x

Współwłaściciel Luis Mexicantina: poluzowanie zakazów okazało się głupotą, za którą wszyscy musimy płacić

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    05.01.2021

Pożegnaliśmy najtrudniejszy od dekad rok, ale nadchodzące miesiące mogą nie przynieść szybkiej poprawy sytuacji w gastronomii. - Poluzowanie obostrzeń okazało się głupotą, za którą wszyscy musimy płacić - komentuje trójmiejski restaurator Oskar Kubicki.

Restaurator Oskar Kubicki. Zdjęcie: Tomek Kamiński.
Restaurator Oskar Kubicki. Zdjęcie: Tomek Kamiński.
Restauratorzy weszli w nowy rok ze starymi kłopotami. Do problemów finansowych dołączyła również niepewność związana z przedłużającym się lockdownem. Coraz mniej osób w branży wierzy, że będzie mogło powrócić do normalności w połowie stycznia. 

– Dużo łatwiej byłoby planować, gdybyśmy znali ramy czasowe, w których musimy się poruszać. Niestety staram się być realistą i nie sądzę, żeby po 17 stycznia coś się w kwestii branży gastronomicznej zmieniło. Już można usłyszeć, że nasz sektor gospodarki zostanie uruchomiony jako ostatni, a co za tym idzie będziemy musieli dalej mierzyć się z dotychczasowymi trudnościami.  – mówi Oskar Kubicki, współwłaściciel trójmiejskich lokali Śródmieście, Serio, Haos, oraz Luis Mexicantina.

Gastronomia jest na końcu listy
Pomocą w powrocie do normalności miała okazać się szczepionka przeciwko Covid – 19, jednak pomimo rozpoczęcia szczepień, nic nie wskazuje na to, aby sytuacja restauratorów w najbliższych tygodniach miała ulec poprawie. Minister zdrowia Adam Niedzielski mówi wprost: “gastronomia jest na końcu listy”.
Jak przewiduje m.in. "Gazeta Wyborcza" otwarcie restauracji może nastąpić dopiero pod koniec I kwartału nowego roku. Jeśli jednak warunkiem będzie zaszczepienie odpowiednio dużego odsetka populacji, obostrzenia mogą potrwać nawet do jesieni.

 – Duża część miejsc stworzona jest dla lokalnej społeczności, dla niej funkcjonuje i z niej żyje. Nasze lokale nie są nastawione na sezonowych turystów, a jednymi z lepszych miesięcy są listopad i grudzień, w których do tej pory urządzaliśmy liczne spotkania świąteczne dla firm. Obserwując poczynania naszego rządu na początku grudnia liczyłem na to, że obniżanie liczby przeprowadzanych testów oraz otwarcie centrów handlowych ma na celu pokazanie, że jesteśmy gotowi na poluzowanie wprowadzonych zakazów, a okazało się to głupotą, za którą wszyscy musimy teraz zapłacić – wyznaje Oskar Kubicki.


Tęsknimy za restauracjami?
Jeszcze w listopadzie tego roku, rząd zaprezentował program “100 dni solidarności”, który zakładał m.in. powrót zielonych, żółtych i czerwonych stref w miejsce całkowitego lockdownu. Warunkiem miał być spadek zakażeń. Niestety, w grudniu, zamiast zniesienia obostrzeń, wprowadzona została tzw. kwarantanna narodowa. Ma ona potrwać do 17 stycznia bieżącego roku. Po jej zakończeniu, najprawdopodobniej jednak lockdown gastronomii będzie trwać nadal.

Co czeka pracowników gastronomii w najbliższych tygodniach i miesiącach? Oskar Kubicki widzi przyszłość raczej w czarnych barwach.

– Myślę, że kolejna część ludzi z branży zacznie poważniej myśleć nad zmianą zawodu i rozglądać się za innym źródłem dochodu, a ich pracodawcy będą walczyć o utrzymanie dorobku życia w oczekiwaniu na kolejne niejasne przekazy. Chciałbym wierzyć, że polska gastronomia wróci jak najszybciej do normalności i chciałbym żeby ta normalność wyglądała tak jak przed pandemią. Myślę, że część firm wykorzysta ten czas na konsolidację i będzie poszerzać swoje biznesy. Nie sądzę, żebyśmy cofnęli się aż tak, że królować zaczną bary szybkiej obsługi. Od naszych gości dochodzą do mnie informację o tęsknocie i chęci szybkiego powrotu do restauracji. Liczę na to, że goście faktycznie są spragnieni wizyt w restauracjach i będą chcieli ten czas nadrobić po otwarciu. Tego sobie i wszystkim gastronomom życzę – podsumowuje Oskar Kubicki.




Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Paryski szef Guy Savoy: pierwszy lockdown uderzył w styl życia Francuzów, drugi w ich duszę

Paryska restauracja Guy Savoy, którą w rankingu La Liste trzykrotnie uznano za najlepszą na świecie, zostanie ponownie otwarta 9 czerwca, po 7 miesiącach lockdownu. Jej szef i właściciel Guy Savoy uważa, że zamknięcie gastronomii z powodu pandemii było bezzasadne.

Koniec lockdownu: Sfinks otworzy o 42 lokale mniej niż przed pandemią

Tylko połowa lokali zarządzanych przez Sfinks ma ogródki, które w sobotę może udostępnić klientom. Pozostałe, a jest ich dużo mniej niż przed pandemią, czekają na otwarcie do końca maja. O wyzwaniach i nowym rozdaniu dla gastronomii mówi Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska.

Restauracje otwarte w reżimie. Jak wyglądał pierwszy weekend “nowej normalności"?

Po siedmiu miesiącach zamknięcia, restauracje mogły otworzyć się na nowo. Najpierw jedynie na ogródkach, a od zeszłego weekendu także pod dachem. Restauratorzy w całej Polsce nie mogli narzekać na brak pracy. Jednak koniec lockdownu nie rozwiązał wszystkich problemów gastronomii.

Moxobakery - jak działa piekarnia w czasach pandemii

- Na szczęście pieczywo ludzie jedzą i będą jedli zawsze, więc radzimy sobie, wystarcza nam pieniędzy na utrzymanie funkcjonowania. Trudno powiedzieć, co będzie dalej, bo rośnie cena mąki. Martwimy się o przyszłość - mówi Roksana Wiśniewska, współwłaścicielka Moxobakery.

Restauratorzy liczą na to, że gości będzie coraz więcej

Po pierwszym tygodniu wznowienia działalności restauratorzy mają nadzieję, że z każdym kolejnym gości będzie coraz więcej. Relacje z Warszawy, Zakopanego, Łodzi, Torunia, Gdyni, Olsztyna i Krakowa.

Agata Gwiazdowska: catering dla dzieci w czasach zarazy

Firma cateringowa szefowej kuchni Agaty Gwiazdowskiej zajmuje się organizacją posiłków na spotkania i eventy firmowe oraz dla placówek oświatowych. Jak sobie radzi w pandemii, gdy życie biznesowe odbywa się zdalnie, a przedszkola i szkoły są okresowo zamykane?

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej