x

W Polsce wzrosło spożycie wina w czasie pandemii

Kategoria: Wino    08.01.2021

Choć Polska to raczej kraina wódka i piwem płynąca, a wino wśród rodaków jest mniej popularnym trunkiem alkoholowym, jego spożycie podczas pandemii wzrosło. To odwrotny trend od światowego - kraje winiarskie teraz tracą, bo konsumenci piją mniej wina.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
„W Polsce – krainie wódki i piwa, gdzie gastronomia nie działa z powodu pandemii, a alkoholu teoretycznie nie można zamówić przez internet – pije się coraz więcej wina. Wartość importu w ciągu trzech kwartałów 2020 r. wzrosła o 4,3% rok do roku. W 2019 r. wyniosła 959 mln zł, a w bieżącym przekroczyła 1 mld zł” – informuje „Puls Biznesu” zaznaczając, że ilościowo wzrost był nieco mniejszy. W 2019 r. zaimportowaliśmy 96,4 mln litrów win gronowych ogółem, a w 2020 r. o 3 mln litrów więcej.

Jak pisze gazeta, cały rynek urósł jednak mocniej. „Według Nielsena od listopada 2019 do października 2020 r. sprzedaż detaliczna wina zwiększyła się rok do roku o 9,9% w ujęciu wartościowym, a ilościowo o 6,5% według liczby butelek i o 6,1% w litrach. Zbliżona dynamikę (odpowiednio: 8,9%, 5,8% i 6,4%) odnotowano w kategorii win stołowych stanowiących 2/3 rynku” – napisano.
Dziennik dodaje, że do Polski sprowadzamy wino głównie z Włoch, Hiszpanii i Niemiec.

W 2019 roku statystyczny Kowalski wypił 6,2 litra win i miodów pitnych (niestety GUS nie wyróżnił tu, jaką część stanowiły wina gronowe). Proporcji można się domyślać po wielkości dostaw, które, podobnie jak spożycie, wzrosły o 3,3% wobec 2018 roku. W ub.r. na rynek dostawcy i producenci dostarczyli łącznie 2423 tys. hl win i miodów pitnych, z czego 1586 tys. hl stanowiły wina gronowe. To niemal dwie trzecie wolumenu. Warto zauważyć, że dynamika w tym segmencie była wyższa niż dla całej kategorii i wyniosła 4,6%.

Renesans win różowych
 Z trendów obserwowanych w tym roku przez Polska Radę Winiarstwa wyróżnić można renesans win różowych, które przez lata uważane były za gorsze. Obecnie stanowią mniej niż 5% wolumenu win spokojnych, jednak segment ten szybko rośnie.

– Segment win różowych wydaje się bardzo perspektywiczny w naszym kraju, jako że globalnie wina różowe stanowią ponad 11% konsumowanych win spokojnych – ocenia Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. – Warto też zauważyć, że na świecie spożycie wina  różowego wzrosło aż o 40% w latach 2002–2018. Polska jako kraj o rozwijającej się kulturze wina spokojnie kroczy za światowymi trendami. Potencjał tego segmentu w naszym kraju wydaje się zatem wręcz pewnikiem – mówi prezes ZP PRW.

Białe ścigają czerwone
Coraz większą uwagą konsumentów cieszą się także wina białe, które zmniejszają dystans do czerwonych. Według raportu IWSR, lidera badań rynku alkoholowego, w roku 2018 udział win białych w rynku win spokojnych stanowił 40,8%, a w 2019 r. wzrósł do ok. 44%. Odnotowano ilościowy rozwój tego segmentu o 7,7% – informuje Polska Rada Winiarstwa.

– Trend ten wynika ze wzrostu zainteresowania winami gronowymi jako kategorią – mówi Jakub Nowak, prezes JNT Group. –  Wina czerwone postrzegane są jako cięższe, wymagające znajomości zasad sztuki sommelierskiej czy zasad food pairingu. Z kolei wina białe nie stawiają przed konsumentem takich barier, są mniej zobowiązujące. Stąd wszyscy, którzy dopiero rozsmakowują się w winie, zaczynają od win białych. Warto też zauważyć, że w ostatnich miesiącach, w związku z ograniczeniami i dystansem społecznym, rośnie konsumpcja i sprzedaż win, które spożywamy w domu- takich, które  nie wymagają od nas szczególnej wiedzy, więc można powiedzieć, że pandemia również przyczynia się do coraz większej popularności win białych – mówi Jakub Nowak.

Według prognoz Piotra Kaźmierczaka, wiceprezesa spółki Ambra, jednego z największych graczy w tej branży w Polsce, w najbliższym czasie rynek wina w Polsce będzie rósł po ok. 5% rocznie. Pandemia nie zagraża tej prognozie, wino okazało się bowiem odporne na nowe warunki.
handelextra.pl, (PAP)

Autor tekstu: Magdalena Weiss

Zobacz także

Regionalne zawody sommelierskie

Sommelierzy z całej Polski mają szansę sprawdzić swoją wiedzę i umiejętności w regionalnych zawodach tematycznych. Jesienią Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zorganizuje konkursy Grand Prix w Katowicach (4 września), Gdańsku (18 września) i Szczecinie (4-5 listopada).

Piękna i pyszna Loara

Kiedy ostatnio otworzyłeś/-aś butelkę wina z Loary? Założę się, że zajmie ci dobrą chwilę, żeby przypomnieć sobie ten moment! Etykiety z Doliny Loary pozostają dla polskiego konsumenta nadal nieodkryte, a skoro nie ma na nie popytu, to i podaży brak.

Gruzińskie wino podbija Polskę. Rozmowa z sommelierem Szymonem Milonasem

Polska jest trzecim największym odbiorcą gruzińskiego wina. W 2021 r. trafiło do nas 7 mln butelek tego trunku, co oznacza wzrost eksportu o 34% w porównaniu z 2020 r. Trafiają głównie do sprzedaży detalicznej, ale przecierają także szlaki w gastronomii.

"Wine Folly" - książkowa wersja słynnego serwisu Winefolly.com

Jesteś miłośnikiem wina? Ten praktyczny poradnik na pewno ci się przyda! Polska edycja "Wine Folly" została uhonorowana prestiżową nagrodą Best in the World Gourmand/ World cookbook Award.

Konkurs Polskich Win - można się zgłaszać!

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. Na zgłoszenia win do rywalizacji organizatorzy czekają do 23 lipca.

Zwycięzcy konkursu Polskie Korki 2022. Festiwal Polskie Wina za nami!

Poznańska restauracja SPOT. po raz dziewiąty gościła winiarzy, producentów i koneserów polskiego wina. na festiwalu Polskie Wina. Poznaliśmy tam zwycięzców konkursu Polskie Korki 2022.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej