x

Morawiecki: otwarcie gastronomii to wrażliwe działanie z punktu widzenia walki z pandemią

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    07.01.2021

Otwarcie gospodarki, a zwłaszcza branż najbardziej narażonych na kontakty społeczne, jest wrażliwym działaniem z punktu widzenia walki z pandemią - powiedział premier Morawiecki pytany o możliwość otwarcia gastronomii. O podtrzymaniu lub poluzowaniu restrykcji rząd poinformuje w przyszłym tygodniu.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Dziś wicepremier Jarosław Gowin, pytany na antenie Programu III Polskiego Radia, czy przyrost zakażeń SARS-COV2 i wzrost dziennej liczby zgonów może być zwiastunem przedłużenia lockdownu ocenił, że „na razie jest za wcześnie na jakiekolwiek prognozy".
– O wszelkich decyzjach dotyczących ewentualnego przedłużenia, bądź skrócenia, bądź rozluźnienia rygorów sanitarnych będziemy informować w przyszłym tygodniu – zapowiedział Gowin.

Czy skończy się lockdown gastronomii?
Z kolei premier Mateusz Morawiecki był pytany podczas poniedziałkowej sesji na Facebooku, kiedy branża gastronomiczna będzie mogła wrócić do normalnej działalności oraz czy jest szansa, że pracownicy gastronomii i innych „odgórnie zamkniętych branż” będą mieli możliwość wcześniejszego zaszczepienia się, by móc wrócić do normalnego funkcjonowania.

– Tutaj na pewno musimy poczekać na uspokojenie sytuacji pandemicznej. Otwarcie gospodarki, a zwłaszcza tych branż, które są najbardziej narażone na kontakty społeczne, jest niezwykle wrażliwym (...) działaniem z punktu widzenia skuteczności walki z pandemią – powiedział premier.

Jaka pomoc dla przedsiębiorców?
Morawiecki dodał, że dla najbardziej poszkodowanych branż, by przynajmniej częściowo zrekompensować im ubytek dochodów, rząd przygotował rekompensaty.
– Długo dość, za długo czekaliśmy na zgody ze strony Komisji Europejskiej. W końcu udało się przekonać KE i środki budżetu państwa polskiego angażujemy i będziemy dalej angażować w pomoc dla przedsiębiorców – zapewnił Morawiecki.

Natomiast wicepremier Gowin pytany dziś o pomoc dla firm dotkniętych pandemią  przypomniał, że już wkrótce zostanie ogłoszony przez przedstawicieli rządu program pomocy dla gmin górskich. – W ramach tego programu będziemy m.in. umożliwiali samorządom i refinansowali jednocześnie samorządom zawieszenie szeregu opłat dla przedsiębiorców w tych gminach – mówił minister.

Gowin wyjaśnił, że jeden z instrumentów tego wsparcia będzie polegał na tym, iż samorządy w tych gminach będą mogły umarzać podatek od nieruchomości. – Równocześnie rząd będzie refinansował samorządom 80 proc. kosztów tego umorzenia – wyjaśnił.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Otwarcie gastronomii. Jak to się robi w Krakowie?

Śniadanie w Rannym Ptaszku, obiad w restauracji "Pod Baranem", koktajl w Molam. Jak wygląda nowa gastronomiczna rzeczywistość w Krakowie? Wszyscy czekają na weekend!

Wielkanoc w dostawie

Zbliżające się święta Polacy spędzą w domach. Izolacja i ograniczenia w przemieszczaniu się sprawią, że większość zrezygnuje z gościny u krewnych czy przyjaciół. O świąteczne smakołyki musimy zadbać samodzielnie. Wielkanocna oferta na wynos to szansa dla restauracji, by podratować finanse.

Od 18 maja mogą ruszyć restauracje! Nie tylko te z ogródkami!

Dozwolone będzie obsługiwanie gości nie tylko przy stolikach na zewnątrz, jak wcześniej spekulowano, ale także w środku wszystkich lokali gastronomicznych. Warunek - zachowanie limitu jednego klienta na 4 m kw powierzchni.

Kurier Głodnego Warszawiaka - stołeczny mural na pomoc gastronomii

Kurier Głodnego Warszawiaka to mural wykonany przez pracownię Good Looking Studio. Na ścianie jednej ze śródmiejskich kamienic uwieczniono ofertę 12 stołecznych lokali.

Przed otwarciem restauracji - menu cyfrowe w sieciach Sphinx i Chłopskie Jadło

Goście, którzy po ponownym otwarciu gastronomii odwiedzą lokale sieci Sphinx i Chłopskie Jadło dostaną kartę dań w formie cyfrowej. Eliminacja konieczności dotykania drukowanej wersji menu to rozwiązanie zwiększające bezpieczeństwo klientów i pracowników restauracji w czasie pandemii.

BCC: dlaczego otwarte są galerie handlowe, a nie można otworzyć gastronomii?

- Z satysfakcją przyjmujemy decyzję o otwarciu hoteli czy stoków. To pozwoli odetchnąć przedsiębiorcom prowadzącym działalność w tym obszarze - komentuje Business Centre Club. Ocenia jednak, że decyzje dotyczące odmrażania gospodarki "pozostają wciąż chaotyczne".

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej