x

Weronika Pochylska: Roślinne inspiracje kryzysowe

Kategoria: Lifestyle - blog    07.01.2021

Pandemia nie oszczędza restauratorów, a najskuteczniejszą bronią w tej nierównej walce często okazują się kreatywność i elastyczność.

Weronika Pochylska. Foto: materiały prasowe.
Weronika Pochylska. Foto: materiały prasowe.
Te umiejętności również w dziedzinie kuchni roślinnej nie znają granic. Po mądrych wskazówkach Agaty Wiencis o tym, jak zacząć przygodę z wegańskim menu na wynos, czas przyjrzeć się kilku najlepszym bezmięsnym praktykom z pandemicznego gastrożycia.
Ekipa Cudo Vegan Sushi z Poznania zorganizowała dla swoich gości wyjątkowe warsztaty sushi online (z wcześniejszym dowozem wszystkich niezbędnych składników). Wegańskiej Japonii krok po kroku nauczał Orson Hejnowicz, sushi master Cudo. Zapis humorystycznego warsztatowego live’a (wraz z mnóstwem komentarzy zadowolonych uczestników) możecie nadal obejrzeć na facebookowym profilu restauracji. Vegan Ramen Shop za pomocą paczkomatów wysyła zestawy do samodzielnego przyrządzenia swoich kultowych roślinnych ramenów. W boksie znajduje się szczegółowy przepis, dzięki któremu każdy miłośnik VRS ma szansę poczuć się w domu dokładnie tak jak w ulubionej neonowej ramenowni.
Cukiernia Deseo, na co dzień zlokalizowana w Warszawie, od czasu do czasu zbiera słodkie zamówienia od rozmarzonych gości z całej Polski i wyrusza w długą trasę po kraju. Dzięki temu miłośnicy roślinnych słodyczy z różnych miast mają szansę skosztować wegańskiego ciastka lub tortu Luna na bazie czekolady, mleczka kokosowego i wiśniowej marmolady.
A co słychać nad morzem? House of Seitan wysyła swoje rozpustne pyzy z roślinnym „mięskiem” fanom z całej Polski i startuje z dietą pudełkową, której celem w żadnym wypadku nie jest odchudzanie. Inna gdańska restauracja – Patison – poza stałą ofertą obiadową co kilka dni wyrusza z „Pogotowiem drożdżowym”, czyli dostawą ciepłych wegańskich wypieków na terenie całego Trójmiasta. Marcin Popielarz i Rafał Koziorzemski z gdyńskiej restauracji Biały Królik na życzenie gościa przygotowują roślinną kolację finediningową na najwyższym poziomie w... jego własnej kuchni!
Zespół krakowskiego Rannego Ptaszka zbiera jabłka starych odmian, by później rozdawać je gościom za darmo, a swoją popularną śniadaniownię przekształca w lokal, który serwuje sentymentalne zestawy obiadowe. Co to znaczy? „Ptaszki” wysyłają gościom dania przywołujące najlepsze rodzinne wspomnienia, np. żurek ze śmietanką i wędzoną śliwką, łazanki, kruche ciastko z różą, kompot jabłkowy. Wszystko oczywiście bezmięsne.
Czego uczą te przykłady? Głównie tego, że w cenie jest komfort, smak i gotowość do zmiany wszelkich dotychczasowych schematów. Również tego, że kuchnia roślinna może realnie zwiększyć szansę na przetrwanie restauracji w czasach pandemii (i nie tylko!).

Autorka: Weronika Pochylska

Felieton ukazał się w „Food Service" 12/2020-1/2021 nr 201.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Adam Chrząstowski: Profeska od kuchni

Będę dalej pisał o COVID-19, bo pandemia ma ogromny wpływ na sytuację naszej branży. Epidemia pokazała, że biznesy gastronomiczne mają jeszcze dużo do dopracowania w sferze gotowania, serwisu i zarządzania. Kto poległ, a komu udało się przetrwać?

Jarosław Dumanowski: "Ćwikiełki w piec namotać", czyli uczta z czasów Unii Lubelskiej

Mikołaja Reja można uznać za ojca i literatury polskiej, i polskiej kuchni. Pretekstem do przeczytania i odtworzenia tej receptury była rocznica podpisania Unii Lubelskiej w 1569 r. (jeszcze nieokrągła). "Ćwikiełka" w naszym menu rozpoczęła całą ucztę z czasów menu lubelskiej.

Tomasz Źródłowski: czas miecza i topora

Początek roku to zawsze dziwny czas. Nie wiadomo, czy jeszcze podsumowywać poprzedni rok, czy już planować kolejny. W większości przypadków jest tak, że podsumowanie prowadzi do wniosków, które mają nam pomóc w zaplanowaniu kroków do przodu.

JAK SMAKUJE MISTRZOWSKIE ESPRESSO

Mistrzostwa Świata Barista (World Barista Championship) to najbardziej prestiżowy konkurs espresso na świecie. Zadaniem każdego zawodnika jest przygotowanie espresso, kawy mlecznej i dowolnego drinka na bazie espresso dla czterech sędziów sensorycznych.

Koktajlowy savoir vivre. Jak zachować się przy barze?

Jak odpowiednio pić Martini, co zrobić z dekoracją zdobiącą koktajle i czy wypada nagradzać pracę barmana napiwkiem? Nie wiesz, jak się zachować w koktajlbarze, by przypadkiem nie popełnić faux pas? Podpowiadamy!

Agata Wiencis: Kuluary Veganuary

To był pierwszy taki styczeń w polskiej gastronomii: skupiony na przetrwaniu w lockdownie i poszukiwaniu rozwiązań, których wdrożenie da nadzieję na lepsze jutro.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej