x

Weronika Pochylska: Roślinne inspiracje kryzysowe

Kategoria: Lifestyle - blog    07.01.2021

Pandemia nie oszczędza restauratorów, a najskuteczniejszą bronią w tej nierównej walce często okazują się kreatywność i elastyczność.

Weronika Pochylska. Foto: materiały prasowe.
Weronika Pochylska. Foto: materiały prasowe.
Te umiejętności również w dziedzinie kuchni roślinnej nie znają granic. Po mądrych wskazówkach Agaty Wiencis o tym, jak zacząć przygodę z wegańskim menu na wynos, czas przyjrzeć się kilku najlepszym bezmięsnym praktykom z pandemicznego gastrożycia.
Ekipa Cudo Vegan Sushi z Poznania zorganizowała dla swoich gości wyjątkowe warsztaty sushi online (z wcześniejszym dowozem wszystkich niezbędnych składników). Wegańskiej Japonii krok po kroku nauczał Orson Hejnowicz, sushi master Cudo. Zapis humorystycznego warsztatowego live’a (wraz z mnóstwem komentarzy zadowolonych uczestników) możecie nadal obejrzeć na facebookowym profilu restauracji. Vegan Ramen Shop za pomocą paczkomatów wysyła zestawy do samodzielnego przyrządzenia swoich kultowych roślinnych ramenów. W boksie znajduje się szczegółowy przepis, dzięki któremu każdy miłośnik VRS ma szansę poczuć się w domu dokładnie tak jak w ulubionej neonowej ramenowni.
Cukiernia Deseo, na co dzień zlokalizowana w Warszawie, od czasu do czasu zbiera słodkie zamówienia od rozmarzonych gości z całej Polski i wyrusza w długą trasę po kraju. Dzięki temu miłośnicy roślinnych słodyczy z różnych miast mają szansę skosztować wegańskiego ciastka lub tortu Luna na bazie czekolady, mleczka kokosowego i wiśniowej marmolady.
A co słychać nad morzem? House of Seitan wysyła swoje rozpustne pyzy z roślinnym „mięskiem” fanom z całej Polski i startuje z dietą pudełkową, której celem w żadnym wypadku nie jest odchudzanie. Inna gdańska restauracja – Patison – poza stałą ofertą obiadową co kilka dni wyrusza z „Pogotowiem drożdżowym”, czyli dostawą ciepłych wegańskich wypieków na terenie całego Trójmiasta. Marcin Popielarz i Rafał Koziorzemski z gdyńskiej restauracji Biały Królik na życzenie gościa przygotowują roślinną kolację finediningową na najwyższym poziomie w... jego własnej kuchni!
Zespół krakowskiego Rannego Ptaszka zbiera jabłka starych odmian, by później rozdawać je gościom za darmo, a swoją popularną śniadaniownię przekształca w lokal, który serwuje sentymentalne zestawy obiadowe. Co to znaczy? „Ptaszki” wysyłają gościom dania przywołujące najlepsze rodzinne wspomnienia, np. żurek ze śmietanką i wędzoną śliwką, łazanki, kruche ciastko z różą, kompot jabłkowy. Wszystko oczywiście bezmięsne.
Czego uczą te przykłady? Głównie tego, że w cenie jest komfort, smak i gotowość do zmiany wszelkich dotychczasowych schematów. Również tego, że kuchnia roślinna może realnie zwiększyć szansę na przetrwanie restauracji w czasach pandemii (i nie tylko!).

Autorka: Weronika Pochylska

Felieton ukazał się w „Food Service" 12/2020-1/2021 nr 201.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

"Panierki" - to nie do końca recenzja

Rafał Targosz sprawił mi niedawno ogromną przyjemność, przesyłając egzemplarz swojej książki "Panierki". Oczekiwałem tej publikacji od jakiegoś czasu z ogromnym zainteresowaniem z kilku powodów.

Tomasz Źródłowski: Circle of UpUse

Wiecie, jak powstał ten felieton? Dla tej historii ważne jest, że najpierw ktoś opowiedział w redakcji, iż istnieje kooperatywa między barem The Trust a lokalem Hummus Amamamusi - właściciele obu miejsc dogadali się i stanowią przykład zjawisk up-use i up-cycle.

Michalina Szczepańska: Veganuary: dlaczego nie chwyta?

Kolejny rok przynosi kolejny rekord akcji Veganuary. W edycji z 2022 r. oficjalnie (tj. poprzez zapis na stronie organizatora) wzięło udział ponad 629 tys. osób w 228 krajach.

Michalina Szczepańska: Dokąd zmierzasz, branżo roślinna?

Roślinne portfolio chce mieć teraz prawie każdy producent, a wegańską/wegetariańską półkę - każdy detalista.

Tomasz Źródłowski: O sztuce tworzenia

Oglądaliście już serial "The Bear"? Bo mam dziwne wrażenie, że to "Chef’s Table" roku 2022. Nie chcę zabrzmieć tak, jakbym nie wiadomo ile pracował, ale ostatnio mało mam czasu na tego typu rozrywki. Tym bardziej więc doceniam te, na które poświęcam czas.

Adam Chrząstowski: Navigare necesse est

Podobno Pompejusz, wchodząc na pokład wyruszającego w rejs statku, wypowiedział słowa: "Navigare necesse est, vivere non est necesse" - "Żeglowanie jest koniecznością, życie nią nie jest".

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej