x

Współwłaściciel Luis Mexicantina: poluzowanie zakazów okazało się głupotą, za którą wszyscy musimy płacić

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    05.01.2021

Pożegnaliśmy najtrudniejszy od dekad rok, ale nadchodzące miesiące mogą nie przynieść szybkiej poprawy sytuacji w gastronomii. - Poluzowanie obostrzeń okazało się głupotą, za którą wszyscy musimy płacić - komentuje trójmiejski restaurator Oskar Kubicki.

Restaurator Oskar Kubicki. Zdjęcie: Tomek Kamiński.
Restaurator Oskar Kubicki. Zdjęcie: Tomek Kamiński.
Restauratorzy weszli w nowy rok ze starymi kłopotami. Do problemów finansowych dołączyła również niepewność związana z przedłużającym się lockdownem. Coraz mniej osób w branży wierzy, że będzie mogło powrócić do normalności w połowie stycznia. 

– Dużo łatwiej byłoby planować, gdybyśmy znali ramy czasowe, w których musimy się poruszać. Niestety staram się być realistą i nie sądzę, żeby po 17 stycznia coś się w kwestii branży gastronomicznej zmieniło. Już można usłyszeć, że nasz sektor gospodarki zostanie uruchomiony jako ostatni, a co za tym idzie będziemy musieli dalej mierzyć się z dotychczasowymi trudnościami.  – mówi Oskar Kubicki, współwłaściciel trójmiejskich lokali Śródmieście, Serio, Haos, oraz Luis Mexicantina.

Gastronomia jest na końcu listy
Pomocą w powrocie do normalności miała okazać się szczepionka przeciwko Covid – 19, jednak pomimo rozpoczęcia szczepień, nic nie wskazuje na to, aby sytuacja restauratorów w najbliższych tygodniach miała ulec poprawie. Minister zdrowia Adam Niedzielski mówi wprost: “gastronomia jest na końcu listy”.
Jak przewiduje m.in. "Gazeta Wyborcza" otwarcie restauracji może nastąpić dopiero pod koniec I kwartału nowego roku. Jeśli jednak warunkiem będzie zaszczepienie odpowiednio dużego odsetka populacji, obostrzenia mogą potrwać nawet do jesieni.

 – Duża część miejsc stworzona jest dla lokalnej społeczności, dla niej funkcjonuje i z niej żyje. Nasze lokale nie są nastawione na sezonowych turystów, a jednymi z lepszych miesięcy są listopad i grudzień, w których do tej pory urządzaliśmy liczne spotkania świąteczne dla firm. Obserwując poczynania naszego rządu na początku grudnia liczyłem na to, że obniżanie liczby przeprowadzanych testów oraz otwarcie centrów handlowych ma na celu pokazanie, że jesteśmy gotowi na poluzowanie wprowadzonych zakazów, a okazało się to głupotą, za którą wszyscy musimy teraz zapłacić – wyznaje Oskar Kubicki.


Tęsknimy za restauracjami?
Jeszcze w listopadzie tego roku, rząd zaprezentował program “100 dni solidarności”, który zakładał m.in. powrót zielonych, żółtych i czerwonych stref w miejsce całkowitego lockdownu. Warunkiem miał być spadek zakażeń. Niestety, w grudniu, zamiast zniesienia obostrzeń, wprowadzona została tzw. kwarantanna narodowa. Ma ona potrwać do 17 stycznia bieżącego roku. Po jej zakończeniu, najprawdopodobniej jednak lockdown gastronomii będzie trwać nadal.

Co czeka pracowników gastronomii w najbliższych tygodniach i miesiącach? Oskar Kubicki widzi przyszłość raczej w czarnych barwach.

– Myślę, że kolejna część ludzi z branży zacznie poważniej myśleć nad zmianą zawodu i rozglądać się za innym źródłem dochodu, a ich pracodawcy będą walczyć o utrzymanie dorobku życia w oczekiwaniu na kolejne niejasne przekazy. Chciałbym wierzyć, że polska gastronomia wróci jak najszybciej do normalności i chciałbym żeby ta normalność wyglądała tak jak przed pandemią. Myślę, że część firm wykorzysta ten czas na konsolidację i będzie poszerzać swoje biznesy. Nie sądzę, żebyśmy cofnęli się aż tak, że królować zaczną bary szybkiej obsługi. Od naszych gości dochodzą do mnie informację o tęsknocie i chęci szybkiego powrotu do restauracji. Liczę na to, że goście faktycznie są spragnieni wizyt w restauracjach i będą chcieli ten czas nadrobić po otwarciu. Tego sobie i wszystkim gastronomom życzę – podsumowuje Oskar Kubicki.




Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Gastronomia muśnięta czy zmiażdżona pandemią? Ocenia Linh Ziółkowska z restauracji Wi-Taj

Choć obecnie można swobodnie korzystać z oferty restauracji, barów i kawiarni, to jeszcze niedawno rzeczywistość wyglądała zupełnie inaczej. O ocenę zmian, które zaszły w czasie dwóch lat pandemii, trendów oraz rosnących cen żywności poprosiliśmy Linh Ziółkowską, menedżerkę restauracji Wi-Taj.

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przeciwko ustawie weryfikacji covidowej

Sejm skierował do drugiego czytania ustawę, która upoważnia pracodawcę do sprawdzania, czy podlegający mu pracownicy są zaszczepieni. Dotyczy to także restauratorów. - To dyskryminacja - uważa Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.

Coraz więcej restauratorów żąda od gości okazania tzw. paszportu covidowego

Nie zaszczepiłeś się przeciwko Covid-19, nie jesteś ozdrowieńcem i nie masz ważnego przez 48 godzin testu z negatywnym wynikiem? Bez tzw. paszportu covidowego możesz nie wejść do wielu lokali gastronomicznych. Restauratorzy biorą sprawy w swoje ręce i chcą weryfikować klientów.

Maciej Nowaczyk, restaurator z Wrocławia: Czekając na nieuchronne

Jakie nastroje panują w gastronomii w obliczu czwartej fali pandemii? - Kolejny to już raz rząd bierze nas na przeczekanie. Mechanizmy uruchomi w ostatniej chwili. Z dnia na dzień. Pewnie znów z piątku na sobotę. Który to już raz - pisze wrocławski restaurator Maciej Nowaczyk.

Gastronomia tylko z paszportem covidowym? Restauratorzy podzieleni w tej kwestii

Polacy nie chcą kolejnego lockdownu gastronomii, ale są przeciwni szczepieniom i wprowadzeniu obostrzeń dla niezaszczepionych. Restauratorzy znaleźli się między młotem a kowadłem. Z jednej strony muszą chronić swoich gości i personel, z drugiej - starają się nie zrażać do siebie klientów.

Jak odnaleźć się w postpandemicznym gastroświecie?

Jeszcze wiosną, tak jak inni, zastanawiałem się, jak będzie wyglądał powrót do pracy po otwarciu lokali gastronomicznych. Obawiałem się, że rzeczywistość branży może okazać się mało kolorowa. Czy słusznie i czy w ogóle cokolwiek się zmieniło w barowym uniwersum?

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej