – krainie wódki i piwa, gdzie gastronomia nie działa z powodu pandemii, a alkoholu teoretycznie nie można zamówić przez internet – pije się coraz więcej wina. Wartość importu w ciągu trzech kwartałów 2020 r. wzrosła o 4,3% rok do roku. W 2019 r. wyniosła 959 mln zł, a w bieżącym przekroczyła 1 mld zł” – informuje „Puls Biznesu” zaznaczając, że ilościowo wzrost był nieco mniejszy. W 2019 r. zaimportowaliśmy 96,4 mln litrów win gronowych ogółem, a w 2020 r. o 3 mln litrów więcej.

Jak pisze gazeta, cały rynek urósł jednak mocniej. „Według Nielsena od listopada 2019 do października 2020 r. sprzedaż detaliczna wina zwiększyła się rok do roku o 9,9% w ujęciu wartościowym, a ilościowo o 6,5% według liczby butelek i o 6,1% w litrach. Zbliżona dynamikę (odpowiednio: 8,9%, 5,8% i 6,4%) odnotowano w kategorii win stołowych stanowiących 2/3 rynku” – napisano.
Dziennik dodaje, że do Polski sprowadzamy wino głównie z Włoch, Hiszpanii i Niemiec.

W 2019 roku statystyczny Kowalski wypił 6,2 litra win i miodów pitnych (niestety GUS nie wyróżnił tu, jaką część stanowiły wina gronowe). Proporcji można się domyślać po wielkości dostaw, które, podobnie jak spożycie, wzrosły o 3,3% wobec 2018 roku. W ub.r. na rynek dostawcy i producenci dostarczyli łącznie 2423 tys. hl win i miodów pitnych, z czego 1586 tys. hl stanowiły wina gronowe. To niemal dwie trzecie wolumenu. Warto zauważyć, że dynamika w tym segmencie była wyższa niż dla całej kategorii i wyniosła 4,6%.

Renesans win różowych
 Z trendów obserwowanych w tym roku przez Polska Radę Winiarstwa wyróżnić można renesans win różowych, które przez lata uważane były za gorsze. Obecnie stanowią mniej niż 5% wolumenu win spokojnych, jednak segment ten szybko rośnie.

– Segment win różowych wydaje się bardzo perspektywiczny w naszym kraju, jako że globalnie wina różowe stanowią ponad 11% konsumowanych win spokojnych – ocenia Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. – Warto też zauważyć, że na świecie spożycie wina  różowego wzrosło aż o 40% w latach 2002–2018. Polska jako kraj o rozwijającej się kulturze wina spokojnie kroczy za światowymi trendami. Potencjał tego segmentu w naszym kraju wydaje się zatem wręcz pewnikiem – mówi prezes ZP PRW.

Białe ścigają czerwone
Coraz większą uwagą konsumentów cieszą się także wina białe, które zmniejszają dystans do czerwonych. Według raportu IWSR, lidera badań rynku alkoholowego, w roku 2018 udział win białych w rynku win spokojnych stanowił 40,8%, a w 2019 r. wzrósł do ok. 44%. Odnotowano ilościowy rozwój tego segmentu o 7,7% – informuje Polska Rada Winiarstwa.

– Trend ten wynika ze wzrostu zainteresowania winami gronowymi jako kategorią – mówi Jakub Nowak, prezes JNT Group. –  Wina czerwone postrzegane są jako cięższe, wymagające znajomości zasad sztuki sommelierskiej czy zasad food pairingu. Z kolei wina białe nie stawiają przed konsumentem takich barier, są mniej zobowiązujące. Stąd wszyscy, którzy dopiero rozsmakowują się w winie, zaczynają od win białych. Warto też zauważyć, że w ostatnich miesiącach, w związku z ograniczeniami i dystansem społecznym, rośnie konsumpcja i sprzedaż win, które spożywamy w domu- takich, które  nie wymagają od nas szczególnej wiedzy, więc można powiedzieć, że pandemia również przyczynia się do coraz większej popularności win białych – mówi Jakub Nowak.

Według prognoz Piotra Kaźmierczaka, wiceprezesa spółki Ambra, jednego z największych graczy w tej branży w Polsce, w najbliższym czasie rynek wina w Polsce będzie rósł po ok. 5% rocznie. Pandemia nie zagraża tej prognozie, wino okazało się bowiem odporne na nowe warunki.
handelextra.pl, (PAP)

Autor tekstu: Magdalena Weiss

Zobacz także

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: PIOTR ZIELIŃSKI

"W branży pracuję ponad cztery lata. Pierwsze kroki stawiałem u warszawskiego importera, a później w małej żoliborskiej restauracji. Zanim na dłużej jako sprzedawca stanąłem za ladą w warszawskim sklepie specjalistycznym VinoTrio, pracowałem przez pięć lat w sprzedaży usług i w marketingu".

Gruzińskie wina są najstarsze na świecie

Opublikowane w czasopiśmie PNAS* wyniki najnowszych badań naukowych dowodzą, że Gruzini z rejonu Kaukazu wytwarzali i pili wino już w neolicie (6 tys.- 5,8. tys. lat p.n.e.).

Abruzja nieznana

Abruzja to region winiarski w środkowych Włoszech położony między wybrzeżem Adriatyku a Apeninami. W połączeniu z lokalną kuchnią i wciąż umiarkowanym ruchem turystycznym tworzy fascynującą destynację dla miłośników nieoczywistych smaków i lokalnych win.

ADAM PAWŁOWSKI: MŁODE VS. STARE KRZEWY

Czy lepsze wina to te produkowane z młodych, czy ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win, odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. Zajrzyjmy więc między krzewy i sprawdźmy, jak ich wiek wpływa na jakość wina.

WINNICA SKARPA DOBRSKA

Można powiedzieć, że winnica spadła na nich jak grom z jasnego nieba. Od pomysłu do realizacji minęły 2 miesiące, było w tym wiele przypadku i romantyzmu. W tamtym czasie rodzina Herbsztajnów o winie wiedziała niewiele.

WĘGIERSKA FABRYKA SNÓW

Kiedy siedząc na tarasie w restauracji Első Mádi Borház w węgierskim Mád popatrzymy przed siebie, zobaczymy dwa wzgórza. To po lewej jest zielone. Po prawej zaś ujrzymy wypalone przez wysoką temperaturę trawy. Kiedy przyjrzymy się im bliżej, odczytamy napis "Hollywood".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej