x

Weronika Pochylska: Roślinne inspiracje kryzysowe

Kategoria: Lifestyle - blog    07.01.2021

Pandemia nie oszczędza restauratorów, a najskuteczniejszą bronią w tej nierównej walce często okazują się kreatywność i elastyczność.

Weronika Pochylska. Foto: materiały prasowe.
Weronika Pochylska. Foto: materiały prasowe.
Te umiejętności również w dziedzinie kuchni roślinnej nie znają granic. Po mądrych wskazówkach Agaty Wiencis o tym, jak zacząć przygodę z wegańskim menu na wynos, czas przyjrzeć się kilku najlepszym bezmięsnym praktykom z pandemicznego gastrożycia.
Ekipa Cudo Vegan Sushi z Poznania zorganizowała dla swoich gości wyjątkowe warsztaty sushi online (z wcześniejszym dowozem wszystkich niezbędnych składników). Wegańskiej Japonii krok po kroku nauczał Orson Hejnowicz, sushi master Cudo. Zapis humorystycznego warsztatowego live’a (wraz z mnóstwem komentarzy zadowolonych uczestników) możecie nadal obejrzeć na facebookowym profilu restauracji. Vegan Ramen Shop za pomocą paczkomatów wysyła zestawy do samodzielnego przyrządzenia swoich kultowych roślinnych ramenów. W boksie znajduje się szczegółowy przepis, dzięki któremu każdy miłośnik VRS ma szansę poczuć się w domu dokładnie tak jak w ulubionej neonowej ramenowni.
Cukiernia Deseo, na co dzień zlokalizowana w Warszawie, od czasu do czasu zbiera słodkie zamówienia od rozmarzonych gości z całej Polski i wyrusza w długą trasę po kraju. Dzięki temu miłośnicy roślinnych słodyczy z różnych miast mają szansę skosztować wegańskiego ciastka lub tortu Luna na bazie czekolady, mleczka kokosowego i wiśniowej marmolady.
A co słychać nad morzem? House of Seitan wysyła swoje rozpustne pyzy z roślinnym „mięskiem” fanom z całej Polski i startuje z dietą pudełkową, której celem w żadnym wypadku nie jest odchudzanie. Inna gdańska restauracja – Patison – poza stałą ofertą obiadową co kilka dni wyrusza z „Pogotowiem drożdżowym”, czyli dostawą ciepłych wegańskich wypieków na terenie całego Trójmiasta. Marcin Popielarz i Rafał Koziorzemski z gdyńskiej restauracji Biały Królik na życzenie gościa przygotowują roślinną kolację finediningową na najwyższym poziomie w... jego własnej kuchni!
Zespół krakowskiego Rannego Ptaszka zbiera jabłka starych odmian, by później rozdawać je gościom za darmo, a swoją popularną śniadaniownię przekształca w lokal, który serwuje sentymentalne zestawy obiadowe. Co to znaczy? „Ptaszki” wysyłają gościom dania przywołujące najlepsze rodzinne wspomnienia, np. żurek ze śmietanką i wędzoną śliwką, łazanki, kruche ciastko z różą, kompot jabłkowy. Wszystko oczywiście bezmięsne.
Czego uczą te przykłady? Głównie tego, że w cenie jest komfort, smak i gotowość do zmiany wszelkich dotychczasowych schematów. Również tego, że kuchnia roślinna może realnie zwiększyć szansę na przetrwanie restauracji w czasach pandemii (i nie tylko!).

Autorka: Weronika Pochylska

Felieton ukazał się w „Food Service" 12/2020-1/2021 nr 201.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Jarosław Dumanowski: czas kuchni

Kuchnia to sztuka - ma swój styl, podobnie jak każda epoka i jej estetyka. Mówimy o kuchni średniowiecznej, istnieje pojęcie kuchni gotyckiej, renesansowej, barokowej czy klasycznej.

JAROSŁAW DUMANOWSKI: NOWA KUCHNIA PAULA TREMO

Wśród dawnych kucharzy i autorów książek kucharskich najbardziej chyba zapomnianą postacią jest Paul Tremo, kucharz Stanisława Augusta, organizator słynnych obiadów czwartkowych. Choć historycy wspominają czasem jego nazwisko, to o twórczości Tremo wiemy niewiele.

Tomasz Źródłowski: Suma wszystkich strachów

Czy zauważyliście, że na początku 2021 r. jakoś mniej było tekstów z podsumowaniem roku 2020? A przecież to była medialna tradycja... Sam nawet, zabierając się do pisania tego felietonu, zerknąłem na swoje wywody o roku 2019.

Tomasz Źródłowski: jak (i po co) zostać głosem w czyjejś głowie?

Znacie takie doświadczenie z autopsji? Ten moment, gdy chcecie coś zrobić - mniej lub bardziej mądrego - a w waszej głowie odzywa się głos zachęcający lub zniechęcający do danego działania?

Adam Chrząstowski: Leżaki - drugie dno?

Pod koniec stycznia w jednej z ogólnopolskich telewizji wyemitowano szokujący reportaż o procederze uboju i rozbioru chorych krów w jednej z mazowieckich rzeźni. Natychmiast po jego emisji rozpętała się burza, nie tylko medialna, ale także celna.

Jarosław Dumanowski: Marchew i pasternak

Nawet znana dziś powszechnie marchew w  świetle dawnych przepisów może się okazać czymś niezwykłym i  inspirującym.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej